سه‌شنبه، 24 تير 1399

ترغیب به گناه با فکر کردن درباره گناه

پرسش :

آیا فکر کردن درباره‌ی گناه هم گناه است؟

پاسخ :
خیر، فکر کردن به گناه، گناه نیست، ولی می‌تواند آهسته آهسته ما را به سوی گناه بکشاند. پس بهتر است که حتی در فکرمان هم گناهی انجام ندهیم. ما پیش از هر کاری، اول به آن فکر می‌کنیم، سپس به انجام آن علاقه‌مند می‌شویم و بعد انجامش می‌دهیم؛ یعنی فکر کردن به یک کار میل ما را به انجام آن افزایش می‌دهد و در پایان ما را به انجام آن وا می‌دارد. از این رو برای در امان ماندن از آلودگی گناه باید مراقب فکرمان باشیم که به سوی گناه نرود. در سخنی منسوب به امام علی (علیه السلام) آمده است: «کسی که زیاد به گناه بیندیشد، گناه او را به سوی خود می‌کشاند.» (1)

فکر کردن به گناه اگر به انجام آن هم نینجامد، حداقل روح ما را تیره و تار می‌کند. روزی حضرت عیسی (علیه السلام) از گناهی یاد کرد و از مردم خواست که حتی در ذهنشان هم آن گناه را انجام ندهند. او این کار را به افروختن آتش در اتاق آراسته‌ای تشبیه کرد که اگر چه شاید خانه را نسوزاند، ولی دود آن قطعاً آن اتاق را سیاه می‌کند. (2)

پی‌نوشت‌ها:
1. میزان ‌الحکمه، حدیث 16228.
2. بحارالانوار، ج 14، ص 331.

منبع: هفتاد و شش پرسش و پاسخ درباره اخلاق و رفتار، غلامرضا حیدری ابهری، انتشارات قدیانی، 1393.