چهارشنبه، 22 اسفند 1397

موسیقی شعرهای مذهبی

پرسش :

آیا در موسیقی حرام، لهوی بودن آن مطرح است یا محتوای شعرهایی که خوانده می‌شود؟ به تعبیر دیگر اگر اشعار خوب و مذهبی در قالب موسیقی مطرب و لهوی خوانده شود، آیا باز حرام است؟

پاسخ :
همه مراجع: معیار در حرمت موسیقی، مطرب و لهوی بودن آن است؛ هر چند با محتوای اشعار مذهبی و اسلامی باشد[۱].

تبصره: برخی از مراجع تقلید (آیات عظام: تبریزی، سیستانی، مکارم و وحید) قید «طرب انگیزی» را جزء موسیقی حرام نمی‌دانند.

پی نوشت:
[۱]. امام، استفتائات، ج ۲، (مکاسب محرمه)، س ۲۵؛ خامنه‌ای، اجوبه الاستفتائات، س ۱۱۵۷؛ بهجت، وسیله النجاه، ج ۱، م ۱۴۴۹؛ صافی، جامع الاحکام، ج ۱، س ۱۰۰۳؛ نوری، توضیح المسائل، مسائل مستحدثه؛ وحید، منهاج الصالحین، ج ۳، م ۸ و ۱۷؛ فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۹۹۹؛ تبریزی. صراط النجاه، ج ۱، س ۱۰۰۸ و ۱۰۲۵؛ سیستانی، Sistani.org، موسیقی، ش ۵؛ مکارم، استفتائات، ج ۲، س ۷۰۸

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

پرسش های مرتبط:

گوش دادن به ترانه و موسیقی‌های تولید شده در خارج، چه حکمی دارد؟

آیا میان انواع موسیقی‌ها ـ از قبیل اصیل (سنّتی)، کلاسیک، محلی، پاپ و … ـ تفاوتی در حکم هست؟

حکم انتشارات کتاب در زمینه مسائل آموزشی و تحقیقی موسیقی چیست؟

حکم نگه‌داری آلات موسیقی چیست؟

حکم خرید و فروش آلات موسیقی چیست؟

حکم تشکیل نمایشگاه آلات موسیقی چیست؟