دسترسی به فناوریهای اطلاعاتی
در سالهای اخیر نابرابریهای اجتماعی در دسترسی به فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی همچنان پایدار باقیمانده و هیچ نشانی از کاهش این نابرابری ها حتی در ثروتمندترین کشورها مانند ایالات متحده.
چهارشنبه، 4 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
سرانجام، در سالهای اخیر نابرابریهای اجتماعی در دسترسی به فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی همچنان پایدار باقیمانده و هیچ نشانی از کاهش این نابرابری ها حتی در ثروتمندترین کشورها مانند ایالات متحده، سوئد و استرالیا در دست نیست. بسیاری از گزارشات اخیر در مورد وضعیت تکنولوژی، حاکی از آن است که شکاف های اطلاعاتی محدود به استفاده از کامپیوترهای شخصی و اینترنت هستند، اما، شواهد نشان می دهد که این نابرابری ها شامل دیگر انواع رسانهها نیز می شوند؛ چنین نابرایهایی انعکاس نابرابری های ریشه دار مبتنی بر مهارت های شناختی، منابع اقتصادی - اجتماعی و نگرشهای انگیزشی هستند. مدلهایی که در اینجا ارائه شد، به شناسایی برخی از مهمترین متغیرها (شامل تحصیلات، درآمد و سن) که در تحلیل های بعدی در مورد قوت اثرات رسانهها بر روی نگرشها و ارزشهای سیاسی و اجتماعی وارد می شوند. کمک می کنند.
ما بر اساس این مشاهدات، نتیجه می گیریم که غالبا در مورد تهدید ادراک شده در مورد تأثیر ارتباطات جهانی بر تنوع فرهنگی در کشورهای درحال توسعه مبالغه شده است و به تفاسیر متعادل تری از این تحولات نیاز است. اگر تصاویر و افکار مدرن گوگل، دیزنی / ای بی سی تلویژن یا امپراتوری روزنامه ای مرداک واقعا به مردم فقیری که در مناطق دورافتاده نظیر تیمبوکتو و سیتپو زندگی می کنند، نمی رسد (بدون توجه به اثرات محدودیت های دولت بر آزادی مطبوعات، موانع تجاری با فیلتر های روان شناختی اجتماعی) پس احتمال آن نمی رود که شرکتهای رسانهای چندملیتی تهدیدی برای سبکهای زندگی، ارزشها با باورها در این جوامع باشند. احتمال می رود که در این زمینه تأثیرات غیر مستقیمی وجود داشته باشند؛ افکار تدریجا، از گروههای تحصیل کرده و مرفه تر که به فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی دسترسی دارند، تراوش می کنند و سرانجام به کل جامعه نفوذ پیدا می کنند. افراد برای آگاهی از پیام های منعکس شده در تابلوهای اعلانات و پوسترها نیاز به دسترسی به رسانهها ندارند و در سال های اخیر مقررات زدایی پخش رادیو - تلویریونی، سبب ایجاد افزایش قابل توجه در تعداد ایستگاه های رادیویی تجاری گردیده است. فرایندهای توسعه اقتصادی در طولانی مدت به تدریج دسترسی همگانی را به رسانههای جمعی در تمامی جوامع گسترش می دهد و این فرایند می تواند تشدید گردد؛ تغییرات اجتماعی سریع که سبب تغییر شکل ارتباطات در شهرهای دارای صنایع تکنولوژیک مانند بنگلور، سئول و شانگهای شده اند شاهدی بر این ادعا است. اما استمرار نابرابری های جهانی و اجتماعی در دسترسی به اطلاعات در دهه های اخیر دست کم گرفته شده است. این امر انعکاس نابرابری های ریشه دار در منابع است و حاکی از آن است که ممکن است در مورد ادعاها مربوط به تهدید همگرایی فرهنگی یا پلاریزه شدن، مبالغه شده باشد. بعلاوه، مطالعات قبلی عمدتا بر تحلیل نگرشهای مربوط به سیاست اقتصادی (مانند نگرش نسبت به تجارت آزاد، بازار کار باز، ادغام اقتصادی و جهانی شدن اقتصادی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه تمرکز کرده اند. نظرسنجی های افکار عمومی که توسط رسانهها یا سیاست گذاران انجام شده است، معمولا با جهت گیری های جمعی نسبت به سیاست های خاص و با رخدادهای تازه (مانند اینکه آیا اروپایی ها معاهده ماستریخت" را می پذیرند یا آیا آمریکایی ها با نتیجه مذاکرات دوحه موافق هستند) مرتبط است.
اما این رویکرد کاربرد محدودی برای درک روشهای ظریفتری دارد که ممکن است ارتباطات جهانی از طریق آنها به ارزشهای اقتصادی پایدارتر و گسترده تر شکل دهد. از نمونه های چنین روشهای ظریفی می توان به تاکید بر مطلوبیت مصرف گرایی، فردگرایی و رقابت اشاره کرد. بر خلاف نگرشهای مربوط به سیاست اقتصادی، ارزشهای اقتصادی نظیر رقابت، همکاری، کار سخت و موفقیت فردی را می توان فراتر از کنش ها و شرایط خاص، در محل کار، مدرسه، تجارت و یا سیاست به کار برد. ارزشها بازتاب اهداف مطلوب افراد، خانواده ها، جامعه و جهان هستند. مردم اهداف متنوعی دارند و اهمیت نسبی این اهداف، اولویت های ارزشی آنان را تعیین می کند. به همین ترتیب، تصور بر آن است که ارزشها، افراد را در جهت نگرشها و باورهای شناختی خاص سوق می دهند. برای مثال، انتظار می رود آمریکایی هایی که برای رقابت و مصرف، ارزش بالایی قائل اند، توافق نامه های تجارت آزاد مانند نفتا را بر اساس این عقیده که چنین سیاست هایی به رشد اقتصادی کمک می کنند، تایید کنند. از سوی دیگر، انتظار می رود آمریکاییهایی که به ارزشهای ملی گرایی و میهن پرستی اهمیت زیادی می دهند و آنهایی که نفتا را به عنوان تهدیدی برای تجارت و مشاغل آمریکایی می بینند، با این سیاست مخالف باشند. از این رو، رنکین استدلال می کند که ارزشهای ملی گرایانه اغلب در مورد مسائل بسیار فنی از قبیل ترجیحات تجاری، که مردم در مورد آنها اطلاعات دقیقی ندارند، اشارات مهمی را فراهم می کنند، به طوری که افراد وطن پرست همواره حامی محصولات داخلی شناخته می شوند.
منبع: جهانی شدن و تنوع فرهنگی، پیپا نوریس و رونالد اینگلهارت، ترجمه: عبدالله فاضلی و ساجده علامه،صص157-155 و231-230 چاپ و نشر سپیدان، تهران، چاپ اول، ۱۳۹۵
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
وابستگی متقابل
پنجشنبه، 5 دی 1398
جهت گیریهای جهان وطنانه (قسمت اول)
پنجشنبه، 5 دی 1398
پیمایش اجتماعی اروپا
پنجشنبه، 5 دی 1398
رده بندی رسانهای جوامع
چهارشنبه، 4 دی 1398
نابرابری در دسترس به اطلاعات (قسمت دوم)
سهشنبه، 3 دی 1398
موبایل وسیله کسب اطلاعات
سهشنبه، 3 دی 1398
فن آوریهای ارتباطی جدید
دوشنبه، 2 دی 1398
شکاف دیجیتال و فقر اطلاعاتی
دوشنبه، 2 دی 1398
توسعه رسانهای در کشورهای فقیر
دوشنبه، 2 دی 1398
جامعه مجازی چیست؟
دوشنبه، 20 بهمن 1399
تازه های مقالات
خوشنویسی پس از انقلاب اسلامی ایران
خوشنویسی در عصر پهلوی
نماز کن فیکون روز جمعه چگونه خوانده می شود؟
کالری نان چند غله چقدر است؟
چگونه به خداى نادیده ایمان بیاوریم ؟
خطای آدم تقاص بشر
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در قزوین
قد و وزن و دور سر نوزاد 9 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 12 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 11 ماهه
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
مهم ترین خواص هویج سیاه
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
اختراعات آلبرت انیشتین
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
پیش شماره شهر های استان تهران
موارد بیشتر برای شما
شوکه شدن بهمن هاشمی از نقاشی نامرئیاش در شبکه سه!
قطع برق این بار در آنتن زنده تلویزیون
۴ ترفند برش هندوانه برای شب یلدا
مسلط بودن نوجوان ۱۲ ساله همدانی به ۹ زبان زنده دنیا
خاصیت شگفتانگیز آب انار بر دستگاه گوارش
پاییز زیبای تالش
حالوهوای مزار شهید صفیالدین در ضاحیه
هجوم مردم سوریه به دستگاههای خودپرداز پس از ۱۰ روز عدم فعالیت
تشییع سید حسن نصرالله چه زمانی برگزار میشود؟
جایی که سود را از مرگ به جیب میزنند!
پرواز فلامینگوها در میانکاله
هیچ جا برای بیبی امن نیست!
روایتی از یک دیدار پدرانه
اجرای خونه مادربزرگه در تالار وحدت
طلبهای که یکی از بزرگترین آرزوهای امام را عملی کرد!