میزان بالای فیبر موجود در لپه، علاوه بر کاهش سطوح کلسترول خون، به تنظیم سطوح قند خون نیز کمک میکند.
مقدمه
سوپ لپه در بسیاری از فرهنگهای غذایی بسیار محبوب است. چه نخود فرنگی کامل، و چه حالت نصف و خشک شدهی آن (لپه) به راحتی در فروشگاههای مواد غذایی در دسترس همگان قرار دارند. با وجود این، نباید لپه را با نخود یا نخود کفتری اشتباه گرفت؛ اگرچه، همهی اینها جزء خانوادهی لوبیاها و حبوبات هستند. این خوراکی که حاوی انرژی اندکی است، از انواع مختلفی از نخودها به دست میآید؛ نخودها وقتی به خشک میشوند، به طور طبیعی از وسط به دو نصف تقسیم میشوند.
مهمترین خواص لپه برای سلامتی
۱. کاهش سطح کلسترول
لپه منبع خوبی برای فیبر محلول به شمار میرود. در واقع، افزودن لپه، به میزان یک فنجان کوچک، به رژیم غذایی میتواند تقریبا ۶۵ درصد از ارزش روزانهی توصیه شده برای فیبر را در رژیم غذاییتان فراهم کند. فیبر برای کاهش سطوح کلسترول خون (مجموع کلسترول، از جمله لیپوپروتئین کم چگال، الدیال) بسیار مفید است. فیبر موجود در لپه در مجاری گوارشی به مادهای ژله مانند تبدیل میشود. بنابراین، صفرای حاوی کلسترول را در خود به دام میاندازد، و از بدن خارج میکند.
2. کاهش خطر ابتلا به سرطان
لپه حاوی ایزوفلاون (به ویژه دایدزین) است که میتواند خطر ایجاد برخی انواع سرطانها را، به ویژه سرطانهای پستان و پروستات را کاهش دهد. ایزوفلاونها اساسا نوعی استروژن گیاهی هستند؛ بنابراین میتوانند نقش هورمونها را در بدن تقلید کنند. همچنین مطالعات نشان دادهاند، ایزوفلاونهای غنی از دایدزین برای کاهش گر گرفتگی در زنان یائسه بسیار مفید هستند. به علاوه، نخود و لپه حاوی مقدار زیادی کومسترول هستند. مطالعهای در کشور سوئد نشان داده است، این ترکیب ممکن است با کاهش خطر تومورهای گیرندهی منفی در ارتباط باشد.
3. تنظیم سطح قند خون
میزان بالای فیبر موجود در لپه، علاوه بر کاهش سطوح کلسترول خون، به تنظیم سطوح قند خون نیز کمک میکند. فیبر محلول موجود در این مادهی خوراکی کم گلوکز میتواند میزان جذب قند را کاهش دهد، و از این طریق، به رهاسازی آهسته و ثابت گلوکز در خون کمک کند؛ به این ترتیب، لپه میتواند از افزایش ناگهانی قند خون پیشگیری کند. با این حال، لپه میتواند به اندازهی کافی و مداوم انرژی بدن را تامین کند. از این رو، مصرف لپه برای بیماران مبتلا به دیابت مفید و مناسب است.
۴. کاهش حساسیت به سولفیت
حساسیت به سولفیت میتواند با تجربهی علائمی نظیر افزایش سرعت ضربان قلب، سردرد، اسهال، حالت تهوع، و نظایر اینها همراه باشد؛ افرادی که دچار حساسیت به سولفیت هستند، با مصرف مواد غذایی حاوی سولفیت به علائم فوق دچار میشوند. سولفیت معمولا به عنوان مادهی نگهدارنده به مواد غذایی فرآوری شدهای نظیر کیکها و کلوچهها، مرباها، چیپس سیب زمینی، شربتها، نشاسته، سرکه و غیره اضافه میشود. بیماران مبتلا به آسم معمولا بیشتر از سایرین در معرض حساسیت به سولفیت قرار دارند.
لپه سرشار از مادهی معدنی کم مقداری به نام مولیبدن است که میتواند به زدایش (دفع) سولفیت از بدن کمک کند. یک فنجان لپهی پخته شدهی خنک میتواند تقریبا دو برابر ارزش روزانهی توصیه شده را برای این مادهی معدنی در رژیم غذایی فراهم کند.
لپه سرشار از مادهی معدنی کم مقداری به نام مولیبدن است که میتواند به زدایش (دفع) سولفیت از بدن کمک کند. یک فنجان لپهی پخته شدهی خنک میتواند تقریبا دو برابر ارزش روزانهی توصیه شده را برای این مادهی معدنی در رژیم غذایی فراهم کند.
5. بهبود سلامت قلب
لپه برای سلامت قلب بسیار مفید است؛ زیرا به کاهش تجمع پلاکها در عروقی خونی، و از این طریق، به پیشگیری از بیماری قلبی و عروقی کمک میکند. لازم به ذکر نیست که فیبر محلول موجود در این مواد غذایی سطوح کلسترول را کاهش میدهد، به این ترتیب، خطر ابتلا به بیماری قلبی را نیز کاهش میدهد. به علاوه، لپه حاوی پتاسیم است که میتواند به کاهش فشار خون کمک کند. فشار خون بالا یا هایپرتنشن نیز یکی از عوامل ابتلا به بیماری قلبی است. همچنین، لپه حاوی آمینو اسیدی به نام تریپتوفان است که به تولید سروتونین در بدن، و متعاقبا تنظیم خواب و بهبود خلق و خو کمک میکند.
6. کمک به کنترل وزن
لپه غنی از فیبر و پروتئین است میتواند در کاهش وزن به خوبی به شما کمک کند. حتی مصرف مقدار اندکی از این مادهی خوراکی باعث میشود به مدت طولانیتری احساس سیری کنید. به علاوه، لپه یک مادهی غذایی مقوی (غنی از ویتامین B1، ویتامین B5، ویتامین K، اسید فولیک، آهن، منیزیوم، روی [زینک]، و غیره) و عاری از چربی است. به خصوص، این مادهی خوراکی برای افراد گیاهخوار به عنوان منبع عالی برای پروتئین تلقی میشود.
لپه علیرغم اینکه حاوی کالری اندکی است، به دلیل دارا بودن کربوهیدراتهای پیچیده، میتواند انرژی مورد نیازتان را تامین کند. به سادگی میتوانید لپهی پخته شده را به سالادها، سوپها، خورشها، و حتی برگرها اضافه کنید تا از فواید آن برای سلامتی بهرهمند شوید.
لپه علیرغم اینکه حاوی کالری اندکی است، به دلیل دارا بودن کربوهیدراتهای پیچیده، میتواند انرژی مورد نیازتان را تامین کند. به سادگی میتوانید لپهی پخته شده را به سالادها، سوپها، خورشها، و حتی برگرها اضافه کنید تا از فواید آن برای سلامتی بهرهمند شوید.
۷. کمک به درمان سندرم رودهی تحریک پذیر
از خواص لپه این است که برای مقابله با اختلالات گوارشی نظیر سندرم رودهی تحریک پذیر و دیورتیکولوز بسیار مفید است، زیرا حاوی مقدار زیادی فیبر محلول است. غالبا به افراد مبتلا به سندرم رودهی تحریک پذیر توصیه میشود مقداری زیادی فیبر محلول (به جای فیبر نامحلول) را در رژیم غذاییشان قرار دهند؛ زیرا فیبر محلول به افزایش حجم و تسهیل حرکت مدفوع در روده کمک میکند.
نکاتی برای تهیه و پخت لپه
قبل از آمادهسازی نخودهای خشک برای پخت غذا، چه نخود کامل و چه لپه، هرگونه آلودگی و مواد اضافهی همراهشان را پاک کنید. قبل از پخت نخودِ کامل لازم است آن را حداقل هشت ساعت در آب سرد خیس کنید، در حالیکه لپه به آمادهسازی قبل از پخت نیاز ندارد. برای پختن لپه کافی است آن را در یک ظرف بریزید و سه فنجان آب به آن اضافه کنید. سپس اجاق را روشن کنید تا آب به جوش بیاید، آنگاه شعله را پایین بیاورید، و درِ ظرف را بگذارید و اجازه دهید با شعلهی کم به آهستگی حرارت ببیند. پختن نخود کامل معمولا یک ساعت به طول میانجامد ولی لپه بعد از حدود نیم ساعت نرم میشود. ممکن است در ۱۵ دقیقهی ابتدایی پختن لپه، روی سطح آب کف تشکیل شود که میتوانید به راحتی آن را با یک قاشق بردارید.
جدول ارزش غذایی
لپه منبعی عالی برای مولیبدن به شمار میرود. به علاوه، این مادهی غذایی منبع بسیار خوبی برای فیبر غذایی و همچنین منبع خوبی برای منگنز، مس، پروتئین، اسید فولیک، ویتامین B1، فسفر، ویتامین B5، و پتاسیم محسوب میشود.
منبع: تحریریه سایت کسب و کار بازده – امیررضا مصطفایی
منبع: تحریریه سایت کسب و کار بازده – امیررضا مصطفایی