جایگاه صنعت سینما در پیشبرد سیاستهای نوعثمانیگری دولت اردوغان
در حال حاضر ترکیه پس از آمریکا دومین صادرکننده بزرگ فیلم و سریال در جهان محسوب میشود که رتبه دوم توزیع محتوای تلویزیونی در جهان را دارد و توانسته مخاطبانِ هنگفتی در غرب آسیا روسیه، چین، کرهجنوبی و آمریکای...
پنجشنبه، 26 فروردين 1400
تخمین زمان مطالعه:
نویسنده :
حمید خوش آیند
موارد بیشتر برای شما
سیاست خارجیِ بدون برخورداری از ابزارهای متعدد رسانهای، مطمئناً نمیتواند به نتایج مطلوبی که کشورها در پی آن هستند برسد. به بیان سادهتر برای پیشبرد و تحقق اهداف سیاست خارجی، کشورها ملزم به بهرهبرداری و استفاده از مزیتهایی هستند که رسانهها در اقسام مختلف آن در اختیار مخاطبان قرار میدهند. رسانهها در تمام مراحل فرایند شکلگیری سیاست خارجی نقش دارند و رهبران سیاسی رسانهها را از جنبههای ملی و بین المللی مورد توجه قرار میدهند.
بنابراین امروزه اهمیت رسانه و فضای مجازی و همچنین فناوریهای نوین ارتباطی و اطلاعی در معادلات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی وغیره جهان حقیقتی انکارناپذیر است، کمااینکه رسانه و فضای مجازی یکی از «منابع» و عناصر نوین و مهم تشکیل دهنده قدرت و پیگیری منافع ملی محسوب میشود که کارآمدی و آثار راهبردی آن اگر بیشتر از سایر منابع قدرت و عناصر تامینکننده منافع ملی نباشد، کمتر از آنها هم نیست.
دولت کنونی ترکیه یکی از دولتهای مهم منطقه و جهان اسلام است که به خوبی نسبت به کارکردهایی که ابعاد و اقسام مختلف رسانه از صنعت سینما گرفته تا فضای مجازی در سیاست خارجی دارد پی برده و به خوبی از فرصتهای موجود در این زمینه بهره میبرد. به بیان سادهتر ترکیه یکی از کشورهای شاخص منطقه است که طی دو دهه اخیر مسیر توسعه سیاسی - اقتصادی را پیگیری کرده و همزمان توانسته از پتانسیل رسانه و دیپلماسی عمومی، طی چند سال به یکی از کشورهای صاحب جایگاه در این حوزه تبدیل شود.
استفاده از فضای رسانه و شبکههای گستردهی تلویزیونی یکی از ابزارهای اصلی و در حقیقت نقطه قوت دولت رجب طیب اردوغان در پیشبرد سیاستهای منطقهای و بینالمللیاش است. اردوغان شخصیتی است که در پیشبرد اهداف خود به موفقیتهای نظامی، امنیتی و دیپلماتیک بسنده نمیکند، بلکه با یک سلاح قوی روانی که متکی به رسانه و فناوریهای ارتباط تصویری است، همواره در صدد بر میآید تا زنجیرهی موفقیتهای خود را تکمیل نماید.
ترکیه در حال حاضر با داشتن بیش از 1250 کانال تلویزیونی و رادیویی در بخشهای دولتی و خصوصی که به زبانهای مختلف برنامه پخش میکنند، رتبه چهارم در دنیا را دارد. در این میان سینما یکی از کانونهای اصلی مورد توجه دولت در ترکیه است. به طوری که هماکنون سینمای ترکیه با قدمت ۱۰۰ سالهای که دارد، در کل جهان به تولید فیلمهای تاریخی معروف است. صنعت سینمای ترکیه که در دههی ۱۹۹۰ حیاتی دوباره یافت در دورهی پس از ۲۰۰۰ میلادی و بهخصوص در سالهای گذشته به اوج رشد و بهرهوری خود در دو سطح داخلی و خارجی رسیده است.
در حال حاضر ترکیه پس از آمریکا دومین صادرکننده بزرگ فیلم و سریال در جهان محسوب میشود که رتبه دوم توزیع محتوای تلویزیونی در جهان را دارد و توانسته مخاطبانِ هنگفتی در غرب آسیا روسیه، چین، کرهجنوبی و آمریکای لاتین پیدا کند و به طور میانگین سالانه حدود ۶۰۰۰ ساعت سریال پخش کند.
سینمای ترکیه در عرصهی خارجی سه کارکرد اصلی «اقتصادی»، «سیاسی» و «فرهنگی» دارد. دولت ترکیه با استفاده از قدرت رسانهای که ار آن برخوردار است، در سالهای اخیر به تلاشهای گستردهای برای تشکیل یک ائتلاف سیاسی، اقتصادی و عقیدتی دست زده است تا به کلی از ائتلاف سنتی عربستان که رهبری آن را دربار سعودی بر عهده دارد دور باشند و در حاشیه تحولات و رویدادهای منطقه، به صورت خزندهای اهداف خود را پیش ببرند.
در خصوص کارکردهای فرهنگی رسانه در ترکیه باید تأکید داشت، سینمای ترکیهای که عمدتاّ حاوی مضامین نرم فرهنگی و دربردارندهی ایدههای نوعثمانیگری که الگوی سیاست خارجی حزب عدالت و توسعه به ویژه در منطقه است و به بیش از ۱۹۰ کشور جهان فروخته میشود، به شدت در پی احیای بافتهای فکری و فرهنگی امپراتوری عثمانی در جغرافیای سابق امپراتوری عثمانی است. هماکنون سریالهای ترکیهای در بیش از ۸۰ کشور جهان و بیشتر در خاورمیانه، آسیای شرقی، اروپای شرقی و آمریکای جنوبی به فروش میرسد. تعداد مخاطبان جهانی سریالهای ترکیهای نیز بیش از ۵۰۰ میلیون نفر است.
در این راستا اردوغان توانسته با ابزار فیلمسازی، فرهنگ ترکیه و تاریخ عثمانی را با تحریف گسترده به جهانیان معرفی نماید و قدمی بزرگ و موفق در مسیر دیپلماسی عمومی و تولید قدرت نرم برای منافع ترکیه بردارد. بنا بر اذعان المیادین، نکته عجیب آنکه فکر احیای امپراطوری عثمانی توسط اردوغان، به سختی در فرهنگ کشورهای آفریقا و آمریکای لاتین رخنه کرده است و نخست وزیر پاکستان و مادورو از افرادی هستند که از سریال ترکی با این مضمون، استقبال زیادی میکنند!
در زمینه کارکردهای اقتصادی رسانه نیز باید گفت، دولت اردوغان با سیاستگذاری هوشمندانه توانسته است سالانه مبلغ ۶۰۰ میلیون دلار (بیشتر از صادرات فرش ایرانی) از فروش فیلم و سریال برای کشورش درآمدزایی کند.
به هر حال آنچه روشن است این است که دولت اردوغان در پیشبرد سیاستهای منطقهای خود که حتی همراه با دستاندازی در تمامیت ارضی کشورهای همسایه نیز است، بهرههای فراوانی از ابزار رسانه و سینما میبرد. غافل از اینکه ایدهها و سریالهای تلویزیونی که عمدتاً نیز با تحریف واقعیات تاریخی مواجه است، اگرچه از نظر فنی تماشای آن میتواند برای مخاطب، جذاب و مفرح باشد، اما در دنیای واقعی که از چهارچوبها و معادلات سیاسی، فرهنگی و ... خاصی برخوردار است، نمیتوان به آنچه که در سریال نشان داده میشود دست یافت!
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط
سینمای ایران درگیر موضوعات عاشقانه است و از موضوعات اساسی چون وقف غافل است
سهشنبه، 27 خرداد 1399
دو جایزه جشنواره کن به شهاب حسینی و اصغر فرهادی رسید
دوشنبه، 3 خرداد 1395
سرمایه گذاری هنگفت برای ساخت فیلمهای تاریخی
يکشنبه، 8 دی 1387
نشست نقد و بررسی اکسپو عکس
سهشنبه، 3 دی 1387
انتقاد کشاورز از ورود مانکنها به عرصه سینما
شنبه، 9 آذر 1387
میتوان پایههای سینمای ملی را در آموزش و پرورش رقم زد
شنبه، 18 آبان 1387
اعتراض به بازسازی فیلم «محمدرسولالله»
شنبه، 11 آبان 1387
دعوت نیم میلیاردی!
دوشنبه، 6 آبان 1387
سیدجواد هاشمی: پارتی ما حضرت معصومه (س) است
چهارشنبه، 24 مهر 1387
جعفری جلوه: سینمای مستند، سینمای خوب نگریستن است
دوشنبه، 22 مهر 1387
تازه های اخبار
حکم بازداشت نتانیاهو؛ آیا عدالت اجرا خواهد شد؟
خشونت علیه زنان در ادیان بزرگ؛ از یهودیت تا اسلام
همدلی و مهرورزی در آینه قرآن
از اهتمام ویژه اسلام تا نقش فناوریهای نوین
پاسخ طنز به پیام جدید نتانیاهو + فیلم
بسیج؛ با مردم، برای مردم + گالری تصاویر نقاشیهای جدید از خدمات بسیج
همه چیز درباره فلسفه؛ از یونان تا ایران
آیا در واقع ایام فاطمیه 20 روز است؟
مزایده انگشتر هدیه رهبری برای کمک به مردم مقاوم فلسطین و لبنان
#فراخوان| سومین جشنواره سراسری فرهنگی و هنری نماز با عنوان ” فجر تا فجر”
بیشترین بازدید هفته
اسامی تمام بازیگران مختار به همراه نقش آنها
تنظیم دستی فرکانس در گیرنده های دیجیتالی برای شبکه های صدا و سیما
داستانک های زیبا از امام رضا علیه السلام
ماجرای فروش کفش زنانه در سایت دیوار چیست؟!
۱۱۴ آیه پرکاربرد قرآن با ترجمه کاملا درست و البته متفاوت!
زیارت حضرت زینب سلام الله علیها + ترجمه
نام مادر امام جواد علیه السلام چیست؟
حوادث شش ماه پایانی منتهی به ظهور بر طبق تقویم سال ظهور - بخش اول
آیا در واقع ایام فاطمیه 20 روز است؟
عشق پیری گر بجنبد سر به رسوایی زند
موارد بیشتر برای شما
توصیههای ویژه مقام معظم رهبری برای پیروزی جبهه مقاومت
رهبر انقلاب: سلطهگران توانایی ملتها را انکار میکنند
بسیج یک شبکهسازی فکر و فرهنگیست
رهبر انقلاب: بسیج از فرهنگ ما جوشید
ای رهبر آزادهام، آمادهام آمادهام
رهبر انقلاب: بسیج در هیچ نقطه ای از عالم وجود نداشت
حضور برخی از هنرمندان در دیدار با رهبر انقلاب
مداحی آهنگران در دیدار بسیجیان با رهبر انقلاب
حضور سردار سلامی و قاآنی در دیدار رهبر انقلاب با بسیجیان
روایت یک شاهد عینی از دقایق اول انفجار پیجرها در لبنان
آیین استقبال از ۱۲ شهید گمنام دفاع مقدس در شیراز
حملات حزبالله به تلآویو با پهپادهای ابابیل و موشکهای فادی ۶ و قادر ۲
نماهنگ/ یادگار گرانبهای امام(ره)
آتشگرفتن موتور هواپیما در فرودگاه آنتالیا
آخرین عملیات پاسدار ۲۶ ساله برای نجات جان ۳ بیمار