تغییرات مغزی مرتبط به تمرین همدلی
پژوهش با استفاده از ابزار تصویربرداری موج مغناطیسی کارکردی نشان میدهد که تمرین منظم مراقبه عشق ورزی- مهربانی سلولهای مغزی مرتبط با همدلی را فعال میکند.
شنبه، 17 اسفند 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
وقتی افراد مرحله چهارم را آغاز میکنند، به طور معمول بینش کافی برای ادراک مزایای فردی پرهیز از کشتن را به دست میآورند و اغلب گزارش میکنند که با اولین کوشش توانمند شدهاند. پنجمین عمل خطرناک عبارت است از رابطه جنسی ناخواسته به دلایل روشن. اغلب افراد به خوبی درک میکنند که سوء استفاده جنسی خطرناک است و موجب میشود فرد به درمان روانشناختی نیاز پیدا کند. در بافت معمولی مانند روابط صمیمانه تلاش برای ممانعت از اعمال جنسی خطرناک نشان دهنده اهمیت و احترام برای شریک جنسی است. این کار هنگامی که هر دو نفر خواستار عمل جنسی باشند، احتمالا موجب لذت بیشتر خواهد شد و متعاقبا جنبه های مهمی از رابطه شامل خلاقیت، پیوستگی و دلبستگی سالم ارتقا می یابد.
در یکی از گروههای آموزشی مؤسسه MiCBT یکی از شرکت کنندگان طی مرحله چهارم گفت: وقتی به همسرم گفتم این هفته باید یک تجربه انجام بدهم که رابطه جنسی از روی رضایت لازم دارد، گفت سخت است، اما سعی میکنم آماده شوم... چون هر دو فکر میکردیم در آن هفته آمادگی نداریم. خوب من اینطور فکر میکردم، اما رابطه جنسی پیش آمد، و میدانید او چه گفت؟ او آنقدر لذت برده بود که گفت از این به بعد فقط رابطه جنسی از روی رضایت می خواهم!». این خاطره دلگرم کننده و مفرح بود و همگی خندیدیم، اما مسئله بسیار مهم روابط نزدیک را برجسته میکند. رفتار اخلاقی به معنای زندگی کسل کننده و سرکوب لذت یا ترک نیازهای اساسی انسان نیست.
مطابق MiCBT این به معنای پرهیز از آسیب زدن است نه زندگی براساس اخلاقیات جزمی. برای مثال برای درمانجویان و دیگر کارورزان توضیح میدهیم که اگر واقعا لازم باشد حشرهای را بکشند، بهتر است نسبت به حس کردن احساسهای بدنی که بلافاصله قبل از واکنش (کشتن) میآیند، متعهد باشند، مسئولیت کامل این احساس را تقبل کرده و تلاش کنند در مقابل حسهای بدنی ناخوشایند متعادل بمانند و از واکنش پیشگیری کنند. البته این مسئله سبب نمیشود که عمل انجام گرفته «کشتن از روی ذهنآگاهی» باشد، اما اگر این بار نمیتوانند خودداری کنند، بهتر است از آنچه در تجربه واکنشی قبلی آموخته اند، بهره بگیرند و تلاش کنند از واکنش بعدی پیشگیری به عمل آورند. آنها تشویق میشوند حفظ جان یک موجود را ارج نهند و به پیامد کنار آمدن با تجربه آزارنده بدون بازگشت به عادت واکنشیشان فکر کنند. به همین ترتیب، برای درمانجویان توضیح میدهیم که اگر واقعا لازم است دروغ بگویند یا مواد مصرف کنند، بهتر است نسبت به حس کردن احساسهای بدنی که بلافاصله قبل از دروغ گفتن یا مصرف مواد میآیند، متعهد باشند و مسئولیت کامل آن را بر عهده بگیرند و تلاش کنند در مقابل حسهای بدنی ناخوشایند متعادل بمانند و از واکنش نشان دادن خودداری کنند. مانند مثال قبل، اگر نمیتوانند این دفعه خودداری کنند، بهتر است از آنچه در تجربه واکنشی قبل آموختهاند، بهره گیرند و تلاش کنند از واکنش بعدی پیشگیری به عمل آورند. برای ارتقای خودکارآمدی و خود توانمندی، آنها تشویق میشوند به پیامدهای کنار آمدن با تجربه آزارنده بدون کسب آرامش با توسل به عادت واکنشی، فکر کنند. این روش به همراه استفاده درمانگر از دیالوگ سقراطی، باز ارزیابی شناختی را تسهیل میکند.
پژوهش با استفاده از ابزار تصویربرداری موج مغناطیسی کارکردی نشان میدهد که تمرین منظم مراقبه عشق ورزی- مهربانی در مرحله چهارم MiCBT سلول های مغزی مرتبط با همدلی را فعال میکند (لوتز و دیگران، ۲۰۰۸). لوتز و همکارانش ثابت کردند که هیجانها و حالات ذهنی مثبتی مانند شفقت و مهربانی را می توان با تمرین مراقبه منظم آموخت. براساس این پژوهش و پژوهشهای قبلی، دو ناحیه اصلی مغز با توانایی به اشتراک گذاشتن هیجانات و همدلی ارتباط خاصی دارند. اینسولا که ناحیه مغزی در عمق لوب پیشانی است، در تشخیص هیجانات نقش محوری دارد. این ساختار در طراحی پاسخهای فیزیولوژیک به هیجانات مانند نرخ ضربان قلب و فشار خون و انتقال اطلاعات به دیگر نواحی مغز نیز نقش اساسی دارد. منطقه دیگر که در تجربه همدلی اهمیت دارد، عبارت است از محل اتصال بین لوبهای گیجگاهی و پس سری در نیمکره راست. این ناحیه، پردازش همدلی و به ویژه توانایی ادراک حالات ذهنی و هیجانی دیگران را بر عهده دارد. پژوهش لوتز و دیگران (۲۰۰۸) نشان میدهد که این دو ناحیه به طور مشخص در مراقبه کنندگان کهنه کار بیشتر از تازه کارها توسعه پیدا کرده است.
منبع: شناخت رفتار درمانگری یکپارچه شده باذهن آگاهی، برنو ای کایون، مترجمان: دکتر محمد خدایاریفرد، کوروش محمدی حاصل و مریم دیدهدار، صص154-152، مؤسسه انتشارات دانشگاه تهران، تهران، چاپ اول، 1393
مقالات مرتبط
ذهنآگاهی به واسطه وارسی بدنی
درونیسازی تعادل فکری
به رسمیت شناختن تمرین ذهنآگاهی
آرمیدگی و تعادل فکری
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
اهمیت متغیرهای مربوط به درمانگر
سهشنبه، 20 اسفند 1398
یکپارچه سازی مؤلفههای ضروری تغییر رفتار (قسمت سوم)
يکشنبه، 11 اسفند 1398
گستراندن حوزه نظریه یادگیری
يکشنبه، 11 اسفند 1398
عملیاتی سازی ذهن آگاهی
يکشنبه، 11 اسفند 1398
تغییرات روانشناسی بالینی غربی
يکشنبه، 11 اسفند 1398
تعادل فکری، یک سازوکار محوری
يکشنبه، 11 اسفند 1398
تبیین سیستمهای پویا برای افکار مزاحم (قسمت اول)
يکشنبه، 11 اسفند 1398
تبیین سیستمهای پویا برای افکار مزاحم (قسمت دوم)
يکشنبه، 11 اسفند 1398
ارتباط بین ذهن آگاهی و نظریه یادگیری مدرن
يکشنبه، 11 اسفند 1398
آرامش و انسجام در مواجهه با فراز و نشیبهای زندگی
يکشنبه، 11 اسفند 1398
تازه های مقالات
مقایسه سودآوری اتریوم و سولانا
یاد مادر از زبان فرزندان حضرت زهرا (سلام الله علیها)
اهمیت آموزش و یادگیری خوشنویسی
پیوند عرفانی در هنر خوشنویسی
استناد حضرت زهرا (س) به آیات قران در خطبه فدک
سوالات متداول بلیط تهران دبی علی بابا
انواع هوش مصنوعی را به همراه کاربرد هریک بشناسید
دوگانه جنگ و صلح در اسلام
آب و هوای فتحیه و بهترین زمان سفر به آن
کالری یک لیوان چای
بیشترین بازدید هفته
خلاصه ای از زندگی مولانا
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
پیش شماره شهر های استان تهران
نحوه خواندن نماز والدین
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
چهار زن برگزیده عالم
پیش شماره شهر های استان گیلان
داستان انار خواستن حضرت زهرا(س) از امام علی(ع)
موارد بیشتر برای شما
حضرت زهرا (س) حلقه ارتباط و اتصال در عالم هستی
مقایسه سودآوری اتریوم و سولانا
هدف قرار دادن پایگاه "ستیلا ماریس" توسط حزبالله
اهدای ۳ کیلو طلا از شهرری به جبهه مقاومت
لاریجانی: ما میتوانیم ظرف ۲۴ ساعت به توانمندی بازدارندگی هستهای برسیم
وحشت در تلآویو
تصادف صهیونیستهای در حال فرار از ترس موشکهای حزب الله
کشف بزرگترین مرجان جهان در اقیانوس آرام
رونمایی از پهپاد جدید سپاه در مشهد
اقامه نماز بر پیکر شهید محمد عفیف
نگاه آسیبشناسانه رئیس قوه قضاییه به مسئله قرارهای قضایی
انتقاد رئیس عدلیه از سیاست "ما نبودیم، دیگران بودند"
بدشانسترین جاسوس دنیا به دام افتاد
تعداد محکومان افغان به روایت سخنگوی وزارت خارجه
بقائی: سفر گروسی به ایران هیچ ارتباطی با رژیم صهیونیستی ندارد