شیره نبات چیست؟
شیره نبات همان نبات مایع است. نبات جامد از محلول اشباع شده شکر تهیه میشود و به شکل کریستالهای شفاف است. شیره نبات نیز پس از چند مرحله پخت نبات به دست میآید.
تفاوت شیره نبات و نبات معمولی
شیره نبات همانطور که از نامش پیداست، نبات است اما به صورت مایع. به عبارت دیگر میتوان گفت که نبات مایع است اما از شیره نبات نمیتوان مجددا نبات تهیه کرد. زیرا شکر اولیهای که برای تهیه نبات مورد استفاده قرار گرفته است، قوام خود را از دست داده و دیگر قابلیت کریستال شدن ندارد. به همین دلیل خواص شیره نبات قدری متفاوت با نبات معمولی است. شیره نبات میتواند ساده و یا زعفرانی باشد. به طور مختصر تفاوتهای اصلی نبات جامد با شیره نبات از این قرار است:قدرت شیرین کنندگی شیره نبات دو برابر نبات جامد است
شیره نبات نسبت به نبات جامد سریع تر حل میشود.
به دلیل قابلیت شیرین کنندگی بالا میتوان مقدار کمتری شیره نبات نسبت به نبات جامد یا قند و شکر استفاده کرد و در نتیجه اقتصادی تر است.
نبات مایع مناسب افراد ورزشکار و خانمهای باردار است.
چاق کنندگی نبات نسبت به قند و شکر کمتر است.
خواص شیره نبات قدری متفاوت از نبات معمولی است.
طبع شیره نبات گرمتر از نبات جامد است.
شیره نبات اصل و تقلبی
امروزه انواع مختلفی از نبات مایع یا شیره نبات تقلبی در بازار دیده میشود که در اصل از مخلوط کردن شکر در آب تهیه میشود به همین دلیل توصیه میشود که شیره نبات را حتما از مراکز معتبر و بهداشتی تهیه کنید. در روشهای ناسالم تولید نبات، روغن را با حرارت مستقیم تا ۳۰۰ درجه سانتیگراد داغ میکنند که شیره نبات را میسوزاند و موجب شیرینی غیرطبیعی، مضاعف و مضر آن برای بدن میشود. همچنین افزودنیهایی مانند بلانکیت یا همان جوهرقند به کار میبرند که شیره را بارها و بارها قابل استفاده میکند، اما وقتی این نبات برای رفع مشکل دلدرد و نفخ نوزادان یا ناراحتیهای گوارشی بزرگسالان مصرف شود، موجب عوارضی برای معده میگردد! به کاربردن رنگ تقلبی به جای زعفران نیز از دیگر موارد است. رنگ زعفران طبیعی پس از شش ماه میپرد و محو میشود، اما نباتهای بهظاهر زعفرانی تقلبی تا سه سال هم ماندگاری رنگ دارند!
طرز تهیه شیره نبات
به طور خلاصه تهیه نبات به این صورت است که یک شربت اشباع شده از شکر یا ساکاروز تهیه میشود و حرارت داده میشود. سپس این مایع را میگذارند تا خنک شود و تبدیل به کریستالهای زیبا یا همان نبات شود. اما از شکر همان مقدار نبات درست نمیشود بلکه بین ۴۰ تا ۷۰ درصد شکر را میتوان به نبات تبدیل کرد و مابقی آن را شیره نبات مینامند که برای مصارف دیگری مثل تهیه پولکی، شربت، حلوا، مربا، آبنبات، تافی و شیرینیجات دیگر استفاده میشود.
موارد استفاده از شیره نبات
شیره نبات به دلیل غلظت بالا برای پخت و پز شیرینی خانگی و مصارفی چون تهیه حلوا، مربا (خصوصا مربای هویج)، شله زرد خانگی، کیک و شیرینی و نیز برای شیرین کردن انواع نوشیدنیها و دمنوشهای گرم و تهیه شربت (به خصوص وقتی که با مقداری آبلیمو یا گلاب همراه شود) استفاده میشود. در واقع از شیره نبات یا نبات مایع میتوان به عنوان جایگزین شکر در هر موردی استفاده کرد. یک نکته مهم دیگر این است که به دلیل قیمت بسیار پایین شیره نبات نسبت به شکر، استفاده از آن از لحاظ اقتصادی نیز بسیار مقرون به صرفه تر است.
طبع شیره نبات
شیره نبات نیز همانند نبات جامد دارای طبع گرم بوده و برای رفع سردی بسیار مفید است. حتی میتوان گفت که طبع آن از نبات جامد گرم تر است.
خواص شیره نبات چیست؟
شیره نبات دارای خواص متعددی است که از جمله آنها شامل موارد زیر است:درمان دل درد
دارای خواص ضد نفخ
کمک به درمان اسهال
کمک به تقویت عضلات
افزایش سوخت و ساز چربی
موثر در قطع سرفه
مقوی و نشاط آور
ملین
کمک به رفع خستگی
ضد ترش کردن
ضد آروغ زدن
جلوگیری از دیر هضم شدن غذا
روش تهیه شربت نبات
با استفاده از شیره نبات میتوان شربت نبات تهیه کرد. برای تهیه این شربت باید شیره نبات با ۶ برابر آب مخلوط شود. برای بهبود طعم این شربت میتوان آبلیمو و گلاب و زعفران به آن اضافه کرد و خصوصا در فصل تابستان بسیار خوش طعم و لذیذ خواهد بود.
نکته پایانی
برای تهیه شیره نبات بهداشتی بهتر است از محصولات باز، فله و نامطمئن خریداری نکنید و حتما از محصولات بسته بندی شده و دارای مجوز بهداشت خرید کنید تا سلامت خود را تامین کنید.منبع: سایت ستاره