دوشنبه، 11 اسفند 1399

احکام وقف/ اجاره وقف: سوال چهل و یک

پرسش :

‏همان طور که اطلاع دارند از مدتی قبل بنا به دستور دولت جمهوری اسلامی ایران،‏ مقرر گردید در تمام وزارتخانه ها و ادارات تابعه، مکانی به عنوان مسجد ـ جهت ادای‏‎ ‎‏فریضۀ نماز ظهر و عصر کارمندان ـ در نظر گرفته شود. بنابراین دستور، مدیریت‏‎ ‎‏بهداشت محیط استان اصفهان نیز مکانی را بدین منظور در نظر گرفت؛ منتها محل این‏‎ ‎‏مدیریت دارای ویژگی خاص، از نظر شرعی می باشد، بدین معنا که زمین آن موقوفه‏‎ ‎‏بوده و مالک اولیه، زمین مورد بحث را جهت ساختمان مراکز درمانی و بهداشتی به‏‎ ‎‏سازمان بهداری اصفهان واگذار نموده است، و مدیریت بهداشت محیط مستقر در این‏‎ ‎‏ساختمان نیز، بی رابطه با مرکز درمانی و بهداشتی نمی باشد. از طرفی مدیریت مذکور‏‎ ‎‏طی قرارداد رسمی، سالیانه مبلغی به عنوان اجاره ـ جهت تکمیل ساختمان مسجد‏‎ ‎‏جنب این موقوفه ـ به ادارۀ کل اوقاف اصفهان پرداخت می نماید. اکنون مستدعی‏‎ ‎‏است جهت روشن شدن اذهان و رفع شبهۀ عده ای از کارکنان این مدیریت، جهت‏‎ ‎‏ادای نماز در این مکان موقوفه با شرایط فوق الذکر، نظر حضرت امام را به طور‏‎ ‎‏وضوح اعلام فرمایید.‏

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، اگر متولی شرعی با مراعات جهت و مصلحت وقف، زمین را‏‎ ‎‏اجاره داده، تصرف و نماز در آن اشکال ندارد.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.