مبانی انسان شناختی و جامعه شناختی
انسان شناسی در مجموع با مباحثی چون بازشناسی هویت انسان، جایگاه انسان در نظام هستی، ابعاد وجودی انسان، ارزشها، تواناییها، نیازها، خواستهها و آگاهیهای انسان و نظایر آن سر و کار دارد.
سهشنبه، 29 بهمن 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
عالی ترین درجه وحی همان است که به سلسله پیامبران می شود. این وحی بر اساس نیازی است که نوع بشر به هدایتی الهی دارد، که از طرفی بشر را به سوی مقصودی که ماورای افق محسوسات و مادیات است و خواه ناخواه گذرگاه بشر خواهد بود راهنمایی نماید، و از طرف دیگر نیاز بشر را در زندگی اجتماعی که همواره نیازمند به قانونی است، که تضمین الهی داشته باشد، برآورد.
پرسش اساسی دیگر در باب وحی این است که انسان چگونه می تواند به وحی شناخت پیدا کند؟ این پرسش را چنین می توان پاسخ داد:
هرچند پدیده وحی مستقیما از قلمرو حس و تجربه افراد بشر بیرون است، ولی این نیرو را مانند بسیاری از نیروهای دیگر از راه آثارش می توان شناخت. وحی الهی تأثیر شگرف و عظیمی روی شخصیت حامل وحی، یعنی شخص پیامبر می نماید؛ به حقیقت، او را «مبعوث» میکند؛ یعنی نیروهای او را بر می انگیزد و انقلابی عمیق و عظیم در او به وجود می آورد و این انقلاب در جهت خیر و رشد و صلاح بشریت صورت می گیرد و واقع بینانه عمل می کند؛ قاطعیت بی نظیری به او می دهد. تاریخ هرگز قاطعیتی مانند قاطعیت پیامبران و افرادای که به دست و به وسیله آنان برانگیخته شده اند، نشان نمی دهد.
بنابر این تفسیر، وحی بر خلاف نظر گروهی که آن را درک ناآگاهانه دانسته اند، هرگز برای پیامبران الهی به صورت ناآگاهانه رخ نمی دهد. بنابراین حقیقت وحیی که بر پیامبران نازل می شود با وحیی که به زنبور عسل می شود یکسان نیست. وحیی که زنبور عسل دریافت می دارد و فعالیتی که بر اساس آن انجام می دهد صرفا جنبه غریزی دارد و ناآگاهانه است؛ اما پیامبران الهی در همه احوال، خواه هنگام دریافت وحی و خواه هنگام تبیین و ابلاغ آن بر مردم آگاهانه عمل می کنند.
آنچه گذشت مجموعه مباحثی بود که به اختصار و گذرا درباره مبانی سه گانه فلسفه تعلیم و تربیت ارائه شد. این سه قسم مبانی از کلیدی ترین مبانی معرفتی به شمار می روند که هم اصول باورها به پشتوانه آنها طرح و تنظیم می شوند و هم اصول ارزش ها و بایدها و نبایدها. اصول، هرچه باشند، برآیند مبانی اند، و متناظر با آنها کانون توجه و التزام عملی قرار می گیرند. چه بسا در میان مباحث ناظر به مبانی، به انواع دیگری از مبانی شناختی نیز برخورد کنیم که همه، در قیاس با مبانی فوق خرده مبانی تلقی می شوند. مبانی جامعه شناختی، روانشناختی، اجتماعی، سیاسی و مانند آن از این قبیل اند. در درس بعد متناسب با بحث از مبانی، به بیان اصول برخاسته از آنها خواهیم پرداخت. انسان شناسی در مجموع با مباحثی چون بازشناسی هویت انسان، جایگاه انسان در نظام هستی، ابعاد وجودی انسان، ارزشها، توانایی ها، نیازها، خواستهها و آگاهی های انسان و نظایر آن سر و کار دارد. انسان به حکم اینکه در نظام هستی بسیار ممتاز و برجسته ای جایگاه دارد، شناخت مرتبه وجودی او به صورت مبنایی مهم است. همچنین اهمیت حضور او به صورت اصولی در ساحتهای علمی و معرفتی، به ویژه در عرصههای علوم انسانی چشمگیر است.
فلسفه تعلیم و تربیت نیز به منزله یکی از این عرصهها در اعتبار و روایی خود وامدار اعتبار و روایی مبانی گوناگون، از جمله مبانی انسان شناختی است. سخن از مبانی انسان شناختی ایجاب می کند که هویت انسانی به روشنی تبیین شود تا مشخص گردد، به رغم همه پراکندگی ها و گوناگونیها، انسانها می توانند به هویت مشترک و منسجمی بیندیشند. چنین هویتی از نگاه دینی و الهی، هویتی از سوی اویی، با اویی و به سوی اویی، و از نگاه ماتریالیستی هویتی زمینی، بر بستر زمینی و بازگشت به زمینی خواهد بود. بدین ترتیب، مبانی انسان شناختی از نگاه هر فلسفه تربیتی ریشه در جهان بینی و باورداشت های خاصی دارد که پدیدآورندگان و صاحب نظران آن فلسفه به پشتوانه آن جهان بینی، به طرح و ارائه فلسفه تربیتی مورد نظر خود پرداخته اند. از این روی، اعتبار و روایی این مبانی مستند و متکی به اعتبار و روایی جهان بینیای است که مرجع و پشتوانه آن مبانی قرار می گیرد.
تشخص و برجستگی هر جهان بینی و نظام فکری نیز، خود، بستگی به ظهور آثار و ارزش هایی دارد که از آن جهان بینی سر می زند. در این میان، مسائلی با موضوعیت انسان طرح می شود که پاسخ به آنها مبانی انسان شناختی را دربر می گیرد. در این مقام به نمونه هایی از این مجموعه مسائل اشاره می کنیم تا به مبنایی بودن این مسائل بهتر پی ببریم:
١. با توجه به ارزش وجودی انسان از زوایا و جنبههای گوناگون و با عنایت به آگاهی، خواست، اراده، اختیار، استعداد و توانمندی او در دستیابی به ارزش های متعالی، رابطه انسان با ارزش ها در مقام آفرینش ارزشها، بازسازی ارزشها و تعین و تحقق آنها در زندگی چگونه است؟ از آن گذشته، انسان چگونه می تواند هدایت کننده گرایشها و تعین بخش ارزشها بر اساس بینش و نگرش خاص مورد نظر خود باشد؟
۲. انسان از چه نوع گرایشهای بنیادینی برخوردار است؟ عمق و وسعت این گرایشها چقدر است؟ گرایشهای مزبور در تربیت انسان چه نقشی دارند؟ کدام بخش از گرایشهای انسانی فطری است و ریشه در فطرت انسان دارد و کدام بخش اکتسابی است و به هنر و کارآمدی انسان بستگی دارد؟ چگونه می توان از گرایش انسان به جاودانگی تفسیر روشنی ارائه داد؟ میل و کشش فطری انسان به کجا روان است؟
۳: شعاع بصیرت، آگاهی و بینشهای انسان تا کجاست؟ آگاهی های آدمی جزئی و فردی است یا کلی و فراگیر؟ این آگاهی ها منطقه ای و متعلق به جایگاه زیستی انسان است یا فرامنطقه ای است و به جغرافیای وسیع تری تعلق دارد؟ بشر به تاریخ خود چگونه آگاه می شود تا با بهره برداری از تاریخ و تکیه بر وضعیت حاضر، آینده روشن و شایسته ای را برای خود تدبیر و تصویر کند؟ انسان از چه طریقی به درون اشیا و حقایق راه می یابد و رابطه درونی آنها را کشف می کند؟
٤. خواسته های بشر چگونه است و در چه سطحی قرار دارد؟ انسان چگونه در صدد تحقق ارزش هایی فرامادی بر می آید؟ آرمانهای بشر با چه شیوه و راهکاری به چار چوبی فراتر از فضای محدود زمانی و جغرافیایی تعلق می یابد؟ خلاصه اینکه دامنه خواستها و مطلوبهای بشر چقدر است.
5. مقصد و مقصود نهایی انسان چیست؟ کمال نهایی انسان به چیست و او چگونه به سوی آن کمال نهایی رهسپار است؟ آیا عرصه کمال نهایی انسان مادی و این جهانی است یا به جهانی ورای این جهان تعلق دارد؟ ظرف تحقق کمال نهایی انسان چیست و کجاست؟ روح انسان فناپذیر است یا جاودانه؟ آثار جاودانگی و علایم آن چیست؟ آیا انسان می تواند جاودانه بماند؟
منبع: درآمدی بر فلسفه تعلیم و تربیت، سیداحمد رهنمایی، صص76-73، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ دوم، 1388
مقالات مرتبط
کنترل اجتماعی مفاهیم آموزش
تاثیر متقابل در تربیت وتعلیم
ادامه یا پیوستگی تعلیم و تربیت
نظریه اساسی درباره تجربه تربیتی
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
مبانی هستی شناختی و معرفت شناختی
سهشنبه، 29 بهمن 1398
آموزش در فضای تعاملی میان تفسیر و واقعیت
چهارشنبه، 31 ارديبهشت 1399
وحدت گرایی معرفت شناختی و برنامه درسی
سهشنبه، 23 ارديبهشت 1399
رویکردهای اساسی معاصر به برنامه درسی
سهشنبه، 23 ارديبهشت 1399
رویکرد پیشنهادی برای برنامه درسی
سهشنبه، 23 ارديبهشت 1399
جامع نگری، کثرت گرایی و وحدت گرایی در آموزش علوم
چهارشنبه، 6 فروردين 1399
اصول معرفت شناختی تعلیم و تربیت
چهارشنبه، 6 فروردين 1399
نقش اساسی فلسفه در تعلیم و تربیت (قسمت اول)
سهشنبه، 27 اسفند 1398
نقش اساسی فلسفه در تعلیم و تربیت (قسمت دوم)
سهشنبه، 27 اسفند 1398
فلسفه ی تحلیلی و تأثیر آن بر فلسفه ی تعلیم و تربیت (1)
پنجشنبه، 9 آبان 1392
تازه های مقالات
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
هنر و زیبایى از منظر دین در بیان آیت الله جوادى آملى
بررسی بحث حجاب در دانشگاه و عدم رعایت آن در جامعه دانشجویی
علت بی غیرتی برخی مردان و نحوه تعامل با چنین همسری
در اقدام به طلاق، اولویت با کدامیک: منافع والدین یا فرزندان؟!
چه چیزهایی موجب رضایتمندی در زندگی می شوند؟
حضرت زهرا (س) حلقه ارتباط و اتصال در عالم هستی
پیوند خوشنویسی و کتابت قرآن
مقایسه سودآوری اتریوم و سولانا
سیر خط فارسی باستان
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
خلاصه ای از زندگی مولانا
دلنوشتههایی به مناسبت هفته بسیج
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزبالله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تلآویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایتهای هستهای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعهنویی
رهبر انقلاب: حوزه علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیدههای جدید نظر بدهد
حملات خمپارهای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیستها