دلایل کاهش شیر مادر و راهکار افزایش آن (بخش اول)

در این مطلب می‌توانید با دلایل و عوامل مؤثر در کاهش شیر مادر، تأثیر کمبود شیر در نوزاد، اطلاع از دریافت شیر کافی در نوزاد، راهکارهای افزایش تولید شیر و زمان تماس با پزشک برای بهبود این مشکل آشنا شوید. با ما همراه باشید.
يکشنبه، 23 تير 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
دلایل کاهش شیر مادر و راهکار افزایش آن (بخش اول)
اگر شیری که کودک شما دریافت می‌کند، اغلب کمتر از چیزی باشد که می‌خواهد، او ممکن است با بیماری اختلال در افزایش وزن مواجه شود.
 

مقدمه

بیشتر مادران در دوره‌ای از شیردهی و به ویژه اوایل شروع آن، در مورد کم بودن میزان شیر خود برای نوزادشان دچار تردید می‌شوند. در بیشتر موارد، نوزاد شیر کافی دریافت می‌کند که نباید نگران باشید یا مشکل کم بودن شیر مادر قابل حل است، اما در برخی موارد نیز، کم بودن شیر مادر می‌تواند کودک را در معرض خطر سوءتغذیه قرار دهد. بنابراین لازم و ضروری است که این موضوع توسط پزشک خودتان یا پزشک کودک مورد بررسی قرار بگیرد.
 

دلایل کاهش شیر مادر

بسیاری از مادران فکر می‌کنند که شیرشان کم است، درحالی‌که این طور نیست. برای مثال، گاهی احساس پُری کمتر در سینه‌ها یا کاهش نشت شیر از سینه‌می‌تواند این تردید را به وجود بیاورد. اما این علائم در واقع نشانۀ آن است که بدن شما با نیازهای تغذیۀ کودک سازگار شده است. همچنین کودکی که وارد یک دوره جهش رشد می‌شود، ممکن است بیشتر از حد معمول شیر بخواهد و شیر خوردن‌های مکرر او سینه‌های شما را بیشتر از همیشه خالی کند.

اما اگر مادری به علت درد نوک سینه‌ها، بی‌حالی یا روش نادرست گرفتن سینۀ مادر توسط نوزاد، او را به دفعات کافی تغذیه نمی‌کند، تولید شیر ممکن است به طور موقت کاهش یابد. ابتلا به یک بیماری یا مصرف قرص‌های ضدبارداری حاوی استروژن نیز می‌تواند در تولید شیر تأثیر بگذارد. برای عدۀ کمی از مادران، یک بیماری بیولوژیکی یا فیزیکی مثل یک اختلال هورمونی یا جراحی سینه باعث کم بودن تولید شیر می‌شود. اما مشکل واقعی برای بسیاری از مادران مشکلات تولید شیر نیست، بلکه انتقال شیر به نوزاد است، زیرا بدن آنها مقدار زیادی شیر تولید می‌کند، اما به دلایلی مثل روش نادرست گرفتن سینۀ مادر توسط نوزاد، شیر کافی به او نمی‌رسد.
 

تأثیر کمبود شیر در نوزادان

اگر شیری که کودک شما دریافت می‌کند، اغلب کمتر از چیزی باشد که می‌خواهد، او ممکن است با بیماری اختلال در افزایش وزن مواجه شود. عارضه‌ای که می‌تواند مانع از رشد جسمی و ذهنی کودک شود. اگر نوزادتان وزن اضافه نمی‌کند یا در حال کاهش وزن است، فوراً با پزشک او تماس بگیرید تا یک وقت ملاقات بگیرید. تغییر و بهبود روش‌های شیردهی اغلب به افزایش تولید شیر کمک می‌کند، اما در برخی موارد، افزایش وزن آهسته نشان‌دهندۀ یک عارضۀ جدی در نوزاد است. پس بهتر است به جای هر گونه نگرانی و قبل از هر فکر جدید یا پیشنهادی از طرف اطرافیان، با پزشک ملاقات کنید.
 

اطلاع از دریافت شیر کافی در نوزاد

برای فهمیدن دریافت شیر کافی در نوزادان راه‌هایی وجود دارد که برخی از آنها شامل موارد زیر است:

افزایش وزن نوزاد: 
نوزاد شما در سه ماه اول زندگی، روزانه ۲۸ گرم و از سن سه تا شش ماهگی، روزانه ۱۴ گرم وزن اضافه می‌کند. نوزادان معمولاً در چند روز اول پس از تولد مقداری از وزن هنگام تولد خود را از دست می‌دهند و بعد دوباره آن را به دست می‌آورند. لازم است نوزاد بین ۱۰ تا ۱۴ روز پس از تولد، به وزن هنگام تولد خود بازگردد. افزایش وزن نوزاد بهترین معیار برای کافی بودن شیر دریافتی توسط اوست.

توجه به مدفوع نوزاد: 
در ماه اول تولد، شکم نوزاد روزانه حداقل سه بار کار می‌کند و مدفوع او از روز پنجم پس از تولد به رنگ خردلی درمی‌آید. اگر پس از پنج روز اول بعد از تولد، مدفوع نوزاد هنوز تیره و بسیار کم باشد، ممکن است دچار کمبود دریافت شیر باشد. همچنین یادتان باشد که پس از ماه اول، دفعات مدفوع نوزاد کمتر می‌شود.

دفعات شیر خوردن نوزاد: 
کودک شما در دفعات زیاد یعنی هر دو تا سه ساعت یک بار شیر می‌خورد و در مجموع حداقل هشت وعده در روز به خوردن شیر نیاز دارد.

نرم‌تر شدن سینه‌ها: 
سینه‌های شما پس از شیردهی نرم‌تر می‌شود، زیرا کودک مقدار زیادی از شیر شما را خورده است. اگر سینه‌های شما پس از شیردهی نرم‌تر نشود، می‌تواند نشانۀ این باشد که کودک به قدر کافی شیر نخورده است.

شنیدن صدای شیر خوردن نوزاد:
 شما صدای دهان نوزاد را در حین بلعیدن شیر در یک اتاق نسبتاً ساکت می‌شنوید و گاهی اوقات نیز قطره‌های شیر را در گوشۀ دهان او می‌بینید.

سرحال بودن نوزاد: 
کودک شما پس از یک تغذیۀ سالم، باید راضی و فعال به نظر برسد و بی‌قراری نکند. بهانه‌ گیری نوزاد گاهی به دلیل دریافت نکردن شیر کافی است.

میزان ادرار نوزاد: 
کودک روزانه هفت یا هشت کهنۀ بچه یا بین پنج تا شش پوشک یکبارمصرف را کثیف می‌کند، دلیل تفاوت تعداد این است که پوشک‌های یکبارمصرف جاذب‌تر است. اگر مطمئن نیستید، پوشک نوزاد را باز کنید و وزن پوشک خیس را با پوشک یکبارمصرف خشک مقایسه کنید، چون پوشک مرطوب کمی سنگین‌تر است. یادتان باشد نمی‌توان فقط بر اساس تعداد پوشک‌های خیس در مورد کافی بودن شیر مادر نتیجه‌گیری کرد، زیرا کودکی که دچار کم‌آبی است هم می‌تواند پوشک خود را خیس کند. بنابراین تعداد دفعات مدفوع و افزایش وزن، بهترین ملاک برای ارزیابی میزان شیر دریافتی کافی در نوزاد است.

ادامه دارد...

منبع: سایت مادرشو


مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط