مراقبت های هفته بیست و دوم بارداری (بخش اول)

شما مادر مهربان اکنون در هفته بیست و دوم بارداری خود به سر می برید و بدون شک برای گذراندن هفته های اولیه، راه طولانی و گاه سختی را سپری کرده اید. اکنون شما توانسته اید با موفقیت نیمی از بارداری خود را سپری کنید. حال دیگر با هر بار تکان خوردن جنین در شکم تان شوقی غیر قابل وصف شما را در بر می گیرد. در این مطلب به بیان مراقبت ها و توصیه های هفته بیست و دوم بارداری خواهیم پرداخت.
چهارشنبه، 16 بهمن 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
مراقبت های هفته بیست و دوم بارداری (بخش اول)
با ورود به هفته بیست و دوم بارداری، رحم مادر حامله به سمت بیرون کشیده شده و فضای بیشتری را اشغال خواهد کرد.
 

 کودک شما در هفته بیست و دوم بارداری چگونه تغییر می کند؟

اکنون کودک درون رحم شما مثل یک نوزاد، ولی کمی کوچکتر است. او 27.7 سانتی متر طول و حدود 450 گرم وزن دارد. پوست او تا زمانی که به اندازه کافی وزن اضافه کند، چروکیده به نظر می آید؛ و موهای نرمی بنام لانوگو که سر و بدن او را پوشانده، قابل دیدن است. لبهای او مشخص تر شده و دندان های او به شکل ریشه هایی در درون لثه اش ظاهر شده اند. هرچند چشم هایش رشد کرده اند، اما عنبیه (بخش رنگی چشم) هنوز رنگدانه ندارد و رنگی نشده است. ابروها و پلک های چشمان او در محل خود قرار گرفته اند و لوزالمعده او (که برای تولید هورمون ها بخصوص انسولین ضروری می باشد) به سرعت در حال رشد است.
 
اندازه جنین در هفته بیست و دوم بارداری:
خوب است بدانید که فرزند شما راه بسیار طولانی را از گذشته تا به حال طی کرده تا از اندازه خیلی کوچک مانند دانه یک میوه، به اندازه یک سیب بزرگ در آمده است. اینک با ورود به هفته بیست و دوم بارداری، او به اندازه یک پاپایا رشد کرده است. همچنین، وزن جنین داخل رحم شما در این هفته از دوران بارداری معمولا حدود 3/12 اونس و یا 350 گرم شده و اندازه قد او از تاج سر تا پاشنه پا هم تقریبا 19 سانتی متر (6/7 اینچ) می باشد.
 

تغییرات بدن مادر در هفته بیست و دوم باردرای 

اگرچه رحم شما در حال رشد است، اما خم شدن، رانندگی کردن و نشستن چندان سخت نیست. برای اینکه حجم ریه‌های شما افزایش پیدا کند، قفسه سینه شما 2 تا 3 اینچ بزرگی می‌شود و بعد از زایمان به حالت اول بر می‌گردد. هم اکنون رحم شما چند سانت بالاتر از ناف قرار گرفته است.
 
1- زیاد شدن ترشحات واژن
ممکن است در این دوره از بارداری، مادر حامله احساس کند که دستگاه تناسلی او حساس تر و مرطوب تر شده است. از آن جایی که در طی دوران بارداری، جریان خون به منطقه واژن مادر افزایش می یابد، این حالت باعث می شود که عملکرد این ناحیه از بدن او هم به صورت چشمگیری افزایش یافته و این شرایط هم به نوبه خود ترشحات واژن در بدن مادر باردار را افزایش خواهد داد.
 
راه حل:
استفاده از لباس زیرهای آستردار در دوران بارداری احساس تمیزی به مادر خواهد داد. استفاده از لباس زیرهای پنبه ای نیز در این دوران مفید خواهد بود، چون مادر باردار می تواند آن ها را زود به زود عوض کند.
 
2- از نفس افتادن مادر
با ورود به هفته بیست و دوم بارداری، رحم مادر حامله به سمت بیرون کشیده شده و فضای بیشتری را اشغال خواهد کرد، طوری که یک اینچ بالاتر از ناف او قرار خواهد گرفت. لازم است به عنوان یک مادر باردار به یاد داشته باشید که فشار رحم تا زمانی که شما به هفته بیست و ششم بارداری خود برسید، ادامه خواهد یافت. با به وجود آمدن این وضعیت، ممکن است نفس مادر باردار در هنگام راه رفتن و یا انجام کارهایش تنگ شود و در نتیجه، مادر نتواند ریه هایش را به طور کامل از هوا پر کند. تمام این شرایط باعث می شود که مادر باردار با آغاز هفته بیست و دوم بارداری خود، احساس خستگی کرده و درد زیادی را هم در ناحیه کمر خود حس کند. به همین دلیل است که مادران باردار کمتر مشتاق انجام فعالیت های روزمره خود هستند.

همچنین هفته بیست و دوم بارداری، رحم مادر بیشتر رشد می کند و قفسه سینه او را به سمت بالا حرکت می دهد، تا فضای بیشتری برای رشد جنین فراهم کند. دنده پایین مادر باردار نیز طوری تنظیم می شود که فضای بیشتری برای جای گرفتن راحت رحم به وجود آید. خوب است به عنوان یک مادر باردار بدانید که وقتی این تغییرات کامل شد و همه اعضا در داخل شکم مادر باردار جای خود را پیدا کردند، مادر قادر به تنفس آزادانه تری خواهد شد.
 
3- احتباس آب و ورم اعضای بدن
معمولا دلیل تورم پاهای مادر حامله، مایعات اضافی جمع شده در بدن اوست، که باعث ناراحتی شدید مادر در دوران بارداری خواهد شد. با توجه به نیروی جاذبه زمین، هنگامی که فرد سرپا ایستاده باشد، تمام مایعات اضافی بدن او در نهایت در پاهایش جمع خواهد شد. البته به یاد داشته باشید که قرار دادن پاها در سطحی بالاتر از سطح بدن، می تواند تا حد زیادی از تورم و جمع شدن مایعات در آن ها جلوگیری کند. یکی دیگر از دلایل تورم پاها در مادران باردار می تواند ترشح هورمون ریلاکسین در بدن آن ها باشد که اجازه می دهد استخوان های پای مادر نرم شده و رشد آن ها گسترش یابد. درست است که در برخی موارد ممکن است تورم پاهای مادر حامله پس از زایمان از بین برود، اما شاید رشد و بزرگ شدن آن ها دائمی باشد.
 
4- تغییرات دستگاه گوارش
سوء هاضمه، یبوست و سوزش سر دل، از جمله مشکلات گوارشی است که شما مادر باردار احتمالا برای درمان آن به پزشک معالج خود مراجعه می کنید. این تغییرات زمانی اتفاق می افتد که شما مجبور هستید با توجه به افزایش هورمون پروژسترون بارداری که گذرا است، مواد غذایی اضافی تری نسبت به قبل مصرف کنید. وارد شدن مواد غذایی اضافی به دستگاه گوارش مادران باردار باعث به هم خوردن روند طبیعی کار آن خواهد شد.
 
5- تورم پا
شما نمی توانید علائم بارداری را از بین ببرید، اما می توانید روش برخورد درست با آن ها را بیاموزید. درد و تورم پا به شما مجال راه رفتن نمی دهد.
 
راه حل:
_ سعی کنید کفش های راحت بپوشید تا بتوانید راحت راه بروید.
_ در هنگامی که پاها متورم است، کفش بخرید کفش های ارتز نه تنها ورم و درد پا را کم می کنند بلکه باعث کاهش پشت درد نیز می شوند.
_ در طول روز پاها را استراحت دهید. بهترین راه این است که دراز بکشید و پاها را بالاتر از سطح بدن قرار دهید. در این حالت مایعی که در پاها جمع شده است در تمام بدن پخش می شود.
_ پس از ماساژ با روغن، پاها را در آب گرم قرار دهید. بگذارید، همسرتان پاهای ورم کرده شما را ماساژ دهد. این کار به شما آرامش می دهد.

ادامه دارد...

منبع: سایت دکتر سلام


سبک زندگی مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.