کوله خاس
کوله خاس گیاهی است که بدون برگ می باشد که از انشعابات ساقه پهنی که داراست، ظاهر برگ مانندی به خود گرفته است. نام این ساقه های برگ مانند کلادود می باشد. این گونه گیاهی گل های ریز سبز رنگ متمایل به سفید و میوه کروی شکل و ارغوانی تا قرمزرنگی دارد. گیاه در جنگل های شمال کشور رشد می کند و دوستدار سایه می باشد. کوله خاس همیشه سرسبز و شاداب است و در واقع خزان ندارد. ریزوم آن قطعه قطعه و به رنگ خاکستری مایل به زرد وساقه ای ضخیم و افقی که تا 40 سانتی متر هم می تواند بلند شود. شاخه های کوله خاس 4 تا 6 تایی است که از قسمت شاخه مرکزی بلند شده است. دانه آن کروی و قهوه ای رنگ است که به قطر 8 میلی متر می باشد. خاک مناسب این گونه گیاهی، خاک با سنگ آهک می باشد و نسبت به خشکی خاک مقاوم است و در صورت آبیاری زیاد، ریزوم می پوسد و تا دمای 10- درجه سانتی گراد را قادر است تحمل کند. وقتی برای تولید میوه پایه نر و ماده در کنار هم قرار می گیرند می توانند تا 5 متر بلند و تا 8 متر هم عرض پیدا کند. برای تکثیر آن هم می توانید در فصل بهار از طریق تقسیم ریشه این کار را انجام دهید.1
ترکیبات شیمیایی کوله خاس را بشناسیم
در ریشه و قسمت زیر زمینی این گیاه ماده عامل آسپاراژین و به علاوه املاح معدنی و کمی اسانس وجود دارد.
خواص – کاربرد کوله خاس چیست
کوله خاس از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی مرکب القوا و معتدل است. در تخم و ریشه و در برگ آن کمی برودت غالب است و در گل آن بر عکس کمی حرارت غالب است. از نظر خواص معتقدند که خوردن میوه و برگ آن با آب انگور برای تقویت معده و کبد و معالجه یرقان و اسهال نافع است. مدر است و ترشح شیر را افزایش می دهد از این رو مادران شیرده از این گیاه زیاد استفاده کنند و شیاف آن برای اخراج کرم معده نافع است و مدر نیز می باشد.ضمنا خوردن خیسانده یا دم کرده میوه و برگ آن با آب انگور برای خرد کردن و از بین بردن سنگ مثانه و رفع سختی ادرار و قطره قطره ادرار کردن که ناشی از رطوبت است مفید می باشد. جوشانده ریشه و ساقه زیرزمینی آن مدر و اشتها آور است و در مورد آب آوردن نسج ها و بیماری های مجاری ادرار و کم خونی دختران جوان نیز مفید می باشد. معمولا جوشانده آن را در موارد تقویت با آب انگور درست کرده و برای تقویت سیستم ایمنی بدن میل می کنند.2
در ادامه همراه ما باشید تا با تمامی فواید دارویی و درمانی گیاه کوله خاس برای سلامتی بدن و نحوه مصرف آن بیشتر آشنا شوید.
ضد التهاب قوی
التهاب روش طبیعی بدن برای بهبودی خود و مبارزه با عفونت هاست. با این حال، التهاب مزمن می تواند باعث ایجاد مشکلاتی شده و خطر ابتلا به برخی بیماری ها را افزایش دهد.کوله خاس حاوی ترکیباتی از قبیل روسکوژنین است که ممکن است به سرکوب سیگنال های التهابی کمک کرده و به طور بالقوه آسیب های ناشی از التهاب را درمان کند.
به عنوان مثال در مطالعات لوله آزمایش مشخص شده که روسکوژنین نشانگر های التهابی را کاهش داده و تولید آنزیمی را که باعث تجزیه غضروف در افراد مبتلا به آرتروز می شود، متوقف می کند.
یک مطالعه حیوانی اظهار داشت که روسکوژنین نشانگر های التهابی مرتبط با دیابت را کاهش داده و آسیب های ناشی از چنین التهابی را درمان می کند.
با این حال مطالعات انسانی در مورد کوله خاس صورت نگرفته و هنوز تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.
درمان بیماری نارسایی مزمن وریدی
کوله خاس ممکن است باعث بهبود گردش خون در بدن شود. به عنوان مثال کوله خاس می تواند به درمان بیماری نارسایی مزمن وریدی (CVI)، یک بیماری دردناک که در آن رگ های پا برای انتقال خون به قلب ناتوان هستند مفید باشد.چندین ترکیب موجود در کوله خاس رگ ها را منقبض کرده و باعث می شوند خون به قلب برگردد.
در حقیقت، تحقیقات نشان می دهد که کوله خاس باعث کاهش چشمگیر تنش و تورم اطراف پاها و مچ پا در بزرگسالان مبتلا به CVI می شود.
علاوه بر این، تجزیه و تحلیل 20 مطالعه نشان داده که یک مکمل حاوی کوله خاس باعث کاهش چشمگیر درد، گرفتگی و تورم در بزرگسالان مبتلا به CVI شده است.
درمان علائم افت ناگهانی فشار خون
افت ناگهانی فشار خون (OH) که هنگام ایستادن خیلی سریع اتفاق می افتد، یک مشکل رایج در بزرگسالان مسن است.از علائم شایع این وضعیت می توان به سرگیجه، ضعف و حالت تهوع اشاره کرد.
به طور معمول، رفلکس های بدن با ایجاد فشار در رگ های خونی قسمت تحتانی بدن این اثر را خنثی می کند. با این حال، به نظر می رسد که این رفلکس ها با افزایش سن ضعیف می شوند و این ممکن است باعث OH شود.
از آنجا که کوله خاس به بهبود گردش خون در رگ ها کمک می کند، ممکن است از موارد خفیف OH جلوگیری کند.
با این حال، هیچ مطالعه انسانی درباره اثر کوله خاس بر روی OH انجام نشده است.
درمان بواسیر
بواسیر یک نگرانی شایع برای سلامتی مخصوصا در بزرگسالان است. برای جلوگیری از بواسیر، بسیاری از مردم به سمت محصولات طبیعی مانند کوله خاس می روند.کوله خاس به عنوان دارو های جایگزین برای درمان بواسیر و سایر شرایط عروقی استفاده می شود، زیرا به نظر می رسد تورم را کاهش داده و به منقبض شدن رگ ها کمک می کند.
در یک مطالعه مشخص شده 69٪ افرادی که از مکمل های حاوی کوله خاس استفاده می کنند، آن را به عنوان یک درمان موثر برای بواسیر که باعث کاهش درد، تورم و علائم دیگر شده، ارزیابی کرده اند.
با این حال، تنها تعداد معدودی از مطالعات، کوله خاس را به عنوان یک درمان بواسیر بررسی می کنند بنابراین تحقیقات بیشتری لازم است.
عوارض و مضرات کوله خاس
عوارض گوارشی
در موارد نادر کوله خاس ممکن است باعث ناراحتی معده، تهوع، اسهال یا استفراغ شود.
برای افراد مبتلا به دیابت مضر است
یک گزارش از یک زن مبتلا به دیابت در حال ابتلا به کتواسیدوز دیابتی، یک وضعیت بالقوه کشنده پس از استفاده از کوله خاس منتشر شده است. با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا کوله خاس علت اصلی بوده است یا نه.
جذب روی و آهن را کاهش می دهد
کوله خاس حاوی ساپونین هاست، ترکیبات گیاهی که می توانند به عنوان ماده مغذی عمل کنند. اما ممکن است جذب مواد معدنی مانند روی و آهن را کاهش دهند.
بارداری و شیردهی
مصرف کوله خاس برای زنان باردار و شیرده توصیه نمی شود، زیرا تحقیقات زیادی برای حمایت از ایمنی آن در جمعیت های آسیب پذیر صورت نگرفته است.
نوزادان و کودکان
مطالعات دقیقی از اثر گیاه کوله خاس بر روی نوزادان و کودکان صورت نگرفته به همین دلیل متخصصان توصیه می کنند که از مصرف آن برای این گروه سنی جدا اجتناب کنید.
تداخل دارویی
افرادی که دارو های کلیوی و دارو های فشار خون مصرف می کنند، باید قبل از استفاده از کوله خاس با پزشک خود مشورت کنند چون ممکن است با این دارو ها تداخل داشته باشد.
طریقه مصرف کوله خاس
امروزه کوله خاس را به صورت ریشه خشک شده، قرص و کپسول به عنوان مکمل و یا عصاره و تنتور مایع استفاده می کنند.کپسول های کوله خاس معمولا حاوی 150 میلی گرم ریشه خشک شده کوله خاس هستند و 2 تا 3 بار در روز مصرف می شوند.
بعضی از افراد ریشه کوله خاس تازه را مانند مارچوبه می خورند، اگرچه بو و طعم آن بسیار تندتر و تلخ تر از مارچوبه است.
میزان مصرف روزانه کوله خاس
در حال حاضر هیچ دوز رسمی توصیه شده برای مصرف روزانه گیاه کوله خاس وجود ندارد.با این حال به نظر می رسد دوز های زیر در تحقیقات مؤثرتر بوده اند :
ریشه خشک : 1.5 تا 3 گرم در روز
قرص یا کپسول : 200 میلی گرم 2 تا 3 بار در روز
عصاره و تنتور مایع : 3 تا 6 میلی لیتر در روز با نسبت 1 به 2 عصاره نسبت به تنتور مایع یا 7.5 تا 15 میلی لیتر در روز با نسبت 1 به 5 عصاره نسبت به تنتور مایع. 3
پی نوشت:
1.www.baghgostar.ir
2.www.attarak.com
3.www.coca.ir