ICT آلمان از مسير اقتصاد مي گذرد نه راه و ترابري
به گزارش مهر، آلمان يکي از کشورهاي توسعه يافته اي است که علاوه بر اينکه از نظر اقتصادي در شمار مهمترين کشورهاي دنيا قرار دارد بلکه از نظر توسعه فناوري، حفظ محيط زيست، بهداشت و تحقيقات و آموزش در ميان کشورهاي پيشرفته جاي دارد. در دولت فدرال اين کشور در مجموع 14 وزارتخانه فعال هستند که از اين تعداد وزارت اقتصاد و فناوري، وزارت غذا، کشاورزي و محافظت از مصرف کننده، وزارت بهداشت، وزارت محيط زيست، وزارت حفاظت از طبيعت و ايمني هسته اي و وزارت آموزش و تحقيقات پنج وزارتخانه اي هستند که در توسعه فناوري و تحقيقات علمي و همچنين حفظ محيط زيست کوشا هستند. نگاهي اجمالي به «وزارت اقتصاد و فناوري» نشان مي دهد که يکي از اهداف مهم اين کشور توسعه فناوري هاي روز دنيا با هدف دستيابي به توسعه اقتصادي است. به طوري که برگزاري نمايشگاه سالانه «سبيت» در هانوفر آلمان که مهمترين نمايش همزيستي فناوري و اقتصاد است با حضور بزرگ ترين غول هاي دنيا فناوري اطلاعات و ارتباطات که از جمله شرکت هاي با سوددهي بالاي اقتصادي در دنيا به شمار مي روند در اين کشور برگزار مي شود. در حقيقت در دنياي امروز، توسعه فناوري هاي نوآورانه به خصوص فناوري اطلاعات وارتباطات با رشد اقتصادي پيوند محکم و انکارناپذيري دارد و براي مثال فردي چون «بيل گيتس» نه تنها به عنوان اسطوره دنياي فناوري ارتباطات و اطلاعات شناخته مي شود بلکه در راس ثروتمندترين مردان زمين نيز قرار دارد.
وزارت اقتصاد و فناوري
عملکرد اين وزارتخانه به بخش هاي اقتصاد، سياستگذاري هاي فناوري، سياستگذاري اقتصاد خارجي وسياستگذاري اروپايي تقسيم مي شوند. بخش سياستگذاري هاي فناوري بسيار گسترده بوده و در چارچوب مقولات فناوري بين الملي، نوآوري محيط زيست، مخابرات و پست، جامعه اطلاعاتي و استراتژي هاي هاي- تک تقسيم بندي مي شوند.
جامعه اطلاعاتي
بخش جامعه اطلاعاتي وزارت اقتصادو فناوري آلمان در توسعه بخشهاي امنيت روي اينترنت، کسب و کار الکترونيک و امنيت سکوهاي فناوري اطلاعات فعال است.
درحقيقت آلمان اهميت ويژه اي براي توسعه فناوري اطلاعات و ارتباطات نسبت به فناوري هاي کلاسيک و مهندسي مکانيک قائل است ودر اين راستا تلاش هاي بسياري انجام مي دهد به طوري که دولت اين کشور اروپايي معتقد است اقتصاد دانش - پايه و فناوري ارتباطات واطلاعات به شتاب رشد اقتصادي در بخش هاي مختلف کمک مي کند. در حال حاضر اين فناوي ها در حدود 40 درصد از کل رشد اقتصادي آلمان را در اختيار دارند و سالانه يک حجم تجاري 140 ميليارد يورويي را به همراه دارند. به همين منظور بخش ICT در آلمان يکي از بزرگ ترين بخش هاي اقتصادي به شمار مي رود و بيش از 800 هزار نفر و 650 هزار نفري مختصص در اين بخش مشغول به کار هستند.
پست و مخابرات
به گزارش مهر، در سال 2007 بازار سرويس هاي مخابراتي و پستي آلمان در مجموع بيش از 86/8 ميليارد يورو درآمد به دست آورد که از اين ميزان بيش از 23 ميليارد يورو متعلق به بخش پست و 65/5 ميليارد يورو مربوط به بازار شبکه وخدمات مخابراتي بود.
وزارت حمل و نقل، ساختمان و امور شهري
برخلاف آنچه برخي موافقان ادغام وزارت راه و ارتباطات و فناوري اطلاعات در ايران مي پندارند و بيان مي کنند در کشورتوسعه يافته اي چون آلمان فعاليت هاي مرتبط با حمل و نقل، ساختمان و امور شهري کاملاً مستقل ازارتباطات و فناوري اطلاعات است. در آلمان وزارتخانه حمل و نقل، ساختمان و امور شهري وجود دارد که به بخش هاي مختلفي تقسيم شده است که شامل حمل و نقل، ساختمان سازي، مسکن و امور شهري و توسعه فضايي است.
حمل و نقل
بي شک در دنياي ارتباطات امروز، فناوري ارتباطات نقش مهمي در سيستم هاي حمل و نقل ايفا مي کنند. به همين منظور يکي از زير مجموعه هاي بخش حمل و نقل اين وزارتخانه (و نه تمام آن) برروي فناوري هاي همراه متمرکز شده است. در اين زير مجموعه، توسعه فناوري هاي حمل و نقل دوستدار محيط زيست و کنترل از راه دور اطلاعات مربوط به حمل ونقل مد نظر قرار مي گيرند. توسعه فناوري در حمل و نقل به اين معني است که اين بخش نيز همانند ساير بخش هاي نيازمند مشارکت فعال فناوري هاي نوين و به خصوص ICT است.
نگاهي گذرا به چارت دولت فدرال آلمان نشان مي دهد که اين دولت اهميت ويژه اي به ارتباطات و فناوري اطلاعات مي دهد و چون اقتصاد را وابسته به فناوري مي داندجاده فناوري را درست در مسيراقتصاد کشانده است. البته نگاه به فناوري اطلاعات در تمامي بخش هاي يک کشور و دولت که مي خواهد دولت الکترونيک نيز داشته باشد ضروري است. درکشورهاي توسعه يافته هيچگاه به فناوري و فناوري اطلاعات نگاه تک بخشي نمي شود بلکه سازمان ها و وزارتخانه ها در حيطه کاري خود به اين فناوري ها توجه ويژه دارند.
ارتباطات در دانمارک، مستقل از راه و ترابري و همنشين وزارت علوم و فناوري
دانمارک يکي از کشورهاي اروپايي حوزه اسکانديناوي است که در شمار يکي ازکشورهاي توسعه يافته جاي دارد. در اين کشور وزارت علوم، فناوري و نوآوري و وزارت حمل و نقل دو وزارت کاملاً مستقل است و هر يک وظايف مخصوص به خود را به عهده دارند.
وزارت علوم، فناوري و نوآوري
فعاليت اصلي اين وزارتخانه در فضاهاي تحقيقات، فناوري اطلاعات (IT)، نوآوري، مخابرات و آموزش عالي است. اين وزارت شامل آژانس تله کام و IT ملي، آژانس علوم دانمارک و آژانس دانشگاه، فناوري و نوآوري بوده و همچنين توسعه موسسات و دانشگاه ها در دانمارک از ديگر اهداف مهم اين وزارتخانه هستند.
ICT
فناوري اطلاعات و ارتباطات از بخش هاي مهم وزارت علوم، فناوري و نورآوري است که بر تمام بخش هاي جامعه دانمارک اثر مي گذارد به طوري که توسعه در بخش ICT توانسته است همانند ساير کشورهاي توسعه يافته در رشد اقتصادي اين کشور تاثيرات مثبتي بر جاي بگذارد. همچنين توسعه ICT در اين کشور موجب شده است که موقعيت دانمارک در بخش فناوري هاي برتر ونوآوري در سطح جهاني رشد قابل توجهي داشته باشد.
اين وزارتخانه در بخش ICT تمرکز خود را بر روي سه فضاي اصلي معطوف کرده است که عبارت است از:
شهروند ديجيتالي
تمام شهروندان بايد بتوانند از مزاياي پتانسيل هاي ديجيتال بهره مند شوند. اين امر با توسعه زير ساخت هاي ICT همچون مخابرات و توسعه پهناي باند اينترنت ميسر شده است.
کسب و کار ديجيتالي
کسب و کار دانمارک بيشترين منفعت را از ديجيتالي شدن به دست آورده است به طوري که اين کشور در حال حاضر به نتايج خوبي در رقابت جهاني رسيده است.
بخش دولت ديجيتالي
ICT عملکردهاي بسيار چشمگيري در بخش مديريت دولتي و ارائه منسجم خدمات عمومي دارد. اين وزارت از توسعه ديجيتالي شدن در بخش عمومي حمايت مي کند و در اين راه از استادارد ها و امنيت ICT بهره مي گيرند. آژانس تله کام و IT ملي مسئول ساماندهي فعاليت هاي اين بخش است.
وزارت حمل و نقل و انرژي
به گزارش مهر مهمترين مسئوليت وزارت حمل و نقل در اين کشور ساماندهي و مديريت جاده ها، وسايط نقليه، راه آهن، بنادر، عمليات راه سازي، حفاظت ساحلي، خطوط هوايي، فرودگاه ها، هواشناسي و خدمات پستي است.
نگاهي گذرا به دولت دانمارک نشان مي دهد که اين دولت به عنوان کشوري توسعه يافته به خصوص در عرصه فناوري ارتباطات و فناوري اطلاعات و ارتباطات اهميت ويژه اي به ارتباطات و فناوري اطلاعات مي دهد.
ارتباطات در ژاپن؛ مستقل از راه و ترابري و زير نظر وزارت کشور و ارتباطات
کشور ژاپن يکي از پيشرفته ترين کشورهاي دنيا در عرصه دانش و فناوري به خصوص IT و ICT به شمار مي رود. در دولت نخست وزيري ژاپن 11 وزارتخانه فعال هستند. به دليل مهم بودن موضوع فناوري براي کشوري چون ژاپن دو وزارتخانه به اين موضوع اختصاص داده شده است. به طوري که بخش علوم و فناوري در وزارتخانه آموزش، فرهنگ، ورزش و علوم و فناوري گنجانده شده و بخش فناوري اطلاعات و فناوري اطلاعات و ارتباطات زير نظر وزارت کشور وارتباطات قرار گرفته است وزارت زمين، زير ساخت و حمل و نقل وزارت مجزايي است که وظيفه آن تنها سازماندهي امورات ترابري، زمين شهري وتورسيم بوده و در امور بخش گسترده اي چونICT دخالت نمي کند. اين درحالي است که در کشورمان طرح ادغام وزارت راه و فناوري ارتباطات و اطلاعات ارائه شده است.
وزارت کشور و ارتباطات
اين وزارتخانه مسئول ايجاد سيستم هاي بنيادي ملي در ژاپن است. اين سيستم ها شامل سازمان هاي مديريتي کشور، سيستم خدمات عمومي پرسنلي، ماليات - بودجه محلي، سيستمهاي انتخابات، پيشگيري از سوانح و آتش سوزي، اطلاعات و ارتباطات، خدمات پست و سيستم هاي آماري هستند.
امروزه مهمترين وظيفه وزارت کشور و ارتباطات ژاپن، پيشرفت هاي هر چه بيشتر IT اين کشور در سطح جهاني است.
هيات استراتژي جهاني ICT
هيات استراتژي هاي جهاني ICT در جولاي 2008 در اين وزارتخانه تاسيس شد. اين سازمان، عملکردهاي مرتبط با فناوري و سياستگذاري هاي جهاني را دنبال مي کند و همسويي صنعت، رسانه و ارتباطات را سازماندهي مي کند.
هيئت فناوري و ارتباطات
هيئت فناوري و ارتباطات نقش مهمي درخدمات پست و ديجيتالي کردن رسانه ها و پيشرفت استفاده ازICT به عهده دارد.
هيئت مخابرات
هيئت مخابرات نظارت و توسعه زير ساخت هاي مخابراتي وابسته به زندگي شهري را به عهده دارد و رقابت در بخش توسعه در بازار مخابرات، محافظت از مصرف کننده براي ارائه خدمات قابل اطمينان دولتي از سوي شرکت هاي خصوصي و دولتي و توسعه شبکه هاي بي سيم و کابلي مخابراتي و اينترنتي و همچنين تدوين سياستگذاري هاي استفاده از امواج راديويي موثر را سازماندهي مي کند.
وزارت فرهنگ، ورزش، علوم و فناوري
هيئت سياستگذاري هاي علم و فناوري دراين وزارتخانه مسئول توسعه علوم و فناوري هايي چون علوم محيط زيست، علوم مواد و فناوري هاي نانو، هوا فضا، انرژي هسته اي، علوم اقيانوسي و علوم زمين، کاهش سوانح و زمين لرزه است.
وزارت زمين، زيرساخت و حمل و نقل
وظيفه اصلي اين وزارتخانه توسعه صنعت ساختمان سازي، نقشه کشي محلي و ملي، آب و زمين، توسعه منطقه اي و شهري، رودخانه ها، جاده ها و راه آهن، حمل و نقل جاده اي، ناوگان دريايي، لنگرها و بنادر، هواپيمايي، توريسم، هواشناسي، گارد ساحلي و ايمني حمل و نقل است. نگاهي گذرا به چارت دولت ژاپن نشان مي دهد که اين دولت به عنوان يکي از فعال ترين کشورها در عرضه فناوري ارتباطات و فناوري اطلاعات و ارتباطات اهميت ويژه اي به ارتباطات و فناوري اطلاعات مي دهد.
شکست ادغام راه و ارتباطات در ايتاليا
ايتاليا يکي از کشورهاي توسعه يافته گروه 8 است. در اين کشور وزارت ارتباطات يکي از اعضاي مجموعه بزرگ وزارت توسعه اقتصادي است و وزارت زيرساخت ها و حمل و نقل وزارت مستقلي است که به ساماندهي امور حمل و نقل مي پردازد. به طوري که حتي بر خلاف ژاپن که توريسم در وزارت حمل ونقل گنجانده شده است در اين کشور به دليل اهميتي که به وضعيت مهم داده مي شود وزارت جداگانه اي به امور گردشگري و جذب توريست بين المللي اشتغال دارد.
وزارت ارتباطات
در ايتاليا نيز همانند کشورمان وزارت ارتباطات جايگزين وزارت پست و تلگراف شده است. جالب است در 1944 به دليل اينکه در آن زمان سيستم ارتباطات به ويژه پست به حمل و نقل وابسته بود، وزارت ارتباطات با وزارت حمل و نقل ادغام شد اما پس از به پايان رسيدن حکومت موسوليني در اين کشور و در راستاي توسعه سيستم هاي مخابراتي دردنيا عنوان اين وزارتخانه به وزارت پست و تلگراف و مخابرات تغيير يافت و سرانجام در سال 1997 و در آستانه آغاز قرن 21 که به قرن ارتباطات معروف است، عنوان آن به وزارت ارتباطات تبديل شد.
در سال 2008 و براساس نيازي که بازار فناوري اطلاعات و فناوري ارتباطات و اطلاعات به رشد اقتصادي دارد و اقتصاد نيز براي توسعه خود به همکاري با ارتباطات نيازمند است دولت برلوسکوني وزارت ارتباطات را در زير مجموعه گروه هاي وزارت بزرگتري با عنوان توسعه اقتصادي قرار داد.
همکاري موثر وزارت توسعه اقتصادي و ارتباطات، ضامني براي رقابت صحيح اپراتورهاي موبايل واينترنت در بازار ايتاليا به شمار مي رود. وزارت ارتباطات در اين کشور مسئول ثبت واحد اپراتورهاي بخش ارتباطات، آزاد سازي در بخش مخابرات همراه و تنظيم و حل اختلاف نظرهاي اين بخش و حمايت از حق مولف در بخش انفورماتيک و صوتي تصويري است.
همچنين حل اختلاف ميان اپراتور وکاربر، توزيع يکسان کالا و خدمات ICT در تمام مناطق کشور، هماهنگي اقتصادي، اجتماعي و سياسي در بخش راديو تلويزيون، دنياي نشر و مخابرات و توسعه فناوري هاي ديجيتال از ديگر وظايف اين وزارت است. ايجاد آزادي رقابت ميان اپراتورها در بازار ICT با هدف رشد و توسعه اقتصادي از موارد مهمي است که اين وزارتخانه با احترام به ضوابط موجود براي انجام تبليغات سالم و آزادي کاربر در انتخاب سرويس هاي ارائه شده از سوي اپراتورها آنها را اجرا مي کند.
به گزارش مهر، جالب است که اهميت نقش ارتباطات در رشد اقتصادي بين المللي تا حدي مورد توجه است که وزارت ارتباطات ايتاليا در سال 1999 ملزم به همکاري همه جانبه با وزارت صنايع، بازرگاني، صنايع دستي و وزارت تجارت خارجي شد و به اين ترتيب هر سه اين وزارتخانه ها در گروه مجموعه وزارت فعاليت هاي توليدي قرار گرفتند که مجموعه بزرگ فعاليت هاي توليدي در سال 2008 به وزارت توسعه اقتصادي تغيير نام داد.
فضاهاي عملکرد وزارت ارتباطات
ارتباطات و فناوري اطلاعات، طرح ملي تقويت بسامدها، خدمات پست و پست بانک توليدات چند رسانه اي و فناوري اطلاعات فضاهايي است که اين وزارت در آنها مانور مي دهد.
سازمان هاي وابسته به وزارت ارتباطات
سازمان تشکيل منابع انساني، سازمان سرويس هاي ارتباطات الکترونيک و گسترش راديويي، سازمان تشکيل منابع تجهيزاتي و انفورماتيکي، سازمان نظارت بر بخش پست وموسسه عالي ارتباطات و فناوري اطلاعات از جمله سازمان هاي وابسته به اين وزارتخانه هستند.
همچنين کميته اجرايي پهناي باند، شوراي عالي ارتباطات و کميسيون مطالعه و بررسي تمبرهاي پستي از نهادهاي فعال در اين وزارتخانه به شمار مي روند.
وزارت زير ساخت و حمل و نقل
اين وزارتخانه وظيفه ساماندهي شبکه هاي زير ساخت (جاده ها، آزاد راه ها، راه آهن، بنادر، خطوط هوايي) و سرويسهاي حمل ونقل را به عهده دارد. اين وزارتخانه درسال 1861 به عنوان بخشي از وزارت کار عمومي تشکيل شد. سپس در 12 دسامبر 1944 وزارت حمل و نقل و ارتباطات تاسيس شد. سپس اين وزارت به دو وزارت حمل و نقل و وزارت پست و تلگراف و تلفن تقسيم شد.
سازمان هاي وابسته به وزارت زير ساخت و حمل و نقل
دپارتمان زير ساخت ها، امور عمومي و فردي که به زير مجموعه هاي توسعه زمين، برنامه ريزي و پروژه هاي بين المللي، زيرساخت هاي جاده اي، تنظيم و قراردادهاي عمومي، امنيت زير ساخت ها، زير ساخت هاي راه آهن و زير ساخت هاي آبي و الکتريکي تقسيم مي شود. همچنين سازمان آماري مجموعه هاي امنيت جاده اي، حمل و نقل جاده اي، حمل ونقل راه آهن،حمل و نقل در آب هاي داخلي، فرودگاه ها و حمل و نقل هوايي و سيستم هاي انفورماتيکي، آماري و ارتباطات سيستم هاي حمل و نقل در دپارتمان حمل و نقل، ناوبري و سيستم هاي انفورماتيکي قرار دارند.
نگاهي گذرا به چارت دولت ايتاليا نشان مي دهد که اين دولت اهميت ويژه اي به ارتباطات و فناوري اطلاعات مي دهد و چون اقتصاد را وابسته به فناوي ميداند. جاده فناوري را درست در مسير اقتصاد کشانده است. البته نگاه به فناوري اطلاعات در تمامي بخش هاي يک کشور و دولت که مي خواهد دولت الکترونيک نيز داشته باشد ضروري است. در کشورهاي توسعه يافته هيچگاه به فناوري و فناوري اطلاعات نگاه تک بخشي نمي شود بلکه سازمان ها و وزارتخانه ها در حيطه کاري خود به اين فناوري ها توجه ويژه دارند.
بحث ادغام وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات و راه و ترابري در کشورمان اسفند ماه سال 83 مطرح شد. اما مدتي پيش با تصويب کميسيون صنايع و معادن مجلس زمينه اين ادغام هموار شد. با اين ادغام، وزارتخانه جديدي تحت عنوان وزارت ارتباطات و حمل و نقل متولد خواهد شد.
اين ادغام در حالي صورت مي گيرد که کليه کارشناسان را با يک سئوال بزرگ مواجه کرده است آنها به دنبال جواب اين سئوال هستند که با توجه به اينکه عصر آينده عصر جامعه اطلاعاتي است، فناوري اطلاعات چه جايگاهي خواهد داشت؟ آيا با اين اقدام مي توانيم به آينده فناوري اطلاعات و جبران عقب ماندگي ها اميدوار باشيم؟
منبع: دنياي کامپيوتر و ارتباطات، شماره 81
/س