چرا همیشه گرسنه ام؟ (بخش سوم)

احساس سیری پس از غذا خوردن یکی از لذت هایی است که همه ما در طول زندگی بارها و بارها تجربه کرده ایم. از سویی احساس گرسنگی به همان میزان آزار دهنده است، خصوصاً اگر به صورت مکرر اتفاق بیافتد. در بخش اول و دوم این مقاله به برخی علل این مشکل اشاره کردیم. در این بخش نیز به نکات دیگری می پردازیم. با ما همراه باشید.
شنبه، 13 مهر 1398
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: سید مصطفی سید آقامیری
موارد بیشتر برای شما
چرا همیشه گرسنه ام؟ (بخش سوم)
پژوهش ها نشان داده استرس زیاد ارتباطی نزدیک با افزایش اشتها دارد.
 

1. کالری مورد نیاز خود را از طریق نوشیدن دریافت می کنید

غذاهای مایع و جامد هر کدام به نحوی می توانند بر میزان اشتهای شما تأثیر گذار باشند.
 
اگر عادت دارید بیشتر غذاهای مایع مانند انواع اسموتی و سوپ بنوشید، احتمالا نسبت به افرادی که غذاهای جامد میل می کنند، بیشتر احساس گرسنگی خواهید کرد.
 
یکی از دلایل اصلی این موضوع این است که غذاهای مایع با سرعت بیشتری از معده شما عبور کرده و در نتیجه زودتر معده تان خالی شده و احساس گرسنگی خواهید کرد.
 
بعلاوه برخی پژوهش ها نشان می دهند که خوردن غذاهای مایع در مقایسه با غذاهای جامد کمتر می توانند موجب ترشح هورمون های سیری و توقف ترشح هورمون های گرسنگی شوند و در نتیجه کمتر احساس سیری خواهید کرد.
 
از سویی خوردن غذاهای مایع نسبت به غذاهای جامد به وقت کمتری نیاز دارد. این امر موجب می شود وقتی غذاهای مایع می خورید، بیشتر بخورید، زیرا مغز فرصت نمی کند سیگنال های سیری را به سرعت از بدن دریافت کند.
 
در یک مطالعه، افرادی که به عنوان میان وعده یک غذای مایع را میل کرده بودند، نسبت به افرادی که غذای جامد خورده بودند، بیشتر احساس گرسنگی می کردند. همچنین این افراد نسبت به کسانی که غذای جامد خورده بودند، در طول روز 400 کالری بیشتر مصرف کرده بودند.  
 
بهتر است برای اینکه در طول روز کمتر احساس گرسنگی کنید، بیشتر به مصرف غذاهای جامد روی آورید.
 

2. شاید زیاد استرس دارید

پژوهش ها نشان داده استرس زیاد ارتباطی نزدیک با افزایش اشتها دارد.
 
انسان وقتی دچار استرس می شود، ترشح هورمون کورتیزول در بدن افزایش می یابد. ترشح زیاد هورمون کورتیزول موجب افزایش احساس گرسنگی می شود. به همین خاطر است که اگر اضطراب مزمن دارید و یا شرایطی دارید که همیشه تحت استرس هستید، احتمالاً در کنار استرس همیشگی، گرسنگی همیشگی را نیز تجربه خواهید کرد.
 
در یک مطالعه 59 زن در عرض استرس قرار گرفتند و سپس مشاهده شد نسبت به افرادی که استرس نداشتند، در طول روز کالری بیشتری مصرف می کردند و نسبت به مصرف غذاهای شیرین، تمایل بیشتری از خود نشان می دادند.
 
مطالعه ای دیگر به بررسی عادات غذایی 350 دختر جوان پرداخت. افرادی که سطح استرس بالاتری داشتند، نسبت به دخترانی که استرس کمتری داشتند، کمتر می خوردند. همچنین نکته جالب اینجاست که افزایش سطح استرس با خوردن غذاهای ناسالم از جمله انواع اسنک، چیپس، پفک و .. ارتباط مستقیم داشت.
 
راهبردهای مختلفی وجود دارد که به کمک آن ها می توانید میزان استرس خود را کاهش دهید. ورزش و نفس عمیق دو مورد از بهترین روش های کاهش استرس محسوب می شوند.
 

3. مصرف برخی داروها

همانطور که می دانید یکی از عوارض جانبی برخی داروها افزایش اشتهاست.
 
برخی از داروهایی که ممکن است مصرفشان اشتهای انسان را افزایش دهد عبارتند از داروهای روان پریشی (مانند کلوزاپین و الانزاپین)، داروهای ضد اسردگی، داروهای تثبیت کننده خلق، کورتیکواستروئیدها (کورتون ها) و داروهای ضد تشنج.
 
بعلاوه برخی داروهای درمان دیابت از جمله انسولین و تیازولیدیندیون ها نیز می توانند موجب افزایش احساس گرسنگی و اشتها شوند.
 
همچنین برخی پژوهش ها نشان داده اند داروهای کنترل بارداری نیز ممکن است اشتهای فرد مصرف کننده را تحریک کنند، اما این موضوع پشتوانه پژوهشی قوی ای ندارد.
 
اگر فکر می کنید علت اصلی افزایش احساس گرسنگی و اشتهای شما مصرف دارو است، بهتر است موضوع را با پزشک خود در میان گذاشته تا در صورت امکان گزینه های درمانی دیگری را به شما پیشنهاد دهد. معمولاً برای درمان بسیاری از بیماری ها داروهای جایگزینی وجود دارد که موجب تحریک اشتها نمی شوند.
 

4. سریع غذا می خورید

سرعت غذا خوردن شما می تواند نقشی مهم و جدی بر میزان گرسنگی شما داشته باشد.
 
تحقیقات بسیاری نشان داده افرادی که سریع تر غذا می خورند، اشتهاب بیشتری داشته و تمایل زیادی به پرخوری از خود نشان می دهند. همچنین احتمال ابتلای این افراد به اضافه وزن و چاقی بیش از افرادی است که آهسته می خورند.
 
مطالعه ای که بر روی 30 زن انجام شد، نشان داد زنانی که سریع تر غذا می خورند، در هر وعده غذایی 10 درصد کالری بیشتری مصرف نموده و در مقایسه با افرادی که کندتر غذا می خوردند، در طول روز کمتر احساس سیری می کنند.
 
مطالعه دیگری به مقایسه تأثیر سرعت خوردن در افراد دیابتی پرداخت. افرادی که با سرعت کمتری غذا می خوردند نسبت به افرادی که سرع تر می خوردند، سریع تر احساس سیری نموده و 30 دقیقه پس از مصرف مصرف غذا کمتر احساس گرسنگی می کردند.
 
این تأثیر بیشتر به خاطر این است که افرادی که سریع غذا می خوردند غذا را به خوبی نمی جوند و از سویی به خاطر تند خوری توجهی به میزان مصرفشان ندارند. اگر غذا را خوب بجوید، مطمئن باشید دیرتر احساس گرسنگی خواهید کرد. از سویی خوب جویدن غذا مستلزم آرام خوردن است.
 
بعلاوه، آهسته خوردن و خوب جویدن غذا این فرصت را به مغز می دهد تا هورمون های ضد گرسنگی را ترشح نموده و از سویی سیگنال های احساس سیری را از بدن دریافت نماید.
 
این تکنیک های بخشی از فرآیند خوردن ذهن آگاهانه به شمار می آیند.
 
اگر زیاد گرسنه می شوید، احتمالاً آرام غذا خوردن به کاهش این احساس در طول روز کمک خواهد نمود. سعی کنید قبل از شروع وعده غذایی چند نفس عمیق بکشید و با برداشتن لقمه های کوچک و جویدن صحیح و کامل سعی کنید سرعت خوردنتان را کاهش دهید.
 

5. شاید به بیماری خاصی مبتلا هستید

گرسنگی مکرر و همیشگی ممکن است علامتی از یک بیماری باشد.
 
در مرحله اول باید توجه نمود یکی از نشانه های اصلی ابتلا به دیابت احساس گرسنگی مکرر است. احساس ضعف ممکن است نتیجه افزایش شدید سطح قند خون باشد. اگر احساس گرسنگی همراه با علائم دیگری همچون تشنگی شدید، کاهش وزن و خستگی شدید باشد، احتمال ابتلا به دیابت بیشتر است.
 
پر کاری تیروئید یکی دیگر از بیماری هایی است که می تواند با افزایش احساس گرسنگی مرتبط باشد. این بدین سبب است که پرکاری تیروئید موجب ترشح هورمون های تیروئید شده و در نتیجه از این طریق اشتهای فرد افزایش قابل ملاحظه ای خواهد یافت.
 
افت قند خون نیز ممکن است موجب افزایش احساس گرسنگی گردد. اگر برای مدت طولانی غذا نخورید، و یا غذاهای سرشار از کروبوهیدرات ها و قند تسویه شده مصرف کنید، احتمال افت قند خون در شما افزایش می یابد.
 
از سویی افت قند خون ممکن است با بیماری های دیگری همچون دیابت نوع 2، پر کاری تیروئید و نارسایی کلیه، مرتبط باشد.
 
از سویی گرسنگی شدید ممکن است علامت بیماری هایی همچون افسردگی، اضطراب و سندرم پیش از قاعدگی باشد.
 
اگر فکر می کنید به یکی از بیماری هایی که در بالا ذکر شد مبتلا هستید، لازم است موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا با آزمایش ها و بررسی های دقیق به درستی و یا نادرستی حدس خود پی ببرید.
 
منبع: سایت هلث لاین


سبک زندگی مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط