نابرابری در دسترس به اطلاعات (قسمت اول)
تحقیقات پراکنده نیز نابرابری های مشابهی را در دیگر کشورها کشف کرده اند، اما همچنان، باید دید که آیا این یافته ها منعکس کننده یک «الگوی عمومی» هستند.
سهشنبه، 3 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
الگوی گسترده تر «قرار گیری گزینشی در برابر اخبار » تنها، به تحصیلات و طبقه اجتماعی مرتبط نیست؛ زیرا به همان اندازه، الگوهای نسلی و مرتبط با سن نیز در مورد مصرف اخبار وجود دارند. به عنوان مثال، تلفن های سلولی با امکان ارائه خدمات داده ای و کامپوترهای جیبی وایرلس، به ویژه در میان نسل های جوان در ایالات متحده متداول هستند. این ابزارها، ارتباطات ایمیلی و متنی، اشتراک گذاری عکس های دیجیتالی و تماشای ویدئوهای یوتیوب، پیش بینی وضع هوا با نقشه های GPS را در کافی شاپ ها، فرودگاه ها و نقاط پر ترافیک شهرها، تسهیل می کند. اما این امر الزاما بدان معنا نیست که اعضای نسل های جوانتر، به شدت به مصرف کنندگان آنلاین اخبار منابع رسانهای سنتی مانند سی ان ان و نیویورک تایمز تبدیل شده اند. معمولا دیده می شود که جمعیت کهنسال، تمایل بیشتری به مطالعه روزنامه دارند. این قضیه در مورد تماشای تلویزیون نیز به خاطر ماهیت غیر متحرک (حالت نشسته)ه این کنش صدق می کند. یک پژوهش تطبیقی در مورد مطالعه روزنامه در جوامع اروپایی از اوایل دهه ۱۹۷۰ نشان داد که پس زمینه اجتماعی همچنان پیشین عمده ای برای این امر است که چه افرادی به طور منظم روزنامه مطالعه می کنند و چه افرادی مطالعه نمی کنند. هر چند که تفاوت های تحصیلی و جنسیتی تدریجا به مرور زمان از بین می روند. تحقیق مشابهی نیز اثبات کرد که طی دوره یکسان، در اروپا، مختصات اجتماعی (طبقه، سن، ...) افرادی که به تماشای اخبار می پردازند نیز با گسترش میزان مخاطبان، تنوع بیشتری یافته است. در حالی که، منازعات مداومی بر سر نقش نژاد و قومیت در تعیین استفاده معاصر از اینترنت وجود دارد. الگوهای مرتبط با نژاد در مصرف اخبار نیز به طور گسترده در ایالات متحده، مشاهده شده اند.
بیشتر شواهد أخیر در مورد این موضوعات از مطالعات مربوط به دسترسی به اینترنت در جوامع پساصنعتی خصوصا ایالات متحده و اروپا نشأت گرفته است. برای مثال، طی دهه ۱۹۹۰، دپارتمان تجارت ایالات متحده یک سری گزارشات تحت عنوان «خروج از شبکه» منتشر کرد که توجه آن عمدتا به الگوهای «محرومیت» در میان اجتماعات آفریقایی - آمریکایی و اجتماعات روستایی معطوف بود. ادعا می شد که برخی از این شکاف های اجتماعی به مرور زمان از بین رفته اند، هر چند این تفسیر بعدا توسط مطالعات دیگر، به چالش کشیده شد. نگرانی های مشابهی در مورد «شکاف دیجیتال» در میان دیگر جوامع پساصنعتی مرفه گسترش یافت. به عنوان مثال، سازمان توسعه همکاریهای اقتصادی (OECD) و اتحادیه اروپا، نابرابری های اجتماعی مشابهی در دسترسی به کامپیوتر و اینترنت گزارش کردند که منعکس کننده تفاوت در درآمد، طبقه اجتماعی و منزلت شغلی، تحصیلات، نسل، قومیت انژاد، جنسیت و شهرنشینی بود. طی دهه ۱۹۹۰، منازعه بر این امر متمرکز شد که آیا شکاف های اجتماعی در بین جمعیت آنلاین، مشخصه دائمی جوامع اطلاعاتی است که در آنها منزلت اجتماعی و شغلی توسط سطوح اتصال به اینترنت و مهارتهای تکنولوژیک تعیین می گردد یا اینکه این شکاف های اجتماعی تدریج از بین رفته با با کاهش قیمت ها و کاربر پسند شدن تکنولوژی (به عنوان مثال هنگامی که پیام رسانی متنی و مرورگرهای وب ارزان تر شده و از طریق تلفن های سلولی موبایل به شکل گسترده تری دسترس پذیر می شوند) عادی و معمولی می شوند. پیمایشهای بعدی که از سال ۲۰۰۰ توسط پروژه «اینترنت و زندگی آمریکایی پیوه، انجام شد از بین رفتن تدریجی شکاف جنسیتی در استفاده از اینترنت را در ایالات متحده به ثبت رسانده است، اما، استمرار یک شکاف ۱۰ نقطه ای، بین سیاه پوستان و سفید پوستان و شکاف نسلی ۵۵ نقطه ای بین افراد کمتر از ۳۰ سال و بالای ۶۵ سال نیز طی این پروژه اثبات شده است. تحقیقات پراکنده نیز نابرابری های مشابهی را در دیگر کشورها کشف کرده اند، اما همچنان، باید دید که آیا این یافته ها منعکس کننده یک «الگوی عمومی» هستند.
بنابراین نه تنها به کشف الگوهای دسترسی به اینترنت، بلکه، به میزان استفاده افراد از کلیه رسانههای خبری نیز، نیاز داریم. شناسایی مؤثرترین سیاست گذاری های عمومی برای غلبه بر شکاف های اطلاعاتی اجتماعی و جهانی و پیش بینی روندهای آینده، مستلزم بررسی دقیق محرکهای عمده این شکاف ها است. منطقی ترین تبیین ها برای چنین نابرابریهایی کدامند طی یک دهه گذشته، فهم دلایل اقتصادی، سیاسی و جامعه شناختی عدم اتصال به فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی جدید در کانون توجه پژوهشهای این حوزه قرار گرفت.
ائامه دارد..
منبع: جهانی شدن و تنوع فرهنگی، پیپا نوریس و رونالد اینگلهارت، ترجمه: عبدالله فاضلی و ساجده علامه،صص144-142، چاپ و نشر سپیدان، تهران، چاپ اول، ۱۳۹۵
مقالات مرتبط
کنترل و تنظیم رادیو و تلویزیون
شکاف بین ملتهای فقیر و غنی
تحولات در رادیو و تلویزیونی
نابرابری در دسترس به اطلاعات (قسمت دوم)
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
دسترسی به اینترنت در جوامع فقیر (قسمت اول)
سهشنبه، 3 دی 1398
دسترسی به اینترنت در جوامع فقیر (قسمت دوم)
سهشنبه، 3 دی 1398
افراد مسن به رسانههای خبری علاقه دارند
سهشنبه، 3 دی 1398
فن آوریهای ارتباطی جدید
دوشنبه، 2 دی 1398
شکاف دیجیتال و فقر اطلاعاتی
دوشنبه، 2 دی 1398
استفاده از دانش و اطلاعات
سهشنبه، 3 دی 1398
فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی
دوشنبه، 2 دی 1398
توسعه رسانهای در کشورهای فقیر
دوشنبه، 2 دی 1398
چگونه رسانه ای امن برای خانواده ایجاد کنیم؟
شنبه، 16 آذر 1398
جامعه مجازی چیست؟
دوشنبه، 20 بهمن 1399
تازه های مقالات
خوشنویسی در عصر پهلوی
نماز کن فیکون روز جمعه چگونه خوانده می شود؟
کالری نان چند غله چقدر است؟
چگونه به خداى نادیده ایمان بیاوریم ؟
خطای آدم تقاص بشر
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در قزوین
قد و وزن و دور سر نوزاد 9 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 12 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 11 ماهه
چالش هایی که خانوادهها در تربیت فرزندان نسل زد با آن مواجه هستند
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
مهم ترین خواص هویج سیاه
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
اختراعات آلبرت انیشتین
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
پیش شماره شهر های استان تهران
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
شوکه شدن بهمن هاشمی از نقاشی نامرئیاش در شبکه سه!
قطع برق این بار در آنتن زنده تلویزیون
۴ ترفند برش هندوانه برای شب یلدا
مسلط بودن نوجوان ۱۲ ساله همدانی به ۹ زبان زنده دنیا
خاصیت شگفتانگیز آب انار بر دستگاه گوارش
پاییز زیبای تالش
حالوهوای مزار شهید صفیالدین در ضاحیه
هجوم مردم سوریه به دستگاههای خودپرداز پس از ۱۰ روز عدم فعالیت
تشییع سید حسن نصرالله چه زمانی برگزار میشود؟
جایی که سود را از مرگ به جیب میزنند!
پرواز فلامینگوها در میانکاله
هیچ جا برای بیبی امن نیست!
روایتی از یک دیدار پدرانه
اجرای خونه مادربزرگه در تالار وحدت
طلبهای که یکی از بزرگترین آرزوهای امام را عملی کرد!