روش و آداب ختم ذکر ماشاءالله

اذکار مختلف خواص و برکات مختلفی دارند و شیعیان از آن‌ها برای رفع گرفتاری‌ های بزرگ و حاجات قلبی خود استفاده می‌ کنند. گفته می‌ شود که این ذکر‌ها انرژی خاصی دارند و می‌ توانند موجب آرامش روح و روان شوند.در این مطلب می خواهیم شما را با ختم ذکر ماشاء الله و خواص آن آشنا کنیم.
دوشنبه، 10 دی 1403
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: لیلا معصومی
موارد بیشتر برای شما
روش و آداب ختم ذکر ماشاءالله

ذکر ماشاءالله یعنی چه؟

عبارت ماشاءالله به معنای آنچه خدا خواست، همان شد است. با گفتن این ذکر، فرد اذعان می‌ کند که هر آنچه در زندگی او رخ می‌ دهد، بر اساس مشیت و اراده‌ الهی رقم خورده است. این باور، موجب ایجاد آرامش درونی و پذیرش حوادث و اتفاقات زندگی می‌ شود. همچنین، فرد را از تکبر و غرور به دور می‌ دارد و او را به سمت تواضع و شکرگزاری سوق می‌ دهد. بخش دوم ذکر، یعنی لا قوه الا بالله، به معنای هیچ قدرتی جز قدرت خدا وجود ندارد است. این تاکید، علاوه بر شکرگزاری، یادآوری کننده‌ ضعف و ناتوانی انسان در برابر عظمت و قدرت لایزال خداوند است.
ذکر ماشاءالله، عبارتی کوتاه اما پرمعنا، ریشه در عمق باورهای دینی و اعتقادات مردم دارد. با گفتن این جمله، فرد سپاسگزاری خود را از خداوند بابت هر آنچه که به او ارزانی داشته است، چه نعمت‌ های مادی و چه موهبت‌ های معنوی، ابراز می‌ کند. این ذکر نه تنها نشانه‌ ای از شکرگزاری و تواضع است، بلکه باوری عمیق را به تقدیر الهی و قدرت لایزال او در دل نهفته دارد. ذکر ماشاءالله در طول تاریخ در میان جوامع مختلف اسلامی رواج داشته است. روایات و احادیث بسیاری نیز بر اهمیت و آثار این ذکر صحه می‌ گذارند.
 
فضیلت و برکات ذکر ماشاءالله در روایات
خواص ذکر ماشاء الله در روایات بسیاری آمده است. به طور مثال درباره برکت این ذکر شریفه امام صادق (علیه السلام) می‌ فرمایند: تعجب می‌ کنم از کسی که می‌ خواهد مال و متاع دنیا داشته باشد، چرا به کلمه مبارک ماشاءالله پناه نمی‌ برد.

در روایتی دیگر هشام بن سالم، از امام جعفر صادق (علیه السلام) روایت کرده است که فرمود:
چون کسی دعا کند و بعد از آنکه دعا کرد بگوید که ما شآءَ اللَّهُ لاحَوْلَ وَلا قُوَّةَ الّا بِاللَّهِ؛ آن‏چه خواستِ خدا بود، نیست گردیدنی و نه توانایی ‏ای، مگر به خدا، خدای تعالی بفرماید که:
بنده من تن به مردن داد و امر خود را به من وا گذاشت و امر مرا گردن نهاد، حاجتش را برآورید.

جمیل نیز از امام صادق علیه السلام روایت کرده است که شنیدم از آن حضرت که فرمودند هر کس هفتاد مرتبه بگوید ماشاءلله لا حول و لاقوه الا بالله خداوند هفتاد نوع از انواع بلا را از او بگرداند، که مهم‌ترین آن خنق است عرض کردم که: فدای تو گردم! خنق چیست؟ فرمود: پیچیده یا ناخوش و بیمار نمی ‏شود به واسطه دمل‏ها و مانند آنکه بر عضو برآید تا به سبب آن گلو گرفته شود و خفه شود؛ چه خنق به فتح خاء و کسر نون گلو گرفتن و خفه کردن باشد.
 

طریقه ختم ذکر ماشاءالله

بسیاری از مسلمانان برای رفع حوائج و نیاز‌های مادی و معنوی خود از ذکر‌های توصیه شده در قرآن، احادیث و روایات استفاده می‌ کنند. ختم این ذکر‌ها ثواب زیادی دارد و می‌ تواند زودتر دعای انسان را برآورده کند. عدد ختم ذکر ماشاء الله 1006 است و هر کس بتواند در مدت چهل روز، روزی 1006 مرتبه این ذکر را تکرار کند و بخواند به زودی به حاجت خود می رسد؛ ان شاء الله.
 
ذکر ماشاءالله و دوری از چشم زخم
چشم زخم و چشم خوردن یکی از نگرانی‌های همه مسلمانان است و همه سعی می‌ کنند چشم زخم خوردن را به نوعی از خود دور کنند. پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) فرمودند که چشم خوردن حقیقت دارد و خداوند نیز در آیه ۵۱ سوره قلم می‌ فرمایند که چشم زخم حق است و باید از آن به خدا پناه برد.
امام صادق (علیه السلام) نیز در این باره می‌ فرمایند: اگر قبور را بشکافید، خواهید دید که بیشتر مردگان بر اثر چشم زخم از دنیا رفته‌ اند، زیرا که چشم زخم حق است.برای دفع چشم زخم نیز رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) و امامان بزرگوار راهکار‌هایی ارائه داده‌اند. در این باره پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) می‌ فرمایند که چشم زخم حق است پس هر کس از سیرت و صورت برادر مسلمانش خشنود شد، خداوند را یاد کند، زیرا وقتی خداوند را به یاد آورد ضرری به برادر مومنش نمی‌ رسد.
خداوند در قرآن مجید نیز برای دفع چشم زخم در آیه ۳۹ سوره کهف می‌ فرمایند: اگر باغ و بوستانی پر از میوه در اختیار دارید و بخواهید از آن حفاظت کنید تا از هر گونه بلای زمینی و آسمانی در امان بماند، این ذکر را بر زبان جاری کنید: ذکر ماشا ءالله لاقوه الا بالله.
در واقع این ذکر نوعی اسفند معنوی است که مسلمانان برای دفع چشم زخم و آسیب نرسیدن به مال و جان و ثروت خود و دیگران از آن استفاده می‌ کنند.
 
توسل به امام جواد (علیه السلام) با ذکر ما شآءَ اللَّهُ لاحَوْلَ وَ لا قُوَّةَ الّا بِاللَّه
براى شفا یافتن هر مریضى دو رکعت نماز حاجت و توسل به حضرت جواد الائمه (علیه السلام) بخوانید و بعد یکصد و چهل و شش مرتبه بگویید: ما شآءَ اللَّهُ لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّهَ إِلَّا بِاللَّهِ. اگر در ساعتى که منسوب به آن حضرت است باشد، بسیار مفید و ساعت آن را هم از نماز عصر تا دو ساعت بعد از آن تشخیص ‍ داده اند که مورد استجابت است.
 
ذکر ماشاءالله و تشرف به حج
با گفتن هزار مرتبه «ما شاءَ اللّهُ لا قُوَّةَ اِلاّ بِاللّه» و یا «ما شاءَ اللّهُ» در یک مجلس، حج نصیب انسان می گردد.
ختم کلمه طیبه ماشاء الله برای تحصیل دولت و ثروت و توفیق برای حج مفید است با این کیفیت که 1000 مرتبه گفته شود ماشاء الله لا حول و لا قوه ألا بالله.
 
ابراز قدردانی و شکرگزاری
هنگامی که به نعمت‌ های الهی، موفقیت‌ ها و دستاورد های خود یا دیگران توجه می‌کنیم، گفتن ذکر ماشاءالله می‌ تواند بیانگر شکرگزاری و قدردانی ما باشد.
یکی از نکات قابل توجه در مورد ذکر ماشاءالله، تاکید بر سپاسگزاری است. سپاسگزاری، نه تنها باعث ایجاد حس خوشبختی و رضایت خاطر در فرد می‌شود، بلکه با افزایش انگیزه و تلاش، زمینه را برای موفقیت‌ های بیشتر فراهم می‌ سازد. تحقیقات روانشناسی نیز نشان داده‌ اند که افراد سپاسگزار، اهداف خود را با جدیت بیشتری دنبال کرده و در رسیدن به آن‌ها موفق‌ تر عمل می‌ کنند.
 
ایجاد آرامش و امنیت
تمرکز بر قدرت و مشیت الهی، که با گفتن ذکر ماشاء الله حاصل می‌ شود، می‌ تواند در ایجاد آرامش و امنیت درونی نقش موثری داشته باشد.
 
کسب رزق و روزی
روایاتی وجود دارد که بر تاثیر ذکر ماشاءالله در افزایش رزق و روزی تاکید دارند.
 
ذکر ماشاءالله سپری در برابر وسوسه‌ های شیطانی
در زندگی روزمره، همواره با وسوسه‌ ها و افکار منفی روبرو هستیم. این افکار می‌ توانند آرامش و تمرکز ما را برهم ریخته و ما را از مسیر درست منحرف کنند. ذکر ماشاءالله، به عنوان ابزاری قدرتمند در برابر این وسوسه‌ ها عمل می‌ کند. با تمرکز بر نعمت‌های الهی و قدرت لایزال خداوند، ذهن از درگیر شدن با افکار منفی دور شده و به سمت مثبت‌ اندیشی و شکرگزاری سوق پیدا می‌ کند.
 
ذکر ماشاءالله و عادت به زبان خوش
عادت کردن به گفتن ذکر ماشاءالله، علاوه بر آثار و برکات معنوی، تاثیر مثبتی بر روحیه و کلام ما نیز دارد. با تکرار این ذکر، به مرور ذهن ما به دیدن خوبی‌ ها و زیبایی‌ های زندگی عادت می‌ کند و زبانمان نیز به گفتن کلمات مثبت و شکرآمیز گشوده می‌ شود.
 
ذکر ماشاءالله و ارتباط آن با توکل بر خدا
ذکر ماشاءالله زمانی تاثیرگذارتر خواهد بود که با توکل بر خداوند همراه باشد. توکل به این معناست که با تمام وجود به خداوند ایمان داشته باشیم و بدانیم که او خیر و صلاح ما را می‌ خواهد. در این صورت، با گفتن ذکر ماشاءالله، نه تنها بر قدرت و حکمت الهی تاکید می‌ کنیم، بلکه خود را نیز تسلیم اراده‌ او می‌ نماییم.

منبع: سایت راسخون


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط