چهارشنبه، 26 آذر 1399

پرسش های مردمی از پیامبر اسلام

پرسش :

قرآن کریم چه موضوعاتی را به عنوان سؤالات مردم از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) نقل نموده است؟

پاسخ :
در قرآن مجید سؤالات فراوانى با الفاظ و تعبیرات مختلف وجود دارد. اما لازم به ذکر است که در قرآن مجید 15 جمله با «یسئلونک» شروع شده، که خداوند طىّ آن سؤالات مردم از پیامبر(صلى الله علیه وآله) را نقل کرده، و سپس پاسخ آنها را بیان مى دارد. این 15 آیه بر محور 12 موضوع دور مى زند. توجّه کنید:

1. «هلال ماه» و اینکه هدف از آفرینش ماه و تغییرات آن چیست؟ این موضوع در آیه 189 سوره بقره مورد بحث قرار گرفته است.

2. «انفاق» و اینکه چه چیز و به چه کسانى انفاق نماییم؟ این مطلب در آیات 215 و 219 سوره بقره مطرح شده است.

3. «ماه هاى حرام» و اینکه جنگ در این ماهها چه حکمى دارد؟ این موضوع در آیه 217 سوره بقره مورد بحث قرار گرفته است.

4. «شراب و قمار» موضوع دیگرى است، که در آیه 219 سوره بقره مورد بحث قرار گرفته است.

5. «یتیمان و کودکان بى سرپرست» موضوع مهمّ دیگرى است که مردم در مورد آن از پیامبر خود سؤال کرده، و خداوند سؤال و جواب مربوط به آن را در آیه شریفه 220 سوره بقره مطرح کرده است.

6. «عادت ماهانه زنان» موضوع دیگرى است که در آیه 222 سوره بقره به آن پرداخته شده است.

7. «خوردنى هاى حلال» نیز از جمله موضوعات مورد سؤال مردم زمان پیامبر(صلى الله علیه وآله) بوده، که در آیه شریفه 4 سوره مائده بدان اشاره شده است.

8. «قیامت و زمان برپایى آن» موضوع دیگرى است که از آن پرسیده شده و آیه 187 سوره اعراف و آیه 42 سوره نازعات به آن پرداخته است.

9. «انفال» نهمین موضوع مورد بحث است. این مطلب در آیه اوّل سوره انفال آمده است.

10. «روح» موضوع دیگرى است که در آن زمان و در هر عصر و زمانى مورد پرسش انسان هاست. این مطلب در آیه 58 سوره اسراء آمده است.

11. «جبال و کوه ها» موضوع مورد بحث دیگرى است که در آیه 105 سوره طه آمده است.

12. «ذوالقرنین» که از موضوعات تاریخى است، از دیگر موضوعات این مبحث است، که در آیه شریفه 83 سوره کهف به آن اشاره شده است.

منبع: از تو سوال مى کنند، مکارم شیرازى، ناصر، تهیه و تنظیم: علیان نژادى، ‏ابوالقاسم، مدرسة امام على بن ابى طالب (علیه السلام‏)، قم‏، 1387 شمسی،‏ چاپ: دوم‏، ص 13.