ايکاريِ اتين کابه

به عقيده ي اتين کابه ، جامعه ي مطلوب دموکراسي است ولي اگر اصل همکاري مادي و معنوي در تشکيلات آن اعمال شود، همه ي مردم به خوراک، پوشاک، مسکن، ازدواج و... مي رسند و رذايلي هم چون: حرص، جاه طلبي،
پنجشنبه، 1 آبان 1393
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
ايکاريِ اتين کابه
ايکاريِ اتين کابه

 

نويسنده: علي محمدي آشناني




 

به عقيده ي اتين کابه (1)، جامعه ي مطلوب دموکراسي است ولي اگر اصل همکاري مادي و معنوي در تشکيلات آن اعمال شود، همه ي مردم به خوراک، پوشاک، مسکن، ازدواج و... مي رسند و رذايلي هم چون: حرص، جاه طلبي، رقابت، درگيري، حسادت، تبهکاري و... از جامعه انسان ها رخت بر مي بندد و به برابري که آرمان بسياري از فلاسفه و طرف داران اصلاح ديني بوده است، دست مي يابيم.
او مسافراني را در نظر مي گيرد که از شهر خيالي ايکاري (2) باز گشته اند و از زندگي خوب و نظام اجتماعي ايدئال آن تعريف مي کنند. وي در آخرين مقاله ها، دو سؤال از آن ها مي کند: 1. آيا شما سازمان ايکاري را براي کشور خود خواستاريد؟ که همه مي گويند: آري! 2. آيا اين نظام در کشورها قابل اجرا کردن است؟
مسافران در پاسخ وي ترديد مي کنند و اختلاف هاي شديدي بين آن ها در اين زمينه روي مي دهد و مقرر مي شود تا جلسات ديگري براي رسيدگي به پرسش دوم منعقد شود و کتاب تمام مي شود. (3)
در ايکاري، هيچ چيز بدي وجود ندارد و همه چيز در حدّ کمال است. شرط پذيرش در ايکاري، پذيرفتن اشتراک آموزش کودکان از ابتدا توسط جامعه و نه پدر و مادر است. در اين آرمان شهر، همه ي آموزش ها، ملّي و واحد است و براي تحقق اتحاد و نيکي، مي توان از اجبار و اعمال ديکتاتورانه نيز استفاده نمود. (4)

تحليل و بررسي

افزون بر خيالي بودن ايکاري، ساز کار و چگونگي تحقق آرمان هاي مطرح شده کلي و مبهم و راه جلب همکاري و راهبرد دست يابي به برابري از طريق آن، مشخص نشده است. افزون بر آن، استفاده از روش جباران و ديکتاتوران براي اصلاح امور، پذيرفته شده است.

پي نوشت ها :

1. اتين کابه متولد 1788 جامعه شناس سوسياليست فرانسوي که در سال 1848 به آمريکا رفت تا آرمان شهر خود را در تگزاس و ايلي نويز تأسيس کند اما تلاش هاي بي ثمر او موجب سرخوردگي و ناکامي اش شد و در سال 1856 در سَن لويي از دنيا رفت.
2. آرمان شهر.
3. کابه، اتين، سفر به آرمان شهر ( ايکاري )، ترجمه محمد قاضي، ص 422؛ به نقل از: مدينه فاضله در متون اسلامي، ص 24.
4. روويون، آرمان شهر در تاريخ انديشه ي غرب، ص 98.

منبع مقاله :
محمدي آشناني، علي؛ (1392)، جامعه آرماني قرآن کريم، قم: مؤسسه بوستان کتاب، ( مرکز چاپ و نشر دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم)، چاپ اول



 

 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط