جنگ وب
تقريباً تا نيمه هاي دهه اخير نوآوري مرورگرها خيلي به کندي پيش مي رفت. تا اينکه شرکت مايکروسافت با ارائه مرورگر استاندارد خود به نام Internet Explorer که به صورت غير رسمي به عنوان يک مرورگر جامع در ميان کاربران رواج يافت. با در اختيار گرفتن 95درصد بازار فروش مرورگرهاي اينترنتي ، مرورگر Netscape را تحت الشعاع قرار داد. سال هاي زيادي اين وضع ادامه داشت و اين طور به نظر مي رسيد که هيچ مرورگر ديگري نمي تواند با آن مقابله کند، تا اين که پروژه نو رسيده Mozilla (که اساس و بنيان اوليه آن توسط Netscape به وجود آمده است) در سال 2004 دومين مرورگر جديد خود را به دنياي اينترنت ارائه داد. که امروزه آن را به نام Firefox مي شناسيم و با چند ماه تاخير شرکت Apple هم مرورگر خود به نام Safari را که بر روي سيستم Mac OSX کار مي کرد، ارائه داد. بدين ترتيب بود که آرام آرام جرياني شکل گرفت که مايکروسافت را وارد يک رقابت کرد که خوب البته بسيار به کندي پيش مي رفت. به طوري که در 4 سال اول بعد از ارائه Firefox توانست 20 درصد از بازار فروش را به خود اختصاص دهد و مرورگر شرکت google به نام Chrome ده درصد از کل کاربران را به خود اختصاص داد. اين بدين معني است که در پايان سال 2008 حدود يک سوم از فروش مايکروسافت کاسته شد. در اين جا قصد نداريم مايکروسافت را کوچک کنيم، بلکه مي خواهيم بگوئيم نوآوري ها و برآورده کردن استانداردها در اينترنت نقاط مهمي در پيشرفت و رضايت مندي کاربران مي باشند، و حالا 5 مرورگر اينترنت اصلي وجود دارند که عبارتند از: 1-InternetExplorer,2-MozilleFirefox,3-Opera,4-AppleSafari,5-GoogleChrome که 4 مورد آخري در برابر اولي که همان IE مايکروسافت مي باشند، پيشرفت خوبي داشتند. ولي اين چيزها براي کاربران به چه معنا و مفهومي مي باشند؟ براي استفاده از وب و دنياي اينترنت چه فرقي مي کند که کدام يک از اين مرورگرها را انتخاب کنيم؟ اگر انتخابي درست نداشته باشيم، چه چيزهايي را از دست مي دهيم؟ براي پاسخ دادن به اين سوال ها، ضروري است که با نگاهي به توسعه و ويژگي هاي هر يک از اين مرورگرها وضعيت فعلي آن ها را بررسي کنيم.
Netscape Navigator : *قابل دانلود کردن از اينترنت نمي باشد. *سهم فروش مرورگر:5درصد. اولين بار در سال 1992 شخصي به نام Marce Anderson مرورگري به نام Mosaic را در مرکز ملي برنامه هاي کاربري رايانه اي يا (NCSA) به وجود آورد. او بعدها Misaic Communication را تاسيس کرد و با نام Netscape Communication ارائه داد که منجر به ارائه نهايي Netscape Navigator در سال 1994 ميلادي شد. البته کاربران به ياد دارند که در آن زمان بايد براي استفاده از اين مرورگر براي کاربري شخصي يا تجاري ، ثبت نام مي کردند، ولي به هر جهت Netscape بسيار سودمند و قابل استفاده بود. گرچه براي اولين مرورگر بزرگ وب که تقريباً 100درصد کاربران از آن استفاده مي کردند ، باعث شرمندگي بود که حالا نيمي از کاربران خود را از دست داده است، که خوب البته دليل آن قرار گرفتن در مقابل مرورگر مايکروسافت به نام Internet Explorer بود. از همان ابتدا اين جنگي بود که Netscape نمي توانست پيروز آن باشد. مايکروسافت متوجه شد از طريق مرورگر اينترنت مي تواند در آمد مناسب و پر سودي داشته باشد، ولي چندان نتوانست Netscape را بخرد ، تصميم گرفت کار بهتري بکند و Spy glass Mosaic را خريد و نام تجاري آن را تغيير داد و بدين ترتيب مستقيم رو در روي Netscape قرار گرفت. مايکروسافت تصميم گرفته بود که به هر قيمتي شده در اين مبارزه پيروز شود، به همين دليل IE را به صورت رايگان در اختيار همگان قرار داد تا استفاده کنند. علاوه بر اين کار، او در بسته نرم افزاري سيستم عامل ويندوز خود نيز اين مرورگر را قرار داد. Netscape نتوانست در برابر اين کار مايکروسافت مقاومت کند و بعد از 3 سال، موقعيت 80 درصدي خود را در بازار از دست داد و به 10 درصد رسيد و جاي آن را IE شرکت مايکروسافت گرفت.
Microsoft Internet Explorer :
آدرس دريافت نرم افزار:
http://microsoft.com.windows/products/winfamily/ie
سهم فروش مرورگر :67 درصد
داستان مرورگر IE) Internet Explorer) از سال 1994 آغاز شد. زماني که مايکروسافت کد اصلي برنامه Spyglass Mosaic را خريد و امتياز آن را از آن خود کرد. همان طور که اشاره شد ابتدا مي خواست Netscape Navigator را بخرد که نتوانست و سعي کرد با پيشنهاد انتقال يک چهارم از درآمد IE به شرکت Spyglass حق فني برنامه Misaic را پرداخت کند. اما مايکروسافت طرح هاي ديگري هم داشت و شروع کرد به ارائه رايگان IE به صورت آنلاين و علاوه بر آن IE را به صورت يک مجموعه در کنار سيستم عامل Windows 95 بفروش مي رساند. بنابراين حق امتياز آن را بدين صورت از کاربراين ويندوز براي هر کدام 2 دلار دريافت مي کرد. تا اين که در سال 1997 از طرف شرکت Spyglas
مورد حسابرسي قرار گرفت و طبق يک قرار داد رسمي قرار شد، ضرر و زيان شرکت را پرداخت کند. در سال 2006 که مايکروسافت نسخه 7 مرورگر IE را آماده ارائه کرده بود براي جلوگيري از به وجود آمدن هر گونه تعهد يا التزام در برابر شرکت Spyglass خط به خط کد IE7 را بررسي کرد تا هيچ کدي از شرکت Spyglass باقي نمانده باشد. در بين سال هاي 2001 تا 2005 تنها مرورگري که اکثر افراد استفاده مي کردند، IE6 بود. مرورگر IE6 کاملاً استاندارد و بدون عيب نبود ولي خود به خود به صورت استاندارد در آمد، به طوري که اکثر وب سايت هاي امروزي بر اساس آن طراحي و نوشته شده اند. هر چند که با ارائه مرورگر Mozille Firefox شرکت مايکروسافت از اين خواب اسوده بيدار شده و با ارائه IE7 مشخص شد که چقدر از استانداردهاي واقعي دور هستند. که البته نسخه جديد مرورگر مايکروسافت که IE8 است، به استانداردهاي وب نزديک تر شده است و سازگاري با برنامه هايي مثل CSS2.1 و HTML 5 را دارد و از برنامه Ajax به خوبي پشتيباني مي کند. هر چند که هنوز يک سوم از کاربران مرورگر مايکروسافت از نسخه IE6 استفاده مي کنند. Mozille Firefox : آدرس نرم افزار: http:/firefox.com سهم فروش مرورگر: 22 درصد.
در سال 2002 ميلادي دو نفر از برنامه نويسان پروژه Mozilla تصميم گرفتند يک مرورگر مستقل در راستاي برنامه هاي کاربردي که در اين پروژه در دست توليد بود، به وجود بياورند. خيلي زود توانستند به هدفشان برسند و يک برنامه سريع و صاف و ساده را با موفقيت ارائه کردند که البته بعد از اين موسسه Mozilla بيشترين تمرکز کاري خود را بر روي اين مرورگر جديد قرار داد. (و يک سرويس گيرنده ايميل که Thunderbird نام داشت.) در اواخر سال 2004 وقتي که Phoenix و Firebird دو برنامه نويسي که اين مرورگر را به وجود آورده بودند، بابت کار خود حقوقي در خواست نکردند و همه آن را براي استفاده به خود موسسه واگذار کردند. نام مرورگر به افتخار اين دو نفر Firefox گذاشته شد و اولين نسخه آن يعني Firefox 1.0 به دنياي وب ارائه شد. به لحاظ لغوي مرورگر Firefox کاملاً با استانداردهاي کنسرسيوم World Wide Web (http://w3.org) سازگار مي باشد و اين دقيقاً همان چيزي است که مايکروسافت در ايجاد IE آن را در نظر نگرفته بود. در اوايل اين نقصان در IE براي برنامه نويسان وب مشکلات زيادي را به وجود آورده بود. چون براي تست درست کدهاي HTML خود بايد آن را در Firefox آزمايش مي کردند و سپس با کمي تغيير و اصلاح آن را در IE اجرا مي کردند، که البته همين نکته باعث رشد و ميليوني مرورگر Firefox در بين کاربران بود. مايکروسافت بعد متوجه شدن اين مشکلات، در نسخه IE8 درصدد بر طرف کردن آن ها بر آمده است.
Opera
آدرس دريافت نرم افزار: http:/opera.com
سهم فروش مرورگر:10 درصد. مرورگرOpera در سال 1994 در پي انجام يک پروژه تحقيقاتي در شرکت telcom کشور نروژ به نام Telenor به وجود آمد. اولين نسخه عمومي آن که نسخه 2 آن بود در سال 1996 ارائه شد و تا کنون به نسخه 9,6 رسيده است. در روزهايي که چيزي از قدرت وشوکت Netscape نمانده بود IE هم دچار شتابزدگي در ارائه نسخه هاي خود بود، Opera تنها مدعي عنوان "مرورگر جايگزين" بود. تا سال 2000 مرورگر Opera به صورت آزمايشي در سترس بود، مانند مرورگر Netscape Navigator. ولي نسخه 5 آن همراه با حمايت کنندگان مالي ارائه شد و استفاده از آن نيازمند پرداخت هزينه بود. گر چه تا سال 2005 به صورت جدي هيچ گاه در اينترنت کارائي نداشت تا اينکه در ازاي يک معامله با شرکت Google ، اين مرورگر به عنوان مرورگر پيش فرض موتور جستجو در آمد و کاملاً مجاني و بدون تبليغ و آگهي شروع به کار در اينترنت کرد. ضمناً مرورگر Opera گسترش وسيعي بر روي دستگاه هاي موبايل و ويرايشگرهاي موجود در سيستم عامل Windows Mobile ،Java ME ، Symbian يافت. به صورت آماري تخمين زده مي شود که تا اين تاريخ بيش از 40 ميليون دستگاه وجود دارند که از قبل بر روي آن ها Opera نصب شده است و هم چنين تنها مرورگر تجاري وب مي باشد که بر روي سيستم هاي Nintendo DS و بازي Wii نصب است.
Apple Safari
آدرس دانلود برنامه: http:/apple.com/Safari
سهم فروش مرورگر: 8 درصد.
تا سال 1997 شرکت Apple Macs با مرورگر Netscape Navigator کار مي کرد که بعد طي يک قرار دادي از طرف Steve Jobs و BILL Gaues قرار شد که اين شرکت مرورگر IE را به عنوان مرورگر پيش فرض در سيستم عامل خود استفاده کند و بنابراين شرکت Apple بر روي اين مرورگر کار مي کرد. وي بعد از ارائه نسخه5 IE براي سيستم عامل Mac در سال 2000 ، اکثر افراد تيمي که بر روي اين پروژه کار مي کردند، متفرق شدند و جذب پروژه هاي ديگر شدند و به همين دليل نسخه جديدي براي سيستم عامل Mac ارائه نشد و شرکت Apple تصميم گرفت اين کاستي را جبران کند. در اواخر سال 2003 شرکت Jobs اعلام کرد که Apple موتور ترجمه (ترجمه کدهاي برنامه نويسي به کدهاي وب) خود را به نام Webkit ايجاد کرده است که سپس با استفاده از آن در پايان همان سال نسخه 1,5 مرورگر Safari ارائه شد. Webkit بر پايه موتور KHTML که در موتور مرورگر Konqueror در لينوکس کار مي کند، نوشته شده است، که هر دو کدباز هستند. و در سال 2005 شرکت Apple اعلام کرد که مرورگر Safari اولين مرورگري است که توانسته است تست هاي Web Standards Project Acid2 را با موفقيت پشت سر بگذارد و بدين ترتيب راه خود را هم در سيستم عامل ويندوز در کامپيوترهاي شخصي باز کرد و هم مرورگر پيش فرض در iPhoneمي باشد.
سيستم عامل هاي Mac OSX و Linux:
بر روي کامپيوتر هايي که سيستم عامل آن ها مکينتاش بوده است، در طي اين سال ها از 3 مرورگر اصلي استفاده مي شده است. که عبارتنداز:Netscape Navigator که بعد در سال 1997 جاي خود را به IE داده و در نهايت Apple که مرورگر خود، Safari را در سال 2003 ارائه کرد. البته Apple نسخه هاي سازگار با ويندوز XP ، ويستا وiPhone را هم ارائه داد ، ولي هنوز نسخه اي مخصوص لينوکس ارائه نکرده است. هر چند که کاربران لينوکس مي توانند از طريق برنامه Wine اين مرورگر را اجرا و با آن کار کنند. ولي نسخه اي از مرورگر Konqueeror را هم دارند که در سال 2000 ايجاد شد و با استفاده از آن مي توانند کدهاي KHTML را استفاده کنند. هم چنين کاربران سيستم عامل هاي مکينتاش و لينوکس مي توانند از مرورگرهاي Firefox و Opera هم استفاده کنند ، که هر کدام نسخه هاي مخصوص سيستم عامل هاي مختلف را دارا مي باشند.
Google Chrome
آدرس دريافت نرم افزار: http://google.com/chrome
سهم فروش مرورگر:2 درصد
شايعات مربوط به ارائه مرورگري توسط شرکت گوگل سال ها شنيده مي شد. تا اين که بالاخره در سپتامبر سال 2008 ، اين شايعات به حقيقت پيوست و اولين مرورگر گوگل به نام Chrome به عنوان نسخه Beta ارائه شد. مرورگر Chrome بر روي هسته اوليه Webkit شرکت Apple ساخته شده است. اما از ماشين مجازي Java Script خود شرکت گوگل استفاده مي کند. مانند ديگر مرورگرها، مرورگر Chrome نيز از تبها (Tab) به جاي باز شدن صفحات مختلف استفاده مي کند با اين تفاوت که طوري برنامه نويسي شده است که هر تب کاملاً مجزا و جدا از ديگر تب ها باشد که اصطلاحاً Stanboxed گفته مي شود و مثلاً اگر يک تب به صورت ناگهاني با مشکل مواجه شد، بقيه تب ها بدون ايجاد هيچ گونه مشکلي به کار خود ادامه خواهند داد. نوآوري ديگري که اين مرورگر دارد اين است که ترکيبي از نوار آدرس و جستجو در داخل يک نوار هوشمند گنجانده شده است. ديگر مرورگرها:
از ديگر مرورگرهاي موجود مي توان به مرورگر World wide web که در سال 1990 توسط Tim Berners-Lee نوشته شده است، اشاره کرد و اولين مرورگر عمومي در سال 1991 به نام Viala . هم چنين مرورگر Konqueeror که در سال 2000 براي توزيع هاي مختلف لينوکس نوشته شد. هم چنين مي توان به مرورگرهاي Lynx (به ادرس http://lynx.isc.org) ، مرورگر Seamonkey ( به ادرس www.seamonkey-project,org) و مرورگر Flock ( به ادرس http://flock.com) اشاره کرد. که متاسفانه همه آن ها روي هم 10 درصد از کل کاربران اينترنت را هم در اختيار ندارند.
کدام مرورگر را انتخاب کنيم؟
حالا سوال اين است که کدام مرورگر را بايد انتخاب کنيم؟ چه چيزي آن ها را با يکديگر متفاوت مي سازد؟ و کدام يک از بقيه بهتر است؟
چند راه براي پاسخ دادن به اين پرسش ها وجود دارد. اول بايد بفهميم که جنگ اين مرورگرها با يکديگر بر سر چيست و بعد رقابتي براي فروش وجود دارد و مسلماً هر يک از نويسندگان و شرکت ها مي خواهند که در موارد امنيت، مفيدتر بودن و نوآوري داشتن، بهتر از ديگر باشند. اين بدين معني است که رقابت ميان اين مرورگرها براي کاربران آن ها بسيار مفيد خواهد بود. همان طور که گفته شد هر مرورگري يک سري نقاط قوت و يک سري نقاط ضعف دارد که بستگي به تارخچه توسعه آن دارد. براي مثال ، IE اولين بار براي رسيدن با استانداردهاي جهاني وب به فکر جبران نقصان خود افتاد و در نهايت در نسخه IE8 آن را جبران کرد. هم چنين مرورگر Chrome ولو اين که نسخه يک آن نسخه بتا است، يکي سري کمبودهاي ابتدايي دارد ، مثل قابليت استفاده از پسوندهاي third-party . که اين يک نقصان جدي است، چون ديگر مرورگرها بسيار سريع و ساده در استفاده هستند و اگر شما يک کاربر لينوکس باشيد، مي دانيد که نمي توانيد مرورگر Safari را فراموش کنيد؛ مگر اين که از برنامه Wine که به عنوان يک لايه مترجم است براي کار با مرورگرهاي ديگر استفاده کنيد. همه مرورگرها در زمينه قابليت ها و ويژگي هاي امنيتي روز به روز بهتر مي شوند و پيام هايي در مورد Malware ، ويروس ها و ... مي دهند. در زمان دانلود ، فايل مورد نظر را به لحاظ داشتن ويروسي چک مي کنند و ... بنابراين انتخاب شما بر پايه دو مورد اساسي که در ادامه به ان ها خواهيم پرداخت استوار است، سرعت و سازش پذيري.
سرعت:
بعد از بررسي کردن و کامپايل کردن داده بر روي چندين وب سايت و البته با تجربياتي که خودمان داشتيم، به اين نتيجه رسيديم که موتورهايي که بر اساس webkit کار مي کنند، کاربري بهتري دارند و در اجراي JavaScript قوي تر و مناسب ترند. به عبارت ديگر مرورگرهاي Safari و Chrome پيشتاز هستند، بعد Opera و Firefox هستند و به دنبال آن ها IE. اما نسخه بتاي Firefox3.1 تا حالا بهترين سرعت را داشته است و IE8 هم در زمينه سرعت بهتر از قبل شده است. اين بدين معني است که تا قبل از اين که نسخه هاي نهايي Firefox3.1 و IE8 ارائه شوند. هر 5 مرورگر که معرفي شدند مي توانند به شما کمک کنند تا به کارها و منظور نظرتان برسيد. ولي در مواردي که سرعت اجرا براي شما بسيار مهم است به ترتيب مرورگرهاي Chrome ، سپس Safari و Firefox گزينه هاي مناسبي هستند. هرچند که ممکن است بزودي با ارائه نسخه ديگري از مرورگرها اين وضعيت تغيير کند. البته اين نکته را هم در نظر داشته باشيد که سرعت مرورگرها به وضعيت بودن کدهاي نوشته شده يا شلوغ بودن سرورها و اتصال به اينترنت هم مي باشد. سازش پذيري:
5 مرورگري که ما براي مقايسه در اين زمينه گرفتيم و استفاده کرديم، عبارتند از: مرورگرهاي Chrome 1.0.1 ، Safari 3.2.1 و Opera 9.63 و آخرين نسخه بتاي Firefox و IE. چيز خوبي که در اين زمينه شنيده ايم اين است که که هر 5 مرورگر آزمون Acid2 را با موفقيت گذرانده اند. (آزمون ميزان استاندارد بودن مرورگرها http://acid2.ocidtests.org) هر چند که آزمون ديگري به نام Acid3 هم هست که براي آزمايش ميزان توانايي رد و بدل کردن اطلاعات بين دو مرورگر است (http://acid3.acidtests.org) اين سقف بر ميزان ديناميک بودن مرورگرها توجه مي کند، که
مرور در حال حرکت:
در بازار فروش تلفن هاي هوشمند ، سيستم عامل Symbian با 40 درصد کاربر، بالاترين سهم را دارد و بعد از آن iPhone با 33 درصد و RIM و Windows هم با 10 درصد، در رده هاي بعدي قرار دارند. 70 درصد باقي مانده ميان اين چند سيستم عامل، مشترک شناور مي باشند. با بازگشت گوگل ، Android اين اطمينان خاطر را به دست آورد که مي تواند، خيلي سريع به iPhone ملحق شود و جاي Symbian را بگيرد. به نظر مي رسد که دو مرورگر بزرگ که فعلاً بيشترين فروش را دارند، مرورگر Safari شرکت Apple و Android شرکت گوگل است و Opera جايگاه سوم را دارد که با اين توضيحات احتملاً اين که ويندوز را ترک کند زياد است. بازار فروش تلفن هاي هوشمند، جالب است. براي اين که رشد عجيب و شگرفي دارند و از طرفي همزيستي و مشارکت غير قابل انکار بين سيستم هاي عامل و مرورگرهاي وب وجود دارد. آن قدر که خيلي سخت است که بتوان گفت کدام يک در آغاز کار است و کدام يک به پايان رسيده است. هکرها اخيراً توانسته اند مرورگر Android را با پيدا کردن hook هايي در سيستم عاملي که بر روي دستگاه هاي همراه (غير تلفن ها) اجرا مي شوند، بر روي يک Netbook مدل Asus Eee اجرا کنند. با گسترش سريع "Cloud Computing" به معني وجود برنامه ها و داده هايي که مدت زيادي روي کامپيوترهاي شخصي باقي نمي مانند، ولي نياز است که بتوان در سرتاسر اينترنت و از هر جاي دنيا به آن ها دسترسي داشت. نياز به سيستم هاي قوي تر و البته همراه با يک مرورگر خواهيم داشت و مطمئن باشيد که اين مسئله را تمام توسعه دهندگان و برنامه نويسان مرورگرهاي هم مي دانند. البته مايکروسافت از همه زودتر به اين امر مهم دست يافته است. چون با ارائه سيستم عامل Windows 7 که بر روي netbook هاي ساده هم اجرا مي شود ، بيش از ديگران در جلب مشتري موفق بوده است. در بازار فروش تلفن هاي همراه هم بعد از جنگ ميان مرورگرها، از اين پس شاهد جنگ ميان سيستم عامل ها، خواهيم بود.
متاسفانه هيچ کدام از مرورگرها قادر به گذراندن اين آزمون نبوده اند. و نتايج آزمايش به صورت زير بوده است:
مبارزه هم چنان ادامه دارد:
علاوه بر مواردي که گفته شد، نکات قابل توجه ديگري هم وجود دارند. مثل قابليت Chrome در داشتن تب هاي Standbox که مي تواند در صورت مشکل دار شدن يک تب آن را بسته و بقيه تب ها به کار خود ادامه مي دهند و يا قابليت مرورگرهاي Firefox و Opera در باز کردن مرورگر با همان صفحات و تب هاي قبلي در صورت بسته شدن ناگهاني و معني آن اين است که دوره جديدي از رقابت آغاز شده است که توسعه دهندگان و برنامه نويسان بايد بيشتر به آن توجه کنند. چون اصولاً بر روي بعضي موارد، چشم خود را مي بندند و به موارد ديگري بيشتر توجه مي کنند. در جدول زير خلاصه اي از قابليت هاي اين 5 مرورگر خلاصه شده است.
ارتقاء قابليت هاي امنيتي در مرورگرها:
با رشد روز افزون تجارت الکترونيکي و بانکداري الکترونيکي وجود هکرها و برنامه هاي مخرب (Phishing&malware) وجود امنيت بالا در مرورگرها از ملزومات اصلي آن ها شده است. بعد از داشتن يک امنيت نسبتاً خوب در سال 2000، حالا جدال بين توسعه دهندگان مرورگرها و نويسندگان malware ها شبيه به بازي موش و گربه شده است. خوشبختانه، امروزه همه مرورگرها در صورت وجود malware ها پيغامي مبني بر آن به کاربر مي دهند و پايگاه اطلاعاتي خود را کاملاً به روز نگه مي دارند و تقريباً سطح امنيتي بالايي دارند. ضمن اين که بعضي از مرورگرها مثل Firefox 3 داراي يک ويروس ياب دروني هستند و در صورت دانلود فايلي قبل از دانلود آن را چک مي کند. مطالعه اي در سال 2007 شد که در طي آن مشخص شد که 20 درصد از کامپيوترهاي شخصي در انگلستان که توسط Nona Scan اسکن شده بوند، ويروسي بوده و اين نشان مي دهد که همچنان لزوم يک آنتي ويروس بر روي کامپيوترهاي شخصي الزامي است. آنتي ويروس هاي زيادي در دسترس هستند که خوب اکثراً پولي هستند ولي بعضي محصولات رايگان نيز وجود دارند که مي توانيد استفاده کنيد. مثل:
1-AVG (AntiVirus Free):http://free.avg.com
2-Spybot s&G : http://Safer-networking.org/en
منبع:ماهنامه ي رايانه شماره 188
Netscape Navigator : *قابل دانلود کردن از اينترنت نمي باشد. *سهم فروش مرورگر:5درصد. اولين بار در سال 1992 شخصي به نام Marce Anderson مرورگري به نام Mosaic را در مرکز ملي برنامه هاي کاربري رايانه اي يا (NCSA) به وجود آورد. او بعدها Misaic Communication را تاسيس کرد و با نام Netscape Communication ارائه داد که منجر به ارائه نهايي Netscape Navigator در سال 1994 ميلادي شد. البته کاربران به ياد دارند که در آن زمان بايد براي استفاده از اين مرورگر براي کاربري شخصي يا تجاري ، ثبت نام مي کردند، ولي به هر جهت Netscape بسيار سودمند و قابل استفاده بود. گرچه براي اولين مرورگر بزرگ وب که تقريباً 100درصد کاربران از آن استفاده مي کردند ، باعث شرمندگي بود که حالا نيمي از کاربران خود را از دست داده است، که خوب البته دليل آن قرار گرفتن در مقابل مرورگر مايکروسافت به نام Internet Explorer بود. از همان ابتدا اين جنگي بود که Netscape نمي توانست پيروز آن باشد. مايکروسافت متوجه شد از طريق مرورگر اينترنت مي تواند در آمد مناسب و پر سودي داشته باشد، ولي چندان نتوانست Netscape را بخرد ، تصميم گرفت کار بهتري بکند و Spy glass Mosaic را خريد و نام تجاري آن را تغيير داد و بدين ترتيب مستقيم رو در روي Netscape قرار گرفت. مايکروسافت تصميم گرفته بود که به هر قيمتي شده در اين مبارزه پيروز شود، به همين دليل IE را به صورت رايگان در اختيار همگان قرار داد تا استفاده کنند. علاوه بر اين کار، او در بسته نرم افزاري سيستم عامل ويندوز خود نيز اين مرورگر را قرار داد. Netscape نتوانست در برابر اين کار مايکروسافت مقاومت کند و بعد از 3 سال، موقعيت 80 درصدي خود را در بازار از دست داد و به 10 درصد رسيد و جاي آن را IE شرکت مايکروسافت گرفت.
Microsoft Internet Explorer :
آدرس دريافت نرم افزار:
http://microsoft.com.windows/products/winfamily/ie
سهم فروش مرورگر :67 درصد
داستان مرورگر IE) Internet Explorer) از سال 1994 آغاز شد. زماني که مايکروسافت کد اصلي برنامه Spyglass Mosaic را خريد و امتياز آن را از آن خود کرد. همان طور که اشاره شد ابتدا مي خواست Netscape Navigator را بخرد که نتوانست و سعي کرد با پيشنهاد انتقال يک چهارم از درآمد IE به شرکت Spyglass حق فني برنامه Misaic را پرداخت کند. اما مايکروسافت طرح هاي ديگري هم داشت و شروع کرد به ارائه رايگان IE به صورت آنلاين و علاوه بر آن IE را به صورت يک مجموعه در کنار سيستم عامل Windows 95 بفروش مي رساند. بنابراين حق امتياز آن را بدين صورت از کاربراين ويندوز براي هر کدام 2 دلار دريافت مي کرد. تا اين که در سال 1997 از طرف شرکت Spyglas
مورد حسابرسي قرار گرفت و طبق يک قرار داد رسمي قرار شد، ضرر و زيان شرکت را پرداخت کند. در سال 2006 که مايکروسافت نسخه 7 مرورگر IE را آماده ارائه کرده بود براي جلوگيري از به وجود آمدن هر گونه تعهد يا التزام در برابر شرکت Spyglass خط به خط کد IE7 را بررسي کرد تا هيچ کدي از شرکت Spyglass باقي نمانده باشد. در بين سال هاي 2001 تا 2005 تنها مرورگري که اکثر افراد استفاده مي کردند، IE6 بود. مرورگر IE6 کاملاً استاندارد و بدون عيب نبود ولي خود به خود به صورت استاندارد در آمد، به طوري که اکثر وب سايت هاي امروزي بر اساس آن طراحي و نوشته شده اند. هر چند که با ارائه مرورگر Mozille Firefox شرکت مايکروسافت از اين خواب اسوده بيدار شده و با ارائه IE7 مشخص شد که چقدر از استانداردهاي واقعي دور هستند. که البته نسخه جديد مرورگر مايکروسافت که IE8 است، به استانداردهاي وب نزديک تر شده است و سازگاري با برنامه هايي مثل CSS2.1 و HTML 5 را دارد و از برنامه Ajax به خوبي پشتيباني مي کند. هر چند که هنوز يک سوم از کاربران مرورگر مايکروسافت از نسخه IE6 استفاده مي کنند. Mozille Firefox : آدرس نرم افزار: http:/firefox.com سهم فروش مرورگر: 22 درصد.
در سال 2002 ميلادي دو نفر از برنامه نويسان پروژه Mozilla تصميم گرفتند يک مرورگر مستقل در راستاي برنامه هاي کاربردي که در اين پروژه در دست توليد بود، به وجود بياورند. خيلي زود توانستند به هدفشان برسند و يک برنامه سريع و صاف و ساده را با موفقيت ارائه کردند که البته بعد از اين موسسه Mozilla بيشترين تمرکز کاري خود را بر روي اين مرورگر جديد قرار داد. (و يک سرويس گيرنده ايميل که Thunderbird نام داشت.) در اواخر سال 2004 وقتي که Phoenix و Firebird دو برنامه نويسي که اين مرورگر را به وجود آورده بودند، بابت کار خود حقوقي در خواست نکردند و همه آن را براي استفاده به خود موسسه واگذار کردند. نام مرورگر به افتخار اين دو نفر Firefox گذاشته شد و اولين نسخه آن يعني Firefox 1.0 به دنياي وب ارائه شد. به لحاظ لغوي مرورگر Firefox کاملاً با استانداردهاي کنسرسيوم World Wide Web (http://w3.org) سازگار مي باشد و اين دقيقاً همان چيزي است که مايکروسافت در ايجاد IE آن را در نظر نگرفته بود. در اوايل اين نقصان در IE براي برنامه نويسان وب مشکلات زيادي را به وجود آورده بود. چون براي تست درست کدهاي HTML خود بايد آن را در Firefox آزمايش مي کردند و سپس با کمي تغيير و اصلاح آن را در IE اجرا مي کردند، که البته همين نکته باعث رشد و ميليوني مرورگر Firefox در بين کاربران بود. مايکروسافت بعد متوجه شدن اين مشکلات، در نسخه IE8 درصدد بر طرف کردن آن ها بر آمده است.
Opera
آدرس دريافت نرم افزار: http:/opera.com
سهم فروش مرورگر:10 درصد. مرورگرOpera در سال 1994 در پي انجام يک پروژه تحقيقاتي در شرکت telcom کشور نروژ به نام Telenor به وجود آمد. اولين نسخه عمومي آن که نسخه 2 آن بود در سال 1996 ارائه شد و تا کنون به نسخه 9,6 رسيده است. در روزهايي که چيزي از قدرت وشوکت Netscape نمانده بود IE هم دچار شتابزدگي در ارائه نسخه هاي خود بود، Opera تنها مدعي عنوان "مرورگر جايگزين" بود. تا سال 2000 مرورگر Opera به صورت آزمايشي در سترس بود، مانند مرورگر Netscape Navigator. ولي نسخه 5 آن همراه با حمايت کنندگان مالي ارائه شد و استفاده از آن نيازمند پرداخت هزينه بود. گر چه تا سال 2005 به صورت جدي هيچ گاه در اينترنت کارائي نداشت تا اينکه در ازاي يک معامله با شرکت Google ، اين مرورگر به عنوان مرورگر پيش فرض موتور جستجو در آمد و کاملاً مجاني و بدون تبليغ و آگهي شروع به کار در اينترنت کرد. ضمناً مرورگر Opera گسترش وسيعي بر روي دستگاه هاي موبايل و ويرايشگرهاي موجود در سيستم عامل Windows Mobile ،Java ME ، Symbian يافت. به صورت آماري تخمين زده مي شود که تا اين تاريخ بيش از 40 ميليون دستگاه وجود دارند که از قبل بر روي آن ها Opera نصب شده است و هم چنين تنها مرورگر تجاري وب مي باشد که بر روي سيستم هاي Nintendo DS و بازي Wii نصب است.
Apple Safari
آدرس دانلود برنامه: http:/apple.com/Safari
سهم فروش مرورگر: 8 درصد.
تا سال 1997 شرکت Apple Macs با مرورگر Netscape Navigator کار مي کرد که بعد طي يک قرار دادي از طرف Steve Jobs و BILL Gaues قرار شد که اين شرکت مرورگر IE را به عنوان مرورگر پيش فرض در سيستم عامل خود استفاده کند و بنابراين شرکت Apple بر روي اين مرورگر کار مي کرد. وي بعد از ارائه نسخه5 IE براي سيستم عامل Mac در سال 2000 ، اکثر افراد تيمي که بر روي اين پروژه کار مي کردند، متفرق شدند و جذب پروژه هاي ديگر شدند و به همين دليل نسخه جديدي براي سيستم عامل Mac ارائه نشد و شرکت Apple تصميم گرفت اين کاستي را جبران کند. در اواخر سال 2003 شرکت Jobs اعلام کرد که Apple موتور ترجمه (ترجمه کدهاي برنامه نويسي به کدهاي وب) خود را به نام Webkit ايجاد کرده است که سپس با استفاده از آن در پايان همان سال نسخه 1,5 مرورگر Safari ارائه شد. Webkit بر پايه موتور KHTML که در موتور مرورگر Konqueror در لينوکس کار مي کند، نوشته شده است، که هر دو کدباز هستند. و در سال 2005 شرکت Apple اعلام کرد که مرورگر Safari اولين مرورگري است که توانسته است تست هاي Web Standards Project Acid2 را با موفقيت پشت سر بگذارد و بدين ترتيب راه خود را هم در سيستم عامل ويندوز در کامپيوترهاي شخصي باز کرد و هم مرورگر پيش فرض در iPhoneمي باشد.
سيستم عامل هاي Mac OSX و Linux:
بر روي کامپيوتر هايي که سيستم عامل آن ها مکينتاش بوده است، در طي اين سال ها از 3 مرورگر اصلي استفاده مي شده است. که عبارتنداز:Netscape Navigator که بعد در سال 1997 جاي خود را به IE داده و در نهايت Apple که مرورگر خود، Safari را در سال 2003 ارائه کرد. البته Apple نسخه هاي سازگار با ويندوز XP ، ويستا وiPhone را هم ارائه داد ، ولي هنوز نسخه اي مخصوص لينوکس ارائه نکرده است. هر چند که کاربران لينوکس مي توانند از طريق برنامه Wine اين مرورگر را اجرا و با آن کار کنند. ولي نسخه اي از مرورگر Konqueeror را هم دارند که در سال 2000 ايجاد شد و با استفاده از آن مي توانند کدهاي KHTML را استفاده کنند. هم چنين کاربران سيستم عامل هاي مکينتاش و لينوکس مي توانند از مرورگرهاي Firefox و Opera هم استفاده کنند ، که هر کدام نسخه هاي مخصوص سيستم عامل هاي مختلف را دارا مي باشند.
Google Chrome
آدرس دريافت نرم افزار: http://google.com/chrome
سهم فروش مرورگر:2 درصد
شايعات مربوط به ارائه مرورگري توسط شرکت گوگل سال ها شنيده مي شد. تا اين که بالاخره در سپتامبر سال 2008 ، اين شايعات به حقيقت پيوست و اولين مرورگر گوگل به نام Chrome به عنوان نسخه Beta ارائه شد. مرورگر Chrome بر روي هسته اوليه Webkit شرکت Apple ساخته شده است. اما از ماشين مجازي Java Script خود شرکت گوگل استفاده مي کند. مانند ديگر مرورگرها، مرورگر Chrome نيز از تبها (Tab) به جاي باز شدن صفحات مختلف استفاده مي کند با اين تفاوت که طوري برنامه نويسي شده است که هر تب کاملاً مجزا و جدا از ديگر تب ها باشد که اصطلاحاً Stanboxed گفته مي شود و مثلاً اگر يک تب به صورت ناگهاني با مشکل مواجه شد، بقيه تب ها بدون ايجاد هيچ گونه مشکلي به کار خود ادامه خواهند داد. نوآوري ديگري که اين مرورگر دارد اين است که ترکيبي از نوار آدرس و جستجو در داخل يک نوار هوشمند گنجانده شده است. ديگر مرورگرها:
از ديگر مرورگرهاي موجود مي توان به مرورگر World wide web که در سال 1990 توسط Tim Berners-Lee نوشته شده است، اشاره کرد و اولين مرورگر عمومي در سال 1991 به نام Viala . هم چنين مرورگر Konqueeror که در سال 2000 براي توزيع هاي مختلف لينوکس نوشته شد. هم چنين مي توان به مرورگرهاي Lynx (به ادرس http://lynx.isc.org) ، مرورگر Seamonkey ( به ادرس www.seamonkey-project,org) و مرورگر Flock ( به ادرس http://flock.com) اشاره کرد. که متاسفانه همه آن ها روي هم 10 درصد از کل کاربران اينترنت را هم در اختيار ندارند.
کدام مرورگر را انتخاب کنيم؟
حالا سوال اين است که کدام مرورگر را بايد انتخاب کنيم؟ چه چيزي آن ها را با يکديگر متفاوت مي سازد؟ و کدام يک از بقيه بهتر است؟
چند راه براي پاسخ دادن به اين پرسش ها وجود دارد. اول بايد بفهميم که جنگ اين مرورگرها با يکديگر بر سر چيست و بعد رقابتي براي فروش وجود دارد و مسلماً هر يک از نويسندگان و شرکت ها مي خواهند که در موارد امنيت، مفيدتر بودن و نوآوري داشتن، بهتر از ديگر باشند. اين بدين معني است که رقابت ميان اين مرورگرها براي کاربران آن ها بسيار مفيد خواهد بود. همان طور که گفته شد هر مرورگري يک سري نقاط قوت و يک سري نقاط ضعف دارد که بستگي به تارخچه توسعه آن دارد. براي مثال ، IE اولين بار براي رسيدن با استانداردهاي جهاني وب به فکر جبران نقصان خود افتاد و در نهايت در نسخه IE8 آن را جبران کرد. هم چنين مرورگر Chrome ولو اين که نسخه يک آن نسخه بتا است، يکي سري کمبودهاي ابتدايي دارد ، مثل قابليت استفاده از پسوندهاي third-party . که اين يک نقصان جدي است، چون ديگر مرورگرها بسيار سريع و ساده در استفاده هستند و اگر شما يک کاربر لينوکس باشيد، مي دانيد که نمي توانيد مرورگر Safari را فراموش کنيد؛ مگر اين که از برنامه Wine که به عنوان يک لايه مترجم است براي کار با مرورگرهاي ديگر استفاده کنيد. همه مرورگرها در زمينه قابليت ها و ويژگي هاي امنيتي روز به روز بهتر مي شوند و پيام هايي در مورد Malware ، ويروس ها و ... مي دهند. در زمان دانلود ، فايل مورد نظر را به لحاظ داشتن ويروسي چک مي کنند و ... بنابراين انتخاب شما بر پايه دو مورد اساسي که در ادامه به ان ها خواهيم پرداخت استوار است، سرعت و سازش پذيري.
سرعت:
بعد از بررسي کردن و کامپايل کردن داده بر روي چندين وب سايت و البته با تجربياتي که خودمان داشتيم، به اين نتيجه رسيديم که موتورهايي که بر اساس webkit کار مي کنند، کاربري بهتري دارند و در اجراي JavaScript قوي تر و مناسب ترند. به عبارت ديگر مرورگرهاي Safari و Chrome پيشتاز هستند، بعد Opera و Firefox هستند و به دنبال آن ها IE. اما نسخه بتاي Firefox3.1 تا حالا بهترين سرعت را داشته است و IE8 هم در زمينه سرعت بهتر از قبل شده است. اين بدين معني است که تا قبل از اين که نسخه هاي نهايي Firefox3.1 و IE8 ارائه شوند. هر 5 مرورگر که معرفي شدند مي توانند به شما کمک کنند تا به کارها و منظور نظرتان برسيد. ولي در مواردي که سرعت اجرا براي شما بسيار مهم است به ترتيب مرورگرهاي Chrome ، سپس Safari و Firefox گزينه هاي مناسبي هستند. هرچند که ممکن است بزودي با ارائه نسخه ديگري از مرورگرها اين وضعيت تغيير کند. البته اين نکته را هم در نظر داشته باشيد که سرعت مرورگرها به وضعيت بودن کدهاي نوشته شده يا شلوغ بودن سرورها و اتصال به اينترنت هم مي باشد. سازش پذيري:
5 مرورگري که ما براي مقايسه در اين زمينه گرفتيم و استفاده کرديم، عبارتند از: مرورگرهاي Chrome 1.0.1 ، Safari 3.2.1 و Opera 9.63 و آخرين نسخه بتاي Firefox و IE. چيز خوبي که در اين زمينه شنيده ايم اين است که که هر 5 مرورگر آزمون Acid2 را با موفقيت گذرانده اند. (آزمون ميزان استاندارد بودن مرورگرها http://acid2.ocidtests.org) هر چند که آزمون ديگري به نام Acid3 هم هست که براي آزمايش ميزان توانايي رد و بدل کردن اطلاعات بين دو مرورگر است (http://acid3.acidtests.org) اين سقف بر ميزان ديناميک بودن مرورگرها توجه مي کند، که
مرور در حال حرکت:
در بازار فروش تلفن هاي هوشمند ، سيستم عامل Symbian با 40 درصد کاربر، بالاترين سهم را دارد و بعد از آن iPhone با 33 درصد و RIM و Windows هم با 10 درصد، در رده هاي بعدي قرار دارند. 70 درصد باقي مانده ميان اين چند سيستم عامل، مشترک شناور مي باشند. با بازگشت گوگل ، Android اين اطمينان خاطر را به دست آورد که مي تواند، خيلي سريع به iPhone ملحق شود و جاي Symbian را بگيرد. به نظر مي رسد که دو مرورگر بزرگ که فعلاً بيشترين فروش را دارند، مرورگر Safari شرکت Apple و Android شرکت گوگل است و Opera جايگاه سوم را دارد که با اين توضيحات احتملاً اين که ويندوز را ترک کند زياد است. بازار فروش تلفن هاي هوشمند، جالب است. براي اين که رشد عجيب و شگرفي دارند و از طرفي همزيستي و مشارکت غير قابل انکار بين سيستم هاي عامل و مرورگرهاي وب وجود دارد. آن قدر که خيلي سخت است که بتوان گفت کدام يک در آغاز کار است و کدام يک به پايان رسيده است. هکرها اخيراً توانسته اند مرورگر Android را با پيدا کردن hook هايي در سيستم عاملي که بر روي دستگاه هاي همراه (غير تلفن ها) اجرا مي شوند، بر روي يک Netbook مدل Asus Eee اجرا کنند. با گسترش سريع "Cloud Computing" به معني وجود برنامه ها و داده هايي که مدت زيادي روي کامپيوترهاي شخصي باقي نمي مانند، ولي نياز است که بتوان در سرتاسر اينترنت و از هر جاي دنيا به آن ها دسترسي داشت. نياز به سيستم هاي قوي تر و البته همراه با يک مرورگر خواهيم داشت و مطمئن باشيد که اين مسئله را تمام توسعه دهندگان و برنامه نويسان مرورگرهاي هم مي دانند. البته مايکروسافت از همه زودتر به اين امر مهم دست يافته است. چون با ارائه سيستم عامل Windows 7 که بر روي netbook هاي ساده هم اجرا مي شود ، بيش از ديگران در جلب مشتري موفق بوده است. در بازار فروش تلفن هاي همراه هم بعد از جنگ ميان مرورگرها، از اين پس شاهد جنگ ميان سيستم عامل ها، خواهيم بود.
متاسفانه هيچ کدام از مرورگرها قادر به گذراندن اين آزمون نبوده اند. و نتايج آزمايش به صورت زير بوده است:
1-Firefox 3.1 Beta :93%
2-Opera 9.63 : 85%
3-Chrome 1.0.1 : 79%
4-Safari 3.2.1 : 74%
5-IE8 beta 2: 21%
مبارزه هم چنان ادامه دارد:
علاوه بر مواردي که گفته شد، نکات قابل توجه ديگري هم وجود دارند. مثل قابليت Chrome در داشتن تب هاي Standbox که مي تواند در صورت مشکل دار شدن يک تب آن را بسته و بقيه تب ها به کار خود ادامه مي دهند و يا قابليت مرورگرهاي Firefox و Opera در باز کردن مرورگر با همان صفحات و تب هاي قبلي در صورت بسته شدن ناگهاني و معني آن اين است که دوره جديدي از رقابت آغاز شده است که توسعه دهندگان و برنامه نويسان بايد بيشتر به آن توجه کنند. چون اصولاً بر روي بعضي موارد، چشم خود را مي بندند و به موارد ديگري بيشتر توجه مي کنند. در جدول زير خلاصه اي از قابليت هاي اين 5 مرورگر خلاصه شده است.
ارتقاء قابليت هاي امنيتي در مرورگرها:
با رشد روز افزون تجارت الکترونيکي و بانکداري الکترونيکي وجود هکرها و برنامه هاي مخرب (Phishing&malware) وجود امنيت بالا در مرورگرها از ملزومات اصلي آن ها شده است. بعد از داشتن يک امنيت نسبتاً خوب در سال 2000، حالا جدال بين توسعه دهندگان مرورگرها و نويسندگان malware ها شبيه به بازي موش و گربه شده است. خوشبختانه، امروزه همه مرورگرها در صورت وجود malware ها پيغامي مبني بر آن به کاربر مي دهند و پايگاه اطلاعاتي خود را کاملاً به روز نگه مي دارند و تقريباً سطح امنيتي بالايي دارند. ضمن اين که بعضي از مرورگرها مثل Firefox 3 داراي يک ويروس ياب دروني هستند و در صورت دانلود فايلي قبل از دانلود آن را چک مي کند. مطالعه اي در سال 2007 شد که در طي آن مشخص شد که 20 درصد از کامپيوترهاي شخصي در انگلستان که توسط Nona Scan اسکن شده بوند، ويروسي بوده و اين نشان مي دهد که همچنان لزوم يک آنتي ويروس بر روي کامپيوترهاي شخصي الزامي است. آنتي ويروس هاي زيادي در دسترس هستند که خوب اکثراً پولي هستند ولي بعضي محصولات رايگان نيز وجود دارند که مي توانيد استفاده کنيد. مثل:
1-AVG (AntiVirus Free):http://free.avg.com
2-Spybot s&G : http://Safer-networking.org/en
منبع:ماهنامه ي رايانه شماره 188