اوقاف کويت، تجربيات و چشم اندازها
مقدمه
مشاور علمي سازمان اوقاف کويت
فکر يک مشارکت مدني در مسائل شهري از ديرباز در ميان جوامع اسلامي مطرح بوده است. نمونههاي فردي همبستگي جزء زندگي روزمره بود که همين جايگاه قوي مشارکت در امور شهري را منعکس ميکرد.
همبستگي بين افراد به اشکال گوناگون نمود پيدا ميکرد که هر يک از اين اشکال جزء لا ينفک يک جامعه با تحرک و پويا بود. اوقاف نيزدر تاريخ اسلامي چنين نقشي داشته است. اين شکل از همبستگي از همه ابزارهاي حقوقي، اقتصادي و اداري بهره ميبرد. ورود پديده اوقاف در زندگي اجتماعي از طريق ساختاري چند بعدي صورت ميگرفت که در آن اقتصاد، سياست و مذهب دست به دست هم ميدادند تا الگويي ارائه دهند که درطول قرون متمادي در حيات اجتماعي مسلمانان تأثير گذار بوده است.
علي رغم اين موقعيت، مسائل بزرگي گاه گريبانگر وقف شدهاند که بعضي حيات اجتماعي مسلمانان را تکان دادهاند. اينکه آيا وقف با توجه به نوع فعاليتهايش قادر به ادامه حيات بود يا نه پيوسته پرسيده ميشد. در طول تاريخ اسلامي بسياري کسان خواستار تغييراتي در مقوله وقف شدهاند. اين تقاضاها از نيمه دوم قرن 19 م تا ربع اول قرن 20 م، به خصوص پيش از شروع استعمارگري اروپا، بسيار شديد و جدي بود.
نحوه مديريت استعمارگران در کشورهاي اسلامي استعمار شده، عواقب ناخوشايندي برابر وقف داشته است. تدابير استعماري،عناصرتشکيل دهنده اجتماعي و اقتصادي اوقاف را به شکلي برنامه ريزي شده و خشن ويران کردند. استعمار، وقف را نظامي سنتي ميناميد و با سياستهايش حتي طرحهاي اوليه تغييرات در اوقاف را که پيش از آمدن استعمار ترسيم شده بود، عقيم گذاشت. تغييرات صورت گرفته در استراتژيهاي ملي در کشورهاي مختلف مستعمره و تلاشهاي صورت گرفته در جهت آزاديهاي سياسي باعث شد که پروندههاي مربوط تغييرات و تحولات در اوقاف راکد بمانند.
همزمان با آمدن آزاديهاي سياسي، تغييرات ساختاري جديد در جوامع مسلمان روي داد.اولويت طرحهايي که پيش از مستعمره شدن يک کشور پيش بيني شده بودند از بين رفت. مدرنيزه شدن و بعد از آن، توسعه تکيه کلام بحثهاي ملي در دورهي پس از استعمار بودند.
علي رغم اين، تاريخ نشان داده بود که اين تغيير در گفتمان به طور قطعي به تقاضاي دگرگوني در نهادهاي قديمي، خاتمه نميداد بلکه زمان آن را به عقب ميانداخت.
بعد از شکست سخت الگوهاي مختلف توسعه گرا در سالهاي 50 به بعد، توصيههاي کارشناس بر محور سياستهاي تنظيم ساختاري مبتني شد و بدين ترتيب مرحله اجتماعي - اقتصادي جديد در سالهاي پاياني دهه 90 شکل گرفت که هدفش خروج تدريجي دولت از امور اقتصاي و واگذاري آن به بخش خصوصي بود.
طرفداران اين نظريه معتقد بودند که بخش خصوصي بايد جايگاه خود را به عنوان موتور محرک اقتصاد و تعادل جامعه باز يابد. از ديدگاه اجتماعي اين بدان معنا بودکه دولت از صحنه اجتماعي - اقتصادي خارج شود. به عبارت ديگر در مسائل مربوط به عدالت اجتماعي، روابط بين طبقات اجتماعي و اجراي برنامههاي مرتبط با توزيع عادلانه ثروتهاي ملي، دولت ديگر نقشي نداشت.
بررسي مورد کويت
با کشف نفت، دگرگوني بزرگي روي داد. طي سالهاي 1950 - 1960 م، کويت از يک امير نشين کوچک به کشوري صاحب منابع مالي عظيم تبديل شد.
دولتمردان کويت يک هدف اصلي را سر لوحه امور خود قرار ميدهند: مدرن سازي؛ کشور؛ امري که نيازمند تمرکز قواي اقتصادي و سياسي بود.
مدرن سازي کويت منحصرا در بخش دولتي بود و از منبع مهم نفت تغذيه ميشد. از سال 1961 م، نفت 90 درصد صادرات اين کشور را تشکيل ميداد و بخش اعظم بودجه از اين راه تأمين ميشد. از آن زمان به بعد طرحهاي بزرگي به اجرا در آمد. در زمينههاي آموزش، بهداشت و کارهاي زيربنائي، کويت پيشرفتهاي مهميداشت. خدمات در بخشهايي مختلف از جمله آموزش، بهداشت و تأمين اجتماعي براي اقشار کم درآمد و حتي طبقه متوسط رايگان بود. دولت مسؤوليت ايجاد شغل براي طبقهي فعال جامعه را بر عهده داشت و در اين راه اهتمام ميورزيد.
در اين الگو، دولت در رأس امور مربوط به مدرنيزه کردن بود. در سال 1981 م. در پي بروز اولين کسري بودجه محدوديتهاي اين روش ظاهر شد. درآمدهاي حاصل از فروش طلاي سياه همه نيازها را پاسخ نميگفت و متعاقبا سطح خدمات رساني دولتي پايين آمد. اين وضعيت با تهاجم عراق به کويت درسال 1990 م. به اوج خود رسيد. با اين تهاجم هزينههاي دولت سنگينتر و امکانات مالي آن شکننده شد.
برآيند اين عوامل نشان ميداد که يک تحول اجتماعي - اقتصادي لازم است و بايد راه حلهاي مناسبي براي وابستگي بخش قاطع مردم به بخش دولتي پيدا شود. در اين راستا، فراخوان دولت کويت براي يک سياست خصوصي سازي(2)حاکي زا گونهاي جهت گيري رسمي براي ايجاد تغييرات در بخش دولتي، مشارکت بخش خصوصي و برخي نهادهاي مدني در توسعه کشور بود. پيش از آن مسئوليت توسعه کاملا برعهده دولت قرار داشت.
بخش اوقاف
در سال 1949 م. اداره کل اوقاف تأسيس شد که وظيفهاش اداره امور اوقافي به خصوص امور اموالي بود که وقف مساجد يا نيازمندان شده بودند. در سال 1962 م. وزارت اوقاف و شعائر اسلامي جاي اداره کل اوقاف را گرفت.
اين وزارت خانه علاوه بر انجام وظايف اداره مزبور مسئوليت سرمايه گذاري موقوفات را نيز به منظور افزايش سرمايه عهده دار شد. هدف از اين کار خدمت رساني بهتر به کساني بود، که واقفان مشخص کرده بودند.
30 سال بعد ازتأسيس وزارت اوقاف و شعائر اسلامي در کويت، مشخص شد که اين وزارت در تحقق اهداف مورد نظر ناکام مانده است. نه تنها ميزان موقوف تقريبا ثابت ماند، بلکه اداره امور اکثر بخشهايي که واقفان وقف خود را به آنها اختصاص داده بودند (مساجد، نيازمندان و..) به دولت واگذار شد.
در شرايط دهه 90، چه در سطح داخلي (تبعات تهاجم عراق)، و چه در سطح شرايط اقتصادي بين المللي (قيمت پايين نفت)، يک جهت گيري براي ايجاد اصلاحات در کويت شکل گرفت که اساس آن ترغيب مشارکت بخش خصوصي و مؤسسات غير دولتي براي حضور در اداره امور کشور بود. در زمينه اوقاف، امير کويت در سال 1993 قانون تأسيس مجموعه جديدي را تصويب کرد: سازمان اوقاف کويت. به جز اداره امور مساجد، همان وظايف وزارت اوقاف بر عهده اين سازمان دولتي مستقل گذاشته شد. در اين قانون چهار جهت گيري اصلي مشخص شدهاند که در واقع اساس تأسيس سازمان اوقاف کويت هستند. اين چهار جهت گيري عبارتند از:
اداره اموال وقفي
دست کم به صورت نظري، ويژگي سازمان اوقاف کويت، کيفيت ارگان دولتي مستقل بودن آن است که به آن آزادي قابل مقايسه با ساير ادارات رسمي ميدهد. اين شيوه مديريت به نفع اوقاف است چرا که اوقاف مستلزم نوعي انعطاف و خلاقيت اداري و حقوقي است تا بتواند نيات واقف را بيشتر به نيازهاي افراد، طبقات اجتماعي و کل جامعه نزديک کند. براي موفقيت اين عملکرد مستقل، سازمان اوقاف کويت يک نظام عملياتي تهيه کرد که در آن تخصصي کردن سرمايه گذاريهاي وقفي و نحوه توزيع درآمدهاي به دست آمده لحاظ شده بود.
سرمايه گذاري
براي آشنايي بيشتر با سرمايه گذاري منابع اوقاف نگاهي به جدول زير که براساس توزيع سرمايه در بخشهاي مختلف، ارقام مربوط به سالي مالي 2000 - 2001 م را نشان ميدهد، خالي از لطف نيست:
استراتژي سرمايه گذاري منابع اوقاف منجر به افزايش سرمايه اوقاف شده بود. اين سرمايه از 103600000 دينار کويتي در سال 1994 م. به 124000000دينار کويتي در سال 2002 م. رسيد، متعاقبا سود خالص سالانه نسبت به نتايج سال 1995 م. با افزايش 75 / 50 درصد روبرو شد.
(ارزش پولي اين سود از 10،435،978 دينار در سال 1995م. به 15،807،648 دينار در سال 2002 م. رسيد)(3).
حق استفاده از موقوفات، اختيار موقوفات
1. نخستين محور مربوط به شکلهاي جديد در بهره برداري از موقوفات است. با توجه به گستردگي و تنوع نيات واقفان، سازمان اوقاف کويت، با ترغيب افراد به وقف نقدي، دو شکل جديد از بهره برداري از موقوفات ارائه داد که هدف از آن پاسخ دادن به نيازهاي مختلف جامعه است: «صندوقها» و «طرحها».
ويژگي صندوقها که در 4 زمينه اصلي طبقه بندي شدهاند مساعدت به جامعه در امور عام المنفعه است:
- صندوق اوقاف براي رسيدگي به امور مساجد.
- صندوق اوقاف براي قرآن کريم و علوم قرآني.
- صندوق بهداشت اوقاف.
- صندوق اوقاف براي توسعه علمي و اجتماعي.
در مورد طرحهاي اوقاف بايد گفت که اين طرحها به نيازهاي فردي فوري يا غير فوري جواي ميدهند.
هدايت اين طرحها بر عهده «کميته طرح» ميباشد که به بررسي تقاضاهاي سازمانهاي دولتي و غير دولتي ميپردازد و براساس قواعد مشخصي به اعطاي کمک اقدام ميکند. در کنار مساعدتهاي رايج، پنج طرح دائمي در حال حاضر فعاند: - طرح دانشجو: در اين طرح به دانشجوياني که براي اتمام تحصيلاتشان نياز مالي دارند، کمک ميشود.
- مرکز حمايت از بيماران مبتلا به اوتيسم (4): اين مرکز در زمينه بازپروري بيماران مذکور تخصص دارد و از حقوق منافع آنها دفاع ميکند.
- طرح مساجد تاريخي: اين طرح نظارت بر امور مساجد خيلي قديمي، حفظ معماري اصيل آنها و نگهداري روزمره آنها، ميپردازد.
- طرح نزدکيان و نوادگان واقفان: به منظور پاسداشت عمل خير و انفاق و براي احترام به نيات واقف در مواردي که اقوام و بستگان وي به نحوي در کار موقوفه دخيلاند، اين طرح به وجود آمده است.
- طرح سيره نبوي و حديث: اين طرح جديد عبارت است از احداث يک مرکز رسانهاي مجهز به آخرين فن آوري روز که هدف از آن نشان دادن زندگاني، آثار و کردار پيامبر (ص) است.
2. محور دوم ترغيب مشارکت مردم در اداره درآمدهاي اوقاف است. در اين راستا ابتکار عملهايي صورت گرفته است. هر صندوق يک هيأت مديره شامل نمايندگان سازمان اوقاف و تشکلهاي غير دولتي دارد.
هيأت مديره هر صندوق که در راستاي استقلال اداري در اوقاف شکل ميگيرد، مسئول برنامه ريزي طرحهايي است که از درآمدهاي وقف محقق ميشوند. به علاوه،سازمان اوقاف به سازمانهاي غير دولتي نيز در بخش اداره درآمدهاي موقوفات، نقش فعال اعطاء کرده است.
به منظور توزيع درآمدهاي اوقاف و براي رفع نيازهاي جامعه، 15 زمينه کاري مهم توسط کميته امور شرعي سازمان اوقاف کويت مشخص شدهاند.
از فعاليتهاي مرسوم سازمان اوقاف کويت ميتوان به رسيدگي به امور مساجد، بهداشت، آموزش، کمک به فقرا و خانوادهها، ارتقاء فرهنگ اسلامي و غيره اشاره کرد.
وقف و توسعه پايدار
سازمان اوقاف کويت از بدو تأسيس (5)، به طور متوسط سالانه 2 ميليون دينار کويتي از وقف درآمد دارد.
(بخش مهمي از اين مبلغ از اوقاف نقدي است). هر چند اين رقم نسبت به بودجه کشور (6)ناچيز است، ولي حاکي از اراده سازمان اوقاف کويت براي بسط قابليتهاي خود، ياري رساندن بن افراد بيشتر، و به خصوص راه اندازي طرحهاي عام المنفعهاي است که با استراتژي توسعه پايدار مرتبط هستند.
به موازات اين فعاليتها، سازمان اوقاف کويت تأکيد خاصي براي ايجاد برنامههاي علميبراي ترغيب محافل دانشگاهي و به منظور پژوهش علميپيرامون وقف دارد.
بدين منظور دو برنامه عمده تحقق يافتهاند:
1. نخستين برنامه، ارتقاء مطالعات و تحقيقات با موضوع اوقاف است. در اين برنامه، امکانات مادي و علميدر اختيار کارشناسان قرار ميگيرد که حول محور اوقاف به تحقيق ميپردازند.
در مرحله اول، سازمان اوقاف کويت، طرح فهرست
همچنين يک واژه نامه براي مطالعه تحليلي مفاهيم وقفي در دست تهيه است. اين واژه نامه هم به صورت کتاب چاپ خواهد شد و هم نسخه الکترونيکي آن در اختيار کتابخانهها، دانشگاهها و مراکز تحقيقاتي خواهد گرفت.
از سوي ديگر، يک مسابقه جهاني با موضوع اوقاف از سال 1999 م. هردو سال يکبار برگزار ميشود. تا امروز چهار دوره از اين مسابقات با شرکت دهها محقق از کشورهاي مختلف اسلامي برگزار شده است. برخي از شرکت کنندگان دانشجويان سال سوم بودند که در صورت داشتن پايان نامه يا تز دکترا که به صورت مستقيم به مقوله اوقاف پرداخته باشد، از کمکهاي مالي و علمي سازمان اوقاف کويت بهره مند شدهاند. کمک به اين پايان نامهها در قالب يک طرح ويژه صورت ميگيرد.
همچنين سازمان اوقاف کويت به مقوله چاپ و نشر نيز گوشه چشميدارد.
علاوه بر چاپ کتابهاي مختلف: مجله «اوقاف» نيز توسط اين سازمان چاپ ميشود. اين مجله با هدف جمع کردن کارشناسان رشتههاي مختلف حول محور مشترک وقف و براي ارائه يک کتاب مرجع در زمينه وقف چاپ ميشود.
2. برگزاري کنفرانسها و ميزگردهايي با موضوع وقف. طي اين کنفرانسها با حضور کارشناسان وقف مسائل مربوط به تجربه معاصر اوقاف به بحث گذاشته ميشوند. کارشناسان ضمن تبادل اطلاعات به بررسي مسائل وقف ميپردازند(8)در همين راستا، دورههاي مختلف آموزشي براي کارکنان حوزه وقف تشکيل ميشود که طي آنها آموزشهاي لازم در زمينههاي اداري، حسابداري و فن آوري ارتباطات به کارکنان داده ميشود. واضح است که مانند هر تجربه ديگر، سازمان اوقاف کويت نيز کمبودهايي دارد. در اين زمينه ميتوان به ناچيز بودن مبالغ اعطاء شده به مؤسسات خيريه وابسته به سازمان غير دولتي اشاره کرد. آمار نشان ميدهد که بخش دولتي بيشترين سهم را از درآمدهاي وقفي مختص مؤسسات داشته است (جدول 3). ما فکر ميکنيم که پاسخ چرايي بخش از اين معضل در نظام مبهمينهفته که اقتصاد کويت را از دهه 80 ميلادي گرفتار کرده است.
از يک طرف، اکثريت مردم کويت هنوز به خدمات دولتي وابستهاند. از طرف ديگر، تا به امروز، دولت موفق نشده است سياست خصوصي سازي پايداري به وجود آورد؛ سياستي که از بار دولت بکاهد و به بخش
خصوصي نقش مهمتري بدهد.
حفظ سطح خدمات اجتماعي مختص دولتها، و نيز کسري بودجه که تبديل به امري مزمن شده است، مؤسسات دولتي را وادار به رقابت با سازمانهاي غير دولتي در دست يافتن به منابع مالي تحت اختيار ميکند.
مؤسسات دولتي پس از برخي رويدادها در صحنه سياست بين الملل از بخت بيشتري در اين رقابت برخوردار شدند. (عواقب حوادث 11 سپتامبر 2001 از دولت چهره يک شريک قابل اعتماد ساختند).
در صحنه بين الملل تجربيات سازمان اوقاف کويت محدود بوده و ابعاد جهاني چنداني پيدا نکرده است، هر چند مؤسسات زيادي در کشورهاي مختلف اسلامي متقاضي استفاده از اين تجربيات هستند. در اين باره بايد گفت، که سياست گشايش که در سال 1997 م.در قال «هماهنگي بين کشورهاي مسلمان در زمينه اوقاف» طرح ريزي شد، نياز به مساعي بيشتري دارد و ساير کشورهاي اسلامي به خصوص سازمانهاي اوقاف اين کشورها نيز بايد به شکلي فعالتر در اين راه گام بردارند.
از سوي ديگر، به اعتقاد ما مهمترين عنصر در فعاليتهاي سازمان اوقاف کويت نمايشي از تواناييهاي اجتماعي - اقتصادي است که اساس وقف و ارزشهاي ذاتي ناشي از آن را تشکيل ميدهند. بيش از هر زمان ديگري را در شرايط فعلي کشورهاي مسلمان، به نظر ميرسد وقف به مثابه يک نهاد که بتواند در راستاي کاستن از حجم دولت در فرايند توسعه، به مدرنيزه شدن جوامع اسلامي کمک کند، در اين مفهوم، افقي از وقف گشوده ميشود که فراتر از کمک مالي يک طرح يا ياري رساندن به افراد ميرود، نقش وقف رد پويايي جامعه و استفاده از آن به عنوان دست آوردي اجتماعي خودجوش، در خور تأمل است.
بدين ترتيب مشارکت در راه اندازي پروژههاي اجتماعي يکي از ويژگيهاي اصلي وقف است. امکاناتي که وقف ايجاد ميکند ونيز توانايي آن در توسعه انساني و پايدار مبتني بر تواناييهاي بومي ميتواند تصميم گيرندگان سياسي و اجتماعي را ترغيب کند که توجه ويژهاي به وقف، متناسب با ارزش اجتماعياش، مبذول کنند.
پی نوشت:
1- در سال 1696 م. وقفي به نفع مسجد البحر در مرکز شهر کويت صورت گرفت.
2- در ژانويه 1999 م. دولت کويت سندي را موسوم به «سند اصلاحات اقتصادي و مالي» به پارلمان اين کشور تقديم نمود. در اين سند شرايط بحراني توصيف شده بود و از اعضاي پارلمان خواسته شده بود که از سياستهاي دولت در راستاي خصوصي سازي حمايت کنند دولت کويت معتقد بود خصوصي سازي تنها راه حل مناسب براي مقابله با چالشهاي دروني و بيروني در کشور بود.
3- گزارشهاي سالانه 1995 تا 2002 م. چاپ سازما اوقاف کويت.
4- اوتيسم نوعي اختلال پيچيده عصبي - رفتاري است که به شکل اختلالات اجتماعي، مشکل در برقراري ارتباط و رفتارهاي تکراري در فرد مبتلا بروز ميکند.
5- در سال 1993 م وزارت اوقاف و شعائر اسلامي 408 وقف را اداره ميکرد، در سال 2001 م. اين رقم به 592 مورد رسيد.
6- بودجه سالانه کويت نزديک به 3 ميليارد دينار کويتي ميباشد. سازمان اوقاف کويت سرمايهاي در حدود 125 ميليون دينار کويتي در اختيار دارد که سهم ناچيزي از بودجه کشور است.
7- اين فهرستها مربوط به کشورهاي زير ميباشد؛ کويت، مصر، عربستان سعودي، فلسطين، و اردن، ايران، مراکش و ترکيه.
8- از سال 1996 م. چندين همايش در کشورهاي گوناگون مسلمان برگزار شده است. بانک توسعه اسلامي در برگزاري اين همايشها با برگزاري نمايشگاههاي وقف شرکت داشته است.