مشکلات پوستی نوزادان و روش درمان آن (بخش اول)

برخی نوزادان هنگام تولد یا پس از آن دچار جوش یا لکه‌هایی هستند که معمولاً بی‌خطر است و برای آنها ضرری نخواهد داشت. این جوش‌ها یا خودبه‌خود از بین می‌رود یا اگر به صورت یک لکه یا نشانه مادرزادی دوست‌داشتنی باشد، در جایی از پوست او باقی می‌ماند. در این مطلب با نحوه تشخیص و درمان مشکلات شایع پوست در نوزادان و موارد نیازمند مراجعه به پزشک در مورد مشکلات پوستی آنها آشنا خواهید شد.
چهارشنبه، 25 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
مشکلات پوستی نوزادان و روش درمان آن (بخش اول)
اگزمای پوستی یک ناحیۀ قرمز و دچار خارش‌ در روی پوست است که می‌تواند در واکنش به تحریک پوستی یا بدون تحریک ایجاد شود.
 

مقدمه

پوست کودکان، به ویژه نوزادان بسیار ظریف و نرم است، پس انتظار دیدن جوش، لکه و حساسیت پوستی را در زمان تولد، روزهای بعد از تولد یا سن پایین کودک تان داشته باشید. بیشتر حساسیت‌های پوستی نوزادان خطری ندارد و خود‌به‌خود از بین می‌رود. همچنین مراقبت از پوست کودکان کار پیچیده‌ای نیست و کافی است والدین بدانند چه عارضه‌هایی را می‌توانند در خانه درمان کنند، کدام‌یک به درمان پزشکی نیاز دارد و چگونه می‌توانند مانع از بروز مشکلات پوستی در کودک تان شوند. در این مطلب با نحوۀ تشخیص و درمان مشکلات شایع پوست در نوزادان و موارد نیازمند مراجعه به پزشک در مورد مشکلات پوستی آنها آشنا خواهید شد.
 

عوارض پوستی نوزادان و راه‌های درمان آنها

خال‌های مادرزادی نوزاد
بسیاری از کودکان خال‌های مادرزادی دارند. این خال‌ها ارثی نیست و ممکن است هنگام تولد کودک تان وجود داشته باشد یا چند ماه بعد ظاهر شوند. به‌طورکلی، خال‌های مادرزادی مورد نگران‌کننده‌ای نیست و به درمان نیاز ندارد. اما اگر خال مادرزادی کودک تان به هر دلیل و احتمالی در ذهن تان شما را نگران می‌کند، بهتر است با پزشک تان در مورد آنها صحبت کنید.
 
لکه‌های مادرزادی نوزاد
برخی نوزادان هنگام تولد یا پس از آن دچار جوش یا لکه‌هایی هستند که معمولاً بی‌خطر است و برای آنها ضرری نخواهد داشت. این جوش‌ها یا خودبه‌خود از بین می‌رود یا اگر به صورت یک لکه یا نشانۀ مادرزادی دوست‌داشتنی باشد، در جایی از پوست او باقی می‌ماند.

لکه‌های مادرزادی مانند لکه‌های مسطحی که شبیه لکۀ جوهر به نظر می‌رسد و لکه‌هایی به نام سالمون که گاهی بوسۀ فرشته نامیده می‌شود نیز در میان نوزادان شایع است. این لکه‌ها می‌تواند به شکل‌ها، اندازه‌ها و رنگ‌های متفاوت و در هر نقطه از بدن نوزاد ظاهر شود. انواع خاصی از لکه‌های مادرزادی هم ممکن است تا چند روز یا چند هفته پس از تولد ظاهر نشود. بیشتر لکه‌های مادرزادی بی‌خطر است و بسیاری از آنها خودبه‌خود در چند سال اول زندگی ناپدید می‌شود، اما برخی دیگر مانند خال‌های ارغوانی مایل به قرمز مسطح دائمی هستند و می‌توانند روی پوست باقی بمانند.
 
ادرار سوختگی نوزاد
اگر پوست کودک تان در ناحیۀ زیر پوشک قرمز شده، او احتمالاً دچار ادرار سوختگی شده است. بیشتر این سوختگی‌ها در اثر تحریک پوست به خاطر تنگی زیاد پوشک، زیاد ماندن پوشک خیس در پای کودک یا برخی از شوینده‌ها، جنس پوشک نوزاد یا دستمال‌های مرطوب نامناسب اتفاق می‌افتد.

برای پیشگیری از ادرار سوختگی، ناحیۀ زیر پوشک را هرچه بیشتر باز و در معرض هوا بگذارید، پوشک کودک تان را به محض مرطوب شدن عوض کنید، ناحیه را با یک پارچۀ آغشته به آب گرم تمیز کنید و با تأیید پزشک کودک روی آن پماد زینک اکساید بزنید.
 
اگزما یا التهاب پوستی نوزاد
اگزمای پوستی یک ناحیۀ قرمز و دچار خارش‌ در روی پوست است که می‌تواند در واکنش به تحریک پوستی یا بدون تحریک ایجاد شود. اگزما در کودکانی که سابقۀ خانوادگی آسم یا آلرژی دارند شایع‌تر است. اگزما می‌تواند در صورت کودک و به شکل یک حساسیت پوستی دارای ترشح بروز کند. به مرور زمان، این التهاب ضخیم، خشک و پوسته‌پوسته می‌شود. همچنین ممکن است اگزما را روی آرنج، قفسۀ سینه، دست‌ها یا پشت زانوی کودک تان ببینید.

برای درمان آن، محرک‌های ایجادکنندۀ اگزما را بشناسید و از آنها پرهیز کنید. از صابون‌ها و شویندۀ ملایم استفاده کنید و با تأیید و اجازۀ پزشک کودک تان، کمی مرطوب‌کنندهٔ مخصوص کودکان به پوست نوزاد بزنید. اگزمای شدیدتر نیز لازم است با داروهای تجویزی متخصص اطفال درمان شود.
 
خشکی پوست نوزاد
اگر پوست نوزادتان خشک است و پوست‌ پوست می‌شود، احتمالاً‌ لازم نیست نگران شوید. این اتفاق معمولاً در صورتی می‌افتد که نوزاد کمی دیرتر از زمان مقرر تولدش به دنیا آمده است. در چنین حالتی پوست زیرین کودک تان کاملاً سالم، نرم و دارای رطوبت است، اما اگر خشکی پوست کودک تان ادامه داشت، لازم است با پزشک تان صحبت کنید.
 
عارضۀ کلاه گهواره در نوزاد
کلاه گهواره که درماتیت سبوره‌ای نیز نامیده می‌شود تا حدی ناشی از چربی زیاد پوست است و به شکل یک ناحیۀ قرمز، پوسته‌پوسته و چرب روی سر، ابروها، پلک‌ها، گوشه‌های بینی یا پشت گوش ها ظاهر می‌شود. این عارضه می‌تواند در طول ماه اول یا دوم زندگی کودک خود را نشان دهد و معمولاً در طول سال اول از بین می‌رود. پزشک متخصص اطفال درمانی را برای کودک تان توصیه می‌کند که معمولاً شامل یک شامپوی خاص، روغن بچه یا پمادها و لوسیون‌های مخصوص است.
 
عرق‌سوز شدن نوزاد
عرق‌سوزی که به شکل دانه‌های کوچک صورتی و قرمز ظاهر می‌شود، معمولاً روی بخش‌های مستعد تعریق بدن کودک مثل گردن، ناحیۀ زیر پوشک، زیر بغل و چین‌های پوست ظاهر می‌شود. محیط خنک و خشک، لباس‌های گشاد و راحت از مواردی است که عرق‌سوز شدن نوزادان را درمان می‌کند. عرق‌سوز حتی می‌تواند در زمستان و زمانی ایجاد شود که خیلی لباس‌ تن او کرده‌اید. سعی کنید به جای یک لایۀ ضخیم، چند لایه لباس به کودک تان بپوشانید تا در صورت گرم شدن، یک یا دو لایه از آنها را کم کنید.
 
دانه‌های سفید پوست نوزاد یا میلیا
از هر دو نوزاد، یک نفر از این جوش‌های سفید ریزی را دارد که میلیا نامیده می‌شود. این جوش‌ها که معمولاً روی بینی و صورت ظاهر می‌شود ناشی از پوسته‌هایی است که غدد چربی پوست را مسدود می‌کند. میلیا را گاهی اوقات آکنۀ کودک نیز می‌نامند، اما آکنۀ کودک ناشی از قارچ است. مراقبت از پوست کودک برای این مورد آسان است. همین‌طور که با گذشت چند روز یا چند هفته، غده‌های پوست کودک باز می‌شود، دانه‌های سفید هم معمولاً خودشان ناپدید می‌شود و نیازی به درمان خاصی ندارد اما در هر صورت لازم است نظر پزشک کودک تان را نیز در این مورد بپرسید.
 
آکنهٔ نوزاد
جوش‌های روی بینی و گونه‌های نوزادان معمولاً بعد از چند هفته خودبه‌خود از بین می‌رود، بنابراین لازم نیست برای از بین رفتن آنها کار خاصی انجام دهید یا روی آنها لوسیون یا مواد دیگری بمالید.

بروز آکنه نیز در نوزادان نیز غیرمعمول نیست. حدود یک ‌پنجم از نوزادان در طول ماه اول زندگی خود آکنه یا جوش می‌زنند که ناشی از هورمون‌های وابسته به زایمان است که پس از تولد در بدن نوزاد در گردش است. اما آکنه کودک همان آکنه‌ای نیست که نوجوانان می‌زنند. در واقع، پژوهش‌های اخیر به این نتیجه رسیده که آکنه‌ در نوزادان ممکن است با قارچ مرتبط باشد، نه تولید چربی مثل دوران بلوغ. آکنۀ نوزادی به احتمال زیاد روی پیشانی و گونه‌های نوزادان ظاهر می‌شود. اگر کودک روی ملافه‌هایی باشد که با مواد شویندۀ قوی شسته شده یا با استفراغ شیر نوزاد کثیف شده است، آکنه می‌تواند بدتر شود. اما در هر صورت، آکنۀ طبیعی کودک با دفع هورمون‌های مازاد بعد از چند ماه خودبه‌خود ناپدید خواهد شد.

ادامه دارد...

منبع: سایت مادرشو


مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط