قدرت نرم و رسانهها
منبع:سايت بصيرت
قدرت نرم
قدرت نرم چيست ؟
-قدرت نرم ( نه زور است و نه پول ) در قدرت نرم ،بروي ذهنيت ها سرمايه گذاري مي شوند و از جذابيت براي ايجاد اشتراك بين ارزشها و از الزام و وظيفه همكاري براي رسيدن به همه خواست ها سود مي جويد.
قدرت نرم ،به آن دسته از قابليت ها و توانايي هاي كشور اطلاق مي شود كه با به كارگيري از ابزاري چون فرهنگ ، آمان و يا ارزش هاي اخلاقي به صورت غير مستقيم بر منافع يا رفتار هاي ديگر كشورهاي اثر مي گذارد.
ژوزف ناي ( Joseph Nye ) از پيشگامان طرح قدرت نرم در سال 1989 مي گويد:قدرت نرم ، توجه ويژه به اشغال فضاي ذهني كشور ديگر، از طريق ايجاد جاذبه است و نيز زماني يك كشور به قدرت نرم دست مي يابد كه بتواند ( اطلاعات و دانايي ) را به منظور پايان دادن به موضوعات مورد اختلاف به كار گيرد و اختلافات را به گونه اي ترسيم كند كه از انها امتياز بگيرد.
-مونوپولي ،، Monopoly ،، اطلاعات و دانايي مركز ديپلماسي نيست، بلكه خود دانش و گسترش ان است كه بايد نقطه قوت ديپلماسي باشد.
قدرت نرم ،تبليغات سياسي نيست بلكه مباحث عقلاني و ارزش هاي عموم را شامل مي شود و هدف قدرت نرم افكار عمومي خارج و سپس داخل كشور است.
وسايل ارتباط جمعي در جهان امروز ، جهان هاي ذهني و غير واقعي را به دنيا مخابره مي كنند. آنها ديگر به انتقال واقعيت فكر نمي كنند، بلكه واقعيت ها را مي سازند.
هدف رسانه ها از قدرت نرم در ابتدا مديريت افكار عمومي نيست ،بلكه رسانه اي در اين دنيا موفق است كه بتواند با افكار عمومي حركت كند و خود را سازگاز با آنها نشان دهد.
در عصر رسانههاي نوين جهاني ، به مدد تكنولوژي هاي نوين ارتباطات و اطلاعات كسب قدرت نرم به مراتب راحت تر از به دست آوردن و نگهداري ( قدرت سخت ) است ودولت ها اگر بتوانند مفاهيم جديد امنيتي را براي خود ، باز تعريف كنند ، در آن صورت مجبور نيستند لشكرهاي عظيم نظامي خود را تقويت كنند.
راه كارهاي رسيدن و در اختيار داشتن قدرت نرم
2- نزديك كردن سنت ها و ايده هاي فرهنگي اجتماعي و سياسي بر نرم هاي جهاني
3- حركتي آرام ، پراكنده و مداوم در جهت تسخير افكار عمومي به توسط رسانه هاي همراه و همگام با مردم ( نه رسانه اي كه قصد مديريت افكار را داشته باشد)
4- ايجاد گفتمان هاي خبري - رسانه اي در خارج و داخل به زبان هاي مختلف
5- پذيرش اينكه ديگر مردم مجبور به استفاده از رسانه هاي داخل نيستند و طراحي برنامه هايي كه بتواند از مشاركت مردم در امور بالاتري استفاده نمود.
6- اعتماد به مردم حتي در صورت بيان انتقادهاي تند
7- توجه به طراحي و انعكاس برنامه هايي كه تفكر جهاني شدن از محلي شدن را منعكس كند(جهاني شدن برنامه ها) (بايد از پنجره خارج به داخل نگريست نه از پنجره داخل به خارج)
8- توجه به وجود تنوع آراء در داخل و انعكاس آن به خارج (ديگر اينكه همه جامعه يكسان فكر كنند پايان رسيده) وجود تنوع فكري و تكثر آراء حتي در مخالفت با حكومت نقطه قوت محسوب مي شود.
9- ابهام زدايي از صحنه سياست خارجي
10- اعلام برنامه ها و اصول كلي اجرايي و تشريح ديدگاهها در مورد مسائل حساس جهاني و منطقه اي و معرفي تيم اجرايي سياست خارجي مشخص جهت تبيين آنها
11- دادن زمينه كار به رسانه ها جهت طرح
ديدگاههاي انتقادي در كليه سطوح تصميم گيري داخلي و حتي سياست خارجي جهت تبيين اين اصول براي افكار عمومي داخل و خارج و نشان دادن وجود تكثر و تنوع فكري .
ايجاد تعاملات فرهنگي با استفاده از هر ابزار
ب - تشويق به جذب دانشجويان و توريست ها و ... به داخل
ج - تشويق به مهاجرت هاي اجتماعي فرهنگي جهت انتقال فرهنگ داخل به خارج
د- تشويق به عزيمت دانشجويان به خارج
هـ - ايجاد دفاتر فرهنگي مشترك با كليه كشورها (و ايجاد كتابخانه ها ، رستوران هاي فرهنگي در ديگر كشورها)
و - ايجاد دفاتر مشترك رسانه اي با ديگر كشورها
ز - استفاده از سرمايه گذاري هاي خارجي نه فقط براي تجارت بلكه در پروژه هاي زيربنايي و طولاني مدت
ح - سرمايه گذاري در پروژه هاي زيربنايي در ديگر كشورهاي مثل انرژي - راه - تاسيسات فني و ماندگار
ط- تشويق به آموزش زبان هاي ديگر در دانشگاهها و موسسات آموزشي جهت تعامل با دنياي خارج (علي الخصوص زبان انگليسي)
ي - پنهان نكردن نقاط ضعف بلكه استفاده از آنها به عنوان يك فرصت در زمينه مختلف (موضوع ميدان تيان آن من)
ك - دادن اطلاعات به دنياي بيروني ، افزايش پهناي باند اينترنتي و گسترش كانال هاي تلويزيوني
ل - افزايش فعاليت سياسي در حل بحران هاي ديگر كشورها و ايفاي نقش فعال در سطوح جهاني