آنچه باید درباره آلرژی غذایی در کودکان بدانیم (بخش دوم)

والدین با شناخت و آگاهی از آلرژی غذایی و عملکرد آن در بدن ممکن است بتوانید علائم اولیهٔ آن را بهتر تشخیص دهید و متوجه نکات مهمی شوید تا اگر کودک تان یک واکنش آلرژیک داشت، بدانید چه باید بکنید. با ما همراه...
يکشنبه، 8 ارديبهشت 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
آنچه باید درباره آلرژی غذایی در کودکان بدانیم (بخش دوم)
راه‌ حل ضروری برای پیشگیری از بروز واکنش‌های آلرژیک، پرهیز کامل از آن مادهٔ غذایی است و پرهیز از یک غذای خاص، پیچیده‌ تر از چیزی است که به نظر می‌رسد.
 

تفاوت عدم تحمل غذایی با آلرژی غذایی در کودک

بیشتر واکنش‌های نامطلوب به مواد غذایی اغلب ماهیت آلرژی ندارند. شایع‌ترین نوع این واکنش‌های غذایی نامطلوب، عدم تحمل غذایی است و عدم تحمل غذایی ارتباطی به سیستم ایمنی بدن ندارد. اگر فرزندتان عدم تحمل غذایی دارد، می‌تواند به معنای این باشد که او در هضم یک غذای خاص مشکل دارد. شما ممکن است متوجه شوید که او هر بار که یک غذای خاص را می‌خورد یا چیزی را می‌نوشد، گرفتار علائم گوارشی مانند گاز معده، نفخ شکم یا اسهال می‌شود. شایع‌ترین نوع عدم تحمل غذایی، عدم تحمل لاکتوز است. افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند، آنزیم‌های ضروری برای هضم قند موجود در شیر گاو و دیگر فرآورده‌های لبنی را ندارند.
 

تشخیص آلرژی غذایی در کودک

در صورت مشاهدهٔ علائم آلرژی در کودک حتماً با پزشک کودک خود صحبت کنید. او ممکن است توصیه کند که برای شناسایی عامل اصلی و مشکل‌ساز، غذاهای مصرفی کودک را در یک دفتر ثبت کنید یا اگر کودک تان هنوز کوچک است و با شیشه‌ شیر تغذیه می‌شود، شاید پزشک لازم بداند که شیر خشک او را عوض کنید. پزشک همچنین ممکن است شما را به یک متخصص آسم و آلرژی یا متخصص گوارش اطفال ارجاع دهد.

متخصص آسم و آلرژی در مورد علائم کودک تان از شما سؤال خواهد کرد. او ممکن است یک آزمایش پوستی آلرژی یا یک آزمایش خون انجام دهد تا مشخص شود که آیا علائم ناشی از واکنش سیستم ایمنی بدن است یا خیر. اگر آزمایش پوست موجب ایجاد کهیر شود، یا آزمایش خون نشان دهد که کودک شما آنتی‌ بادی آلرژی؛ IgE، به آن مادهٔ غذایی را دارد، این احتمال هست که او به آن غذای خاص آلرژی داشته باشد. اگر نتیجهٔ آزمایشات منفی باشد، احتمال اینکه علائم کودک شما ناشی از آلرژی غذایی باشد کمتر است، هرچند هنوز احتمال عدم تحمل غذایی وجود دارد. در آن صورت شما ممکن است به یک متخصص گوارش و کبد ارجاع داده می‌شوید تا علت عدم تحمل را مشخص کند یا دیگر علل محتمل برای علائم کودک را بررسی کند.
 

پیشگیری از بروز آلرژی غذایی در کودک

این موضوع مهم ولی پاسخ به آن دشوار است. در گذشته، پزشکان پیشنهاد می‌کردند که معرفی برخی غذاهای خاص به کودکانی که به نظر می‌آید مستعد ابتلا به آلرژی هستند، به تأخیر انداخته شود، زیرا والدین آنها آلرژی دارند. اما سنت‌های دیگر فرهنگ‌ها و پژوهش‌های اخیر نشان می‌دهد که ممکن است این رویه، راهکار خوبی نباشد. در حال حاضر بنا به اعلام یک آکادمی طب اطفال معتبر در دنیا، هیچ شواهد محکمی وجود ندارد که نشان دهد به تأخیر انداختن معرفی غذاهای آلرژی‌زا، کودکان را از ابتلا به آلرژی محافظت می‌کند و در واقع، تأخیر در معرفی غذاهای آلرژی‌ز‌ا ممکن است عملاً خطر ابتلا به آلرژی‌های غذایی را افزایش دهد. اگر فکر می‌کنید فرزند شما احتمال ابتلا به آلرژی غذایی را دارد، لازم است ابتدا با پزشک خود در بارهٔ بهترین راهکار مواجهه با این مشکل مشورت کنید.

در حال حاضر کارشناسان توصیه می‌کنند که غذاهای جدید، از جمله غذاهای بالقوه آلرژی‌ز‌ا را در حوالی شش ماهگی و بعد از اینکه غذاهای معمولی دیگر مانند میوه‌ها، سبزیجات و غلات را به کودک داده‌اید، وارد برنامهٔ غذایی او کنید. غذاهای جدید، از جمله غذاهای بالقوه آلرژی‌‌زا را یکی‌یکی و نه با هم به فرزندتان بدهید و معرفی کنید، تا اگر کودک تان واکنشی نشان داد بفهمید که واکنش دقیقاً به چه چیزی بوده است. همچنین شیر گاو را تا زمانی که کودک ۱۲ ماهه نشده است، آن هم با تأیید پزشکش به او ندهید، اما سایر فرآورده‌های لبنی مشکلی ندارند. شیردهی نیز ممکن است تا حدی از کودک در مقابل ابتلا به آلرژی محافظت کند، پس سعی کنید تغذیه با شیر مادر را هرچه بیشتر ادامه دهید، به ویژه اگر سابقهٔ خانوادگی آلرژی دارید.
 

درمان آلرژی‌ غذایی کودک

پزشکان می‌گویند تعدادی روش نویدبخش در حال مطالعه است و در چند سال آینده احتمالاً درمان‌های بهتری برای آلرژی غذایی در دسترس خواهد بود. با این حال، در حال حاضر هیچ دارویی وجود ندارد که از واکنش‌های آلرژیک به مواد غذایی جلوگیری کند یا آلرژی را به طور قطعی درمان کند و آمپول‌های آلرژی‌ای که برای تب یونجه استفاده می‌شوند برای این آلرژی‌های غذایی مؤثر نیستند.

برخی نکاتی که می‌توانند به شما برای کنترل آلرژی غذایی در کودک کمک کنند شامل موارد زیر است:
پرهیز کامل: راه‌ حل ضروری برای پیشگیری از بروز واکنش‌های آلرژیک، پرهیز کامل از آن مادهٔ غذایی است و پرهیز از یک غذای خاص، پیچیده‌ تر از چیزی است که به نظر می‌رسد. برخی مواد غذایی آلرژی‌زا ممکن است در غذاهای بعید و نامحتملی وجود داشته باشند و حتی مقدار اندکی از یک ماده‌ می‌تواند برای ایجاد یک واکنش حاد کافی باشد. بیشتر افرادی که واکنش حاد آلرژیک داشته‌‌اند، غذایی خورده‌اند که فکر می‌کرده‌اند ایمن است و حاوی آن مادهٔ آلرژی‌ ز‌ا نیست. پس توجه به این نکته لازم است.

توجه به ترکیبات غذاها: شما باید در خواندن برچسب مواد غذایی دقیق باشید، بدانید که باید از چه مواد غذایی و غذاهایی پرهیز کنید. تولیدکنندگان مواد غذایی طبق قانون ملزم هستند که ترکیبات مواد غذایی را روی برچسب‌ محصولات خود درج کنند. همچنین در مورد مواد تشکیل‌ دهندهٔ غذاهای رستوران و غذاهای خانهٔ دوستان و اطرافیان تان با دقت سؤال کنید.

مراجعه به متخصص تغذیه: اگر فرزند شما باید از خوردن بسیاری از مواد غذایی پرهیز ‌کند، با پزشک او درباره‌ٔ مراجعه به یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا مطمئن شوید مواد مغذی موجود در رژیم غذایی او کافی است و باعث مشکلی در رشد کودک نخواهد شد.

توجه به رژیم خودتان: پروتئین‌هایی که باعث آلرژی می‌شوند می‌توانند از طریق شیر مادر به کودک منتقل شوند. بنابراین، اگر به کودکی مبتلا به یک آلرژی غذایی شیر می‌دهید، ممکن است مجبور باشید که خودتان هم خوردن آن غذای مشکل‌ساز را کنار بگذارید.

تعویض شیر خشک: اگر شما کودک تان را که به نظر می‌رسد به شیر گاو آلرژی دارد با شیر خشک تغذیه می‌کنید، ممکن است لازم باشد که نوع شیر خشک او را تغییر دهید. برخی از کودکانی که به شیر گاو آلرژی دارند، به سویا نیز حساس هستند، بنابراین ضروری است که قبل از هر گونه تغییری، با پزشک کودک خود صحبت کنید.

منبع: سایت مادرشو


سبک زندگی مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط