خاستگاه میوه لیچی
میوه لیچی یکی از میوههای گرمسیری و تابستانی بوده و خاستگاه آن جنوب چین است. میوه لیچی که به آن سرخالو یا لایچی نیز گفته میشود در جنوب چین، هند، شمال ویتنام، جنوب تایوان، اندونزی و فیلیپین به میزان زیادی کشت میشود.
خصوصیات ظاهری
میوه لیچی میوهای به رنگ سرخ است و به همین دلیل به آن سرخالو گفته میشود. پوسته این میوه حالت چرمی دارد و بر روی آن برجستگیها و تیغهایی دیده میشود و تا حدودی به توت فرنگی و تمشک شبیه است و در واقع این میوه در دسته توت ها قرار میگیرد. در میان این پوسته سرخ؛ قسمت خوراکی آن وجود دارد که سفید رنگ بوده و سفت و نیمه شفاف است. قسمت خوراکی میوهی لیچی بسیار خوش طعم و آبدار است. داخلیترین قسمت آن نیز هسته آن است که به رنگ سیاه یا قهواهای بوده و مزهای کاملا متفاوت با قسمت خوراکی آن دارد. در پاکستان از هسته آن در دسر و به همراه خامه استفاده کرده و آن را به این طریق مصرف میکنند.
جدول ارزش غذایی میوه لیچی
لیچی میوهای سرشار از ویتامین C، آهن، ویتامینهای گروه B از جمله B۱، B۲، B۳، B۶، بتاکاروتن، اسید فولیک، منگنز، روی، پتاسیم، کلسیم و فسفر است. همچنین داری کربوهیدرات و فیبر است. در سه جدول زیر به ترتیب مواد اصلی، ویتامین ها و مواد معدنی این میوه گرمسیری آمده است.
خواص میوه لیچی
۱- رفع کم خونی
کم خونی با مصرف میوه لیچی رفع میشود. میوه لیچی با داشتن مس و آهن فراوان، شمارش گلبولهای قرمز RBC و سطح هموگلوبین را بالا برده و کم خونی را رفع میکند.
۲- افزایش انرژی
میوه لیچی به واسطه مواد مغذی بسیار، یکی از میوههای انرژی بخش است.
۳- درمان سرماخوردگی
سرماخوردگی، گلودرد، تب و سرفه با مصرف میوه لیچی درمان و رفع میشوند. این خاصیت به میزان بالای ویتامین C میوه لیچی بر میگردد.
۴- تقویت سیستم ایمنی
میزان ویتامین C میوه لیچی چهل برابر بیشتر از پرتقال است. ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی بدن میپردازد و بدن را قوی و از بیماریها دور میکند.
۵- کاهش خطر سکته
میوه لیچی با جلوگیری از لخته شدن خون در رگها میتواند احتمال سکته را در بیماران قلبی تا ۵۰ درصد کاهش دهد.
۶- تنظیم فشار خون
تنظیم فشار خون یکی دیگر از خواص میوه لیچی است و مصرف این میوه را برای بیماران مبتلا به فشار خون به گزینه مناسبی تبدیل کرده است.
۷- پیشگیری از پوکی استخوان
مواد معدنی که میوه لیچی دارد و همچنین کلسیم بالای آن میتواند پوکی استخوان را کاهش دهد و از بروز آن جلوگیری کند.
۸- ادرار آور
یکی دیگر از خواص میوه لیچی خاصیت ادرار آوری آن است که میتواند در سلامت کلیهها و مجاری ادرار نیز نقش موثر داشته باشد.
۹- پیشگیری از سرطان
یکی دیگر از آنتی اکسیدانهای میوه لیچی فلاونوئید موجود در آن است که از بروز و گسترش سلولهای سرطانی به ویژه سرطان سینه جلوگیری میکند. همچنین بتاکاروتنی که میوه لیچی دارد بیشتر از هویج است. بتاکاروتن یک نوع آنتی اکسیدان است و رادیکالهای آزاد تشکیل شده در بدن را که باعث بروز بیماریهایی از جمله سرطان میشوند، خنثی کرده و بدن را از آنها پاک میکند.
۱۰- جوانسازی پوست و رفع لکهها
میوه لیچی به جوانسازی پوست کمک میکند، زیرا سرشار از آنتی اکسیدان است که رادیکالهای آزاد پوست را از بین میبرند و از آسیب آنها به پوست جلوگیری میکنند. ویتامین C موجود در میوه لیچی میتواند به پوست درخشندگی داده و شفافیت آن را بالا ببرد. همچنین لکههای ناشی از آفتاب سوختگی را رفع میکند.
۱۱- تقویت دستگاه گوارش
این میوه گزینه مناسبی برای سلامت دستگاه گوارشی است. معده را تقویت کرده و هضم غذا را راحت میکند.
۱۲- افزایش رشد مو
لیچی با داشتن مس فراوان، میتواند به تغذیه فولیکولهای مو پرداخته و با تقویت آنها، شروع به تحریک رشد در آنها کند.
۱۳- درمان آب مروارید چشم
میوه لیچی با خواص ضد ویروسی و آنتی اکسیدانی خود میتواند از رشد غیر طبیعی سلولها جلوگیری کرده و آب مروارید را درمان کند.
خواص هسته میوه لیچی
خنک کننده است و تشنگی را رفع میکند.درد را از بین میبرد و تسکین میبخشد.
در درمان آماس بیضه نقش مفیدی ایفا میکند.
خواص دم کرده میوه لیچی با هسته آن
اگر چنانچه میوه لیچی را با هسته آن دم کنید و از آب آن استفاده کنید میتواند خواص بسیاری داشته باشد که در زیر به آن اشاره شده است.قند خون را کاهش میدهد.
بیماریهای مربوط به اعصاب و اختلالات عصبی را درمان میکند.
گلو را نرم کرده و سرفه را برطرف میکند.
مضرات و توصیههای پزشکی
میوه لیچی یکی از میوههایی است که قند بالایی دارد و این گزینه برای بیماران مبتلا به دیابت گزینه مناسبی نیست و در کنار خواص ارزشمندی که دارد این بیماران بایستی کمتر از این میوه مصرف کنند.مصرف بیش از حد میوه لیچی میتواند از تعادل هورمونی جلوگیری کرده و خونریزی داخلی، تب و بسیاری مشکلات دیگر را به همراه داشته باشد.
این میوه همچنین میتواند باعث بروز حساسیت و واکنشهای حساسیتی در بدن شود.
خانمهای باردار نیز با مصرف میوه لیچی دچار خونریزی و عفونت میشوند، بنابراین توصیه میشود خانمهای باردار میوه لیچی مصرف نکنند تا از خود و نوزاد خود محافظت کرده باشند.
منبع: سایت ستاره