چگونه از ابتلا به سرطان پیشگیری کنیم؟

سرطان نوعی بیماری است که در آن سلول‌های بدن توانایی تقسیم و رشد عادی خود را از دست می‌دهند و منجر به تسخیر، تخریب و فاسد شدن بافت‌های سالم می‌شوند و از اجتماع این سلول‌های سرطانی توده‌ای به نام تومور ایجاد...
دوشنبه، 16 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
چگونه از ابتلا به سرطان پیشگیری کنیم؟

برای جلوگیری از سرطان چه کنیم

هنگامی که پیشگیری از سرطان در ذهن خطور می‌ کند عقل سلیم چنین می‌ گوید، بیش از ۴۰٪ سرطان‌ ها ناشی از سبک‌ غلط زندگی از قبیل سیگار کشیدن، پرخوری و ورزش نکردن است.

گرگوری ماسترز پزشک و متخصص مرکز سرطان هلن اف گراهام در نیوارک دلور می‌ گوید: یکی از عوامل سرطان ریه، سیگار کشیدن است. بسیاری از سرطان‌ های پوست مربوط به آفتاب سوختگی است و بسیاری از سرطان‌ های رحم مربوط به عفونت.

وی در ادامه می‌ گوید که از طرف دیگر ژنتیک تا حدودی در تعداد معدودی از سرطان‌ ها نقش دارد. به معنای دقیق کلمه، تمرکز روی رفتار‌ های سالم مؤثرترین راه برای کاهش خطر سرطان است.
 
مطلقا، به هیچ وجه سیگار نکشید
شاید عقلانی نباشد، اما وقتی پیشگیری از هر نوع سرطان در میان باشد کنار گذاشتن سیگار یک راه‌ حل است. سیگار عامل ۳۰٪ از مرگ ‌و‌ میر های ناشی از سرطان است. علی‌ الخصوص سرطان ریه که بیش از سایر سرطان‌ ها عامل مرگ مردم است.

به گفته‌ی کارشناسان یکی از بهترین راه‌ های کاهش خطر سرطان، اجتناب از توتون و تنباکو است. طبق مطالعه انجام شده سال ۲۰۱۰ در مجله‌ی اتحادیه پزشکی آمریکا، حتی کاهش روزانه سیگار، از ۲۰ عدد به کمتر از ۱۰ عدد، خطر سرطان ریه افراد سیگاری را ۲۷٪ کاهش می‌ دهد.

به نظر کارشناسان، هر چه کمتر سیگار بکشید زندگی بهتری خواهید داشت. شما می‌ توانید از موسسات ترک سیگار کمک بگیرید.
 
مراقب وزنتان باشید
طبق نظر موسسه آمریکایی تحقیقات سرطان(AICR)، اضافه وزن فقط به کمر شما آسیب نمی‌ زند بلکه چاقی بیش از حد عامل افزایش خطر ۱۰  گونه سرطان از جمله مری، کلیه و کیسه صفرا است.

بافت‌ های چاق، پروتئینی تولید می‌ کند که موجب التهاب می‌ شود، سلول های سرطانی را تقویت می‌ کند و خطر ابتلا به سرطان را بالا می‌ برد.

علاوه بر این، موسسه آمریکایی تحقیقات سرطان تخمین می‌ زند که سالانه بیش از ۱۲۰۰۰۰مورد از سرطان‌ های ایالات متحده آمریکا ناشی از اضافه وزن است. دکتر پاتریشیا گانز می‌ گوید که امروزه سبک‌ های خاص زندگی حفظ وزن طبیعی را دشوار‌تر از همیشه می‌ سازد. فست فود ارزان هستند و بجای بیرون رفتن از خانه، بیشتر وقت خود را صرف تلویزیون و رایانه می‌ کنیم.

پیشنهاد وی این است که مرتب خود را وزن کنید و اگر عددهای ترازو رو به افزایش بود، اقدامی کنید. ضریب توده بدنی خود را زیر ۲۵ نگه دارید.
 
حداقل ۳۰ دقیقه در هفته عرق بریزید
وقتی پای سرطان در میان باشد، ورزش کردن به اندازه قانون غذا حیاتی است. سالانه یک سوم مرگ ‌و ‌میر های ناشی از سرطان در ایالات متحده آمریکا مربوط به رژیم غذایی و فعالیت بدنی است.

با وجود اینکه انجمن تحقیقات سرطان آمریکا، هر هفته ۱۵۰ دقیقه ورزش در حد متوسط (۷۵ دقیقه فعالیت سخت) را توصیه می‌ کند، تحقیقات نشان می‌ دهد ورزش‌ های کم و کوتاه نیز می‌ تواند مؤثر باشد.

۳۰ دقیقه فعالیت بدنی در هفته کافیست تا شانس ابتلا به سرطان سینه در زنان ۳۵٪ کاهش یابد. در آمریکا از هر ۸ زن یک نفر به این بیماری مبتلا می‌ شود. دکتر گانز می‌ گوید: فعالیت بدنی در کنار کمک به حفظ وزن طبیعی، التهاب را نیز کاهش می‌ دهد و مانع از پیشرفت سلول های سرطانی به سمت بدخیمی است.
 
کلم بروکلی را دوست داشته باشید
سبزیجات تنها، بخشی از یک رژیم سالم نیستند، بلکه خاصیت ضد سرطانی هم دارند. به همین دلیل هرروز ۲ و نیم پیمانه میوه وسبزیجات مصرف کنید.

سبزیجات سبزرنگ به‌ خصوص کلم بروکلی، کلم بروکسل و کلم پیچ حاوی مواد شیمیایی گلوکوزامین‌ ها هستند که در فرایند گوارش به ترکیباتی تجزیه می‌ شوند که اثرات ضد سرطانی دارند.

برای مثال پژوهش سال ۲۰۰۰در مرکز آنکولوژی زنان نشان می‌ دهد یکی از این ترکیبات رشد سلول های غیرعادی در رحم انسان را کاهش می‌ دهد.

سبزیجات ضد سرطانی دیگر، گوجه فرنگی حاوی لیکوپن است، فیتوشیمیایی که جلوی مولکول های مخرب سلول را می‌ گیرد این مولکول‌ ها رادیکال آزاد نامیده می‌ شوند.

بادمجان حاوی nasunin است، آنتی‌ اکسیدانی که ذخیره خونی را که سلول‌ های سرطانی برای تکثیر نیاز دارند، متوقف می‌ کند. به‌ علاوه داشتن چنین رژیم‌ هایی جایی برای غذاهای دیگر از جمله گوشت قرمز باقی نمی‌ گذارد. مطالعات نشان می‌ دهد مصرف ۶۰۰ گرم گوشت قرمز در هفته موجب سرطان روده می‌ شود.
 
از کرم ضد آفتاب استفاده کنید
زنان ۱۸ تا۳۹ سال نسبت به ملانوم (مهلک‌ ترین نوع سرطان پوست) آسیب پذیرترند. در چهل سال اخیر سرعت رشد این بیماری به ۸۰۰٪ رسیده است.

برنزه کردن پوست با اشعه ماورای بنفش تاحدی در آن نقش دارد، اما قرار گرفتن مقابل نور مستقیم آفتاب زیان آورتر است. خوشبختانه این خطر با مصرف مقدار کمی ضد آفتاب ساده، کمتر می‌ شود.

طبق پژوهش انجام شده در سال ۲۰۱۰برروی ۱۶۰۰نفر که نتایج آن در مجله‌ی Clinical Oncology آورده شد، افرادی که روزانه کرم ضدآفتاب استفاده می‌ کنند ۵۰٪ کمتر از کسانی که از آن استفاده نمی‌ کنند به ملانوم مبتلا می‌ شوند. دکتر گانز می‌ گوید: هر روز مقدار کمی کرم ضدافتاب با SPF ۱۵ بزنید.

حتی در زمستان و روزهای ابری از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. وی پیشنهاد می‌ کند از ساعت ۱۰صبح تا ۴ بعدازظهر که اشعه ماورای بنفش زیاد است از منزل بیرون نروید، استفاده از کرم ضد آفتاب همانند مسواک زدن باید یک عادت شود.
 
آرام باشید
استرس به‌ تنهایی نمی تواند عامل سرطان شود، اما به گفته‌ ی دکتر جانز، استرس می‌ تواند محیط درون بدن را تغییر دهد تا اینکه وضعیت پیش سرطانی آشکارتر ‌شود. پژوهشی درسال ۲۰۱۳ در دانشگاه Ohio State نشان داد استرس دائمی، فعالیت سلول‌ های ایمنی را بوسیله تحریک روح و روان تغییر می‌ دهد (این کار بدن را غرق هورمون برای مثال کورتیزول می‌ کند.)

حتی اگر ضروری نباشد، این امر موجب افزایش التهاب می‌ شود که می‌ تواند به ‌طور پنهانی جهش سلول‌ های سرطانی را پدید آورد. خوشبختانه، می‌ توان با برنامه‌ ریزی استرس را کاهش داد. برای مثال، با انجام ورزش یوگا و چک نکردن ایمیل‌ هایتان بعداز ساعت ۷ شب.

دکتر گانز معتقد است کارهایی را انجام دهید تا بدنتان در سالم‌ ترین شرایط قرار گیرد و جایی برای رشد سلول‌ های سرطانی نداشته باشد.
 
وضعیت خودتان را چک کنید
چکاپ گرچه جلوی سرطان را نمی‌ گیرد اما می‌ تواند پزشکان را از علائم هشدار دهنده‌ ی پیش سرطانی (برای مثال وجود پولیپ در روده بزرگ یا یک خال مشکوک) باخبر سازد.

به همین دلیل پزشکان توصیه می‌ کنند بعد از ۲۰سالگی، برای پیشگیری از سرطان هر چند وقت یکبار چکاپ کنید. زنان هر سه سال یکبار تا چهل سالگی باید تست سینه انجام دهند و بعد از آن سالی یکبار ماموگرافی انجام دهند (بررسی  و آزمایش سینه تا ۲۵٪ خطر سرطان کشنده سینه را کاهش می‌ دهد.)

هر سه سال یکبار جهت پیشگیری از سرطان رحم تست پاپ اسمیر انجام دهید (از سال ۱۹۵۰ تاکنون، مرگ‌ و میر ناشی از سرطان رحم با تست پاپ اسمیر ۷۵٪ کاهش یافته است.)

از ۵۰ سالگی روده بزرگ را چک کنید (اگر پیشینه‌ی خانوادگی این بیماری را دارید زودتر این کار را انجام دهید.) به گفته‌ی کارشناسان سرطان با تشخیص زود هنگام قابل درمان است.


منبع: سایت مجله سلامت


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط