ایمان و دینداری چیست؟
ایمان از نظر عرفای اسلامی، امری اختیاری است؛ زیرا خداوند سبحان بدان امر کرده و بر این امر، حجت تام و قوی بر خلق عطا نموده است و از برخی تعابیر به دست می آید که ایمان، حقیقتی قلبی است
دوشنبه، 15 مهر 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
ایمان از باب إفعال ماده آمن (امن، یؤمن، ایمان)، در لغت به معنای گرویدن، ایمن گردانیدن و باور داشتن، روی کردن و اعتماد ورزیدن است. ایمان در قرآن، به معنای فعل ایمان یا معنای محتوای آن و یا هر دو به کار رفته است.متکلمان و حکمای اسلامی درباره حقیقت، ارکان و شرایط ایمان دیدگاههای مختلفی بیان کرده اند. آیا ایمان، اقرار زبانی، یا تصدیق قلبی و یا فعل نیک است و یا آمیزه ای از اینهاست؟ متکلمان امامیه، ایمان را تصدیق قلبی خدا، رسول و رسالت او دانسته اند؛ بنابراین، اقرار زبانی و عمل جوارحی، نه رکن ایمان است و نه شرط آن. هر چند شیخ مفید، ایمان را تصدیق قلبی و اقرار زبانی و عمل جوارحی معرفی کرده است. خواجه نصیرالدین طوسی، نیز علاوه بر تفسیر تصدیق قلبی، به تفسیر ترکیبی از تصدیق قلبی و اقرار زبانی روی آورده است. خوارج، آلودگان به گناه را از جرگه اهل ایمان رانده و مرتکبان گناه را با کافران مترادف دانسته اند. از این رو، عمل نیک را رکن ایمان شمردهاند. اشاعره - مهم - ترین فرقه اهل سنت به طور عمده، به رأی امامیه گرایش دارند، ولی ابوالحسن اشعری- مؤسس این مکتب - دو تفسیر، یعنی تصدیق قلبی و همچنین اعتراف قولی و عملی را مطرح کرده است. مرجئه در مقابل خوارج، عمل را از مرتبه ایمان به تأخیر انداخته و آن را با معرفت برابر دانسته اند. ابوحنیفه، ایمان را به معرفت الهی و تصدیق قلبی و اقرار زبانی تفسیر نمود. معتزله علاوه بر تصدیق قلبی به عمل جوارحی نیز تأکید داشتند. امیرالمؤمنین (علیه السلام) در حدیثی فرموده است: « فقال الإیمان تصدیق بالجنان و إقرار باللسان و عمل بالأرکان وهو عمل کله ». فرمود: ایمان گواهی به قلب، و اعتراف به زبان و عمل به اعضاء و جوارح می باشد، ایمان همه اش عمل است. خواجه نصیرالدین طوسی در تجرید الاعتقاد، به استناد آیه «و جحدوا بها و استیقنتها انفسهم ظلما و علوا» تصدیق قلبی بدون اقرار زبانی و نیز به استناد آیه وقالت الأعراب آمنا قل لم تؤمنوا و لکن قولوا أسلمنا اقرار زبانی، بدون تصدیق قلبی را کافی ندانسته است. فرقه کرامیه بر این باورند که حقیقت ایمان، اقرار کردن به زبان، نسبت به حقانیت اصول دین است و تصدیق قلبی و کردارهای نیک دخالتی در آن ندارد. اسماعیلیه نیز میان ایمان ظاهری و باطنی فرق نهاده، ایمان ظاهری را اقرار زبانی و ایمان باطنی و حقیقی را تجربه ی عقلی یا قلبی، دانسته اند.
ایمان از نظر عرفای اسلامی، امری اختیاری است؛ زیرا خداوند سبحان بدان امر کرده و بر این امر، حجت تام و قوی بر خلق عطا نموده است و از برخی تعابیر به دست می آید که ایمان، حقیقتی قلبی است؛ زیرا چه بسا جماعتی در امر ایمان به سر حد معرفت برسند و با معجزه پیامبران، علم به حقایق دینی پیدا کنند، ولی از روی ظلم و برتری جویی و حسد، اظهار به تصدیق نکنند و دل آنها به نور ایمان منور نگردد. البته عارفان، ایمان را به ایمان علمی و ایمان عینی تقسیم نموده و ایمان عینی را زاییده تجلی شهودی دانسته اند. این طایفه، ایمان و عقل را رفیقان سالک طریقت شمرده اند و انسان را تا زمانی که از ایمان به شرایع محروم باشد، از حکم وهم، رها و خلاص ندانسته اند.
فیلسوفان و متکلمان مسیحی و غربی نیز در گفتمان ایمان، شرکت دارند. ایمان نزد آکویناس، تصدیقی است که مؤمن از روی شواهد ناقص، بر اساس اراده و اختیار خود بدان روی می آورد و به امور غیبی نیز تعلق دارد. وجود «شواهد ناقص» برای این جهت است که عنصر ایمان به صورت ضد عقلانی، فاقد مدرک در نیاید؛ ولی به مرتبه علم و درجه یقین بالاتر نمی رسد و به مشهودات تعلق ندارد. نکته جالب این که آکویناس، علیرغم رویکرد خود درباره ایمان، درصدد اثبات وجود خداوند از طریق براهین پنج گانه (براهین هستی شناختی، جهان شناختی، اتقان صنع، اجماع عام، درجات کمال) است. مارتین لوتر - بنیان گذار جنبش اصلاح کلیسا ایمان را اعتماد (Trust) به خداوند تفسیر می کند و شلایر ماخر، آن را به احساس تعلق و وابستگی تبیین می نماید. پل تیلیش، ایمان را حالت دلبستگی واپسین یا تعلق به غایت قوی و نهایی دانسته و پویایی ایمان را به پویایی دلبستگی واپسین استناد داده است. کی برکگارد، ارتباط ایمان و تعقل را ضدیت کامل، و ویتگنشتاین آن دو مقوله را بی ارتباط با یکدیگر، و آکویناس ارتباطشان را مثبت معرفی می کنند. برای نمونه، در زمینه ایمان به خداوند، سه دیدگاه مختلف در غرب مطرح است:
نخست، کسانی که معتقدند ما خدا را آفریده ایم و دین دار بودن فایده چندانی ندارد؛ یعنی ملحدان دوم، کسانی که معتقدند ما خدا را آفریدهایم؛ اما دین دار بودن، همچنان ارزشمند است. دان کیوبیت، متکلم معاصر اروپایی، بر این رویکرد اصرار دارد. دان کیوپیت، با توجه به رویکرد خود، ایمان را تعهدی خلاقانه و مختارانه به ارزشهای معنوی و به شیوه ای از زندگی می داند. وی از این نکته غفلت کرده که موضع او خودویرانگر و خود ابطال است. سوم، کسانی که معتقدند خدا ما را آفریده و مهم ترین تکلیف ما انسانها، ستایش خداوند است. اینها واقع گرایان دین دار هستند.
منبع: کلام نوین اسلامی، عبدالحسین خسروپناه، انتشارات تعلیم و تربیت اسلامی، چاپ اول، قم 1390
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
میزان تأثیر دین در انسان
يکشنبه، 6 بهمن 1398
زندگی پاکیزه انسان مؤمن
يکشنبه، 6 بهمن 1398
آثار زیبای ایمان
يکشنبه، 6 بهمن 1398
کثرت گرایی دینی
دوشنبه، 15 مهر 1398
آیتاللّه العظمی آقامیرزا محمود شیرازی
دوشنبه، 9 مهر 1397
مهمترین کارکردهای فردی حجاب
دوشنبه، 26 شهريور 1397
آیتالله شبیری زنجانی کیست؟
شنبه، 10 شهريور 1397
الهیات تطبیقی یا بررسی منابع ایمان در ادیان ابراهیمی
يکشنبه، 21 مرداد 1397
توکل «قرآنی» یا توکل «مسخ شده»
شنبه، 20 مرداد 1397
آرامش روانی در سایهی ایمان
پنجشنبه، 18 مرداد 1397
تازه های مقالات
جایگاه خط در تمدن اسلامی
سیر خوشنویسی چینی
نگاهی به توصیه امام به دانشجویان در وصیت نامه
متن کامل دعای توسل با خط درشت + صوت و ترجمه
کاهش هزینهها، افزایش سود خرید عمده و ایمن از علیبابا
بهترین مرکز تعمیر کنسول بازی در تهران [PS5،PS4،xBox]
خطابهای ماندگار وصیت نامهی سردار سلیمانی
تعبیر قرآنی خانه عنکبوت و مفاهیم علمی درباره آن
اعجاز علمی قرآن در آیه «وَ النَّهارِ إِذا جَلاّها»
اعجاز علمی قرآن؛ شکافتن دانه و هسته در آیه 95 سوره انعام
بیشترین بازدید هفته
چهار زن برگزیده عالم
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
پیش شماره شهر های استان گیلان
نماز قضا را چگونه بخوانیم؟
پنج دعای مهم در شب لیله الرغائب
موارد بیشتر برای شما
جایگاه خط در تمدن اسلامی
سیر خوشنویسی چینی
سال نو میلادی غزه با همه جا متفاوت است...
رهبر انقلاب: لبنان و یمن نماد مقاومت هستند
تحویل سال نو میلادی در حرم امام حسین(ع)
فوتبالیها از حاج قاسم میگویند
مصدومیت دهها نفر در مراسم سال نو میلادی در قطر
غریب آبادی: آمار قربانیان ترور ۲۳ هزار نفر به ثبت رسیده است
رونمایی از دایره المعارف شهدای ترور در ایران
حال و هوای مسیر منتهی به مزار سردار دلها
عکس و خاطرهای فراموش نشدنی با سردار دلها
جزئیات افزایش اضافهکاری پرستاران
آخرین وضعیت پرونده شهید سلیمانی از زبان جهانگیر
نصب یادبود شهدای حمله تروریستی گلزار شهدای کرمان
پیام ترامپ به گروه حماس در آغاز سال نو میلادی