عفونت باکتریایی ریه

عفونتهای باکتریایی می‌توانند چندین مشکل را در سلامت بوجود آورده و خصوصاً ریه‌ها را تحت تأثیر قرار دهند. در این مقاله برخی از چنین عفونتهایی را مورد بحث قرار خواهیم داد.
چهارشنبه، 15 شهريور 1396
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: علی اکبر مظاهری
موارد بیشتر برای شما
عفونت باکتریایی ریه
عفونت باکتریایی ریه

مترجم: رزیتا ملکی‌زاده
منبع:راسخون
 

عفونتهای باکتریایی می‌توانند چندین مشکل را در سلامت بوجود آورده و خصوصاً ریه‌ها را تحت تأثیر قرار دهند. در این مقاله برخی از چنین عفونتهایی را مورد بحث قرار خواهیم داد.
عفونتهای ناشی از باکتری را عفونتهای باکتریایی می‌نامند. عفونتهای ریوی اغلب از این نوع می‌باشند. چندین بیماری ریوی از جمله، سل، پنومونی باکتریایی، برونشیت مزمن و آسم می‌توانند توسط باکتریها ایجاد شوند. یکی از پرسشهای متداول در خصوص عفونتهای باکتریایی این است که «آیا این عفونتها مسری می‌باشند؟» پاسخ این است که، این امر به نوع عفونتی بستگی دارد که به آن مبتلا شده‌اید. عفونت باکتریایی ریه می‌تواند در صورت عدم درمان زود و به موقع موجب بروز چندین مشکل در سلامت شود. عفونت مزمن ریوی قطعاً یکی از خطرناکترین بیماریها است، به این دلیل که به تدریج ظرفیت حیاتی ریه‌ها را برای جذب اکسیژن کاهش می‌دهد.

علل

چندین روش ممکن برای ورود باکتری به بدن ما وجود دارد که نخستین آنها از طریق هوا و به عبارتی هوای استنشاقی ما است. گاهی اوقات عفونتهای باکتریایی به دلیل وجود آلاینده‌ها یا آلودگی مواد غذایی و نوشیدنی بوجود می‌آیند. مناطق مرطوب برای رشد باکتریها محیطی مناسب به حساب می‌آیند. بسته به توان ایمنی فرد در مقابل حمله باکتری، بدن او به عفونت باکتریایی واکنش نشان می‌دهد. استنشاق آلاینده‌ها، گازهای سمی، گرد و غبار و سایر مواد مضر، توان ریه و سیستم ایمنی بدن ما را تضعیف ساخته و در نتیجه ما را در معرض حملات پاتوژن‌ها (عوامل بیماری زا) قرار می‌دهد.

علائم

عفونتهای باکتریایی ریه معمولاً از طریق علائمی همچون سرفه، درد قفسه سینه، گلو درد، تب و غیره خود را نشان می‌دهند.

بیماریهای ناشی از باکتری‌های مضر

در ادامه چند بیماری عمده ریوی که ناشی از باکتری می‌باشند را مورد بحث قرار می‌دهیم. شناخت آنها بسیار اهمیت دارد و تمام تلاش خود را در دوری گزیدن از آنها بکار بندید.

سل (TB)

مرض سل به علت وجود گونه‌های باکتریایی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس (Mycobacterium tuberculosis)، ایجاد شده که یک عفونت ریوی مزمن خطرناک به حساب می‌آید. این بیماری بر عملکرد و قابلیت حمل اکسیژن ریه‌های ما تأثیر می‌گذارد. فرد مبتلا به مرض سل علائمی مانند سرفه مداوم، خلط تغییر رنگ داده شده و یا وجود رگه‌هایی از خون در خلط، درد نامنظم قفسه سینه، همچنین احساس ناراحتی در حین تنفس را از خود نشان می‌دهد. این عفونت زمان زیادی را برای ظاهر شدن صرف کرده و معمولاً در ابتدا با آنفولانزا یا سرماخوردگی اشتباه گرفته می‌شود. سل یک بیماری مسری است و هنگامی که فرد مبتلا سرفه یا عطسه نماید، سرایت می‌کند. فرد مبتلا به بیماری سل بایستی از وسایل شخصی جدا مانند ظروف، دستمال، لباس و غیره استفاده نماید.

پنومونی باکتریایی

اصطلاح پزشکی التهاب ریه را پنومونی گویند که به خصوص آلوئول‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این وضعیت می‌تواند به دلایل مختلفی اتفاق افتد که یکی از آنها عفونت باکتریایی در ریه‌ها می‌باشد. پنومونی باکتریایی ناشی از باکتری استرپتوکوک پنومونیه می‌باشد. علائم اولیه آن سرفه و تب همراه با لرز، خستگی، تنگی نفس و درد قفسه سینه می‌باشند. در سالمندان پنومونی همچنین می‌تواند موجب بروز اختلال حواس یا گیجی شود.

برونشیت حاد

اگرچه برونشیت حاد عموماً ناشی از ویروس است، اما باکتری‌هایی مانند مایکوپلاسما پنومونیه (Mycoplasma pneumoniae)، کلامیدوفیلا پنومونیه (Chlamydophila pneumoniae)، و بوردتلا پرتوزیس (Bordetella pertussis) در حدود 10% موارد دخیل می‌باشند. این بیماری یک وضعیت التهابی است که مرتبط با برونش می‌باشد. علائم آن سرفه که اغلب خلط دار است را شامل می‌شود.

اقدامات احتیاطی و پیشگیرانه

عفونتهای ریوی به خصوص آندسته عفونتهایی که از نوع باکتریایی می‌باشند را بایستی مورد توجه پزشکی قرار داد. این امر ضروری است به این دلیل که عفونتهای ریوی در مراحل بعدی سریعتر پیشرفت کرده و اغلب درمان آنها مشکل‌تر می‌باشد. از اینرو مداخله پزشکی اولیه در این مورد ضروری است. داروهای آنتی بیوتیک‌ برای افرادی که مبتلا به عفونتهای ریوی می‌باشند تجویز می‌شود. با این حال، پیش از مصرف آنتی بیوتیک با یک متخصص امر پزشکی مشورت نمایید به این دلیل که بعضی افراد ممکن است به برخی آنتی بیوتیکها آلرژی داشته باشند و پزشک بهتر از هر کس دیگر می‌داند که کدام نوع آنتی بیوتیک بایستی در یک وضعیت ویژه مورد استفاده قرار گیرد. علائمی مانند سرفه‌های مداوم همراه با خس خس سینه، یا وجود خلط با رنگ نامتعارف نبایستی با سرماخوردگی و یا تب اشتباه گرفته شده و نادیده بگیرید.
حفظ بهداشت شخصی جهت جلوگیری از گسترش عفونت باکتریایی در ریه‌ها ضروری است. فرد مبتلا به عفونت باکتریایی همچنین بایستی اطمینان حاصل کند که وعده‌های غذایی‌اش مطابق با رژیم غذایی تجویز شده باشد. یک رژیم غذایی ضعیف می‌توانند اثرات درمان را خنثی و یا حتی معکوس سازد. از آنجا که عفونت باکتریایی در ریه‌ها عمدتاً ناشی از استنشاق هوای آلوده می‌باشد، توصیه می‌گردد که در حین مسافرت از ماسک بینی استفاده نمایید. درمان عفونت باکتریایی در ریه‌ها نیازمند یک رویکرد جامع و در نظر گرفتن تمام جوانب بیماری است.
 


نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط