بیشتر نوزادان بعد از به دنیا آمدن، درصد کمی از وزن هنگام تولد خود را از دست میدهند و سپس آن را تا حدود دو هفتگی دوباره به دست میآورند.
نشانههای گرسنگی در نوزادان
نوزاد شما در صورت گرسنگی گریه خواهد کرد، اما گریه باید از آخرین نشانههای گرسنگی باشد. پس لازم است که قبل از به گریه افتادن نوزاد، مراقب دیدن علائم گرسنگی در او باشید. برخی از نشانههای گرسنگی در نوزادان شامل موارد زیر است:
_ حرکت مکیدن دهان نوزاد
_ زبان زدن به لبها
_ مکیدن انگشتها
_ قرار دادن یا بردن دست نوزاد به سمت دهانش
_ رفلکس جستوجو یا باز شدن دهان برای دریافت شیر
_ حرکت مکیدن دهان نوزاد
_ زبان زدن به لبها
_ مکیدن انگشتها
_ قرار دادن یا بردن دست نوزاد به سمت دهانش
_ رفلکس جستوجو یا باز شدن دهان برای دریافت شیر
علائم تشخیص دریافت مناسب شیر
برای رفع نگرانیهایتان در مورد شیردهی کافی و مناسب علائمی وجود دارد. این علائم که نشان میدهد کودک به قدر کافی از سینۀ مادر تغذیه میشود یا خیر شامل موارد زیر است:
نرمتر شدن سینهها:
سینههای شما پس از شیردهی نرمتر میشود، زیرا کودک مقداری از شیری را که باعث حجیم شدن آنها بود، خورده است. اگر سینههای شما پس از شیردهی نرمتر نشود، میتواند نشانۀ این باشد که سینههای شما هنوز کاملاً خالی نشده است.
آرام گرفتن نوزاد:
پس از یک وعده تغذیه، کودک شما آرام و راضی به نظر میرسد و بیقراری نمیکند. اگر کودک بیشتر اوقات بیحال است یا وقتی سینۀ خود را در دهان او میگذارید خوابش میبرد، اما وقتی او را از سینه جدا میکنید، گریه میکند یا بهانه میگیرد، به این معنی است که او شیر کافی نخورده است.
وزنگیری نوزاد:
بیشتر نوزادان بعد از به دنیا آمدن، درصد کمی از وزن هنگام تولد خود را از دست میدهند و سپس آن را تا حدود دو هفتگی دوباره به دست میآورند. وزن نوزاد شما بعد از بازیابی وزن کاهشیافتۀ پس از تولد همچنان زیادتر میشود. اگر نوزادتان پس از یک هفتۀ اول زندگی شروع به افزایش وزن نکرد یا اگر پس از آن به جای افزایش وزن، شروع به کاهش وزن کرد، ممکن است به دلیل این باشد که نوزاد شیر کافی را دریافت نمیکند و لازم است در این مورد خاص با پزشک خود یا پزشک کودک صحبت کنید.
توجه به ادرار کردن نوزاد:
در چند روز اول، هنگامی که کودک شیر آغوز غلیظ و مقوی شما را دریافت میکند، ممکن است در روز تنها یک یا دو پوشک را خیس کند. پس از این که شیر اصلی وارد سینههای شما میشود، کودک روزانه شش تا هشت کهنۀ پارچهای یا پنج تا شش پوشک یکبارمصرف را خیس خواهد کرد؛ تفاوت در تعداد به این دلیل است که پوشکها قدرت جذب بیشتری دارد. اگر نوزاد شما از روز ششم بعد از تولد، در هر ۲۴ ساعت، کمتر از این تعداد کهنه یا پوشک را خیس میکند، به معنی دریافت کم شیر است. همینطور اگر ادرار نوزاد کمرنگ و شفاف است، به این معنی است که او مایعات کافی را دریافت میکند، اما اگر ادرار نوزاد بسیار تیره باشد، ممکن است نشانۀ کمبود شیردهی باشد.
توجه به مدفوع نوزاد:
در طول ماه اول، نوزاد حداقل سه بار در روز مدفوع خواهد داشت و رنگ مدفوع تا روز پنجم بعد از تولد به رنگ خردلی روشن در میآید. اگر پس از پنج روز اول بعد از تولد، مدفوع نوزاد هنوز تیره و بسیار کم باشد، به معنی دریافت کم شیر است. در این مورد لازم است با پزشک تان یا پزشک کودک تان مشورت کنید.
شیردهی مکرر:
مادران معمولاً در هر ۲۴ ساعت، حداقل هفت بار شیردهی میکنند و در طول ماه اول زندگی کودک، حتی لازم است شیردهی در دفعات بیشتری یعنی حداقل هشت تا ۱۲ وعده در روز انجام شود، پس توجه به تعداد دفعات شیردهی لازم و ضروری است. همچنین اگر کودک همیشه سینۀ شما را میخواهد، لزوماً به معنای آن نیست که گرسنه است. برخی از کودکان برای آرام شدن شیر میخورند یا نیاز قوی به مکیدن دارند یا تنها تماس با بدن مادر خود را میخواهند.
صدای دهان کودک:
اگر در حین شیردهی در یک اتاق ساکت و آرام، به ندرت صدای بلعیدن دهان کودک را بشنوید، ممکن است کودک شما با کمبود دریافت شیر مواجه باشد. لازم است توجه کنید که این مسئله جدا از این است که برخی از کودکان بسیار آرام و بیصدا غذا میخورند، پس اگر هیچکدام از نشانههای دیگر را در نوزاد مشاهده نکردید، لازم نیست نگران بیصدا شیر خوردن نوزادتان باشید.
غیر از موارد گفتهشده، اگر به هر دلیلی نگران این هستید که کودک تان شیر کافی را دریافت نمیکند، بهتر است با پزشک تان یا پزشک کودک تماس بگیرید تا تردیدتان برطرف شود یا در صورت نیاز همراه کودک تان به پزشک مراجعه کنید.
منبع: سایت مادرشو
غیر از موارد گفتهشده، اگر به هر دلیلی نگران این هستید که کودک تان شیر کافی را دریافت نمیکند، بهتر است با پزشک تان یا پزشک کودک تماس بگیرید تا تردیدتان برطرف شود یا در صورت نیاز همراه کودک تان به پزشک مراجعه کنید.
منبع: سایت مادرشو