يکشنبه، 19 اسفند 1397

حکم بازی شطرنج بدون برد و باخت

پرسش :

اگر برای مقلد ثابت شود که شطرنج در زمان حاضر آلت قمار بودن خود را از دست داده، بازی با آن بدون برد و باخت چه حکمی دارد؟

پاسخ :

همه‌ی مراجع (به جز بهجت و صافی): اگر احراز شود که به نظر عرف آلت قمار بودن خود را از دست داده، بازی با آن اشکال ندارد.[۱]
آیه الله بهجت: بازی با شطرنج اگر بدون برد و باخت باشد، بنابر احتیاط واجب جایز نیست و این احتیاط بسیار شدید است.[۲]
آیه الله صافی: بازی با شطرنج در هر حال حرام است.[۳]

پی نوشت ها:
[۱]ـ امام، الاستفتائات، ج ۲، (مکاسب محرمه)، س ۲۱؛ خامنه‌ای، اجوبه الاستفتائات، س ۱۱۱۵؛ فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۹۵۲؛ مکارم، الاستفتائات، ج ۱، س ۵۴۳؛ تبریزی، الاستفتائات، س ۹۸۲؛ سیستانی، سایت، س ۱۲؛ وحید، منهاج الصالحین، ج ۳، س ۱۹؛ نوری، الاستفتائات، ج ۱، س ۵۵۹٫
[۲]ـ بهجت، توضیح المسائل، متفرقه، س ۹٫
[۳]ـ صافی، جامع الاحکام، ج ۱، س ۱۰۴۱ و ۱۰۴۲٫

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

پرسشهای مرتبط:

پولی که به قهرمان بازی شطرنج می‌دهند، چه حکمی دارد؟

بازی ورق و یا پاسور چه حکمی دارد؟

حکم بازی با تخت نرد را بیان کنید؟

بازی با آلات قمار به صورت تک نفره با رایانه چه حکمی دارد؟

آیا هر بازی که در آن برد و باخت و شرط بندی انجام گیرد، حرام است؟