ارزشمدارى و قاطعيت در حكومت امام على(علیه السلام)

از مباحثى كه در سيرت علوى در جنگ صفين شايسته تامل و الهام‏گرفتن است، ماجراى «جرير» است. امام على(ع)پس از پايان پذيرفتن جنگ جمل در تاريخ دوازدهم‏رجب سال‏36 هجرى وارد كوفه شد و در مدت اقامت در اين شهر درراستاى تثبيت‏حكومت مركزى استانداران مناطق مختلف تحت پوشش‏حكومت‏حضرت را كه از ناحيه عثمان منصوب بودند دعوت به بيعت واطاعت از حكومت مركزى كرد. از اين استانداران جريربن
چهارشنبه، 9 بهمن 1387
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
ارزشمدارى و قاطعيت در حكومت امام على(علیه السلام)
ارزشمدارى و قاطعيت در حكومت امام على(علیه السلام)
ارزشمدارى و قاطعيت در حكومت امام على(علیه السلام)

نويسنده:حجه‏الاسلام والمسلمين سيد احمد خاتمى
از مباحثى كه در سيرت علوى در جنگ صفين شايسته تامل و الهام‏گرفتن است، ماجراى «جرير» است.
امام على(ع)پس از پايان پذيرفتن جنگ جمل در تاريخ دوازدهم‏رجب سال‏36 هجرى وارد كوفه شد و در مدت اقامت در اين شهر درراستاى تثبيت‏حكومت مركزى استانداران مناطق مختلف تحت پوشش‏حكومت‏حضرت را كه از ناحيه عثمان منصوب بودند دعوت به بيعت واطاعت از حكومت مركزى كرد. از اين استانداران جريربن عبدالله‏بجلى استاندار همدان بود. او از كسانى بود كه در سال آخر عمرپيامبر اكرم 40 روز به وفات حضرت ايمان آورده و با پيامبر(ص) بيعت كرد و در جنگ قادسيه نيز شركت داشت. عثمان او رابه استاندارى همدان برگزيد.
او پس از آنكه نامه امام على(علیه السلام) را رويت كرد بلافاصله تصميم به ‏بيعت گرفت و ضمن سرودن اشعارى آمادگى خود را اعلام كرده و به‏كوفه آمد و با حضرت بيعت كرد.
او نه تنها خود تسليم مولا شد بلكه تلاش كرد تا اشعث‏بن قيس‏استاندار آذربايجان را كه داماد ابوبكر بود و با امام‏على(ع) ميانه خوبى نداشت نيز به تسليم و بيعت تشويق كند وسرانجام اشعث نيز با مولا بيعت كرد.
در ايامى كه او براى بيعت‏به كوفه آمده بود امام على(ع)درصدد نوشتن نامه‏اى براى معاويه جهت تسليم و بيعت او با حضرت‏بود. جرير با توجه به دوستى ديرينه‏اى كه با معاويه داشت داوطلب‏شد تا پيك بوده و نامه حضرت را در شام به معاويه برساند تاشايد بدينوسيله بهتر بتواند معاويه را رام كند. مالك اشتر ازآغاز با اين گزينش مخالف بود و معتقد بودكه او هوادار معاويه‏است و سرانجام به او ملحق خواهد شد.
ولى امام(ع)به اين مخالفت اعتنا نكرد و جرير را براى مسئوليت‏فوق برگزيد. او به شام رفت ولى شيطنتهاى معاويه سبب شد دفع‏الوقت‏شده و بعد از 4 ماه جرير دست‏خالى و بدون بدست آوردن‏ذره‏اى موفقيت‏به كوفه برگردد. در اين مدت طلائى‏ترين فرصت‏براى‏تسليم معاويه از دست رفت و سبب شد كه معاويه در اين مدت عده وعده براى درگيرى با امام على(ع)بيابد. از اين رو اين سرانجام‏نافرجام مالك اشتر را به شدت خشمگين ساخت ابتدا خطاب به مولاگفت:
«اليس قد نهيتك يا اميرالمؤمنين ان تبعث جريرا و اخبرتك‏ بعداوته و غشه‏» .
اى اميرمومنان آيا من نگفتم كه جرير براى اين مسئوليت مناسب‏نيست و گفتم كه او دشمن و خائن است؟
آنگاه رو به جرير كرده گفت: برادر بجلى! عثمان دينت را با حكومت همدان خريدارى كرده و تو شايسته زنده ماندن نيستى! توخود را نامزد اين ماموريت نمودى تا به عثمانيان خدمت كنى! واينك كه وقت ‏حركت را تلف كرده‏اى نزد ما بازگشته عده و عده‏شان ‏را به رخ ما مى‏كشى تا ما را مرعوب كنى بى‏ترديد تو هم از آنها هستى و تمام تلاشت‏ براى آنهاست. اگر امام سخن مرا مى‏پذيرفت ‏به‏حضرت پيشنهاد مى‏كردم تو و امثال تو را به زندان انداخته تاحقايق روشن شده و ستمگران نابود گردند.
«جرير» در پى اين تهديد از كوفه گريخت و در شهر قرقيسيا درميان قبيله خو «نسر» سكونت گزيد لذا در جنگ صفين از اين‏قبيله فقط‏19 نفر شركت كردند در حالى كه از عشيره ديگر بجيله‏700 نفر حاضر شده بودند. امام على(ع)در پى اين فرار خفت‏باردستور داد خانه‏اش را در كوفه ويران و به نقلى به آتش كشيدند.
اين اصل ماجراى جرير. در اين كه جرير با جدا شدن از امام‏على(ع)كارى زشت مرتكب شد بحثى نيست چه آنكه به معاويه ملحق شده‏باشد يا در شهرى سكونت گزيده باشد كه تحت‏سلطه معاويه است‏حتى‏اگر موضع بى‏طرفى هم گرفته باشد باز خيانت كرده است زيرا بى‏طرفى‏در برابر حق در حقيقت‏يارى كردن باطل است. در روايتى امام‏على(ع)به آصف بن قيس فرمود: «الساكت اخو الراضى و من لم‏يكن‏معنا كان علينا» آن كس كه ساكت است(از حق حمايت نكرده باطل‏رامحكوم نمى‏كند)برادر كسى است كه به باطل رضايت داده و آن كس كه‏با ما نباشد برماست. لكن در اينجا به عنوان تجليل اين سيرت‏حضرت كه بسيارى از سيره‏نويسان آن را نقل كرده‏اند چند سؤال مطرح‏است:
1 بى‏ترديد آنچه مولا انجام داد از آن رو كه معصوم است جاى‏ترديد در صحت آن نيست و معرفت‏به شان والاى امامت اقتضاى تسليم‏در برابر آن دارد لكن راز گزينش مولا جرير را با توجه به‏سرانجام ناميمون اين ماموريت چه بود؟
2 برخورد مالك اشتر چه به هنگام گزينش و چه پس از ناكام‏ماندن ماموريت جرير چگونه ارزيابى مى‏شود؟ آيا اين برخورد درشان يك ماموم نسبت‏به امام بود يا نه؟
3 چرا امام خانه جرير را ويران كرد؟
در پاسخ سؤال اول بايد گفت كه در يك تقسيم بندى كلى همه‏حكومتها را مى‏توان به دو نوع تقسيم كرد:
1 حكومتهاى مادى و غيرارزشى كه براى آنها «حاكميت فرد وحزب و...» مطرح است و اصولا مقوله‏اى بنام ارزشهاى اخلاقى درآنها جايگاهى ندارد.
2 حكومتهاى الهى. در اين حكومتها تنها حاكميت دين خدا وارزشهاى الهى مطرح است و بس. برجسته‏ترين نمونه اين نوع حكومتهاحكومت پيامبر(ص)و مولى على(ع)است. در اين حكومتها آنچه مطرح‏است «هدايت مردم‏» است. اصل اين است. جنگ و درگيرى نه تنهااصل نيست‏بلكه پايان خط است. يعنى اگر نصيحت، ارشاد و...
فايده‏اى نداشت، براى پاسدارى از ارزشهاى الهى با متجاوزان به‏حريم دين و ارزشها و حقوق مردم برخورد نظامى و مسلحانه مى‏شود.
لذا در جهاد اسلامى آمده است كه قبل از آغاز جنگ بايد دعوت به‏اسلام شود. اگر كافران اسلام را پذيرفتند جنگ خاتمه يافته است.
نيز آمده است اگر كفار مهلتى براى تحقيق پيرامون اسلام خواستند بايد به آنها داد و در اين مدت بايد با كمال امنيت‏به تحقيق‏بپردازند. اين نمونه‏ها گوياى ارزشى بودن حكومت الهى است. حكومت‏كوتاه حدود پنجساله امام على(ع) مصداق بارز اين نوع حاكميت‏بود.
در گذشته در اين باره قدرى به تفصيل سخن گفته‏ايم و اينك در رابطه با ماجراى جرير مى‏گوئيم كه عملكرد مولا كاملا ارزشى بود.
آنچه مطلوب مولا بود اينكه معاويه بدون درگيرى تسليم شود (گرچه‏حضرت مى‏دانست كه چنين نمى‏شود.) مولا در پى تحقق اين مطلوب بود.
براى رسيدن به اين هدف (يا لااقل حركت در اين مسير) انتخاب جريرمناسب‏ترين بود زيرا: اولا سابقه دوستى او با معاويه سبب مى‏شد زمينه تحريك و خيره‏سرى او كم شود.
ثانيا: جرير با تسليم خود و واداشتن اشعث ‏به تسليم نشان دادكه خيرخواه است و در پى رفع مشكل براى حكومت مولا.
با توجه به اين دو نكته حتى با علم به سرانجام كار انتخاب‏ مولا، حركتى كاملا ارزشى بود. اين حركت گوياى اين نكته است كه درحكومت الهى بايد ارزشها اصل باشد گرچه در اين مسير خسارتهايى‏هم باشد.
اگر مولا پس از اعلام آمادگى جرير براى انجام اين مسئوليت، اورا گزينش نمى‏كرد بدون ترديد زبان بدخواهان به نكوهش باز مى‏شدكه اگر مولا جرير را براى اين مسئوليت انتخاب مى‏كرد جنگ اتفاق‏نمى‏افتاد!! و از اين رهگذر امام على(ع)را جنگ‏طلب اعلام مى‏كردند!
گزينش مولا در حقيقت اتمام حجت هم براى دوستان بود و هم براى‏دشمنان. و اين نكته نيز شايسته تامل است كه دليلى در دست نيست‏كه در اين تاخير چهار ماهه توطئه‏اى از ناحيه جرير در كاربوده! بله بى‏ترديد معاويه در پى توطئه و جمع عده و عده بوده‏است. اما خيانتكار بودن جرير محرز نيست، زيرا اگر شائبه چنين‏امرى بود اولا مولا او را گزينش نمى‏كرد، ثانيا برفرض كه در آغازامر اين مطلب براى بعضى روشن نبود در ادامه كار امام مى‏توانست‏به سرعت او را بازگرداند، و ثالثا در بازگشت از شام امام‏على(ع)با او برخوردى در رابطه با ماموريتش نداشت‏بله به خاطرفرارش با او برخورد كرد اما اين غير برخورد در رابطه باماموريت است.
اما در پاسخ به سؤال دوم:
بايد در رابطه با شخصيت‏هاى غير معصوم با اين ديدگاه كه معصوم‏نيستند به تحليل نشست اينكه مالك اشتر شخصيتى است‏بس بزرگ و ازفداكاران و عاشقان و شيفتگان بى‏قرار مولاعلى(ع)بود جاى ترديدنيست او شخصيتى است كه مولا درباره‏اش فرمود: «اما بعد فقد بعثت‏اليكم عبدا من عبادالله لاينام ايام الخوف و لاينكل عن الاعداءساعات الروع اشد على الفجار من حريق النار و هو مالك بن الحارث‏اخو مذهح‏» .
اما بعد يكى از بندگان خدا را به سوى شما فرستادم كه به‏هنگام خوف مردم از جنگ خواب به چشم راه نمى‏دهد در ساعات ترس ووحشت از دشمن هراس نخواهد داشت و نسبت‏به بدكاران از شعله آتش‏سوزنده‏تر است او مالك بن حارث از قبيله مذحج است.
و به هنگامى كه مولا خبر شهادت او را شنيد فرمود:
«مالك و ما مالك والله لو كان جبلا لكان فندا و لو كان حجرالكان صلدا لايرتقيه الحافر و لايوفى عليه الطائر» .
ممكن است‏بپرسيد آيا مولا پايان كار را مى‏دانست پاسخ اين است‏كه آرى با علم غيب باذن الله ائمه(ع)همه چيز را مى‏دانند ولى‏علم به پايان كار مجوز كار غير ارزشى نيست.
«مالك چه مالكى؟! به خدا سوگند اگر كوه بود يكتا بود و اگرسنگ بود سرسخت و محكم بود هيچ مركبى نمى‏توانست از كوهسار وجودش‏بالا رود و هيچ پرنده‏اى به اوج آن راه نمى‏يافت‏» .
آرى اين چهره منور مالك اشتر است! ولى اين هرگز به معناى‏عصمت نيست مالك اشتر در اين ماجرا دو برخورد اشت‏يكى پيش ازگزينش جرير و ديگرى پس از بازگشت او از ماموريت.
پيش از گزينش نظر مشورتى مالك عدم گزينش او بود. اين برخوردناصحانه نه تنها مورد نكوهش نيست‏بلكه مورد تاييد و درخواست‏مولا است‏خود فرمود: «...فلاتكفوا عن مقاله بحق او مشوره‏بعدل...»
... از گفتن سخن حق و يا مشورت عدالت آميز خوددارى مكنيد...
بنابراين مالك در ابراز نظر خود در حقيقت‏به رهنمود مولا عمل‏كرده است. ليكن ادب رهروى اين است كه پس از گزينش امام همه‏صاحبان آراء مختلف تسليم نظر امام(ع)باشند و اين انتظار راندانشته باشند كه امام در بست مطيع نظراتشان باشد:
«ابن عباس‏» به امام على(ع)پيشنهاد كرد فعلا معاويه را برحكومت‏شام ابقاء كرده فرماندارى بصره را براى طلحه و ولايت كوفه‏را براى زبير بنويسد سپس بعد از آرام شدن اوضاع آن‏ها را عزل‏كند امام(ع)ضمن رد پيشنهاد او فرمود: «لا افسد دينى بدنيا غيرى‏لك ان تشير على و ارى فان عصيتك فاطعنى‏» .
«دينم ر ا با دنياى ديگران تباه نخواهم ساخت تو حق دارى نظرمشورتى خود را به من بگويى و من روى آن بينديشم و تصميم‏نهائى‏بگيرم اما اگر برخلاف نظر تو تصميم گرفتم بايد از من اطاعت‏كنى‏» .
ابن عباس گفت اين كار را خواهم كرد البته مسلم است كه شمانبايد از من اطاعت كنيد بلكه من بايد از امامم اطاعت كنم.
اما برخورد دوم مالك پس از بازگشت جرير دو بخش دارد بخش اول‏برخوردى كه با امام على(ع)داشت كه مگر من نگفتم. ..! اين برخورد توجيه ندارد و بايد حمل بر عصبانيت فوق‏العاده مالك كرد. ادب ‏رهروى با اين نوع سخن گفتن كه بوى نكوهش و شماتت از آن مى‏آيد سازگار نيست!
مالك اشتر بايد به اين نكته توجه مى‏كرد كه قرار نيست هر پيشنهادى به مولا مى‏دهد مورد قبول قرار گيرد! متاسفانه برخى درباب انتقاد توقع دارند كه فرد مورد انتقاد، انتقادپذير باشد، اما خود انتقادپذير نيستند اين با فرهنگ انتقاد ناسازگار است.
انتقادكننده بايد اين را بپذيرد كه ممكن است طرف انتقادش توجيه‏ معقولى براى رفتارش داشته باشد در آن صورت او بايد انتقادش را پس بگيرد وگرنه خود مورد انتقاد است. آرى مالك پيشنهاد عدم‏گزينش داد اما مولا در آن شرائط اين پيشنهاد را ناپخته ديد و جرير را گزينش كرد و آنچنان كه گفتيم انتخابى با ضوابط بود.
اما بخش دوم برخورد مالك با جرير بود كه او را متهم به‏دين‏فروشى و معامله با عثمانيان و هواداران معاويه كرد. در اين‏رابطه آنچه مورد ترديد نيست اين است كه جرير بر سر سفره ‏عثمانيان نشسته بود و مزه چرب و شيرين حكومت آنان زير دندانش‏آمده بود و لااقل آن است كه از آنها نفرت نداشت! اما اينكه دراين ماموريت‏خيانت كرده باشد دليلى در دست نيست.
اما پاسخ سؤال سوم:
اينكه فرار و كناره‏گيرى از حكومت‏ حق و پناهنده شدن به دشمن ‏يا سكونت در قلمرو حكومت دشمنان جرم است‏ بويژه براى آنان كه درحكومت مسئوليتى مهم دارند، ترديدى نيست. اين جرم نياز به ‏برخورد دارد تا ديگران عبرت بگيرند. و برخورد قاطع امام‏على(ع) در رابطه با تخريب خانه جرير در اين راستا قرار دارد.
حكومت آنچنان كه بايد سايه مهرش را بر سر شهروندان بگستراند،بايد در موارد لازم قاطعيت‏ بايسته داشته باشد تا زمينه توطئه ، تجاوز ، خيانت در نطفه خفه شود. و معرفت صحيح نسبت ‏به ساحت مقدس ‏مولى اين است كه اين هر دو بعد را در حكومت مولى ببينيم هم‏مهرش را هم خشم مقدسش را! آنچنان كه ذات مقدس ربوبى را هم بايد چنين شناخت كه « ارحم الراحمين فى مواضع العفو والرحمه‏» او درجايگاه عفو و رحمت‏بهترين رحم‏كنندگان است. « و اشد المعاقبين‏فى موضع النكال والنقمه‏» و آنجا كه جاى محازات است ‏شديدترين ‏عقاب كنندگان است.
منبع:ماهنامه پاسدار اسلام




ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط