دوشنبه، 11 اسفند 1399

احکام وقف/ اجاره وقف: سوال چهل و دو

پرسش :

‏این جانب ساکن دهی به نام جوستان، در طالقان می باشم. دو قطعه زمین وقفی در‏‎ ‎‏دست من و برادرم می باشد. این دو قطعه زمین از طرف اوقاف در اجارۀ پدربزرگ و‏‎ ‎‏سپس پدرم و بعد از او نیز به من واگذار گردیده است. من که 36 سال دارم و سیزده‏‎ ‎‏سال پیش که پدرم مرحوم شد، چون برادر بزرگم در تهران کارمند بود، اوقاف آن را به‏‎ ‎‏من اجاره داد. چند سال، سالی بیست تومان و چند سال، سالی پنجاه تومان و قبل از‏‎ ‎‏انقلاب اسلامی کشورمان، سالی صد تومان بابت اجاره از من می گرفت که قبوض آن‏ ‏موجود است. ولی بعد از انقلاب، دیگر کسی برای گرفتن اجاره، به بنده رجوع نکرده‏‎ ‎‏است ولی من سالانه، چیزی به حساب خودم، در راه واقف خرج می کنم. ‏ ‏‏این دو قطعه زمین یکی در دست برادرم می باشد که در حدود 700 مترمربع و یک‏‎ ‎‏قطعه در دست خودم می باشد که در حدود 1500 مترمربع است. زمین دست برادرم‏‎ ‎‏یونجه می باشد و زمین دست خودم را نه سال پیش، تبدیل به باغ سیب کرده ام که تمام‏‎ ‎‏کار و زحمت و خرج آن را خودم متحمل شده ام و خرج زیادی نیز برای آن کرده ام و‏‎ ‎‏حالا دو سال است که به ثمر رسیده و بار می دهد. چون دیگر مأمور اوقاف رجوع‏‎ ‎‏نمی کند و اجارۀ آن را نمی گیرد، خواهشمند است در زیر همین نوشته، آن امام عزیز،‏‎ ‎‏تکلیف شرعی این جانب را معین فرمایند تا زحمتی که می کشم و محصولی که‏‎ ‎‏برمی دارم حلالم باشد. ‏

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، به متولی شرعی و با نبود شخص خاص، به اوقاف محل‏‎ ‎‏مراجعه کنید و نسبت به دو سال گذشته که اجاره نکردید، به مقدار متعارف‏‎ ‎‏بپردازید. ‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.