سرطان پوست چیست؟
سرطان پوست شامل تغییرات غیرعادی در لایه بیرونی پوست میشود.سرطان پوست متداول ترین و شایع ترین نوع سرطان در تمام جهان بوده و ۷۵ درصد کل سرطان در جهان را تشکیل میدهد و هرچند اکثر مبتلایان به سرطان پوست شفا مییابند، اما بدلیل شیوع زیاد آن یکی از نگرانی های بزرگ افراد بحساب میآید.
شما میتوانید با کاهش قرارگیری در برابر اشعه فرابنفش و یا عدم قرارگیری دربرابر این اشعه، از ابتلا به سرطان پوست پیشگیری کرده و یا خطر آن را کاهش دهید.
انواع سرطان پوست و نشانههای آن
سرطان پوست میتواند در همه نقاط بدن بوجود بیاید، اما معمولا در نقاطی این سرطان رخ میدهد که بیشتر از همه در معرض آفتاب هستند.سرطان پوست در همه افراد با هر رنگ پوستی را مبتلا میکند.
در ادامه به شرح انواع سرطان پوست و نشانههای آن میپردازیم:
کارسینوم سلول بازال (Basal cell carcinoma)
کارسینوم سلول بازال معمولا در نواحی در معرض آفتاب از جمله گردن یا صورت رخ میدهد. این نوع سرطان پوست ممکن است، به شکل:یک برآمدگی چرکی یا سفید در صورت
یا یک زخم صاف، که رنگ پوست و یا قهوهای رخ دهد.
کارسینوم سلول سنگفرشی (Squamous cell carcinoma)
بیشتر اوقات، کارسینوم سلول سنگفرشی در نواحی در معرض آفتاب مانند صورت، گوشها و دستهای فرد رخ میدهد.افرادیکه پوستشان تیره بوده، بیشتر در معرض ابتلا به این نوع سرطان در نواحیای که درمعرض آفتاب نیستند، از جمله پاها میباشند.
این نوع سرطان ممکن است به شکل:
یک برآمدگی قرمز و سفت
یک ضایعه مسطح، پوسته پوسته و دلمه بسته
ملانوم (Melanoma)
ملانوم نوعی سرطان است که میتواند در هر نقطه بدن، از پوست عادی گرفته تا یک خال سرطانی بوجود آید.ملانوم معمولا در تنه، سر و یا گردن مردان ظاهر میشود. در زنان این نوع سرطان معمولا برروی پاها ظاهر میگردد.
در ملانوم، بیماری میتواند در نقاطی که در معرض آفتاب نیست، هم رخ دهد.
در افرادیکه رنگ پوست آنها تیره است، ملانوم معمولا در کف پا، کف دست و یا زیر ناخن دست یا پا ظاهر میشود.
ملانوم معمولا سرطانی شدید و خطرناک بوده ومیبایست درمان آن بموقع شروع شود.
نشانههای ملانوم شامل:
لکههای قهوهای بزرگ برروی پوست با خالهای تیره تر در درونشان
خالی که در اندازه، رنگ، حساسیت آن تغییر ایجاد میشود و یا خونریزی میکند.
زخم یا ضایعهای که سرخ، سفید، آبی و یا مشکی آبی باشد.
زخم های تیره برروی کف دست، کف پا، ناخنهای دست و پا و یا نقاط پوشیده در مخاط همچون بینی، دهان، مقعد و یا واژن ظاهر میشوند.
زمانیکه دچار هر تغییری در پوست خود شدید که شما را آزرده خاطر میکند به پزشک مراجعه نمایید، البته همه این تغییرات نشانه سرطان نیستند و پزشک سرطانی بودن و یا نبودن آنها را مشخص میکند.
چه کسانی در خطر ابتلا به سرطان پوست هستند؟
عواملی که میتواند خطر ابتلا به سرطان پوست، را افزایش دهد شامل:پوست روشن
هر فردی بدون توجه به رنگ پوستش ممکن است دچار سرطان شود، با اینحال افرادیکه رنگدانه کمتری در پوستشان دارند، در برابر اشعه فرابنفش آسیب پذیرترند.سابقه آفتاب سوختگی
افرادیکه سابقه آفتاب سوختگی و تاول های نتیجه آفتاب سوختگی در کودکی و نوجوانیشان دارند، خطر ابتلا به سرطان پوست، در آنها بیشتر است.در ضمن آفتاب سوختگی در بزرگسالی هم میتواند خطر ابتلا به سرطان پوست، را افزایش دهد.
قرار گرفتن بیش از حد در برابر نور آفتاب
همه افرادیکه مدت زیادی زیر نور خورشید بدون محافظ هایی همچون لباس و کرم ضد آفتاب قرار میگیرند در خطر ابتلا به سرطان پوست هستند.راههای برنزه کردن، از جمله خوابیدن در تختهای برنزه کننده و یا قرار گرفتن در برابر لامپ های برنزه کننده، خطر ابتلا به سرطان پوست، را افزایش میدهد.
برنزه شدن پوست، واکنش پوست به تشعشع بیش از حد اشعه ماوراء بنفش است.
آب و هوای آفتابی و یا آب و هوای مناطق مرتفع
افرادیکه در مناطق آفتابی، گرم زندگی میکنند، بیشتر از سایر افراد در معرض نور خورشید هستند.زندگی در مناطق مرتفع که نورخورشید در آنجا در شدیدتر و قوی تر است، نیز خطر ابتلا به سرطان پوست، را میافزاید.
خال ها
افرادیکه بدن آنها پر از خال بوده و یا خال های غیرعادی بنام خالهای دیسپلاستیک (که معمولا بزرگ تر از خال های عادی میباشند) در بدنشان وجود دارد، بیشتر از دیگران در خطر ابتلا به سرطان پوست، میباشند.اگر شما سابقه خالهای غیرعادی در بدنتان دارید، آنها را مرتب بمنظور نظارت بر تغییراتشان چک کنید.
ضایعات پیش سرطانی پوست
ضایعات پیش سرطانی پوست بنام کراتوز آکتینیک خطر ابتلا به سرطان پوست، را افزایش میدهند.این ضایعات پیش سرطانی معمولا بشکل تکه های فلس مانند که رنگهای متفاوتی از قهوهای تا صورتی داشته و معمولا برروی صورت، سر و دستهای افراد پوست روشن که آفتاب به آنها آسیب زده است، خود را نشان میدهند.
سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پوست
اگر یکی از والدین و یا خواهر و برادر شما مبتلا به سرطان پوست، هستند، خطر ابتلا به این نوع سرطان در شما افزایش مییابد.سابقه قبلی ابتلا به سرطان پوست
درصورتیکه شما قبلا به سرطان پوست، مبتلا شدهاید، خطر ابتلای دوباره شما به سرطان پوست بالاست.ضعف سیستم ایمنی
افرادیکه سیستم ایمنی ضعیفی دارند، خطر ابتلا به سرطان پوست، در آنها بیشتر میباشد.این افراد شامل بیماران مبتلا به اچ ای وی/ ایدز یا سرطان خون و یا افرادیکه بعد از تعویض عضوی از بدنشان مهار کننده های سیستم ایمنی دریافت میکنند، میباشد.
قرار گرفتن در معرض تشعشع
افرادیکه از رادیوتراپی برای درمان بیماریهایی از جمله، اگزما و آکنه استفاده میکنند، ممکن است خطر ابتلای آنها به سرطان پوست، افزایش یابد.منبع: سایت راستینه