فواید نظم و انضباط
از فواید نظم وانضباط استفاده بهینه از فرصتها؛ فرصتها چونان ابر بهاری ، در آسمان عمر آدمی ظاهر می گردند و به سرعت می گذرند. آن کس که از این فرصتها استفاده نکند، جز افسوس ، بهره ای نخواهد داشت.
دوشنبه، 6 آبان 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
از فواید دیگری نظم وانضباط استفاده بهینه از فرصتها؛ فرصتها چونان ابر بهاری ، در آسمان عمر آدمی ظاهر می گردند و به سرعت می گذرند. آن کس که از این فرصتها استفاده نکند، جز افسوس ، بهره ای نخواهد داشت. پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) درباره استفاده از فرصت می فرماید:من فتح له باب خیر فلینتهزه فانه لا یدری متى یغلق عنه ؛ آن کس که به رویش در خیری گشوده شد، غنیمت بشمارد و از فرصت استفاده کند؛ زیرا نمی داند چه وقت آن در به رویش بسته می شود. حضرت امام صادق (علیه السلام) می فرماید:اذا هم احد کم بخیر اوصله ؛ فان عن یمینه و شماله شیطانین ، فلیبادر لا یکفاه عن ذلک ؛ هر گاه یکی از شما قصد خیر با رساندن نفعی به غیر کرد، از سمت راست و چپش دو شیطانند؛ پس بشتابد، مبادا او را از آن باز دارند. امیر مومنان (علیه السلام ) نیز درباره بهره گیری از فرصتها می فرماید:انتهزوا فرص الخیر فانها تمر مر السحاب ؛ فرصتهای نیک را غنیمت بشمارید به درستی که فرصتها، مانند گذر کردن ابر می گذرد. اینک ، برای روشن شدن ارزش استفاده بهینه از فرصتها، اندکی درباره زمان و ارج آن سخن می گوییم . در آیه نخست سوره عصر می خوانیم : (والعصر)؛ سوگند به زمان . یکی از معانی زمان ، همان وقت است . وقت و زمان ، چنان ارزش دارد که خداوند بدان سوگند می خورد. هم چنین در وصف مومنان رستگار آمده است :والذین هم عن اللغو معرضون؛ آنان که از کارهای بیهوده روی گردانند. در آیه هفتاد و هشتم سوره مومن می خوانیم :(و خسر هنالک المطلون )؛ در روز قیامت ، اهل باطل ، زیان خواهند کرد. آیه نخست ، مومنان را به دوری از کارهای بیهوده وصف کرده و آیه دوم ، علت زیان زیانکاران را تباه کردن فرصت ها و روی آوردن به کارهای بیهوده دانسته است . در آیه پنجاه و ششم سوره زمر می خوانیم :ان تقول نفس یا حسرتی على ما فرطت فی جنب الله ؛باید ترسید از آن روز (قیامت یا مرگ) که انسان گوید: افسوس بر من از کوتاهی هایی که در اطاعت از فرمان خدا کردم !.این آیات و آیاتی دیگر مانند آن ، از نعمت عمر و وقت سخن می گویند. شایسته است که با سپاس عملی از این نعمت بزرگ ، قدر آن بدانیم و بدان ارج نهیم .
از رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) نقل است که فرموده است:کن على عمرک اشح منک علی درهمک و دینارک؛ بر عمر خود، بخیل تر از درهم و دینارت باش نیز فرموده است :اغتنم خمسا قبل خمس : شبابک قبل هرمک، وصحتک قبل سقمک و غناک قبل فقرک ؛ و فراغک قبل شغلک ، و حیاتک قبل موتک؛ پنج چیز را پیش از پنج چیز غنیمت شمار: ۱. جوانی را پیش از پیری ؛ ۲. سلامتی را پیش از بیماری ، ۳. بی نیازی را پیش از نیازمندی ، 4. فراغت را قبل از اشتغال ، 5. زندگی را پیش از مرگ .امیر مومنان علی (علیه السلام) فرموده است :خذ من نفسک لنفسک و تزود من یومک لندک واغتنم عفو الزمان وانتهز فرصة الامکان ؛(عمل های خیر را از نفس خود برای نفس خود (از برای آخرت خویش ) فرا گیر، و از امروزت برای فردایت توشه برگیر و بخشش روزگار را غنیمت بشمار و از فرصتهای ممکن استفاده کن. ونیز فرموده است دان اوقاتک اجزاء عمرک فلا تنفل لک وقتا الا فیما ینجیک ؛ همانا وقتهای تو، اجزای عمر تو است. بنابراین، بکوش که وقتی از تو، جز در آن چه موجب نجاتت می شود؛ تلف نگردد و فرموده است :المومن مشغول وقته ؛ همه وقت مومن ، پر است از مجموع این روایات و روایات دیگر، چنین نتیجه می گیریم که وقت ، گوهر گرانبهایی است که ارزشمندتر از آن چیزی نیست. بنابراین، باید آن را شناخت و ارج نهاد و از هر چه موجب اتلاف وقت می شود، مانند سرگرمیهای بیهوده ، پرداختن به امور بی فایده ، همنشینی با دوستان ناباب ، بی نظمی در کار و امور دیگر، خودداری کرد. این که گفته اند: وقت طلا است درست نیست و باید دانست که ارزش وقت ، بسیار بالاتر از طلا است.
منبع: اصول ومبانی مدیریت در اسلام، مهرداد حسن زاده و عبد العظیم عزیزخانی، انتشارات هنر آبی، چاپ اول، تهران، 1390
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
حقوق جنسیتی زن
يکشنبه، 5 آبان 1398
هدایت در قرآن (قسمت اول)
سهشنبه، 30 مهر 1398
هدایت در قرآن (قسمت دوم)
سهشنبه، 30 مهر 1398
مدیریت هدایت است
سهشنبه، 30 مهر 1398
اصل خدمتگذاری در مدیریت
سهشنبه، 30 مهر 1398
مدیریت یک ودیعه الهی
سهشنبه، 30 مهر 1398
امانت در مدیریت
سهشنبه، 30 مهر 1398
اعمال مدیریت بر اساس اختیار نیروها
سهشنبه، 30 مهر 1398
وحدت و هماهنگی در مدیریت
سهشنبه، 30 مهر 1398
اول علما و دوم امیران جامعه
يکشنبه، 28 مهر 1398
تازه های مقالات
خوشنویسی در عصر پهلوی
نماز کن فیکون روز جمعه چگونه خوانده می شود؟
کالری نان چند غله چقدر است؟
چگونه به خداى نادیده ایمان بیاوریم ؟
خطای آدم تقاص بشر
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در قزوین
قد و وزن و دور سر نوزاد 9 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 12 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 11 ماهه
چالش هایی که خانوادهها در تربیت فرزندان نسل زد با آن مواجه هستند
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
مهم ترین خواص هویج سیاه
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
اختراعات آلبرت انیشتین
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
داستان امالبنین
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
پیش شماره شهر های استان تهران
موارد بیشتر برای شما
اولین تصاویر از استادیوم آزادی پس از بازسازی
قالیباف: خانواده اساس حرکت در همه ابعاد زندگی است
تداوم عملیات تخریب رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان
مدل جدید موهای ترامپ را ببینید
زیبایی خاص در جاده برفی درازنو
غبارروبی مضجع رضوی با حضور همسران و مادران شهدا
تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)
انهدام ادوات و نیروهای دشمن صهیونی در اردوگاه طولکرم
کودک ۶ ساله فلسطینی که اسرائیل از داشتن پا محرومش کرد
بغض پزشکیان با دیدن عکس همسر مرحومش
کشورهایی همچون ایران مرکز قدرت آینده خواهند بود!
هر طرفی غیر از ایرانیها در مرزهای ما باشند بهتر است!
۳ دقیقه نکات مهم دیدار زنان و دختران با رهبر انقلاب
سوریه و جای خالی قوات دفاع الوطنی
آهوان سهرین در ضیافت زمستانه