تلويزيون اينترنتي

تلويزيون اينترنتي سيستمي جديد براي دريافت کانال هاي تلويزيوني و سايت هاي گوناگون از طريق شبکه اينترنت است. با اين تکنولوژي نحوه استفاده از برنامه هاي تلويزيون تا حد زيادي متحول مي شود. اين سيستم به نام IPTV(Internet Protocol Television) پروتکل تلويزيون اينترنتي معروف است و تنها از طريق تلويزيون هاي ديجيتال دريافت
شنبه، 3 مهر 1389
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
تلويزيون اينترنتي

تلويزيون اينترنتي
تلويزيون اينترنتي


 

نويسنده: نوشين هژبر نژاد




 
تلويزيون اينترنتي سيستمي جديد براي دريافت کانال هاي تلويزيوني و سايت هاي گوناگون از طريق شبکه اينترنت است. با اين تکنولوژي نحوه استفاده از برنامه هاي تلويزيون تا حد زيادي متحول مي شود. اين سيستم به نام IPTV(Internet Protocol Television) پروتکل تلويزيون اينترنتي معروف است و تنها از طريق تلويزيون هاي ديجيتال دريافت مي شود. در اين سيستم به جاي ارسال سيگنال هاي راديويي و ماهواره اي در فرمت تلويزيون هاي کابلي، سيگنال هاي مربوطه روي شبکه اينترنت پهن باند ارسال مي شود.
IPTV يا تلويزيون اينترنتي همانند تلويزيون هاي معمولي است با اين تفاوت که به شبکه جهاني اينترنت نيز متصل مي شود. کاربران مي توانند صفحات Internet TV را از طريق صفحات تلويزيون يا صفحات مونيتور کامپيوتر و يا روي صفحات نمايشگر تلفن همراه يا iPod دريافت کنند.
چگونگي عملکرد تلويزيون هاي اينترنتي مانند روش هاي معمول ارسال سيگنال روي آنتن و يا کابل است تنها تفاوت آن در ارسال اين سيگنال ها در قالب اطلاعات روي شبکه اينترنت به عنوان داده مي باشد. به عبارتي تمامي برنامه هاي تهيه شده براي تلويزيون در شبکه اينترنت قرار مي گيرد و قابل دستيابي از طريق کاربر است.
کاربران با استفاده از اين تکنولوژي نه تنها مي توانند مطابق ميل خود برنامه اي را انتخاب کنند بلکه با تعيين زمان مناسب، بيشترين استفاده را از آن ببرند. بديهي است که پخش هريک از برنامه هاي تلويزيوني جدول زماني مشخصي دارد البته در زمان بندي پخش برنامه ها جنبه ها و شرايط گوناگوني لحاظ مي شود مثلاً براي گروه هاي سني متفاوت، زمان پخش برنامه ها متفاوت است و به همين منوال برنامه هاي خبري، علمي، فرهنگي، خانوادگي، مستند و ... مستلزم برنامه زمان بندي مناسب است ولي همه افراد نمي توانند از برنامه هاي دلخواه خود استفاده کنند. تلويزيون اينترنتي کاربران را از محدوده زماني مشخص مي رهاند افراد مي توانند با اطمينان از اينکه برنامه مورد علاقه شان را از دست نمي دهند از طريق تلويزيون خود به شبکه اينترنت وصل شده و برنامه مورد نظر خود را انتخاب کرده و آن را مشاهده کنند حتي مي توانند قسمت هايي از آن را چندين بار ببينند و يا از ديدن بخش هايي از آن صرفنظر کنند. کاربرد تلويزيون هاي اينترنتي به دو صورت است: ابتدا روش معمول يا اصطلاحاً سنتي استفاده از تلويزيون که همان پخش زنده يا مستقيم برنامه ها از شبکه هاي گوناگون مي باشد و روش ديگر اتصال به شبکه اينترنت و جست و جوي موارد خاص و سپس دانلود برنامه براي ديدن روي صفحه نمايشگر تلويزيون. به عنوان مثال کاربري مي خواهد برنامه اي خاص را از برنامه هاي تلويزيون رسمي آرژانتين ببيند ابتدا به اينترنت وصل شده و سپس کشور آرژانتين را جست و جو مي کند و کانال هاي مربوطه را چک کرده و گزينه مورد نظر خود را مي يابد و در نهايت از طريق تلويزيون خود برنامه مورد نظر را مي بيند. هدف از طراحي اين سيستم ايجاد محيطي مناسب براي پاسخ به درخواست هاي کاربر اعم از دريافت تصوير، فيلم و متن است.
با اين سيستم تمامي اطلاعات و اخباري که از طريق شبکه اينترنت دريافت مي شود از طريق شبکه تلويزيون قابل دستيابي است . اين شيوه جديد تحولي در مراکز آموزشي و دانشگاهي نيز ايجاد خواهد کرد. کاربراني که سرويس هاي آموزش از راه دور دريافت مي کنند از طريق تلويزيون خود مي توانند مطالب ارائه شده را در زمان هاي مقتضي دريافت کنند.
وب سايت هايي مانند wwiTV نمونه اي از وب سايت هايي است که ليستي از شبکه هاي قابل پخش در تلويزيون ارائه مي دهد و کاربر با جست و جو در اين گونه وب سايت ها که يقيناً بر تعداد آنها افزوده خواهد شد، مي تواند فيلم يا برنامه هاي مورد نظر خود را در تلويزيون ببيند.
با گسترش اين فناوري، تلويزيون هاي اينترنتي به زودي جايگزين DVD هاي موجود خواهند شد. از طرفي نگراني توليد کنندگان فيلم هاي سينمايي از جهت تکثير و پخش زود هنگام و غير قانوني فيلم هايشان برطرف مي گردد.
هر روزه با پديد آمدن تکنولوژي هاي جديد، دسترسي به اطلاعات و اخبار آسان تر مي شود و سرگرمي ها و گذران اوقات فراغت معنايي ديگر مي يابد. دريافت اطلاعات و اخباري که تاکنون از طريق کامپيوتر ميسر بود، با استفاده از اين سيستم به راحتي از تلويزيون قابل دريافت است. تلويزيون هاي اينترنتي در شيوه بازي هاي کامپيوتري نيز تأثير خواهند گذاشت با اتصال به اينترنت کاربران مي توانند بازي هاي گوناگوني را جست و جو کرده و به صورت منفرد يا چند تايي با يکديگر رقابت کنند.
با اين سرويس ارتباط با مراکزي که خدمات ويژه اي ارائه مي دهند آسان تر مي گردد. مراکزي مانند: اورژانس، بيمارستان، مراکز پرستاري، آتش نشاني، پليس، بانک و يا حتي خريد وسايل و ابزاري که تبليغات آن در شبکه موجود است از طريق تلويزيون امکان پذير مي شود.
پيش بيني مي شود اين سيستم تا اواخر قرن 21 در سراسر دنيا فراگير شود به عنوان نمونه اين سيستم با نام BBC iPlayer در کشور انگلستان و با نام Hulu در محدوده کشور آمريکا مورد استفاده کاربران متقاضي قرار گرفته است.
در حال حاضر کشورهاي آسيايي مانند مالزي، سريلانکا، پاکستان، چين و قزاقستان و به ويژه هندوستان استقبال فراواني از آن کرده اند. کشور روسيه نيز در به کارگيري اين سيستم برنامه هاي قابل توجهي ارائه داده است.
کشورهاي اروپايي استاندارد HbbTV(Hybrid Broadcast Broadband TV) را طرح کرده اند که اتحاديه اي متشکل از شرکت هاي مرتبط با اين صنعت مانند Humax، Ses، Astra، فيليپس و شرکت نرم افزاري ANT مي باشد که دستورالعمل ها و استانداردهايي در جهت استفاده از پهناي باند به کار رفته در تلويزيون هاي ديجيتالي اينترنتي تدوين مي کند.
در اين سيستم از نرم افزارهاي گوناگوني به منظور سهولت کار و دسترسي آسان تر به اطلاعات استفاده مي شود. براي بارگذاري يا دانلود داده هايي مانند فيلم ها يا برنامه هاي گوناگون، از نرم افزارهايي مانند Flash Player Adobe استفاده مي شود. براي جلوگيري از کپي هاي غير مجاز، از نرم افزارهايي مانند Sky Player ساخت شرکت مايکروسافت استفاده مي گردد. همچنين از ساختاري مانند کنسولهاي بازي Wii، Xbox 360 و PlayStation 3 استفاده گرديده است.
تلويزيون هاي اينترنتي داراي سيستم عامل مخصوص به خود هستند که مانند Windows Media Player در windows 7 است. تلويزيون هاي اينترنتي مانند تلفن هاي همراه، سيستم عاملي دارند که مانند ديگر سيستم هاي عامل از لحاظ نحوه انجام عمليات گوناگون داراي ويژگي هاي منحصر به فرديست و در عين حال شباهت هايي نيز با ديگر سيستم هاي عامل دارد. سيستم هاي عامل تلفن هاي همراه مانند آيفون و آي پاد لمسي، نوکيا N96، سوني اريکسون C905 شباهت و سازگاري زيادي با سيستم عامل تلويزيون هاي اينترنتي دارد. اولين نکته در استفاده از تلويزيون اينترنتي پهناي باند است. در واقع اينترنت مانند بزرگراه و اطلاعات به مانند اتومبيل هاي درون آنست. اگر يک اتومبيل در اين بزرگراه باشد سرعت آن بسيار بالا خواهد بود و بديهي است که با افزايش تعداد اتومبيل ها و ترافيک ايجاد شده سرعت کاهش مي يابد. در اينترنت هم چنين اتفاقي مي افتد اگر تنها يک نفر از طريق تلويزيون اينترنتي فيلم يا برنامه اي را دانلود کند در مدت زمان کوتاهي اين کار انجام مي شود ولي اگر چندين نفر هم زمان تصميم به دانلود يک فيلم بگيرند، يقيناً اين کار با سرعت بسيار کمي انجام مي شود. در اين مقايسه اگر پهناي باند را تعداد خطوط بزرگراه فرض کنيم، کم بودن پهناي باند باعث ترافيک و سرعت پايين انتقال داده ها مي گردد و پهناي باند وسيع موجب به حداقل رسيدن ترافيک و همچنين سرعت زياد در انتقال داده هاي درخواستي مي شود.
نکته دوم در استفاده از تلويزيون اينترنتي، جست و جو و دريافت مجموعه اي از داده هاي صوتي و تصويري است. با اين سيستم کاربر قادر است تا برنامه هايي را تماشا کند که به صورت زنده پخش مي شود يا برنامه هايي که در سرور موجود است و براي ديدن آنها نياز به ذخيره در حافظه نمي باشد.
براي دسترسي به برنامه هاي گوناگون اعم از صوتي و تصويري مراحلي وجود دارد:
داده هاي ويديويي مورد نظر کاربر در سرور موجود باشد.
هنگامي که کاربر، ويديويي خاص را درخواست مي کند مي بايست در قسمت دستورات، گزينه Play يا Watch را کليک کند اين درخواست به سرور فرستاده مي شود و با پيغام تأييد، ويديو درخواستي قابل ديدن است.
کاربر از جانب سرور پيغامي مبني بر درست بودن داده هاي ارسالي دريافت مي کند. يک برنامه پخش ويديويي مانند Windows Media Player سيگنال هاي ارسالي از سرور را نمايش مي دهد.
هزينه استفاده از برنامه هاي تلويزيون اينترنتي به سه بخش تقسيم مي شود:
استفاده از سايت هاي مجاني که مشاهده آنها براي کاربر هزينه اي ندارد. اين سايت ها از طريق پخش آگهي هاي تبليغاتي کسب درآمد مي کنند اين تبليغات در ابتدا يا بين برنامه پخش مي شود طول مدت زمان پخش آنها ماکزيمم 30 ثانيه است.
کاربر مي تواند با پرداخت حق اشتراک به سايتي خاص دسترسي داشته باشد. در بعضي کشورها براي مشاهده بعضي کانال هاي تلويزيون کابلي مي بايست مبلغي به صورت ماهانه پرداخت شود در تلويزيون اينترنتي هم سايت هايي وجود دارد که کاربر براي مشاهده محتواي آنها مي بايست مبلغي پرداخت کند. تاکنون مبالغ گوناگوني براي حق اشتراک ماهانه ذکر شده که بين 20 تا 120 دلار متغير بوده است.
کاربر مي بايست براي هر بار مشاهده بعضي برنامه ها مبلغي پرداخت کند. به عنوان نمونه براي مشاهده فيلم يا پادکست، معمولاً مبلغي بين 3 تا 7 دلار توسط کاربر پرداخت مي شود.
امروزه با وجود استفاده همه جانبه از اينترنت در شرايط گوناگون و توسط همه افراد، پيش بيني مي شود که سيستم تلويزيون هاي اينترنتي روز به روز فراگيرتر شود. لازم به ذکر است که براي استفاده از هر گونه فناوري جديد مي بايست ابتدا زير ساخت هاي مناسبي فراهم شود تا کاربرد بهينه آن بيشتر نمايان گردد و تأثير مطلوب آن در کوتاه مدت ظاهر شود. در غير اين صورت استفاده از تکنولوژي هاي نوين نه تنها سود قابل قبولي نخواهد داشت بلکه باعث مي شود تا براي استفاده از آن بهاي سنگين تري پرداخت شود. از طرفي با يکپارچگي روز افزون دنيا، استفاده و کاربرد تکنولوژي هاي نوين اجتناب ناپذير است از اين رو وظيفه اصلي معطوف به دولتمردان مي شود تا در اين وادي عقب نمانند و کشور خود را با علم و تکنولوژي روز همگام کنند. در بحث تلويزيون هاي اينترنتي، وجود اينترنت پر سرعت از شرايط اوليه استفاده از آن است در غير اين صورت تنها موجب اتلاف وقت و هزينه خواهد شد.
منبع:دنياي کامپيوتر و ارتباطات، شماره 86



 



نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط