قال الصادق غلیه السلام: «.. صِلُوا ارْحامَکُمْ وَ بِرُّوا بِاخْوانِکُمْ وَ لَوْ بِحُسْنِ السَّلامِ وَرَدّ الْجَوابِ»
امام ششم میفرمایند: پیوند خویشاوندى را محکم و به برادرانتان نیکى کنید گر چه با سلام نیکو و پاسخ سلام دادن باشد1.
بدون تردید تحکیم عواطف و احساسات طبیعی در بین افراد فامیل که با یک احساس خاص با هم مرتبطند و یکدیگر را دوست دارند، از نعمتهاى ارزشمند الهى است که در درون همه انسانها تعبیه شده است، و از راه صله رحم بر تحکیم و گسترش آن در بین انسانها تأکید شده است و آن کسى که به این عمل خداپسندانه اقدام مىکند، احساسات و عواطف فامیل را نسبت به خود جذب مىکند2.
پیوندهای خویشاوندی و صله رحم از سوی بزرگان دین و پیامبر عظیم الشان اسلام نیز به کرات توصیه شده و رسول بزرگوار اسلام صلى الله علیه و آله فرمودند: شش چیز است که اگر کسى به یکى از آنها عمل کند، در روز قیامت از او حمایت مىکند تا وارد بهشتش سازد و یکى از آنها صله رحم است3. این تحکیم پیوندهای خانوادگى آثار و برکات بیشمارى در زندگی مؤمنان در پى دارد که مهمترین آنها پاکیزه شدن اعمال و صحیح شدن رفتار انسان و فراوانى ثروت است. با این که در ظاهر، صله رحم، با رفت و آمد و هزینه شدن بخشى از درآمد انسان همراه است ولى پیشوایان معصوم تأکید کردهاند که چنین هزینههایی سبب برکت زندگى و فراوانى درآمدها مىگردد4.
میدانیم نهایت آرزوى هر مؤمن، سعادت در دنیا و قرب الهی است و یکی از راههای تحقق چنین آرزویى با تحکیم عواطف و احساسات در پیوندهای خانوادگى میسّر مىگردد5.
سید احمد سجادی
پینوشتها:
1) بحارالانوار، جلد 74، ص 131
2) اصول اخلاقی، جمعی از نویسندگان، جلد 1، ص 326
3) بحار الانوار، جلد 68، ص 378
4) بحارالانوار، جلد 74، ص 100
5) اصول اخلاقی، جمعی از نویسندگان، جلد 1، ص 175