سه‌شنبه، 9 بهمن 1397

منابعی برای تحقیق درباره روایات و اسناد روایات شأن نزول آیه تبلیغ و ماجرای غدیر

پرسش :

در چه منابعی از روایات و اسناد روایات شأن نزول آیه تبلیغ و ماجرای غدیر بحث شده است؟

پاسخ :
پاسخ اجمالی:
روایات فراوانى داریم که با صراحت مى گوید: این آیه در جریان غدیر خم و خطبه پیامبر(ص) و معرفى على(ع) به عنوان وصىّ و ولىّ نقل شده است. در این باره می توان به کتابهایی مانند: الغدیر، احقاق الحقّ، المراجعات، عبقات الانوار و دلائل الصدق مراجعه کرد.

پاسخ تفصیلی:
روایات فراوانى داریم که با صراحت مى گوید: آیه تبلیغ در جریان غدیر خم و خطبه پیامبر(صلى الله علیه وآله) و معرفى على(علیه السلام) به عنوان وصىّ و ولىّ نقل شده است.
محقق بزرگ علامه امینى در کتاب الغدیر، حدیث غدیر را از 110 نفر از صحابه و یاران پیامبر(صلى الله علیه وآله) با اسناد و مدارک زنده نقل مى کند و همچنین از 84 نفر از تابعین و 360 دانشمند و مؤلف معروف اسلامى؛ لکن کسانى که مى خواهند مطالعه وسیع ترى روى اسناد حدیث داشته باشند را به کتاب هاى زیر ارجاع مى دهیم:

1ـ الغدیر فى الکتاب و السنه و الادب، علامه عبدالحسین امینى، مرکز الغدیر للدراسات الاسلامیه، قم، 1416، چاپ اول، ج 1، ص 423 به بعد، «آیة التبلیغ».

2ـ احقاق الحق و ازهاق الباطل‏، قاضى نور الله شوشتری‏، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، قم‏، چاپ اول، ‏1409، ج 2 و 3 و 14 و 20.

3ـ المراجعات‏، سید عبد الحسین شرف الدین‏، المجمع العالمی لاهل البیت‏، قم‏، چاپ دوم، ‏1426، ص 377، (2 - عنایة الله عزوجل به).

4ـ عبقات الانوار فى امامة الائمة الاطهار، علامه میر حامد حسین، کتابخانه عمومى امام امیر المومنین على(علیه السلام)، اصفهان، چاپ دوم، 1366، ج 5 و 7 و 9 (بهتر این است که به نفحات الازهار فى خلاصه عبقات الانوار، سید على حسینى میلانى، مهر، قم، چاپ اول، 1414، ج، 6 و 7 و 8 مراجعه شود).

5ـ دلائل الصدق لنهج الحق، محمد حسن مظفر نجفى، موسسه آل البیت، قم، 1422، چاپ اول، ج 4، ص 314، (2 - آیة یا أیها الرسول بلغ).

منبع: پیام قرآن، مکارم شیرازی، ناصر، با همکاری جمعی از فضلا و دانشمندان، دارالکتب الاسلامیه، تهران، 1386، چاپ نهم، ج 9، ص 183.

مطالب مرتبط:
اگر واقعه غدیر حقیقت دارد، چرا امام علی(ع) در سقیفه به آن احتجاج نکرد؟!
آیا غدیر خم دلیل بر امامت حضرت على علیه السلام است؟ شیعه چه دلیلى بر این مطلب دارد؟
اگر جانشینى حضرت على علیه السلام در روز غدیر اعلام گردیده بود، چرا مردم از آن حضرت روى گردان شدند؟
آیا اهل سنت مسأله غدیر را قبول دارند؟ اگر قبول دارند آن را چگونه توجیه مى کنند و چه پاسخى براى آن وجود دارد؟