چهارشنبه، 22 اسفند 1397

مجبور شدن به گوش دادن موسیقی

پرسش :

من در مکانی کار می‌کنم که صاحب آن همیشه به نوارهای موسیقی مبتذل و حرام گوش می‌دهد و من هم مجبور به شنیدن آن هستم؛ آیا این کار برای من جایز است یا خیر؟

پاسخ :

همه مراجع: اگر احتمال تأثیر می‌دهید –با تحقق سایر شرایط- باید او را نهی از منکر کنید و اگر نمی‌پذیرید، چنانچه مجبورید در آن مکان حضور داشته باشید کارکردن در آن‌جا برای شما اشکال ندارد؛ ولی باید به موسیقی مبتذل حرام گوش ندهید. و اگر صدای آن بدون دلخواه به گوش شما رسید، اشکال ندارد[۱].
تبصره: اگر این شخص بتواند بدون زحمت و مشقت، شغل مناسب دیگری انتخاب کند، باید این راه را برگزیند و فرض مسئله جایی است که ترک آن مکان و اختیار شغل دیگر، برای او دشوار و سخت است.

پی نوشت ها:
[۱]. مکارم، استفتائات، ج ۱، س ۱۱۶۰؛ صافی، جامع الاحکام، ج ۱، س ۱۰۱۶؛ تبریزی، صراط النجاه، ج ۱، س ۱۰۰۴ و استفتائات، س ۱۰۷۱ و ۱۰۷۴؛ فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۹۳۳ و ۹۴۷؛ خامنه‌ای، اجوبه الاستفتائات، س ۱۱۳۸ و ۱۱۵۸ و ۱۰۶۴؛ دفتر: امام، بهجت، وحید و نوری.

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

پرسش های مرتبط:

در اتوبوسرانی بین شهری که نوار مبتذل می‌گذارند و تذکّر فایده‌ای ندارد؛ حکم گوش دادن به آن چگونه است؟

حکم گوش دادن به آهنگ و صدای مشکوک چیست؟

آیا می‌توان استفاده از موسیقی حرام را برای امری مهم‌تر، همچون مقابله با هجوم فرهنگی و سیاسی غرب (برای مدّتی و یا مردم منطقه‌ای)، جایز دانست؟

حکم نواختن با آلات موسیقی را بیان کنید؟

آیا زن و شوهر به خاطر تمایل به یکدیگر و افزایش شهوت، می‌توانند به موسیقی گوش فرا دهند؟

حکم استفاده از دف و دایره‌ی زنگی، در عروسی چیست؟

آیا همه سازهای دستی و الکترونیکی ایرانی و غربی، حکم واحدی دارند؟

کوبیدن بر روی ظرف پلاستیکی و حلبی در عروسی‌ها و غیر آن چه حکمی دارد؟