دوشنبه، 27 آبان 1398

واکنش صحیح به شوخی‌های خشن و زشت کودکان

پرسش :

نسبت به شوخی‌های خشن و زشت کودکان چگونه واکنش نشان دهیم؟

پاسخ :
همه اینها ناشی از یادگیری است. وقتی کودک دست به کار بدی می زند و می خندیم، او فکر می کند که کار خوبی انجام داده است و دیگران را خندانده است. پس این کار را تکرار می کند. اگر نمی خواهیم فرزندمان دست به کارهای زشت بزند یا کلام زشتی از زبان او بشنویم، نباید در برابر چنین رفتارهایی بخندیم، زیرا خنده برای او یعنی تشویق. باید اخم کنیم و صحنه را ترک کنیم. ولی وقتی کار خوبی انجام داد، فورا به او جایزه بدهیم و برایش توضیح بدهیم که این جایزه به دلیل کار خوبی است که انجام داده ای.

این نوعی یادگیری است که نسبت به یادگیری های شرطی از سطح بالاتری برخوردار است و نام آن یادگیری عاملی یا وسیله ای است. یعنی ما به وسیله ای به رفتارهای خوب فرزندمان پاداش می دهیم و به او یاد می دهیم که این کار باید دوام و ثبات داشته باشد.

​​​​​​​منبع: پاسخ به والدین، دکتر سیما فردوسی، تهران: انتشارات صابرین، چاپ سیزدهم، 1394.