يکشنبه، 25 خرداد 1399

انسان به دست خدا آفریده شده

پرسش :

مگر خدا دست دارد که می‌گویند انسان به دست خدا آفریده شده است؟

پاسخ :
در همه‌ی زبان‌ها، دست به معنی "قدرت" و "نیرو" هم به کار می‌رود؛ مثلاً وقتی می‌گوییم: «ای که دستت می‌رسد، کاری بکن.» یعنی اکنون که قدرت و نیرویی داری، کاری خوب انجام بده یا وقتی می‌گوییم: «دست بالای دست بسیار است.» یعنی از هر صاحب قدرتی، قدرتمند تر و نیرومندتری هم هست.

اگر می‌گوییم انسان به دست خدا افریده شده است منظورمان این نیست که خدا مثل ما آدم‌ها که با دستمان گِل بر میداریم کوزه، خمره و کاسه می‌سازیم. او هم دستی دارد و با دست خود گلی برداشته و حصرت آدم را ساخته است. نه، اصلاً منظورمان این نیست. انسان به دست خدا افریده شده است، یعنی انسان با قدرت خدا ساخته شده است.

در آیه‌ی 75 سوره‌ی "ص" از آفرینش آدم (علیه السلام) با دست‌های خدا در سخن به میان آمده است. امام رضا (علیه السلام) در تفسیر این آیه فرمود: «خدا سخن که گفته است با دست‌هایم انسان را آفریدم یعنی با نیرو و قدرتم آفریدم.»(1) امام باقر (علیه السلام) در توضیح این آیه به همین نکته اشاره کرده است که در زبان عرب، دست به معنی قدرت و نیرو هم می‌آید.(2)

پی نوشت‌ها:
1.توحیدصدوق، ص149.
2.همان، ص148.

​​​​​​​منبع: هفتاد پرسش و پاسخ درباره‌ خدا، غلامرضا حیدری ابهری، تهران: انتشارات قدیانی، چاپ دوم، 1392.