مترجم: رزیتا ملکیزاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
خارش پوست میتواند موجب آزردگی و خشم فراوان فرد شود. چنانچه از این مشکل رنج میبرید، در این مقاله چند راهکار مؤثر جهت خلاصی از این وضعیت آورده شده است.
خارش در اصطلاح پزشکی پروریتوس نامیده میشود و میتواند هر ناحیه از بدن را تحت تأثیر قرار دهد.
علل بسیاری وجود دارند که میتوانند منجر به خارش پوست گردند. این امر میتواند به دلیل بثورات پوستی، وجود چندین عارضه مانند درماتیت یا پسوریازیس بوده، و یا حتی میتواند علامتی از یک بیماری داخلی باشد. بسیاری اوقات، این خارش ممکن است همراه با ایجاد برآمدگی، قرمزی و خشونت پوست باشد.
در این بخش به چند گزینهی درمانی به منظور خلاص شدن از شر این وضعیت اشاره میشود.
گزینههای درمانی خارش
دارو
آنتی هیستامینهای خوراکی ـ به تحت کنترل درآوردن واکنشهای آلرژیک کمک کرده و چرخه خارش را در هم میشکنند.نکته: در صورت مصرف آنتی هیستامین از رانندگی و یا استفاده از ماشین آلات سنگین و ابزار برقی خودداری شود، به این دلیل که این قرصها موجب خوابآلودگی فرد میشوند.
داروهای ضد افسردگی ـ داروهای ضد افسردگی مانند پاروکستین یا سرترالین ممکن است موجب تسکین فرد از خارش شوند.
نکته: این داروها را تنها در صورت تجویز پزشک، بایستی مصرف کرد. علاوه بر آن، در صورت تجویز، بدان معنا نخواهد بود که شما دچار افسردگی شدهاید.
کرمهای کورتیکواستروئیدی ـ بسیاری اوقات، پزشک ممکن است این کرمها را به منظور تسکین نواحی ملتهب و خارش دار تجویز نماید. هنگامی که کرمهای استروئید خفیف (کرم هیدروکورتیزون) به صورت موضعی با کمک یک پنبه مرطوب استفاده شود، به کاهش تحریک پوست و احساس خارش کمک خواهند کرد.
نکته: این کرمها را بیش از یک هفته نبایستی مورد استفاده قرار داد.
در طول حمام و بعد از آن
• به هنگام دوش گرفتن از آب ولرم یا سرد و نه داغ استفاده کنید، به این دلیل که آب داغ ممکن است پوست شما را بیش از پیش بسوزاند.• از صابونهای ملایم و بی بو استفاده کرده، و از استفادهی ژل حمام، صابون، و دئودرانتهای معطر اجتناب کرده، به این دلیل که حاوی مواد محرک مختلف پوست میباشند.
• پس از دوش از مرطوب کننده و لوسیونهای مرطوب کننده ملایم و بی بو استفاده نمایید.
لباس و ملحفهی مناسب
لباسهای (ترجیحاً کتان یا پنبهای) بپوشید که پوست را تحریک نمیکنند. لباسهای تنگ را تا زمان بهبودی کامل به تن نکنید.
از مواد شوینده ملایم و بدون بو به هنگام شستن ملحفه و لباسهای خود استفاده کنید.
از روتختی نرم، سبک و خنک به منظور اجتناب از هرگونه تحریک پوستی استفاده کنید.
باید ها و نبایدها
• از خارش و یا مالیدن پوست خارش دار خودداری کنید. بایستی ناخنهای خود را به منظور جلوگیری از آسیب وارده ناشی از خاراندن پوست، کوتاه نگاه دارید.• خشکی پوست از علل شایع خارش به حساب آمده بنابراین پوست خود را به خوبی مرطوب نگاه دارید.
• از قرار دادن طولانی مدت پوست خود در معرض گرما و رطوبت خودداری کنید.
• از یخ بر روی ناحیهی خارشدار به منظور جلوگیری از میل به خاراندن استفاده کنید.
به یاد داشته باشید، اقدامات احتیاطی که در بالا ذکر شد، به منظور خلاصی از مشکلات خارش پوست مفید میباشند. با این حال، چنانچه مشکل شما حتی پس از بکار بردن هریک از این راهکارها، همچنان فروکش ننموده است، به یک متخصص پوست مراجعه کرده تا از علت دقیق آن مطلع شده و درمان مناسب را دریافت نمایید.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبهی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیههای پزشک متخصص در نظر گرفته شود.