يکشنبه، 4 خرداد 1399

مستحبات نماز عیدین

پرسش :

چه چیزهایی در نماز عیدین مستحب است؟(1)

پاسخ :
فقهای عظام (رضوان الله تعالی علیهم) مواردی را در نماز عید فطر و قربان مستحب شمرده اند، مانند:

1. غسل قبل از نماز.

2. بلند خواندن قرائت [در نماز جماعت برای امام و در نماز فرادا برای شخصی که نمازش را فرادا می خواند.](2)

3. بالا بردن دودست، در حال گفتن تکبیرها.

4. بر زمین و هر چیزی که سجده بر آنها صحیح است، سجده کند، نه چیزهایی که غیر زمین هستند.

5. در صحرا نماز بخواند؛ مگر در مکه معظمه که در مسجد الحرام افضل است.

6. با حالت پیاده به نماز برود.

7. پا برهنه برود.

8. با وقار و آرامش برود.

9. با عمامه سفید و قبا برود.

10. در نماز عید فطر قبل از نماز، با خرما افطار کند.

11. در نماز عید قربان بعداز نماز، با گوشت قربانی افطار کند.

12. در عید فطر بعداز چهار نماز، یعنی نماز مغرب وعشاء شب عید و نماز صبحِ روز عید و نماز عید، تکبیرهای وارده را بگوید:
«اللّهُ أَکْبَرُ، اللّهُ أکْبَرُ، لا إِلهَ إِلَّا اللّهُ وَ اللّهُ أَکْبَرُ، اللّهُ أَکْبَرُ وَ لِلّهِ الْحَمْدُ وَ اللّهُ أَکْبَرُ عَلَی ما هَدَانا.»

13. در عید قربان، برای کسی که در منا نیست، بعداز ده نماز که اولین نماز، نماز ظهرِ روز عید و آخرین آن، نماز صبحِ روز دوازدهم ماه است و برای کسی که در منا می باشد، بعداز پانزده نماز که اوّلین آن، نماز ظهرِ روز عید و آخرین آن، نماز صبحِ روز سیزدهم ذی حجّه است، تکبیرهای وارده را بگوید:
«اللّهُ أَکْبَرُ، اللّهُ أکْبَرُ، لا إِلهَ إِلَّا اللّهُ وَ اللّهُ أَکْبَرُ، اللّهُ أَکْبَرُ وَ لِلّهِ الْحَمْدُ وَ اللّهُ أَکْبَرُ عَلَی ما هَدَانا.»
«اللّهُ أَکْبَرُ عَلَی ما رَزَقَنا مِنْ بَهِیمَهِ الأَنْعامِ وَ الْحَمْدُ للّهِ عَلَی مَا أَبْلانَا.»

پی نوشت:
1- عروة الوثقی، فصل فی صلاة العیدین، مسأله 2.
2- در بحث جهر و اخفات تفصیل مسأله ذکر شده است.

منبع: احکام فطریه و نماز عیدین، اداره پاسخگویی به سوالات آستان قدس رضوی، نشر قدس رضوی، 1392.