حفظ تعادل در سیستم پردازش اطلاعات
امروزه زندگی شهرنشینی تهدیدهایی مثل حیوانات خطرناک را با اضطراب شغلی، بیماری روانی یا جسمی، بیکاری، بحرانهای مالی، فقدان هدف زندگی، تنهایی، فقدان عشق و دیگر دلمشغولیهای بین فردی، جایگزین کرده است، اما...
سهشنبه، 13 اسفند 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
امروزه زندگی شهرنشینی تهدیدهایی مثل حیوانات خطرناک را با اضطراب شغلی، بیماری روانی یا جسمی، بیکاری، بحرانهای مالی، فقدان هدف زندگی، تنهایی، فقدان عشق و دیگر دلمشغولیهای بین فردی، جایگزین کرده است، اما کارکردهای مغز هنوز تغییر زیادی نکردهاند. به طور خلاصه از آنجا که پردازش جنبههای ادراکی محرک و حسهای بدن زمانبرند و در حضور خطرهای بالقوه ضروری نیستند، ارگانیسم با تعدیل تخصیص منابع توجه، از سرعت پردازش بهره میبرد. کاهش کوشش ذهن در پردازش ادراک حسی و حس احشایی، و افزایش انرژی ذهنی برای پردازش ارزشیابی (الگوهای طرحوارهای شبکه های حافظه استقرار یافته) و واکنش (تصمیم سریع خودکار)، میتواند تعیین کننده مرگ و زندگی باشد. توجه داشته باشید که تفکرات فاجعه آمیز در این موقعیت غیرواقعی نیستند، بلکه جزء جدایی ناپذیر یک پاسخ حفظ بقا هستند که بدون آنها نمیتوانیم آن دسته از حس های ناخوشایند بدنی را که می کوشیم با واکنش نشان دادن (در این مورد فرار کردن) کاهش دهیم، احساس کنیم.
با وجود معتبر بودن این دیدگاه زیست شناختی در موقعیتهای بالقوه خطرناک، تصور میشود توزیع افتراقی توجه در مؤلفهها نیز نتیجه راهبردهای اجتناب باشد، چرا که اجتناب کردن نیز به عنوان یک تهدید بالقوه ادراک می شود (برای مثال تهدید طرد از جانب اطرافیان). یک تبیین موجز عبارت است از اینکه عادت بلندمدت غفلت از پردازش حسهای بدن به دلیل حالت ذهن (برای مثال استرسی بودن، واکنشی بودن)، تجارب ناخوشایندی را ایجاد میکند. به عبارت دیگر عدم تعادل می تواند به عنوان یک سازوکار اجتنابی آموخته شود. عدم عینیت ناشی از این عدم تعادل کار کردی ما را در چرخه تقویت ناسازگارانه نگه میدارد. این تدابیر با مفهوم اجتناب تجربی همخوان هستند (هایس و همکاران، ۱۹۹۶). این قضیه دلالتهای مهمی برای فرایندهای زیرساخت یادگیری عامل و به ویژه شرطی سازی احشایی دارد.
اینکه ما انتقال توجه از حالت عدم توازن را بر حسب بازتابهای زیستی از پیش طراحی شده برای بقا با یک پاسخ اکتسابی اجتناب از علائم هیجانی تفسیر میکنیم ، هنگامی که مغز پردازش اطلاعات استرس آور را در نواحی زیر قشری نگه می دارد، احتمال واکنش هیجانی افزایش و احتمال تفکر منطقی کاهش می یابد. برای واکنش گری کمتر، سیستم عصبی باید بیاموزد اطلاعات استرس آور را در نواحی قشری پردازش کند، به ویژه با به کارگیری گذرگاههای بازدارنده در نواحی پیش پیشانی قشر مغز برای بازداری پاسخ و بازپردازی به رفتار مطلوب در حین رخ دادن هیجان. دوباره به خاطر داشته باشید که الگوی مشابهی از عدم تعادل کارکردی در حالت افسردگی نیز روی میدهد و این به حالات برانگیختگی توصیف شده محدود نیست. اگرچه درمانجویان افسرده اغلب با فقدان برانگیختگی ظاهری معرفی میشوند، توجه آنها بر ارزشیابی منفی موقعیت متمرکز است و تمایل دارند به افکار نشخواری و دیگر افکار بی فایده ای که احتمال دارد آشکارا ابراز شوند یا نشوند، واکنش نشان دهند. تفاوت اصلی در نوع تجربه است، اما الگوی عدم تعادل بسیار مشابه است.
بازیابی تعادل در سیستم پردازش اطلاعات مستلزم شاخص جدید است. آموزش ذهن آگاهی دقیقا همین کار را انجام میدهد. با آموختن توجه عینی (به طور ادراکی و با طبقه بندی واقعی) به همه حس های بدنی و افکار هم ظهور و در عین حال حداقل سازی ارزشیابی و واکنش، توجه بیشتری برای ادراک حسی و حس احشایی در دسترس است و توجه کمتری به ارزشیابی و واکنش اختصاص داده میشود که این توازن بیشتری بین مؤلفهها برقرار میکند تعادل کارکردی ناشی از خودآموزی در امر اختصاص مجدد و پایدار توجه به آنجا که توجه از آن تهی شده است، به ما امکان میدهد مسائل را از زوایای مختلف مشاهده کنیم و قبل از عمل گزینه های بیشتری را فراهم کنیم. ما عینی تر و واقعبینتر می شویم. به خاطر داشته باشید که طی تمرین ذهن آگاهی، حتی با وجود کوشش برای عدم داوری و قضاوت ارزشیابی درباره یک فکر یا حس بدنی در حال ظهور (محرک درونی)، محرک به طور معمول از پیش با معانی و ارزشها (تفکرات خودکار) پیوند خورده است. متعاقبا تحریک آنها احتمالا حسهای بدنی هم ظهور ایجاد می کند.
با اینکه نگرش ما طی آموزش غیر داورانه است و به طور مستقیم از این تفکرات خودکار آگاه نیستیم، هنوز پیامدهای (حسهای بدنی) این داوری های خوب آموخته شده را احساس میکنیم . تکلیف اصلی عبارت است از عدم واکنش به این حسهای بدنی، با درک اینکه چنین حسهایی با پیوندهای دیرینه تحریک شدهاند. تلاش برای عدم تقویت پاسخ همیشگی واکنش معنی دقیق تعادل فکری است. از این رو تخصیص مجدد توجه به ادراک حسی و حس احشایی به ما امکان میدهد از پیوندهای دیرینه افکار و احساس های بدنی که به طور خودبه خودی طی تمرین ظاهر میشوند، آگاه باشیم و مغز را تمرین دهیم تا واکنش معمول به آنها را تقویت نکند. ما بیشتر مشاهدهگر می شویم و آگاه میشویم که با وجود عدم داوری منفی درباره یک فکر مزاحم منفی، هنوز حسهای بدنی همراه با آن را احساس میکنیم . بدون تخصیص دوباره توجه کافی به مؤلفه حس احشایی، این شناخت رفتار درمانگری یکپارچه شده با ذهن آگاهی اصول و روش اجرا عقیده را حفظ میکنیم که علت ناخشنودی و واکنش ما محرک است. ما درباره علت تجربهمان سوء تفاهم داریم و محرک را سرزنش کرده یا تلاش میکنیم آن را تغییر دهیم.
منبع: شناخت رفتار درمانگری یکپارچه شده باذهن آگاهی، برنو ای کایون، مترجمان: دکتر محمد خدایاریفرد، کوروش محمدی حاصل و مریم دیدهدار، صص40-37، مؤسسه انتشارات دانشگاه تهران، تهران، چاپ اول، 1393
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
ارزیابی یک پیامد ذهنآگاهی
پنجشنبه، 15 اسفند 1398
یکپارچه سازی مؤلفههای ضروری تغییر رفتار (قسمت سوم)
يکشنبه، 11 اسفند 1398
گستراندن حوزه نظریه یادگیری
يکشنبه، 11 اسفند 1398
عملیاتی سازی ذهن آگاهی
يکشنبه، 11 اسفند 1398
تغییرات روانشناسی بالینی غربی
يکشنبه، 11 اسفند 1398
تعادل فکری، یک سازوکار محوری
يکشنبه، 11 اسفند 1398
تبیین سیستمهای پویا برای افکار مزاحم (قسمت اول)
يکشنبه، 11 اسفند 1398
تبیین سیستمهای پویا برای افکار مزاحم (قسمت دوم)
يکشنبه، 11 اسفند 1398
ارتباط بین ذهن آگاهی و نظریه یادگیری مدرن
يکشنبه، 11 اسفند 1398
آرامش و انسجام در مواجهه با فراز و نشیبهای زندگی
يکشنبه، 11 اسفند 1398
تازه های مقالات
نماز کن فیکون روز جمعه چگونه خوانده می شود؟
کالری نان چند غله چقدر است؟
چگونه به خداى نادیده ایمان بیاوریم ؟
خطای آدم تقاص بشر
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در قزوین
قد و وزن و دور سر نوزاد 9 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 12 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 11 ماهه
چالش هایی که خانوادهها در تربیت فرزندان نسل زد با آن مواجه هستند
آداب و رسوم جالب شب یلدا در مشهد
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
داستان امالبنین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
اختراعات آلبرت انیشتین
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
پیش شماره شهر های استان تهران
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
مهم ترین خواص هویج سیاه
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
موارد بیشتر برای شما
استوری تبریک شب یلدا 1403
کلیپ شب یلدا 1403
چرا زبان عربی، زبان اسلام است؟ آیا اسلام برای اعراب آمده است؟
هوسهای نفتی ترامپ در سوریه
قاب متفاوتی از دیدار صبح امروز اقشار مختلف بانوان با رهبر انقلاب
حاشیههای دیدار هزاران نفر از زنان و دختران با رهبرانقلاب
آخرین وضعیت تامین سوخت نیروگاهها
سنگین ترین محموله تاریخ صنعت فضایی ایران پرتاب شد!
وقتی کارشناس آمریکایی مناظره پخش زنده را ترک میکند!
بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اقشار مختلف بانوان
بیان دیدگاه و نظرات | خانم مریم سهرابی، برگزیده جشنواره کشوری قصهگویی
بیان دیدگاه و نظرات | خانم فاطمه رایگانی، دکتری فلسفه دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)
بیان دیدگاه و نظرات | خانم سمیرا خطیبزاده، عضو هیئت علمی دانشگاه بینالمللی سوره
بیان دیدگاه و نظرات | خانم فاطمه ترابی، معاون علمی مرکز مطالعات و تحقیقات زنان دانشگاه تهران
بیان دیدگاه و نظرات | خانم عائده سرور، مادر دو شهید، از لبنان