اصول تغذیه در ماه مبارک رمضان

وقتی که گرسنگی بر ما غلبه می‌کند و موقع افطار که می‌شود، چشمان خودمان را می‌بندیم و هر چیزی که دم دست ما باشد را میخوریم. باید در انتخاب های تان دقت کنید تا مبتلا به درد معده و ضعف عضلات نشوید.
يکشنبه، 22 ارديبهشت 1398
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: سجاد رستمی چورتی
موارد بیشتر برای شما
اصول تغذیه در ماه مبارک رمضان
افطار را ابتدا با مقداری آب گرم و خرما، خوردن آغاز کنید، چون معده در طول روز خالی بود و وقتی با آب گرم و خرما شروع می کنید، معده شما هم گرم می‌شود.
 

مقدمه 

هر چقدر به زمان افطار نزدیک می‌شویم اشتیاق ما برای غذا خوردن خیلی بیشتر می‌شود و بی صبرانه منتظر هستیم تا صدای اذان از مساجد بلند شود و ما به سفره غذا حمله کنیم و شکم خودمان را که در طول روز پاکسازی شده بود را با انواع غذاها با طبیعت های مختلف پُر سازیم و غافل می‌شویم از این حدیث رسول اکرم‌ (صلی الله علیه و آله و سلم) که فرمودند: معده خانه همه بیماری هاست و کم خوری و پرهیز در راس همه داروها است. [1]  برای اینکه از سلامت جسم در کنار سلامت روح در ماه مبارک رمضان برخوردار باشید باید در سبک غذا خوردن های خودتان تجدید نظر کنید. 
 

1. کم خوری و پرهیز از پُرخوری 

یکی از فلسفه های ماه مبارک رمضان این است که انسان خودش را عادت دهد تا کمتر غذا بخورد و حال مردمان فقیر را درک کند.  شایسته نیست که فردی این فلسفه را بداند و در زمان افطار و سحری نتواند جلوی خودش را بگیرد و معده بیچاره خودش را مملو از غذاهای مختلف کند. 

یادآوری : معده خالی در هنگام افطار تحمل غذای سنگین را ندارد بنابراین خوردن غذا‌های سبک و سهل الهضم، کم حجم و پر کالری و تقریبا نرم برای افطار مناسب‌ تر است. در زمان افطار معده خودتان را کامل پر نکنید چون با این کار سبب فشار به او می شوید و به مرور زمان مبتلا به درد معده می شوید. 

امیرمؤمنان علی(علیه‌السلام )  به کمیل می‌فرماید: ای کمیل معده خود را به خوراک، سنگین مکن و برای آب جایی و برای نفس و دم مجالی بگذار! و دست از خوراکی بکش در حالی که هنوز اشتها داری؛ پس اگر چنین کنی خوراکی برایت طیب و گوارا خواهد شد؛ زیرا صحت و سلامت تن به کم‌ خوردن و کم نوشیدن است. [2]
 

2. نان و پنیر و سبزی در راس افطار نباشد

چون در زمان افطار معده خالی است و طبع این خوراکی ها هم سرد است برای معده مضر است. بهتر است بجای این غذا ها در هنگام افطار، سوپ یا فرنی گرم یا حلوای آرد گندم بخورید. 
 

3. پرهیز از غذا های آماده و فست فود

ماه رمضان ماه اصلاح نفس، اصلاح رفتار و اصلاح سبک غذای است. برخی ها به خوردن غذاهای حاضری عادت کردند و در ماه رمضان هم آن عادت را ادامه می‌دهند و از آن لذت اساسی که باید بر سر سفره افطار باشد، بی بهره هستند. این غذا ها ارزش غذایی بسیار کمی دارد و زمینه ساز انواع بیماری ها می‌شوند. غذاهای آماده مانند سوسیس، کالباس، همبرگر، انواع پیتزا، تن ماهی و….. مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین نمی‌کنند و با افزایش چربی و اشباع نمک در بدن، زمینه پیدایش انواع بیماری های قلبی و عروقی را فراهم می‌سازد. [3] 
 

4. خرما و آب ولرم بخورید

افطار را ابتدا با مقداری آب گرم و خرما، خوردن آغاز کنید، چون معده در طول روز خالی بود و وقتی با آب گرم و خرما شروع می کنید، معده شما هم گرم می‌شود. اما اگر با غذای طبع سرد شروع کنید مبتلا به درد معده می شوید. 
 

کارهای دیگری که در هنگام افطار، نباید آنها را انجام دهید

از آشامیدن آب یخ یا نوشابه خیلی سرد پرهیز کنید. وعده افطار، از چای پررنگ استفاده نشود. مصرف بیش از حد مواد غذایی شیرین و چرب هنگام افطار، باعث تشنگی می‌شود و مصرف زیاد نوشیدنی‌ها، به‌ ویژه مایعات خنک، با رقیق کردن اسید و آنزیم‌های دستگاه گوارش سبب اختلال در هضم و جذب مواد غذائی می‌شود و مشکلاتی مانند درد شکم و نفخ را ایجاد می‌کند. 
 

زمان شام

یک نکته ای را که خیلی ها رعایت نمی‌کنند زمان خوردن شام بعد از افطار است. باید بین افطار روزه و وعده اصلی غذا حداقل 15 دقیقه فاصله ایجاد شود. 

یادآوری: نیازی به مصرف زیاد غذا در وعده های افطار، شام و سحر نیست زیرا بدان واجد مکانیسم تنظیمی ست که در خلال روزی داری فعال می شود و چربی بدن بطور موثر مصرف می شود. مشکلات سلامت در نتیجه مصرف زیاد غذا و غذاهایی رژیم نامتعادل ممکن است نمایان شود و خواب ناکافی را سبب می شوند.
 

شستن دست ها و وضو گرفتن

قبل از اینکه بخواهید غذا خوردن را شروع کنید بهتر است که دستان خودتان را بشویید و پاکیزه بر سفر وارد شوید. 
 

آثار شستن دست ها و وضو گرفتن

1 . رزق را زیاد می کند 
2 . فقر را برطرف می سازد. پیامبر اکرم می فرماید: وضو گرفتن قبل از غذا فقر را از بین می‌برد و وضو گرفتن بعد از آن، هم و غم را از بین می‌برد.
3 . هم و پریشانی را زایل می کند 
4 . بر عمر می افزاید 
5 . نور چشم را زیاد می کند 
6 . نعمت را پایدار می کند 
7 . بیماری را دور می سازد

پی نوشت: 
[1] حسین مردانپور، طب النبی، قم: اسماء الزهرا، چاپ: 12، 1395،صفحه 2. 
[2] محمدباقر مجلسی، بحار الانوار، بیروت: دار احیاء التراث العربی، 1407 ق، جلد 77، صفحه 415 - بشارهًْ المصطفی 29 - تحف‌العقول 171.
[3] هفته نامه سلامت، شماره 13، 1383/12/1، صفحه 7.


سبک زندگی مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط