به گونهای که با استفاده حداکثری از منابع موجود به بازدهی بالاتری رسیده اند. بهطور کلی، اهمیت دانشآموزان در ساختن آینده کشور به قدری مهم است که دولتها هرساله مقدار زیادی از سرمایههای خود را در جهت رشد آنها هزینه میکنند. اما لزوم این تغییرات چیست؟ این تغییرات باعث ایجاد چه مشکلاتی میشوند و چارهی راه چیست؟
لزوم تغییرات و بهینه سازی نظام آموزشی
در عصری زندگی میکنیم که عصر تحولات و تغییرات پیوسته و گاهی برقآسا بوده و این مساله به خودی خود موجب شده که نظامهای مختلف در سرتاسر دنیا، خود را در برابر تغییرات محک زده و توانایی سیستمهای خود را در جهت تطابق با شرایط جدید بسنجند. در این بین، چیزی که بدون شک مورد توجه بوده، لزوم استفاده از تجربههای موجود است.امروزه سرعت رشد اطلاعات به قدری بالاست که اگر سازمانی در جهت بهرهوری خود نکوشد، قطعا پس از مدتی به سمت نابودی خواهد رفت. نظام آموزشی نیز این قاعده مستثنا نیست. این نظام در کشورهای مختلف تغییر و تحولاتی داشته که باعث ایجاد تاثیرات مثبت شده و به رشد جامعه هدف خود کمک کرده اند.
در این بین کشور هایی نیز بوده اند که با بهکارگیری سیاستهای غلط در بخش آموزشی و یا آزمون و خطا در پیدا کردن روشهای مناسب، باعث هدررفت بخش اعظمی از سرمایههای خود شده اند. [1]
تغییرات نظام آموزشی در ایران
هیچ کشوری در دنیا نیست که ادعا کند میتواند بدون تغییر نظام آموزشی قدیم خود و با تکیه بر همان ارزش گذاریها و شیوههای آموزشی گذشته در کنار دیگر کشورها در جهت رشد علمی به رقابت بپردازد. تغییر در این زمینه اجتنابناپذیر است، همانگونه که این تغییرات در کشورهای پیشرفتهای مثل کانادا و فنلاند وجود داشته، در نظام آموزشی ایران نیز به وجود آمده است. [1]در ایران، از همان شروع انقلاب، آموزش و پرورش هم دچار تغییراتی شد. تا سال 84 بیشتر این تغییرات در سطح وزارتخانهای بوده و نه نظام آموزشی. البته در همان روزهای آغازین انقلاب، ایجاد تحول در آموزش و پرورش به منظور تعمیق و استمرار انقلاب فرهنگی، از دغدغههای اصلی مسئولان ارشد نظام نوپای اسلامی بوده است.
این دغدغهها سالها در سطح کلان وجود داشتند، تا اینکه در سال 1382 شورای عالی آموزش و پرورش، سندی در این رابطه و در پاسخ به دغدغه های موجود تنظیم کرد که از آن تحت عنوان سند ملی آموزش و پرورش یاد میشود. در این سند به ایجاد فرایند رشد و تعالی در کنار توجه به آرمانهای بلند انقلاب اسلامی، تاکید میشود. [2]
آخرین تغییرات نظام آموزشی در ایران
همانگونه که پیشتر عنوان شد بیشترین تحولات آموزش و پرورش بعد از انقلاب اسلامی مربوط به سال 1380 تا به امروز است. بعد از تدوین سند ملی، آموزش و پرورش تصمیم گرفت دورههای آموزشی را به دو دوره ابتدایی و متوسطه تقسیم کند. یعنی دوره راهنمایی حذف شده و کلاس ششم به دوره ابتدایی اضافه شده و مقاطع تحصیلی دبیرستان ها از کلاس هفتم تا دوازدهم مقرر شدهاند. البته دوره متوسطه به دو دوره اول و دوم تقسیم شدهاست.با وجود تغییرات اعمال شده بر نظام آموزشی، متاسفانه آمارهای آموزش و پرورش به تعداد قابل توجهی از دانشآموزان ترک تحصیلی اشاره میکند. علت ترک تحصیل این دانش آموزان مسائلی تحت عنوان عدم درک مفاهیم علمی و یا عدم کسب حداقل نمرات با وجود فراگیری دروس عنوان میشوند. که از این رو در مقایسه با کشورهای دیگر در ردههای بالای جدول دانش آموزان ترک تحصیل قرار گرفتهایم.
یونسکو در سال 2007 گزارشی تحت عنوان آموزش برای همه ارائه کرد که در آن به بررسی دستاوردهای عمده این برنامه مهم در کشورهای عضو یونسکو پرداخته شده است. در این گزارش نظام آموزشی ایران با وجود پیشرفتهای بسیار در زمینه کمیت مسائل آموزشی، در بخش کیفیتی، موفق به ثبت عملکرد خوبی نشده است.
از نظر یونسکو آموزش کیفی آموزشی است که در آن با آگاهی از تنوع استعدادها و نیازهای دانش آموزان، برنامه آموزشی مطابق با این نیازها ایجاد و اجرایی شود. به بیان سادهتر آموزش کیفی دانش آموزان را در کسب توانمندیهای اصلی مثل کارآمدی آموختهها در زندگی روزمره یاری میکند و تنها محدود به مطالعه دروس و ارزیابی در مدرسه نمیشود. [2]
نظام آموزشی فعلی و مشکلات آن
نظام آموزشی فعلی ایران، با وجود ارائه رویکردهای کلی در کاربردی شدن اطلاعات عنوان شده در زندگی روزمره دچار نقصها و مشکلات متعددی است که نه تنها دانش آموزان را از کاربردی کردن علوم آموزشی باز میدارد بلکه زحمت تدریس و ایجاد انگیزه برای معلمان را دو چندان میکند.در صورتی که یک نظام آموزشی درست باید به گونهای باشد که در وهله اول خود دانش آموز برای یادگیری اشتیاق داشته و این اشتیاق بعدها توسط معلم مربوطه بیشتر و بیشتر شود. مشکلات متعدد دیگری نیز در نظام آموزشی فعلی به چشم میخورند که به اختصار به توضیح برخی از آنها میپردازیم:
-
حافظه محوری
-
نقش دانشآموزان خنثی است
چالشهای پیش روی معلمان [4]
-
نحوه برنامه ریزی آموزشی
-
برنامه ریزی درسی غیر منعطف
-
محدود بودن فضای آموزشی
-
کتابهای درسی
نظام آموزشی هر کشور مستقیما با آینده یک کشور در ارتباط است. هرقدر این نظام کارآمدتر و سنجیدهتر مهندسی شده باشد، در نهایت به رشد همان کشور کمک خواهد کرد. تربیت و تخصصی که افراد جامعه کسب می کنند، مستقیما به نظام آموزشی مرتبط است.
به خصوص در کشور ما که شعار آموزش و پرورش یعنی پیشبرد همزمان این دو هدف یعنی آموزش و پرورش در کنار هم، همیشه مدنظر دولت بوده است. این نظام آموزشی باید با اهداف نهایی و نیازهای جامعه تناسب داشته باشد تا به هدف اصلی خود نایل گردد. [5]
پی نوشتها
- wenr.wes.org
- www.sid.ir
- www.iranfocus.com
- www.article.tebyan.net
- www.smithsonianmag.com