سوء تغذیه، علامت و راهکارهای درمانی آن (بخش سوم)

علل اصلی سوء تعذیه شامل رژیم غذایی ضعیف که فاقد مواد مغذی ضروری است، بیماری یا داروهایی که جذب مواد مغذی را تحت تأثیر قرار می‌دهند، می‌باشند. بدن قادر است بعضی مواد مغذی را ذخیره کند، بنابراین تا زمانی...
يکشنبه، 14 بهمن 1397
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
سوء تغذیه، علامت و راهکارهای درمانی آن (بخش سوم)
پزشک در موارد کمبود جزئی ممکن است توصیه کند عادات غذایی خود را تغییر دهید.
 
چکیده : علل اصلی سوء تعذیه شامل رژیم غذایی ضعیف که فاقد مواد مغذی ضروری است، بیماری یا داروهایی که جذب مواد مغذی را تحت تأثیر قرار می‌دهند، می‌باشند. بدن قادر است بعضی مواد مغذی را ذخیره کند، بنابراین تا زمانی که بدن برای مدت زمانی طولانی بدون مواد مغذی نماند، سوء تغذیه نمی‌تواند ایجاد شود.

تعداد کلمات 1003 / تخمین زمان مطالعه 5 دقیقه

سوء تغذیه، علامت و راهکارهای درمانی آن (بخش سوم)

بیماری هایی که منجر به فقر آهن می شود

شماری از بیماری‌ها و شرایط می‌توانند منجر به فقر آهن شوند. این موارد عبارتند از:
سرطان کولون
عدم تعادل باکتری‌های روده
بیماری کرون
بیماری سلیاک
بارداری نیز در صورتی که بدن آهن به جنین منتقل کند، می‌تواند موجب کمبود آهن در بدن، شود.
پژوهشگران ارتباطی بین عمل جراحی چاقی که باعث کاهش حجم معده برای رسیدن به کاهش وزن می‌شود و سوء تغذیه پیدا کرده‌اند.
افرادی که کاندید عمل جراحی چاقی هستند، ممکن است از قبل به دلیل داشتن رژیم غذایی نامناسب، مواد مغذی کمتری داشته باشند. قبل و بعد از جراحی، برای تنظیم یک برنامه تغذیه‌ای کامل، با پزشک و متخصص تغذیه صحبت کنید.
 

علائم سوء تغذیه چه هستند؟

علائم سوء تغذیه بستگی به فقدان ماده مغذی مشخص دارد. با این حال، شماری از علائم عمومی را ممکن است تجربه کنید. این علائم می‌توانند شامل موارد زیر باشند:
پوست رنگ پریده
خستگی
ضعف
مشکل تنفسی
هوس‌های غذایی غیر معمول
ریزش مو
دوره‌های سرگیجه
یبوست
خواب آلودگی
تپش قلب
احساس ضعف یا خستگی
افسردگی
سوزش و بی حسی مفاصل
مشکلات قاعدگی، مانند تأخیر در دوره‌های قاعدگی یا دوره‌های قاعدگی بسیار سنگین
تمرکز ضعیف
ممکن است تمام این علائم یا فقط گروهی از آنها را تجربه کنید.
در طول زمان، اکثر افراد با علائم سازگار می‌شوند. این مسئله می‌تواند موجب شود وضعیت بدون تشخیص بماند. اگر دوره‌های طولانی مدت خستگی، ضعف یا تمرکز ضعیف را تجربه می‌کنید، با پزشک خود مشورت کنید. این علائم می‌توانند نشانه‌ای از شروع یک کمبود جدی باشند.
 

سوء تغذیه چطور تشخیص داده می‌شود؟

در صورتی که پزشک به سوء تغذیه مشکوک باشد، در مورد رژیم غذایی و عادات غذایی شما سوالاتی خواهد پرسید. پزشک در مورد علائمی که تجربه می‌کنید می‌پرسد. اگر دوره‌ای یبوست یا اسهال را تجربه کرده‌اید، یا اگر خون در مدفوع شما وجود داشته است حتماً به پزشک اطلاع دهید.
سوء تغذیه ممکن است در آزمایشات معمولی خون، از جمله شمارش کامل سلول‌های خونی (CBC)، نیز تشخیص داده شود. در اغلب موارد پزشکان کم خونی را با همین روش شناسایی می‌کنند.
 

سوء تغذیه چطور درمان می‌شود؟

درمان سوء تغذیه بستگی به نوع و شدت کمبود دارد. پزشک تان متوجه خواهد شد که چقدر کمبود شدید است و مشکلات طولانی مدت ناشی از کمبود مواد مغذی چه هستند.
پزشک قبل از تصمیم گیری در مورد طرح درمان، ممکن است آزمایشات بیشتری برای بررسی اینکه آیا آسیب دیگری وجود دارد یا خیر، انجام دهد. علائم معمولاً هنگامی که رژیم غذایی صحیح دنبال شود یا مکمل‌های مواد مغذی به برنامه غذایی افزوده شوند، از بین می‌روند.
 

تغییرات غذایی

پزشک در موارد کمبود جزئی ممکن است توصیه کند عادات غذایی خود را تغییر دهید. به عنوان مثال، افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن باید گوشت، تخم مرغ، گوشت طیور، سبزیجات و حبوبات بیشتری در رژیم غذایی خود داشته باشند. اگر اختلال شما شدیدتر باشد، پزشک ممکن است شما را به متخصص تغذیه ارجاع دهد. متخصص تغذیه ممکن است توصیه کند به مدت چند هفته برنامه غذایی خود را در دفترچه‌ای یادداشت کنید. هنگامی که مجدداً به متخصص تغذیه مراجعه می‌کنید، دفترچه شما را بررسی خواهد کرد و هر تغییری را که باید انجام دهید شناسایی می‌کند.
معمولاً، به طور منظم باید به متخصص تغذیه مراجعه کنید. در نهایت ممکن است یک آزمایش خون برای تأیید اینکه دیگر دچار کمبود و سوء تغذیه نیستید، انجام شود.
 

مکمل‌ها

دستورالعمل‌های تغذیه‌ای رسمی توصیه می‌کنند که بیشتر مواد مغذی خود را از مواد غذایی دریافت کنید. در بعضی موارد ممکن است نیاز به مکمل یا مولتی ویتامین داشته باشید. ممکن است ضروری باشد که مکمل اضافی برای کمک به بدن خود برای جذب مکمل‌ها، مانند مصرف کلسیم و ویتامین D با یکدیگر، مصرف کنید.
دفعات مصرف و دوز مکمل بستگی به شدت کمبود مواد مغذی دارد. پزشک یا متخصص تغذیه می‌تواند شدت کمبود را تعیین کند. قبل از مصرف مکمل‌های غذایی، به پزشک خود مراجعه کنید.
 

تغذیه وریدی

در موارد بسیار شدید، مانند مواردی که کمبود مواد مغذی به داروهای خوراکی و یا ویتامین‌ها پاسخ نمی‌دهد، ممکن است ضروری باشد که مواد مغذی را به صورت تزریقی، یا از طریق رگ‌ها یا عضلات دریافت کنید. این کار می‌تواند خطر عوارض جانبی را در پی داشته باشد. این روش معمولاً در بیمارستان انجام می‌شود.
برای مثال تزریق آهن ممکن است باعث ایجاد عوراض جانبی از قبیل موارد زیر شود:
لرز
کمر درد
سرگیجه
تب
درد عضلانی
غش کردن
در موارد نادر، حتی می‌تواند باعث واکنش شدید آلرژیک شود.
زمانی که تحت درمان قرار می‌گیرد، پزشک شما می‌تواند برای اطمینان از موفقیت درمان آزمایش خون مکرر انجام دهد. ممکن است نیاز باشد تا زمانی که سوء تغذیه برطرف شود در بیمارستان بمانید.
 

آیا سوء تغذیه سبب بروز مشکلات طولانی مدت خواهد شد؟

اکثر مشکلات ناشی از سوء تغذیه زمانی که دیگر کمبودی نداشته باشید، متوقف می‌شوند. اما در برخی موارد ممکن است آسیب پایداری داشته باشید. این مسئله معمولاً زمانی اتفاق می افتد که کمبود شدید و طولانی مدتی وجود داشته باشد. به عنوان مثال، کمبود طولانی مدت تیامین می‌تواند با عدم رشد و یا افسردگی همراه باشد. سوء تغذیه در کودکان می‌تواند جدی باشد و به پیامدهای منفی پایداری منتهی شود.
اگر علائمی را تجربه می‌کنید و نگران هستید که مقدار کافی مواد مغذی به دست نمی‌آورید، با پزشک خود صحبت کنید. پزشکان می‌توانند در مورد رژیم غذایی با شما صحبت کنند و به شما کمک کنند که متوجه شوید آیا باید تغییراتی در رژیم غذایی خود شروع کنید یا مصرف مکمل‌ها را آغاز کنید یا خیر.

منبع : سایت راستینه

بیشتر بخوانید :
سوء تغذیه چیست؟
علائم سوء تغذیه
بیماری های ناشی از سوء تغذیه​​​​​​​
سوء تغذیه​​​​​​​
سوء تغذیه و عوارض آن در کودکان​​​​​​​
کمبود ویتامین در بیماری های ناشی از سوء تغذیه​​​​​​​



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط