راه حل هاي موجود براي شبکه هاي WHAN
در اين بخش مروري بر راه حل هاي موجود براي شبکه هاي WHAN مي اندازيم که پيش از اين هم از آنها نام برديم. جزئيات بيشتر و مشخصه هاي اصلي هرکدام ازاين راه حل ها در جدول (1) آمده است.
دو لايه پائيني ZigBee توسط استاندارد IEEE 802.15.4 تعريف شده اند ولي بقيه لايه ها توسط ZigBee تعريف شده است. نسخه اوليه IEEE 802.15.4 که ZigBee براساس آن شکل گرفته است در باندهاي فرکانسي 868 MHZ، 915 MHZ و 2.4 GHZ عمل مي کند که به ترتيب در اروپا، آمريکاي شمالي و در سراسر جهان قابل دسترس هستند. نرخ داده هم در اين سه فرکانس به ترتيب 20، 40 و 250 کيلوبايت بر ثانيه هستند. در دو باند اولي از مدولاسيون BPSK و در باند سوم از مدولاسيون O-QPSK استفاده مي شود. اين مکانيسم هاي ارتباطي با طيف گسترده توالي مستقيم( DSSS) ترکيب مي شوند.
نسخه اوليه IEEE 802.15.4که ZigBeeبر اساس آن شکل گرفته است در باندهاي فرکانسي MHZ 912MHZ 868 و 2.4GHZعمل مي کند که به ترتيب در اروپا ،آمريکاي شمالي و در سراسر جهان قابل دسترس هستند.نرخ داده هم در اين فرکانس به ترتيب 40،20و250 کيلوبيت بر ثانيه هستند.
در استاندارد IEEE 802.15.4، دو نوع روش براي دسترسي به کانال وجود دارد که يکي با beacon است و ديگري بدون beacon. beacon نوعي فريم مديريتي است و قلب شبکه هاي بدون سيم WLAN را تشکيل مي دهد). فرض نوع اول بر اين است که يک گره وجود دارد که به عنوان هماهنگ کننده شبکه شخصي( PAN) عمل مي کند که فريم هاي beacon را براي همزمان سازي شبکه ارسال مي کند. در اين حالت، زمان بين فريم هاي beacon به سه دوره زماني تقسيم مي شود:
- دوره دسترسي مشاجره اي ( CAP) که در آن از روش دسترسي چندگانه با احتراز از تصادم CSMA/CD استفاده مي شود.
- دوره زماني فارغ از مشاجره ( CFP) که در آن يک گره مي تواند در يک برهه زماني( time slot) تضمين شده عمل ارسال خود را انجام دهد.
- يک دوره زماني غيرفعال که طي آن گره ها ممکن است در حالت خواب باشند( غيرفعال باشند).
در حالت بدون beacon، وسايل از طرح ساده CSMA/CD استفاده مي کنند. استاندارد IEEE 802.15.4 امکان استفاده از فريم هاي تصديق( ACK) را براي انتقال unicast فراهم مي کند.
ZigBee سه نوع نقش را براي تجهيزات تعريف مي کند:
- هماهنگ کننده( coordinator) که متناظر با هماهنگ کننده شبکه PAN در استاندارد IEEE 802.15.4 است.
- مسيرياب ZigBee
- تجهيزات انتهايي ZigBee
سومي در واقع يک وسيله ساده با قابليت هاي بسيار محدود است. لايه شبکه ZigBee به طور خاص از آدرس دهي و مسيريابي براي توپولوژي هاي درختي و mesh( توري) پشتيباني مي کند. توپولوژي درختي که براي جمع آوري داده کافي است براساس هماهنگ کننده ZigBee عمل مي کند. اين طرح شامل مکانيسمي براي تخصيص آدرس است که تحويل داده چند جهشي( multihop) را تسهيل مي کند. در توپولوژي mesh، مسيرها بر حسب تقاضا ايجاد مي شوند و نگهداشتن آنها براساس مکانيسمي مبتني بر پروتکل مسيريابي AOVD است. اين راه کار بيشتر براي ترافيک اختياري نقطه به نقطه مورد استفاده قرار مي گيرد. راه حل ZigBee PRO امکان ارتباط چندين وسيله به يک نقطه را فراهم مي کند. تنها هماهنگ کننده ها و مسيرياب ها در عمليات مسيريابي شرکت مي کنند. دو نوع سابق از کاربرد عمومي اتوماسيون خانگي ZigBee براي شبکه هاي WHAN وجود دارد. اولين کاربرد عمومي اتوماسيون خانگي ZigBee است که تجهيزات و دستورات و ويژگي ها و استانداردها را براي مناطق مسکوني و يا مناطق تجاري با تراکم کم تعريف مي کند. بيشترين حوزه هاي کاربرد شامل روشنايي، تهويه، پرده پنجره ها و وسايل امنيتي است. دومين سابقه در خصوص مصرف هوشمند انرژي ZigBee است که بر تقاضاي انرژي و مديريت بار تمرکز دارد. اين کاربرد بيشتر متوجه ارتباط بين وسايل خانگي و شرکت تأمين کننده انرژي است و نيازمند امنيت بيشتري در مقايسه با شبکه هاي ZigBee WHAN معمولي است. همچنين محصول آينده در اين زمينه يعني ZigBee RF4CE نوعي ارتباط بين دو وسيله را فراهم مي کند که بيشتر براي وسايل الکترونيکي خانگي به کار مي رود که از قابليت هاي شبکه سازي mesh استفاده نمي کند.
Z-Wave عمدتاً در باند فرکانسي MHZ ISM 900 عمل مي کند( مثلاً MHZ 908 در آمريکا). Z-Wave امکان ارسال داده با سرعت هاي 9.6 و 40 kb/s را با استفاده از مدولاسيون BFSK مي دهد. سري جديد Z-Wave 400 از باند GHZ 2.4 پشتيباني مي کند و نرخ بيت آن تا 200 kb/s است.
لايه MAC مربوط به Z-Wave مکانيسم احتراز از برخوردي را تعريف مي کند که امکان ارسال فريم را در زمان در دسترس بودن کانال فراهم مي کند. در صورتي که کانال در دسترس نباشد، انتقال به زماني ديگر موکول مي شود و اين زمان به صورت تصادفي است. لايه انتقال ارتباط بين دو گره متوالي را مديريت مي کند و اين لايه يک مکانيسم انتخابي براي انتقال مجدد را براساس تصديق( ACK) فراهم مي کند.
Z-Wave دو نوع از تجهيزات را تعريف مي کند: کنترل کننده ها ( controllers) و پيروها( slaves). کنترل کننده ها دستورات را صادر و به پيروها ارسال مي کنند و تجهيزات پيرو دستورات را اجرا مي کنند.
لايه مسيريابي Z-Wave عمل مسيريابي را براساس رويکرد مسيريابي از منبع انجام مي دهد. وقتي يک کنترل کننده بسته اي را ارسال مي کند، در برگيرنده مسيري که بايد طي کند نيز هست. هر بسته مي تواند تا چهار hop ارسال شود که براي حالت مسکوني کافي است و سربار ناشي از بسته مسيريابي از منبع را بسيار محدود مي کند. هر کنترل کننده داراي جدولي است که توپولوژي کل شبکه را در بر دارد. يک کنترل کننده قابل حمل( مثلاً يک کنترل از راه دور) ابتدا سعي مي کند از طريق ارسال مستقيم به مقصد برسد. اگر در اين کار موفق نشود، کنترل کننده موقعيت اش را تخمين مي زند و بهترين مسير را براي رسيدن به مقصد محاسبه مي کند. خود تجهيزات پيرو هم ممکن است مانند يک مسيرياب عمل کنند. در اين صورت تنها مسيرهاي استاتيک را در خود ذخيره مي کنند( بيشتر، مسيرهاي به سمت کنترل کننده ها) و مجاز هستند بدون اينکه درخواستي دريافت کرده باشند، پيام هايي را به ديگر گره ها بفرستند.
تجهيزات پيرو براي سنسورهاي پايش مناسب هستند که درآنها تأخير ناشي از سرکشي به گره ها قابل قبول است و همچنين براي فعال کننده هايي مناسب هستند که در واکنش به دستورات فعال سازي عمل مي کنند. مسيريابي تجهيزات پيرو براي کاربردهاي ارسال درخواست نشده و فوري استفاده مي شوند مثلاً براي فعال سازي آلارم.
تجهيزات INSTEON به صورتي هستند که هرکدام از آنها مي تواند نقش فرستنده يا گيرنده و يا رله کننده را داشته باشد.ارتباط بين تجهيزاتي که در يک محدوده نيستند توسط رويکردهاي چند جهشي ممکن مي شوند که از بسياري جنبه ها با تکنيک هاي متداول متفاوت هستند. هر وسيله اي پيام هاي دريافتي را مجدداً ارسال مي کند مگر اينکه خودش مقصد پيام باشد.همانند حالت Z-Wave، حداکثر تعداد جهش ها چهار تا است . انتقال چند جهشي با استفاده از برهه زماني همزمان سازي صورت مي گيرد که در آن انتقال ها در برهه هاي زماني خاصي مجاز هستند و تجهيزات در يک محدوده، پيام هاي متفاوتي را همزمان ارسال نمي کنند. اين برهه زماني( time slot)، توسط تعدادي از خطوط برق که از نقطه صفر گذشته اند، مشخص مي شوند. تجهيزات RF که به خطوط برق وصل نشده اند مي توانند به صورت غيرهم زمان ارسال کنند اما پيام هاي مربوطه دوباره به صورت هم زمان توسط تجهيزات RF که به خطوط برق وصل شده اند ارسال مي شوند. در تمايز با مکانيسم هاي کلاسيک احتراز از تصادم، تجهيزات در درون يک محدوده مجاز به ارسال همان پيام به صورت هم زمان هستند. اين رويکرد که به آن simulcast مي گويند بر احتمال بسيار کم سيگنال هاي چند گانه هم زماني تکيه دارد که دريافت آن ها در گيرنده لغو شده است.
Wavenis در فرکانس هاي 433 و 868 و 915 مگاهرتز عمل مي کند که به ترتيب استانداردهاي ISM در آسيا و اروپا و آمريکا هستند. البته برخي محصولات در باند GHZ 2.4 هم کار مي کنند. حداقل و حداکثر نرخ داده به ترتيب 4.8 و 100 kb/s است و مقدار متداول اغلب حدود 19.2 kb/s است. داده ها توسط مدولاسيون FSK گوسي( GFSK) مدوله مي شوند و از جهش فرکانسي طيف گسترده( FHSS) براي کانال هاي با پهناي باند KHZ 50 استفاده مي شود.
زير لايه MAC در راه حل Wavenis حالت هم زمان شده و غير هم زمان شده را ارايه مي دهد. در يک شبکه هم زمان شده، به گره ها دسترسي SMA/CD داده مي شود. براي شبکه هاي غير هم زمان و در کاربردهايي که قابليت اتکا و اعتماد، يک الزام حياتي است( مانند آلارم ها و امنيت و غيره)، از روش CSMA/CD استفاده مي شود. زير لايه کنترل منطقي لينک ( LLC) جريان و کنترل خطا را با فريم هاي ACK در هر فريم يا در هر پنجره مديريت مي کند.
راه حل Wavenis تنها يک نوع از تجهيزات را تعريف مي کند. لايه شبکه يک درخت سلسله مراتبي چهار سطحي را مشخص مي کند. ريشه درخت، نقش يک گرد آورنده داده و يا يک گيت وي را بازي مي کند. وسيله اي که به شبکه Wavenis ملحق مي شود، در پي يافتن والديني براي خودش است. به همين منظور، وسيله مذکور درخواستي را براي وسيله اي با سطحي مشخص و کافي از کيفيت سرويس( QOS) انتشار مي دهد. مقدار QOS با در نظر گرفتن پارامترهايي مانند شاخص قدرت سيگنال دريافتي (RSSI) و انرژي باتري و تعداد وسايلي که قبلاً به اين وسيله متصل بوده اند، به دست مي آيد.
گروه کاري IETF IPV6 روي شبکه هاي شخصي بي سيم با توان کم يا 6LOWPAN، فرمت فريم و چندين مکانيسم مورد نياز براي انتقال بسته هاي IPV6 را روي شبکه هاي IEEE 802.15.4 تعريف کرده است. از اين شبکه ها به عنوان 6LOWPAN نام برده مي شود. مکانيسم هاي ارائه شده توسط 6LOWPAN عبارتند از:
- بخش بندي: از آنجا که IPV6 پشتيباني از بسته هاي 1280 بايتي را الزامي مي کند و حداکثر اندازه فريم در IEEE 802.15.4 127 بايت است.
- فشرده سازي هِدِر: که مي تواند يک هدر معمول 40 بايتي IPV6 را تا 2 بايت فشرده کند.
- پيکربندي خودکار آدرس IPV6
- شناسايي همسايه براي پروتکل LOWPAN IPV6.
چنانچه LOWPAN از توپولوژي mesh تبعيت کند درآن صورت يک پروتکل مسيريابي لازم خواهد بود. دو حالت براي اين منظور در نظر گرفته شده است: يکي را mesh under و ديگري را route over گويند. در حالت اول( شکل 2d و 3a) مسيريابي زير لايه IP با استفاده از آدرس هاي IEEE 802.15.4 انجام مي شود. در اين پيکربندي LOWPAN مانند يک لينک IP ظاهر مي شود. در حالت route over( شکل 2e و 3b) هر جهش راديويي معادل يک جهش IP است. مسيريابي در لايه IP رخ مي دهد.
تجهيزات مختلفي از 6LOWPAN وجود دارند. يکي از آنها روتر لبه اي است که يک LOWPAN را به يک شبکه ديگر متصل مي کند. يک گره mesh و يک مسيرياب وظايف مسيريابي را در حالت هاي mesh under و route over انجام مي دهد.يک ميزبان( host) وسيله ساده اي است که تنها کارآن،ارسال و يا دريافت بسته هاي IPV6 است.
Z-Wave و INSTEON از سيگنال هاي باند باريک با مدولاسيون FSK استفاده مي کنند که اجراي آنها ساده است. Wavenis از GFSK استفاده مي کند که بازده طيف بزرگتري از FSK دارد اما فناوري هاي مبتني بر IEEE 802.15.4 از مدولاسيون PSK استفاده مي کنند که پيچيده ترهستند اما نسبت سيگنال به نويز آنها( SNR) بهتراست. از طرف ديگر IEEE 802.15.4 و لايه فيزيکي Wavenis داراي تکنيک هاي طيف گسترده هستند که در مقابل تداخل چند مسيره اي و باند باريک حفاظت هايي را فراهم مي آورند.
در همين ارتباط است که سري اخير Z-Wave 400 داراي نوعي سازوکار چابکي در فرکانس است که در آن گيرنده همزمان به سه کانال مختلف فرکانسي گوش فرا مي دهد و فرستنده مي تواند از کانالي که کمترين تداخل را دارد استفاده کند.
در Z-Wave فقط کنترل کننده، جدول مسيريابي را در خود ذخيره و نگهداري مي کند اما در ZigBee سابقه کاربرد عمومي اتوماسيون خانگي استفاده از جداول مسيريابي بزرگ را پيشنهاد مي کند که براي مناطق مسکوني پر تراکم مناسب است و همين باعث افزايش حافظه مورد نياز در گره هاي ZigBee مي شود. حالت مسيريابي در همه گره هايي که از مسيريابي ZigBee mesh استفاده مي کنند به صورت ON است که N تعداد مقصدهاي فعال در شبکه است. اما در حالت مسيريابي چند نقطه به يک نقطه، حالت به صورت O(1) است. در Wavenis هر وسيله تنها مسير خودش را به سمت ريشه ذخيره مي کند بنابراين حالت مسيريابي O(1) است. ريشه که ممکن است همان محدوديت هاي ديگر گره ها را نداشته باشد مسير رسيدن به همه گره ها را در خود ذخيره مي کند.
Wavenis نيز از چندين الگوريتم رمزگذاري از جمله AES 128 بيتي پشتيباني مي کند.
ZigBee
Z-Wave
INSTEON
Wavenis
فناوري مبتني بر IP
بودند.درحالي که ZigBee و 6LOWPAN براي مقاصد عمومي طراحي شده اند،ديگرراه حل ها، کاربردهاي ويژه و خاص دارند. عملکردهاي رو به افزايش برخي از اين راه حل ها و همگرايي آنها به سمت IP، نويد دهنده اين چشم اندازاست که کاربردهاي شبکه هاي WHAN در آينده داراي کيفيت و امنيت و قابليت تعامل بهتري خواهند بود.
منبع:نشريه بزرگراه رايانه، شماره 132.
راه حل ZigBee
دو لايه پائيني ZigBee توسط استاندارد IEEE 802.15.4 تعريف شده اند ولي بقيه لايه ها توسط ZigBee تعريف شده است. نسخه اوليه IEEE 802.15.4 که ZigBee براساس آن شکل گرفته است در باندهاي فرکانسي 868 MHZ، 915 MHZ و 2.4 GHZ عمل مي کند که به ترتيب در اروپا، آمريکاي شمالي و در سراسر جهان قابل دسترس هستند. نرخ داده هم در اين سه فرکانس به ترتيب 20، 40 و 250 کيلوبايت بر ثانيه هستند. در دو باند اولي از مدولاسيون BPSK و در باند سوم از مدولاسيون O-QPSK استفاده مي شود. اين مکانيسم هاي ارتباطي با طيف گسترده توالي مستقيم( DSSS) ترکيب مي شوند.
نسخه اوليه IEEE 802.15.4که ZigBeeبر اساس آن شکل گرفته است در باندهاي فرکانسي MHZ 912MHZ 868 و 2.4GHZعمل مي کند که به ترتيب در اروپا ،آمريکاي شمالي و در سراسر جهان قابل دسترس هستند.نرخ داده هم در اين فرکانس به ترتيب 40،20و250 کيلوبيت بر ثانيه هستند.
در استاندارد IEEE 802.15.4، دو نوع روش براي دسترسي به کانال وجود دارد که يکي با beacon است و ديگري بدون beacon. beacon نوعي فريم مديريتي است و قلب شبکه هاي بدون سيم WLAN را تشکيل مي دهد). فرض نوع اول بر اين است که يک گره وجود دارد که به عنوان هماهنگ کننده شبکه شخصي( PAN) عمل مي کند که فريم هاي beacon را براي همزمان سازي شبکه ارسال مي کند. در اين حالت، زمان بين فريم هاي beacon به سه دوره زماني تقسيم مي شود:
- دوره دسترسي مشاجره اي ( CAP) که در آن از روش دسترسي چندگانه با احتراز از تصادم CSMA/CD استفاده مي شود.
- دوره زماني فارغ از مشاجره ( CFP) که در آن يک گره مي تواند در يک برهه زماني( time slot) تضمين شده عمل ارسال خود را انجام دهد.
- يک دوره زماني غيرفعال که طي آن گره ها ممکن است در حالت خواب باشند( غيرفعال باشند).
در حالت بدون beacon، وسايل از طرح ساده CSMA/CD استفاده مي کنند. استاندارد IEEE 802.15.4 امکان استفاده از فريم هاي تصديق( ACK) را براي انتقال unicast فراهم مي کند.
ZigBee سه نوع نقش را براي تجهيزات تعريف مي کند:
- هماهنگ کننده( coordinator) که متناظر با هماهنگ کننده شبکه PAN در استاندارد IEEE 802.15.4 است.
- مسيرياب ZigBee
- تجهيزات انتهايي ZigBee
سومي در واقع يک وسيله ساده با قابليت هاي بسيار محدود است. لايه شبکه ZigBee به طور خاص از آدرس دهي و مسيريابي براي توپولوژي هاي درختي و mesh( توري) پشتيباني مي کند. توپولوژي درختي که براي جمع آوري داده کافي است براساس هماهنگ کننده ZigBee عمل مي کند. اين طرح شامل مکانيسمي براي تخصيص آدرس است که تحويل داده چند جهشي( multihop) را تسهيل مي کند. در توپولوژي mesh، مسيرها بر حسب تقاضا ايجاد مي شوند و نگهداشتن آنها براساس مکانيسمي مبتني بر پروتکل مسيريابي AOVD است. اين راه کار بيشتر براي ترافيک اختياري نقطه به نقطه مورد استفاده قرار مي گيرد. راه حل ZigBee PRO امکان ارتباط چندين وسيله به يک نقطه را فراهم مي کند. تنها هماهنگ کننده ها و مسيرياب ها در عمليات مسيريابي شرکت مي کنند. دو نوع سابق از کاربرد عمومي اتوماسيون خانگي ZigBee براي شبکه هاي WHAN وجود دارد. اولين کاربرد عمومي اتوماسيون خانگي ZigBee است که تجهيزات و دستورات و ويژگي ها و استانداردها را براي مناطق مسکوني و يا مناطق تجاري با تراکم کم تعريف مي کند. بيشترين حوزه هاي کاربرد شامل روشنايي، تهويه، پرده پنجره ها و وسايل امنيتي است. دومين سابقه در خصوص مصرف هوشمند انرژي ZigBee است که بر تقاضاي انرژي و مديريت بار تمرکز دارد. اين کاربرد بيشتر متوجه ارتباط بين وسايل خانگي و شرکت تأمين کننده انرژي است و نيازمند امنيت بيشتري در مقايسه با شبکه هاي ZigBee WHAN معمولي است. همچنين محصول آينده در اين زمينه يعني ZigBee RF4CE نوعي ارتباط بين دو وسيله را فراهم مي کند که بيشتر براي وسايل الکترونيکي خانگي به کار مي رود که از قابليت هاي شبکه سازي mesh استفاده نمي کند.
راه حل Z-Wave
Z-Wave عمدتاً در باند فرکانسي MHZ ISM 900 عمل مي کند( مثلاً MHZ 908 در آمريکا). Z-Wave امکان ارسال داده با سرعت هاي 9.6 و 40 kb/s را با استفاده از مدولاسيون BFSK مي دهد. سري جديد Z-Wave 400 از باند GHZ 2.4 پشتيباني مي کند و نرخ بيت آن تا 200 kb/s است.
لايه MAC مربوط به Z-Wave مکانيسم احتراز از برخوردي را تعريف مي کند که امکان ارسال فريم را در زمان در دسترس بودن کانال فراهم مي کند. در صورتي که کانال در دسترس نباشد، انتقال به زماني ديگر موکول مي شود و اين زمان به صورت تصادفي است. لايه انتقال ارتباط بين دو گره متوالي را مديريت مي کند و اين لايه يک مکانيسم انتخابي براي انتقال مجدد را براساس تصديق( ACK) فراهم مي کند.
Z-Wave دو نوع از تجهيزات را تعريف مي کند: کنترل کننده ها ( controllers) و پيروها( slaves). کنترل کننده ها دستورات را صادر و به پيروها ارسال مي کنند و تجهيزات پيرو دستورات را اجرا مي کنند.
لايه مسيريابي Z-Wave عمل مسيريابي را براساس رويکرد مسيريابي از منبع انجام مي دهد. وقتي يک کنترل کننده بسته اي را ارسال مي کند، در برگيرنده مسيري که بايد طي کند نيز هست. هر بسته مي تواند تا چهار hop ارسال شود که براي حالت مسکوني کافي است و سربار ناشي از بسته مسيريابي از منبع را بسيار محدود مي کند. هر کنترل کننده داراي جدولي است که توپولوژي کل شبکه را در بر دارد. يک کنترل کننده قابل حمل( مثلاً يک کنترل از راه دور) ابتدا سعي مي کند از طريق ارسال مستقيم به مقصد برسد. اگر در اين کار موفق نشود، کنترل کننده موقعيت اش را تخمين مي زند و بهترين مسير را براي رسيدن به مقصد محاسبه مي کند. خود تجهيزات پيرو هم ممکن است مانند يک مسيرياب عمل کنند. در اين صورت تنها مسيرهاي استاتيک را در خود ذخيره مي کنند( بيشتر، مسيرهاي به سمت کنترل کننده ها) و مجاز هستند بدون اينکه درخواستي دريافت کرده باشند، پيام هايي را به ديگر گره ها بفرستند.
تجهيزات پيرو براي سنسورهاي پايش مناسب هستند که درآنها تأخير ناشي از سرکشي به گره ها قابل قبول است و همچنين براي فعال کننده هايي مناسب هستند که در واکنش به دستورات فعال سازي عمل مي کنند. مسيريابي تجهيزات پيرو براي کاربردهاي ارسال درخواست نشده و فوري استفاده مي شوند مثلاً براي فعال سازي آلارم.
راه حل INSTEON
تجهيزات INSTEON به صورتي هستند که هرکدام از آنها مي تواند نقش فرستنده يا گيرنده و يا رله کننده را داشته باشد.ارتباط بين تجهيزاتي که در يک محدوده نيستند توسط رويکردهاي چند جهشي ممکن مي شوند که از بسياري جنبه ها با تکنيک هاي متداول متفاوت هستند. هر وسيله اي پيام هاي دريافتي را مجدداً ارسال مي کند مگر اينکه خودش مقصد پيام باشد.همانند حالت Z-Wave، حداکثر تعداد جهش ها چهار تا است . انتقال چند جهشي با استفاده از برهه زماني همزمان سازي صورت مي گيرد که در آن انتقال ها در برهه هاي زماني خاصي مجاز هستند و تجهيزات در يک محدوده، پيام هاي متفاوتي را همزمان ارسال نمي کنند. اين برهه زماني( time slot)، توسط تعدادي از خطوط برق که از نقطه صفر گذشته اند، مشخص مي شوند. تجهيزات RF که به خطوط برق وصل نشده اند مي توانند به صورت غيرهم زمان ارسال کنند اما پيام هاي مربوطه دوباره به صورت هم زمان توسط تجهيزات RF که به خطوط برق وصل شده اند ارسال مي شوند. در تمايز با مکانيسم هاي کلاسيک احتراز از تصادم، تجهيزات در درون يک محدوده مجاز به ارسال همان پيام به صورت هم زمان هستند. اين رويکرد که به آن simulcast مي گويند بر احتمال بسيار کم سيگنال هاي چند گانه هم زماني تکيه دارد که دريافت آن ها در گيرنده لغو شده است.
راه حل Wavenis
Wavenis در فرکانس هاي 433 و 868 و 915 مگاهرتز عمل مي کند که به ترتيب استانداردهاي ISM در آسيا و اروپا و آمريکا هستند. البته برخي محصولات در باند GHZ 2.4 هم کار مي کنند. حداقل و حداکثر نرخ داده به ترتيب 4.8 و 100 kb/s است و مقدار متداول اغلب حدود 19.2 kb/s است. داده ها توسط مدولاسيون FSK گوسي( GFSK) مدوله مي شوند و از جهش فرکانسي طيف گسترده( FHSS) براي کانال هاي با پهناي باند KHZ 50 استفاده مي شود.
زير لايه MAC در راه حل Wavenis حالت هم زمان شده و غير هم زمان شده را ارايه مي دهد. در يک شبکه هم زمان شده، به گره ها دسترسي SMA/CD داده مي شود. براي شبکه هاي غير هم زمان و در کاربردهايي که قابليت اتکا و اعتماد، يک الزام حياتي است( مانند آلارم ها و امنيت و غيره)، از روش CSMA/CD استفاده مي شود. زير لايه کنترل منطقي لينک ( LLC) جريان و کنترل خطا را با فريم هاي ACK در هر فريم يا در هر پنجره مديريت مي کند.
راه حل Wavenis تنها يک نوع از تجهيزات را تعريف مي کند. لايه شبکه يک درخت سلسله مراتبي چهار سطحي را مشخص مي کند. ريشه درخت، نقش يک گرد آورنده داده و يا يک گيت وي را بازي مي کند. وسيله اي که به شبکه Wavenis ملحق مي شود، در پي يافتن والديني براي خودش است. به همين منظور، وسيله مذکور درخواستي را براي وسيله اي با سطحي مشخص و کافي از کيفيت سرويس( QOS) انتشار مي دهد. مقدار QOS با در نظر گرفتن پارامترهايي مانند شاخص قدرت سيگنال دريافتي (RSSI) و انرژي باتري و تعداد وسايلي که قبلاً به اين وسيله متصل بوده اند، به دست مي آيد.
راه حل هاي مبتني بر IP
گروه کاري IETF IPV6 روي شبکه هاي شخصي بي سيم با توان کم يا 6LOWPAN، فرمت فريم و چندين مکانيسم مورد نياز براي انتقال بسته هاي IPV6 را روي شبکه هاي IEEE 802.15.4 تعريف کرده است. از اين شبکه ها به عنوان 6LOWPAN نام برده مي شود. مکانيسم هاي ارائه شده توسط 6LOWPAN عبارتند از:
- بخش بندي: از آنجا که IPV6 پشتيباني از بسته هاي 1280 بايتي را الزامي مي کند و حداکثر اندازه فريم در IEEE 802.15.4 127 بايت است.
- فشرده سازي هِدِر: که مي تواند يک هدر معمول 40 بايتي IPV6 را تا 2 بايت فشرده کند.
- پيکربندي خودکار آدرس IPV6
- شناسايي همسايه براي پروتکل LOWPAN IPV6.
چنانچه LOWPAN از توپولوژي mesh تبعيت کند درآن صورت يک پروتکل مسيريابي لازم خواهد بود. دو حالت براي اين منظور در نظر گرفته شده است: يکي را mesh under و ديگري را route over گويند. در حالت اول( شکل 2d و 3a) مسيريابي زير لايه IP با استفاده از آدرس هاي IEEE 802.15.4 انجام مي شود. در اين پيکربندي LOWPAN مانند يک لينک IP ظاهر مي شود. در حالت route over( شکل 2e و 3b) هر جهش راديويي معادل يک جهش IP است. مسيريابي در لايه IP رخ مي دهد.
تجهيزات مختلفي از 6LOWPAN وجود دارند. يکي از آنها روتر لبه اي است که يک LOWPAN را به يک شبکه ديگر متصل مي کند. يک گره mesh و يک مسيرياب وظايف مسيريابي را در حالت هاي mesh under و route over انجام مي دهد.يک ميزبان( host) وسيله ساده اي است که تنها کارآن،ارسال و يا دريافت بسته هاي IPV6 است.
بحث در مورد راه حل ها و مقايسه آنها
لايه فيزيکي
Z-Wave و INSTEON از سيگنال هاي باند باريک با مدولاسيون FSK استفاده مي کنند که اجراي آنها ساده است. Wavenis از GFSK استفاده مي کند که بازده طيف بزرگتري از FSK دارد اما فناوري هاي مبتني بر IEEE 802.15.4 از مدولاسيون PSK استفاده مي کنند که پيچيده ترهستند اما نسبت سيگنال به نويز آنها( SNR) بهتراست. از طرف ديگر IEEE 802.15.4 و لايه فيزيکي Wavenis داراي تکنيک هاي طيف گسترده هستند که در مقابل تداخل چند مسيره اي و باند باريک حفاظت هايي را فراهم مي آورند.
کانال منفرد در مقابل کانال چندگانه
در همين ارتباط است که سري اخير Z-Wave 400 داراي نوعي سازوکار چابکي در فرکانس است که در آن گيرنده همزمان به سه کانال مختلف فرکانسي گوش فرا مي دهد و فرستنده مي تواند از کانالي که کمترين تداخل را دارد استفاده کند.
لايه پيوند( Link layer): قابليت اعتماد
تأخير
لايه شبکه
در Z-Wave فقط کنترل کننده، جدول مسيريابي را در خود ذخيره و نگهداري مي کند اما در ZigBee سابقه کاربرد عمومي اتوماسيون خانگي استفاده از جداول مسيريابي بزرگ را پيشنهاد مي کند که براي مناطق مسکوني پر تراکم مناسب است و همين باعث افزايش حافظه مورد نياز در گره هاي ZigBee مي شود. حالت مسيريابي در همه گره هايي که از مسيريابي ZigBee mesh استفاده مي کنند به صورت ON است که N تعداد مقصدهاي فعال در شبکه است. اما در حالت مسيريابي چند نقطه به يک نقطه، حالت به صورت O(1) است. در Wavenis هر وسيله تنها مسير خودش را به سمت ريشه ذخيره مي کند بنابراين حالت مسيريابي O(1) است. ريشه که ممکن است همان محدوديت هاي ديگر گره ها را نداشته باشد مسير رسيدن به همه گره ها را در خود ذخيره مي کند.
معيارهاي مسيريابي
تأخير مربوط به تغيير مسير
قابليت هاي اتکاي انتها به انتها
لايه نرم افزار کاربردي
امنيت
Wavenis نيز از چندين الگوريتم رمزگذاري از جمله AES 128 بيتي پشتيباني مي کند.
اتصال به اينترنت
استانداردسازي و پذيرش بازار
نتيجه گيري
ZigBee
Z-Wave
INSTEON
Wavenis
فناوري مبتني بر IP
بودند.درحالي که ZigBee و 6LOWPAN براي مقاصد عمومي طراحي شده اند،ديگرراه حل ها، کاربردهاي ويژه و خاص دارند. عملکردهاي رو به افزايش برخي از اين راه حل ها و همگرايي آنها به سمت IP، نويد دهنده اين چشم اندازاست که کاربردهاي شبکه هاي WHAN در آينده داراي کيفيت و امنيت و قابليت تعامل بهتري خواهند بود.
منبع:نشريه بزرگراه رايانه، شماره 132.
/ج