هنگام و طريقه ي تعويض گلدانها
نويسنده :مهندس حسن بني هاشميان
توجه داشته باشيد :
تجربه نشان داده است اکثر گياهان آپارتماني در گلداني که به نظر کوچک مي آيند بهتر رشد مي کنند .
چگونه دريابيم که گياهي نياز به گلدان بزرگتري دارد ؟
طريقه ي تعويض گلدانها :
1 ـ ابتدا دقت نماييد که خاک گلدان خيس نبوده و حداقل يکي دو روز از آبياري آن گذشته باشد تا اينکه خاک به راحتي از گلدان جدا شود .
2 ـ گلدان را به پهلو به يک طرف بخوابانيد . پارچه لايه دار نرمي روي گلدان پهن نموده در حالي که با يک دست گياه را محکم نگاه داشته ايد با دست ديگر با چکش چوبي يا دسته چکش معمولي ضرباتي از روي پارچه به لبه گلدان بزنيد تا خاک از گلدان جدا شود . سپس اين عمل را براي طرف ديگر نيز تکرار کنيد و گياه را با خاک از گلدان بيرون آوريد .
3 ـ ريشه هاي به هم پيچيده را به آرامي با چنگال از هم جدا کرده در حالي که کپه ي خاکي دست نخورده مانده است ريشه هاي به هم پيچيده و آويخته را قيچي کنيد .
4ـ گلدان جديد به هيچ وجه نبايستي بيش از حدود پنج الي شش سانتيمتر ( يک سايز ) عريض تر و گودتر از گلدان اولي باشد . ابتدا در ته آن چند تکه سفال محدب ريخته و روي آن را با لايه اي از پوست برنج يا خزه و يا خاک برگ مرطوب بپوشانيد . ضخامت اين لايه براي گلدان هاي کوچک حدود 2/5 سانتيمتر و براي گلدانهاي بزرگتر حدود 7/5 سانتيمتر مي باشد سپس مقداري خاک مورد نظر روي اين لايه بريزيد .
5 ـ وقتي که گياه را در گلدان جديد قرار مي دهيد دقت کنيد که خاک درون گلدان از لبه ي آن حدود 2 ـ 3 سانتيمتر پايين تر باشد و تنظيم اين اندازه را با افزودن و يا کم کردن خاک ته گلدان مي توان حفظ کرد . حالا اطراف گلدان ( جاهاي جانبي و خالي )را خاک ريخته و با تکه چوبي آن را بکوبيد و سفت کنيد تا از نفوذ هوا جلوگيري شود .
6 ـ سطح خاک گلدان را صاف نموده و با انگشتان دست آن را سفت نماييد و آبياري مفصلي انجام دهيد به طوري که آب از زهکش زير گلدان خارج شود .
7 ـ بهترين موقع براي تعويض گلدان در آپارتمان همان طوري که اشاره شد نيمه دوم اسفند تا نيمه ي اول فروردين ماه مي باشد ولي حرفه ايها در تمام فصول در محيطي سربسته اقدام به تعويض آن مي نمايند .
8 ـ هنگامي که گياهي را از گلداني به گلدان بزرگتر انتقال داديد حداقل تا شش ماه نبايد مجدداً گلدان را به هردليلي تعويض نماييد . زيرا امکان تلف شدن گياه تقريباً حتمي است .
شستشو و تميز کردن برگ ها :
تميز کردن برگ ها :
قبل از اقدام به اين کارتوجه داشته باشيد موادي نظير روغن زيتون ، روغن نباتي ، شير ، روغن جلاي چوب و هر مواد جلا دهنده ديگر براي آنان مضر بوده و هيچکدام از اين مواد هيچگونه سودي براي آنان نداشته بلکه زيان آور نيز مي باشند چون سبب مي شوند قشري از گرد و غبار بر روي برگ ها به وجود آمده و باعث بسته شدن منفذهاي تنفسي برگ ها و در نتيجه مرگ آنها شود . زيرا برگ هاي اين گياهان آنقدر ظريف و زيبا و ترکيب و رنگ آنها آنقدر متنوع هستند که سعي در شفافيت بيش از حد آنها کاري بيهوده و بي نتيجه مي باشد .
(دقت نماييد به غير از اسپري هاي مخصوص تجارتي براي اين کار که گياهان را قدري پرجلاتر مي نمايد و تا حدودي در صورت مصرف کم تقريباً بي ضرر مي باشند از ساير مواد استفاده ننماييد ).
طريقه ي اسپري نمودن برگها :
گياهاني را که داراي برگ هاي پهن مي باشند برگ هاي آنها را يکي يکي با پارچه يا اسفنج نرم و مرطوب تميز نماييد . به اين طريق در حالي که يکدست را زير برگ نگه مي داريد با دست ديگر اسفنج يا پارچه مرطوب را به آرامي به پشت و روي برگ ها کشيده تا به خوبي تميز شوند .
منبع:ماهنامه ي بين المللي هنر پارسي ،شماره17
/س