۹۰% کسانی که باور دارند سردردهای سینوزیتی دارند، مبتلا به میگرن هستند! پژوهشها نشان داده است که بسیاری از بیماران سالها از سردردهایی رنج برده اند که به گمانشان در اثر سینوزیت بوده است. عدم تشخیص میگرن موجب شده آنها تا مدتها از این درد رنج ببرند. اگر سردرد شما نیز با درمانهای سینوزیت بهبود نمییابد، بهتر است با پزشک درباره احتمال ابتلا به میگرن صحبت کنید.
شباهتهای سر درد میگرنی با سینوزیت
از آنجایی که سر درد میگرنی و سینوزیت در برخی از نشانهها با یکدیگر مشترک هستند، احتمال تشخیص اشتباه برای بیماران و حتی پزشکان وجود دارد. نشانههای مشترک میان سردرد میگرنی و سینوزیت عبارتند از:* سر دردی که در صورت خم شدن به جلو شدیدتر میشود
* گرفتگی بینی
* آبریزش بینی
* آمدن آب از چشم
* احساس فشار در صورت و پیشانی
بایستی بدانید، میگرنی که با سردرد سینوزیتی اشتباه گرفته میشود، میگرن بدون اورا (migraine without aura) است. یعنی میگرنی که هیچگونه اختلالی در بینایی یا دیگر حواس ایجاد نمیکند.
جدول مقایسهای فرق سردرد میگرنی با سینوزیت
با وجود شباهتهایی بین سردرد سینوزیتی و میگرن بدون اورا، تفاوتهای بارزی نیز میان آنها وجود دارد که به تشخیص آنها کمک میکند. در جدول زیر به تفاوتهای این دو از لحاظ علت و عامل بیماری، علائم و عوارض آنها اشاره شده است.
نشانههای رایج میگرن
میگرن علاوه بر سردرد نشانههای دیگری نیز دارد که به آنها اشاره میکنیم:حالت تهوع یا استفراغ: یکی از بارزترین نشانههای میگرن حالت تهوع و استفراغ است. داروهای ضد تهوع و استفراغ بخشی از درمان میگرن هستند.
آبریزش بینی: رنگ و غلظت ترشحات بینی برای تشخیص میگرن از سینوزیت از اهمیت زیادی برخوردار است: ترشحات بینی در موارد میگرن رقیق و شفاف است.
تقویت حواس بینایی، بویایی و شنوایی: فرد مبتلا به میگرن دچار حساسیت به نور (فتوفوبیا photophobia) میشود. او بایستی در یک اتاق تاریک استراحت کند. همچنین حساسیت به بو و صدا نیز در مبتلایان به میگرن تشدید میشود و تحمل شرایط را غیرممکن میکند.
کاهش اشتها: در مبتلایان به میگرن تمایل به خوردن غذا کاهش می یابد و اغلب بی اشتها میشوند.
سرگیجه، تاری دید و خستگی زیاد: احساس سبکی سر و سرگیجه در افراد میگرنی احتمال سقوط آنها را افزایش میدهد، به همین دلیل بهتر است هنگام بالا رفتن از پله و ایستادن در بلندی، مراقب آنها باشید.
میگرن در کسانی که سابقه خانوادگی دارند؛ بیشتر دیده میشود. احتمال ابتلا به میگرن در زنان سه برابر بیشتر از مردان است.
نشانههای رایج سردرد سینوزیتی
عفونت سینوسی نشانه های آشنایی دارد که با سرماخوردگی یا آنفولانزا اشتباه گرفته میشود. این نشانهها عبارتند از:تب: البته همه مبتلایان به سینوزیت دچار تب نمیشوند. اما بروز تب نشانه بارز عفونت سینوسی است، به ویژه اگر این عفونت ناشی از باکتری باشد نه ویروس. در این شرایط، درمان با آنتی بیوتیک موجب بهبودی میشود.
ترشحات عفونی از بینی: ترشحات غلیظ، زرد مایل به سبز نشانه عفونت سینوسی است.
درد گوش یا دندانهای بالایی: درد گوش و دندانهای فک بالا نیز از دیگر نشانههای عفونت سینوس است.
بوی بد دهان: عفونت سینوس موجب میشود که تنفس فرد بوی نامطبوعی بگیرد که ناشی از فعالیت میکروبهاست.
اگر هنوز هم نمیتوانید دلیل سردرد خود را تشخیص دهید، سوالات زیر را از خود بپرسید
* در ۳ ماه گذشته، آیا سردردها زندگی عادی شما را مختل کرده اند؟* آیا در زمان سردرد، احساس تهوع و استفراغ میکنید؟
* آیا هنگام سردرد نسبت به نورها و صداها بیش از حد حساس میشوید؟
اگر به حداقل ۲ مورد از پرسش های بالا پاسخ مثبت داده اید، احتمالا دچار میگرن شده اید.
روش درمان سر درد
تشخیص دلیل سر درد کمک میکند تا پزشک درمان مناسب آن را برایتان تجویز کند.سردرد سینوزیتی؛ هدف از درمان تخلیه مایعات و مخاط از فضاهای موجود در پشت گونهها برای تسکین فشار، درد و کاهش التهابات است. به طور معمول، پزشک داروهای ضد احتقان (دکونژستان)، آنتی هیستامین، آنتی بیوتیک یا ترکیبی از این داروها را تجویز میکند. برای فردی که مبتلا به میگرن است، این داروها موثر نیستند و حتی ممکن است ضرر داشته باشند!
میگرن؛ به نظر پژوهشگران به دلیل ایجاد تغییراتی در ساقه مغز، سلولهای عصبی و مواد شیمیایی مغز رخ میدهد. دلیل بروز سردردهای میگرنی مشخص نیست، اما با اجتناب از عوامل محرک آن (برخی غذاها، فعالیتها یا شرایط خاص) میتوان میزان آن را کاهش داد.
درمان میگرن شامل داروهای مسکن بدون نسخه و داروهای تجویز شده برای درمان اختلالاتی مانند تشنج، افسردگی و مشکلات قلبی است. درمانهای دیگری نیز به شکل قرص، آمپول و اسپری بینی نیز تجویز میشوند.
آیا سردرد میگرنی و سینوزیت مرتبط هستند؟
افرادی که مبتلا به آلرژی هستند و اغلب اوقات آبریزش بینی دارند ۱۰ برابر بیشتر از دیگران مبتلا به میگرن میشوند. همچنین آسم و میگرن نیز عوامل محرک مشابهی دارند. بنابراین آیا سینوزیت و مشکلات تنفسی موجب سردرد میگرنی میشوند؟ احتمالاً نه، اما به نظر میرسد ممکن است به گونهای به هم مرتبط نیز باشند.اگر به دنبال رهایی از این درد هستید، بایستی تشخیص درست توسط پزشک انجام گیرد. در صورتی که از میگرن و سینوزیت به صورت همزمان رنج میبرید، بایستی درمان هریک را به صورت جداگانه دریافت کنید تا بهبود یابید.
مراجعه به پزشک
در صورتی که سردردهایتان شرایط زیر را داشت، به پزشک مراجعه کنید:* بیشتر اوقات دچار سردرد میشوید و شدت آنها هر روز بیشتر میشود.
* داروها و مسکنهای بدون نسخه (OTC) موجب بهبود سردردتان نمیشود.
* شدت سردرد، زندگی روزانه تان را مختل کرده است.
* مشکلات دیگری نیز برایتان ایجاد کرده است.
پزشک در مورد سوابق بیماری از شما سوالاتی میپرسد و آزمایشهایی انجام میدهد تا دلیل سردرد را تشخیص دهد. سردرد شدید ممکن است نشانه یک مشکل جدی مانند سکته مغزی، مننژیت یا آنسفالیت باشد.
در صورت بروز شرایط زیر سریعا به اورژانس مراجعه کنید:
* احساس گیجی یا مشکل در درک صحبتهای دیگران
* از حال رفتن (غش کردن)
* تب بالای ۳۹ درجه
* بی حسی، ضعف یا احساس فلجی در یک سمت بدن
سخن آخر
آگاهی از نشانههای رایج و فرق سردرد میگرنی با سینوزیت، به تشخیص راحتتر مشکل کمک میکند. البته تشخیص دقیق بر عهده پزشک معالج است تا با معاینه دقیق و بررسی نشانهها، دلیل سردرد را مشخص و درمان مناسب را تجویز کند. اگر پزشک برای سردردهایتان، تشخیص میگرن داده است، بایستی سبک زندگیتان به گونه ای باشد که از عوامل محرک میگرن اجتناب کنید.
منبع: سایت ستاره