بیماری های قلبی در زنان

طبق اعلام مرکز کنترل و جلوگیری از بیماری‌ آمریکا، بیماری‌های قلبی علت اصلی مرگ زنان آمریکایی‌ است. اما متأسفانه تنها ۵۴ درصد از زنان متوجه این موضوع هستند. پیشگیری و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی مسئله‌ی بسیار مهمی است. در این مقاله می‌خواهیم با علائم و عوامل خطر بیماری قلبی در زنان بیشتر آشنا شویم. همراه ما باشید.
چهارشنبه، 3 دی 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: نیر زارع کابدول
موارد بیشتر برای شما
بیماری های قلبی در زنان
بیماری قلبی به هر بیماری مرتبط با قلب اطلاق می‌شود، و فقط سکته قلبی را در برنمی‌گیرد.

سوزان اشتاینباوم، رئیس بخش سلامت قلب زنان در مؤسسه‌ی قلب و عروق بیمارستان لنوکس هیل نیویورک و مؤسس اتحادیه‌ی جهانی سلامت و تغذیه‌ می‌گوید: «بیماری قلبی بیشتر به‌خاطر گرفتگی رگ‌ها یا همان تصلب شرایین رخ می‌دهد، اما باید دانست که قلب از چهار بخش تشکیل شده است و بیماری قلبی می‌تواند هر کدام از این بخش‌ها را درگیر کند».

«جدا از رگ‌ها، قلب از دریچه‌هایی تشکیل شده است که ممکن است سفت یا شل باشند. همچنین، نقص در رسانش الکتریکی را هم باید درنظر داشت که ممکن است ضربان قلب را خیلی تند، خیلی کند یا دارای ضربان‌های اضافه نشان دهد. درنهایت میوکارد (عضله‌ی قلب) و پریکارد (آبشامه‌ی قلب) هم ممکن است متورم، خیلی ضخیم یا خیلی نازک شوند».

اساسا قلب ممکن است به خیلی از نارسایی‌ها مبتلا شود و در زندگی واقعی، شرایط و اتفاقات آنگونه که در فیلم‌ها و سریال‌های تلویزیون نشان می‌دهند، ناگهانی رخ نمی‌دهد. برخی از خانم‌ها شاید تا زمانی‌که به سکته مغزی یا قلبی دچار نشوند، اصلا متوجه علائم بیماری قلبی خود نشوند. بسیاری از خانم‌ها هم نمی‌دانند که علائم بیماری قلبی چیست. اگر شما هم جزو آن دسته از افراد هستید که علائم بیماری قلبی را نمی‌دانید، به‌دنبال این پنج نشانه بگردید و آنها را سرسری نگیرید.


۱. تنگی نفس

گاهی ابتلا به تنگی نفس در آخرین پله‌ی ساختمان به این معنی‌ است که باید بیشتر ورزش کنید یا داروهای مربوط به آلرژی بخورید. سایر مواقع، این تنگی نفس یکی از علائم بیماری قلبی است. سوزان اشتاینباوم توضیح می‌دهد: «قلب باید به اعضای مختلف اکسیژن برساند و وقتی به تنگی نفس می‌افتید، یعنی اینکه قلب در ارسال اکسیژن به سراسر بدن با مشکل مواجه است.»

با پیشرفت بیماری قلبی، مشکلات تنفسی تا جایی پیشرفت می‌کنند که نمی‌توانید حتی دراز بکشید؛ بیماری قلبی راه عبور هوا را مسدود می‌کند. اگر شما هم با تنگی نفس دست‌و‌پنجه نرم می‌کنید یا تنگی نفس‌تان ناشی از آلرژی و مصرف داروهای مرتبط با آن نیست، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.


۲. احساس سنگینی روی قفسه سینه

احساس سنگینی یا درد قفسه سینه که با نام آنژین هم شناخته می‌شود، همراه با تنگی نفس، یکی از شایع‌ترین علائم بیماری قلبی است. این درد و ناراحتی هم، به‌خاطر دریافت نکردن اکسیژن کافی‌ است.

انگار بالای سینه‌تان را فشار می‌دهند؛ در برخی از خانم‌ها این احساس طوری‌ است که انگار غذای داخل معده‌شان هضم نشده است. اگر هریک از این احساسات را تجربه می‌کنید و می‌دانید که علت دیگری جز بیماری قلبی نمی‌تواند داشته باشد، باید سریعا به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید.


۳. دردهای تصادفی در اعضا و جوارح

سوزان اشتاینباوم ادامه می‌دهد: «اما برخی از خانم‌ها که به بیماری قلبی مبتلا هستند، اصلا در قفسه سینه‌ی خود دردی حس نمی‌کنند. درعوض، در شکم خود درد حس می‌کنند. برخی دیگر هم در فک یا حتی گردن خود احساس درد دارند. خانم‌ها می‌توانند این دل‌درد را با دل‌پیچه‌های مرتبط با عادت ماهیانه اشتباه بگیرند. اما اگر معمولا دل‌درد نمی‌گیرید و ناگهان این درد، فعالیت‌های روزمره‌تان را مختل می‌کند، احتمال دارد که از ناحیه‌ی قلب‌تان باشد و باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.

بیماری های قلبی در زنان


4. کرختی دست‌ها و پاها

کرختی و بی‌حسی بازوها و پاها همراه با سردی و درد، می‌تواند نشانه‌ای از این باشد که به این نواحی از بدن خون و اکسیژن کافی نمی‌رسد. به‌مرور زمان، نرسیدن خون کافی به این اعضا می‌تواند به اعصاب آسیب برساند، اساسا هر حسی که در دست‌وپای خود دارید، با سلامت اعصاب مرتبط است. اگر می‌بینید که درد یا کرختی دست و پا توجیهی ندارد باید بدانید که مشکل از قلب‌تان است.


۵. تپش قلب

آیا تا‌به‌حال قلب‌تان به‌اصطلاح لرزیده ‌است؟ این لرزش همان تپش قلب یا آریتمی قلب است. به این معنا که قلب شما یا دارد خیلی سریع می‌تپد یا در تپش دچار بی‌نظمی است. می‌توانید به‌راحتی آن را حس کنید.

در افرادی که به بیماری قلبی مبتلا هستند، تپش قلب نشانه‌ی وجود مشکلی در دریچه‌های قلبی یا حتی سیستم رسانش الکتریکی آن است؛ هرچند که تپش قلب همیشه نشانه‌ای از وجود بیماری قلبی نیست. سوزان اشتاینباوم می‌گوید: «اغلب مواقع از مراجعانم می‌شنوم که می‌گویند درست قبل از خواب این احساس به سراغ‌شان می‌آید و البته دیری هم نمی‌پاید. این نوع تپش قلب معمولا ناشی از مصرف زیاد کافئین، یا کمبود آب بدن یا حتی استرس است. هرچند، اگر تپش قلب بیش از چند دقیقه طول بکشد یا همراه با سایر علائم بیماری قلبی باشد که در این مقاله نام برده شد، باید فورا به پزشک مراجعه کنید.1


اشتباهات رایج حمله قلبی در زنان

با وجود این که بیماری قلبی، قاتل شماره 1 زنان است، زنان اغلب عوامل سکته قلبی را به شرایط کم خطر تر مثل اسید معده و یا پیرى ربط مى دهند. آن ها این کار را به خاطر آنکه می ترسند انجام می دهند. هنوز بسیاری از زنان وجود دارند که  از حمله ى قلبى خود شوکه مى شوند.

در هر ۴٣ ثانیه حمله قلبی فردى را تحت تاثیر قرار مى دهد . این اتفاق زنانى می افتد که جریان خونى که اکسیژن را به عضله قلب مى رساند شدیدا کاهش می یابد و یا کاملا قطع می شود. این امر به این دلیل است که شریان هایی که خون قلب را تامین می کنند، به آرامی به علت افزایش چربی، کلسترول و سایر مواد (پلاک) باریک می شوند.

بسیاری از زنان تصور می کنند که نشانه های حمله قلبی بسیار مشهود هستند ، اما در واقع می توانند زیرکانه تر و گاه گیج کننده باشند.

برخی از زنان مبتلا به حمله قلبی، از فشار بیش از حد در پشت شکایت مى کنند. سیاهى رفتن چشم ها، سرگیجه و یا خستگی شدید ممکن است علایم سکته قلبی باشند، که باید مورد توجه قرار گیرند.

بسیاری از زنان زمانى که فکر می کنند دچار حمله ى قلبی شدند یک آسپیرین مصرف مى کنند و به بیمارستان نمى روند  که کار اشتباهى است .2


زمان بروز علائم

علائم بیماری قلبی در زنان ممکن است اغلب هنگامی که زنان در حال استراحت هستند بروز نماید. یا حتی زمانی که آنها به خواب می‌روند.

استرس ذهنی همچنین ممکن است، علائم حمله قلبی در زنان را ایجاد کند.

زنان پس از آسیب‌های قلبی در معرض ابتلا به بیماری‌های قلبی قرار دارند، چرا که؛

علائم آن واضح نبوده و ممکن است اغلب نادیده گرفته شوند.

زنان در صورتی که علائمی را که در بالا به برخی از آن‌ها اشاره شد، را حس کردند، باید سریعاً به یک پزشک مراجعه کرده و از نتیجه مطمئن شوند.

بیماری های قلبی در زنان


عوامل خطر بیماری قلبی برای زنان

اگر چه چندین ریسک فاکتور برای بیماری عروق کرونر  مانند:

کلسترول بالا
فشار خون بالا
چاقی

بر زنان و مردان تأثیر می‌گذارد، عوامل دیگر می‌توانند نقش مهمی در توسعه بیماری قلبی در زنان داشته باشند.

به عنوان مثال، عوامل خطر ممکن است عبارتند از:

دیابت
زنان مبتلا به دیابت نسبت به مردان مبتلا به دیابت در معرض خطر بیشتر برای بیماری قلبی هستند.

استرس ذهنی و افسردگی
قلب زنان بیشتر از مردان تحت تأثیر فشار و افسردگی قرار دارد.

افسردگی باعث می‌شود که شیوه زندگی سالم مختل شود.

پس اگر علائم افسردگی را دارید، با پزشک خود صحبت کنید.

سیگار کشیدن
سیگار کشیدن یک عامل خطرزای بزرگتر برای بیماری قلبی در زنان، نسبت به مردان است.

بیماری های قلبی در زنان

عدم فعالیت
فقدان فعالیت بدنی عامل اصلی خطر بیماری قلبی است. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که زنان، فعالیت کمتری نسبت به مردان دارند.

یائسگی
سطوح پایین استروژن بعد از یائسگی، عامل مهمی برای ایجاد بیماری قلبی عروقی در رگ‌های خونی کوچکتر (بیماری عروق کرونر) است.

این وضعیت اغلب ناشی از شرایط استرس زا است.

می‌تواند موجب تشدید نارسایی عضلانی قلب، اما به صورت موقتی شود.

این حالت بیشتر در زنان بعد از یائسگی اتفاق می‌افتد.

این وضعیت همچنین ممکن است به نام کراتومیوپاتی تکتاسوبو، سندرم بالون آپیکال یا کاردیومیوپاتی استرس شناخته شود.

برخی داروهای شیمی درمانی و پرتودرمانی برای سرطان
بعضی داروهای شیمی درمانی و پرتودرمانی، مانند داروهای مورد استفاده برای درمان سرطان پستان، ممکن است خطر بیماری قلبی در زنان را افزایش دهند.

عوارض بارداری
فشار خون بالا یا دیابت در دوران بارداری می‌تواند خطر طولانی مدت فشار خون و دیابت زنان را افزایش دهد.

افزایش دیابت و فشار خون، خطر ابتلا به بیماری قلبی را در مادران افزایش می‌دهد.

برخی تحقیقات نشان داده‌اند که اگر زنان عوارض حاملگی نظیر فشار خون بالا یا دیابت را داشته باشند، ممکن است احتمال تولد فرزندان مبتلا به این عارضه‌ها افزایش یابد.

زنان مبتلا به بیماری‌های التهابی، مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس، همچنین ممکن است بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی باشند.3


پیشگیری از سکته قلبی

در اینجا نکات برجسته برای پیشگیری از بیماری قلبی را گردآوری کرده ایم.

در مورد خطرات و ریسک هاى حمله ى قلبى در خودتان از یک پزشک سوال کنید .

سیگار را ترک کنید . آیا می دانستید که فقط یک سال پس از ترک، خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی را تا 50 درصد کاهش می دهید؟

 یک برنامه ى تمرینى را شروع کنید . فقط 30 دقیقه در روز راه رفتن می تواند خطر ابتلا به حمله قلبی را کاهش دهد.

رژیم غذایی خانواده خود را در صورت نیاز بررسی کنید. غذاهاى سالم را جایگزین فست فود ها کنید.2


پی نوشت:
1.www.chetor.com
2.www.drakhosravi.com
3.www.echocardiography.ir


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط