نابرابری در دسترس به اطلاعات (قسمت دوم)
پروژههای نوآورانه، مانند توزیع لپ تاپها ، رادیوهای بادی رایگان و چراغ قوههای خورشیدی، این مشکلات توسعهای اساسی را حل نخواهند کرد.
سهشنبه، 3 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
اما، اگر فقدان اتصال به فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی، منعکس کننده نابرابریهای «درون» و بین جوامع در دسترسی به سایر وسایل سنتی تر ارتباط جمعی مانند رادیو، تلویزیون، روزنامه، مجلات و کتاب و تلفن باشد، پس این امر بیانگر آن است که، علت های این نابرابری ها، مربوط به خود رسانه نیستند. افراد برای روشن کردن تلویزیون یا رادیو به مهارت سواد یا کار با صفحه کلید نیاز ندارند. در عوض، نابرابری های اطلاعاتی در جوامع فقیر به مشکلات ریشه دار توسعه اقتصادی به مانند فقر بومی . سطوح پایین تحصیلات و مهارت های شناختی نسبت داده می شود و نه به فقدان منبع برق مداوم که مانع دسترسی به رسانههای جمعی سنتی مانند تلویزیون می شود. غالب شبکه ذخیره و خطوط انتقال برق، از ارائه خدمات به مناطق دور افتاده ناتوان هستند؛ برای مثال در اتیوپی کمتر از ۱ درصد جمعیت روستایی و تنها ۱۳ درصد تمام خانوارها به برق دسترسی دارند. در اتیوبی «رشد جمعیت»، از «رشد اتصالات» پیشی گفته است، که این امر، منجر به افزایش میزان افرادی شده است که به برق دسترسی ندراند. نصف جمعیت قادر به «خواندن» نیستند.
پروژههای نوآورانه، مانند توزیع لپ تاپهای ۱۰۰ دلاری، رادیوهای بادی رایگان و چراغ قوه های خورشیدی، این مشکلات توسعه ای اساسی را حل نخواهند کرد. تا زمانی که نابرابری های اقتصادی و اجتماعی استمرار یابند، نفوذ جریان اطلاعات و اخبار در بین توده مردم جوامع فقیر، دشوار است. همچنین ممکن است روزنامه نگاران، سیاستمداران، دیپلمات ها و رهبران تجاری در دبی، کوالالامپور و آدیس آبابا از طریق لپ تاپ و تلفن های هوشمند با هم در ارتباط باشند و اطلاعات مربوط به رخدادهای جهانی را از تیتر اخبار سی ان ان اینترنشنال، گوگل نیوز و بی بی سی ولد دریافت کنند. اما، این امر به این معنا نیست که مردم فقیرتر این کشورها، استطاعت مالی دسترسی به این منابع را دارند.
ما چگونه به تبیین این نابرابری ها می پردازیم؟ ما برای بررسی این موضوعات، در قالب تحلیل سطح فردی، به موج پنجم پیمایش جهانی ارزشها تکیه می کنیم. این پیمایش، استفاده منظم از مجموعه ای از منابع خبری و اطلاعاتی در ۵۱ کشور را مورد بررسی قرار داده است. این داده ها به ما اجازه طراحی «مقیاس مختصر استفاده از رسانهها» را می دهند. سؤال این مقیاس عبارت است از «در یک هفته گذشته برای آگاهی از رخدادهای کشور و جهان از هر کدام از منابع اطلاعاتی ذیل چقدر استفاده کرده اید؟ رادیو، تلویزیون، روزنامه، اینترنت، کتاب و مجلات...» جواب این سوال در قالب طیف پنج نقطه ای آمده است که جهت سهولت محاسبه، به مقیاس استاندارد ۱۰۰ نقطه ای تبدیل شد. این شواهد به ما اجازه مقایسه چهار نوع عوامل سطح فردی را می دهند که در استفاده از رسانههای خبری جوامع کم، متوسط و پر در آمد دخالت دارند. ویژگی های جمعیت شناختی شامل سن و جنسیت و منابع اجتماعی - اقتصادی شامل در آمد خانوار، پس انداز خانوار، منزلت شغلی، طبقه شغلی، و شهر نشینی می شوند. مهارتهای شناختی نیز با بالاترین مدرک تحصیلی و زبان (آیا در خانه به زبان انگلیسی تکلم می شود سنجیده می شوند. عوامل انگیزشی نیز با علایق سیاسی و اعتماد به روزنامهها و تلویزیون نشان داده می شوند.
نتایج اثبات می کنند که در میان عوامل سطح فردی، تحصیلات، یکی از قوی ترین پیش بین های استفاده از رسانههای خبری است که تاثیر آن در میان تمام جوامع معنادار است و قویترین تأثیر را در جوامع کم درآمد دارد. این رابطه دور از انتظار نبود؛ زیرا تحصیلات، دقیقا، با سواد (که برای مطالعه روزنامه و استفاده از اینترنت نیاز است ارتباط دارد و دانش و مهارت شناختی فراهم می کند که به مردم در پردازش اطلاعات پیچیده در مورد رخدادهای تازه و امور عمومی موجود در اخبار کمک می کند. پس از تحصیلات، درآمد خانوار پیشبین قوی و معناداری در بین تمام انواع جوامع بود؛ همانگونه که قبلا مشاهده گردید، پول، جهت خرید دستگاه تلویزیون و رادیو و دسترسی به خدمات تلویزیون شارژی (اعتباری)، ماهواره ای و کابلی و نیز برای اشتراک اینترنت و خرید منظم روزنامهها، ضروری است. احتمال بیشتری وجود دارد که اغلب خانوارهای مرفه، در مقایسه با خانوارهای کمتر مرفه، استطاعت تهیه این خدمات را داشته باشند.
منبع: جهانی شدن و تنوع فرهنگی، پیپا نوریس و رونالد اینگلهارت، ترجمه: عبدالله فاضلی و ساجده علامه،صص147-144، چاپ و نشر سپیدان، تهران، چاپ اول، ۱۳۹۵
مقالات مرتبط
ارتباطات جهان سبب تنوع فرهنگی
چند نکته درباره سازمان تجارت جهانی
جریانهای خبری و روزنامه نگاری
نابرابری در دسترس به اطلاعات (قسمت اول)
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
وابستگی متقابل
پنجشنبه، 5 دی 1398
جهت گیریهای جهان وطنانه (قسمت اول)
پنجشنبه، 5 دی 1398
پیمایش اجتماعی اروپا
پنجشنبه، 5 دی 1398
رده بندی رسانهای جوامع
چهارشنبه، 4 دی 1398
دسترسی به فناوریهای اطلاعاتی
چهارشنبه، 4 دی 1398
موبایل وسیله کسب اطلاعات
سهشنبه، 3 دی 1398
فن آوریهای ارتباطی جدید
دوشنبه، 2 دی 1398
شکاف دیجیتال و فقر اطلاعاتی
دوشنبه، 2 دی 1398
توسعه رسانهای در کشورهای فقیر
دوشنبه، 2 دی 1398
جامعه مجازی چیست؟
دوشنبه، 20 بهمن 1399
تازه های مقالات
خوشنویسی پس از انقلاب اسلامی ایران
خوشنویسی در عصر پهلوی
نماز کن فیکون روز جمعه چگونه خوانده می شود؟
کالری نان چند غله چقدر است؟
چگونه به خداى نادیده ایمان بیاوریم ؟
خطای آدم تقاص بشر
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در قزوین
قد و وزن و دور سر نوزاد 9 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 12 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 11 ماهه
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
مهم ترین خواص هویج سیاه
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
اختراعات آلبرت انیشتین
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
پیش شماره شهر های استان تهران
موارد بیشتر برای شما
شوکه شدن بهمن هاشمی از نقاشی نامرئیاش در شبکه سه!
قطع برق این بار در آنتن زنده تلویزیون
۴ ترفند برش هندوانه برای شب یلدا
مسلط بودن نوجوان ۱۲ ساله همدانی به ۹ زبان زنده دنیا
خاصیت شگفتانگیز آب انار بر دستگاه گوارش
پاییز زیبای تالش
حالوهوای مزار شهید صفیالدین در ضاحیه
هجوم مردم سوریه به دستگاههای خودپرداز پس از ۱۰ روز عدم فعالیت
تشییع سید حسن نصرالله چه زمانی برگزار میشود؟
جایی که سود را از مرگ به جیب میزنند!
پرواز فلامینگوها در میانکاله
هیچ جا برای بیبی امن نیست!
روایتی از یک دیدار پدرانه
اجرای خونه مادربزرگه در تالار وحدت
طلبهای که یکی از بزرگترین آرزوهای امام را عملی کرد!